Unele boli ale limbii se manifestă prin schimbarea culorii, apariția unor pete albe sau roșii, dar și prin inflamații și modificări ale gustului.
În general, orice schimbare semnificativă la nivelul limbii ar trebui să te trimită la medicul stomatolog pentru a identifica și a trata cauza.
Însă, în primul rând, este important să știi cum trebuie să arate, în mod normal limba. O limbă sănătoasă are, de obicei, culoarea roz, dar poate varia ușor către nuanțe mai întunecate și mai deschise. Limba are, de asemenea, mici noduli în partea superioară și inferioară. Este vorba despre papile.
Semne neobișnuite la nivelul limbii
Unul dintre primele simptome vizibile ale unei limbi cu probleme este o schimbare semnificativă a culorii. Alte semne de îngrijorare pot include durerea atunci când mănânci, bei și înghiți, precum și noduli noi și umflături.
„Cu toții ne putem confrunta, la un moment dat, cu anumite afecțiuni orale, tocmai de aceea este important să cunoaștem care sunt simptomele celor mai des întâlnite boli de la nivelul limbii și care sunt tratamentele recomandate de către medicii stomatologi.“
– Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și parodontologie
Limba albicioasă, semn de candidoză
Stresul, medicamentele, fumatul, igiena orală necorespunzătoare și tratamentul prelungit cu antibiotice sunt doar câțiva dintre factorii care pot favoriza apariția candidozei bucale.
„Se prezintă sub forma unor pete albicioase pe suprafața limbii. Acestea se pot extinde pe pereții laterali ai cavității bucale sau pe cerul gurii. Candidoza bucală este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care duc la apariția colorațiilor albe, însoțite, în unele cazuri, de dureri la înghițire, gust neplăcut sau schimbări ale gustului.“
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog
Candidoza bucală se tratează cu medicamente antifungice administrate local sau sistemic.
Limba roșie poate anunța lipsa vitaminei B12
Limba roșie denumită și „limba zmeurie“ poate indica lipsa vitaminei B12 sau a acidului folic (B9) din corp. De asemenea, limba devine mai roșie din cauza deshidratărea organismului, potrivit medicului stomatolog. Umflăturile roșii de la nivelul limbii însoțite de inflamarea și crăparea buzelor pot fi semne ale bolii Kawasaki.
Întâlnită cu precădere la copiii mici, are ca factori declanșatori anumite virusuri sau bacterii. Tratamentul constă în administrarea de aspirină și imunoglobulină.
Pete roșii pe limbă, semnal de alarmă
O altă boală ce are ca simptom pete roșii pe limbă este eritroplazia. Dr. Leahu atrage atenția că această afecțiune este asociată cu un risc crescut de cancer oral, motiv pentru care se recomandă realizarea unei biopsii. Eritroplazia este cel mai adesea diagnosticată la bărbați și femei de peste 50 de ani. Boala este localizată în cavitatea bucală – în limbă, palat și orofaringe, precum și în colul uterin al femeilor.
Uneori, petele sângerează sau se transformă în plăci mici, dar nu provoacă niciun fel de durere.
Limba geografică
Limba geografică este o afecțiune inflamatorie benignă caracterizată prin apariția unor pete roșiatice bine delimitate, cu margini albe.
Deși arată îngrijorător, limba geografică nu pune probleme de sănătate și nu este asociată nici cu infecții, nici cu vreo formă de cancer. De fapt, în anumite zone de pe suprafața limbii pur și simplu dispar papilele. Aspectul este de mici „insule“ roșii și netede, adesea cu margini ușor ridicate. Uneori, persoanele cu limbă geografică resimt un disconfort și sensibilitate crescută atunci când mănâcă sărat, foarte dulce sau condimentat.
Este o afecțiune minoră care trece de la sine de obicei. În multe cazuri, leziunile dispar dintr-o parte a limbii și apar în altă parte. Mai poartă numele de glosită benignă migratorie.
Totuși, dacă problemele la nivelul limbii nu dispar într-un interval de 10 zile, este cazul să mergi la medic.
Lichenul plan
Lichenul plan pe limbă afectează mucoasa și se manifestă sub forma unor ramificații de culoare albă. Cauzele exacte ale apariției sale sunt încă necunoscute, părerile fiind împărțite. Majoritatea medicilor consideră lichenul plan o boală autoimună.
Pete albicioase – leucoplazia orală
Leucoplazia orală se manifestă prin apariția unor pete albiciose dure la nivelul limbii și pe părțile laterale ale acesteia. Conform dentistului, această boală a limbii apare, de regulă, ca urmare a consumului de tutun sau sub acțiunea unor factori iritanți, cum ar fi protezele dentare sau piercingurile orale.
„Într-o primă etapă, se recomandă reducerea sau înlăturarea factorilor care au declanșat această boală. În cazul în care depunerile albe persistă, se recurge la intervenții chirurgicale. Netratată, leucoplazia prezintă riscul de a evolua în cancer oral.“
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog
Limba galbenă
O schimbare a culorii limbii adesea mai puțin îngrijorătoare este îngălbenirea. Excesul de bacterii reprezintă principala cauză a îngălbenirii limbii. Alte cauze pot include:
- fumatul,
- administrarea unor vitamine,
- psoriazisul,
- icterul.
Limba neagră viloasă
Limba galbenă este stadiul premergător limbii negre viloase. I se mai spune și limba păroasă și are drept cauză acumularea de celule moarte pe micile protuberanțe de pe suprafața limbii care conțin papilele gustative. Papilele devin mai lungi și pot capta bacterii, tutun, resturi alimentare și alte substanțe. Aceasta în condițiile unei igiene orale precare.
Nu face parte, de fapt, din categoria boli ale limbii, ci este, mai degrabă, semnul unui stil de viață dezordonat.
Bubițe pe limbă și durere
Apariția oricărei umflături însoțite de durere la nivelul limbii ar trebui investigată de un medic stomatolog.
Durerea și umflăturile limbii pot fi cauzate de:
- consumul de tutun,
- ulcerații la nivelul gurii (afte),
- mușcăturile accidentale ale limbii,
- arsurile cauzate de alimente și lichide fierbinți.
Dacă durerea și umflăturile nu dispar în câteva săptămâni, acestea ar putea fi un semn al cancerului oral.
Cauze ale durerilor de limbă
Durerea de limbă apare, de obicei, din cauza unei leziuni sau a unei infecții. Dacă îți muști limba, poți avea dureri care să persiste câteva zile. Infecțiile minore la nivelul limbii nu sunt neobișnuite și pot provoca dureri și iritații. Papilele gustative se pot inflama din cauza unor mușcături sau a alimentelor și băuturilor fierbinți.
Afta (cunoscută popular ca pușchea pe limbă) este o altă cauză frecventă a durerii pe sau sub limbă. Acestea sunt răni mici, albe sau galbene, care pot apărea fără un motiv aparent.
Aftele, spre deosebire de răni, nu apar din cauza virusului herpes. Unele cauze posibile sunt leziunile gurii, ingredientele abrazive din pastele de dinți sau unele ape de gură, alergiile alimentare sau deficiențele nutriționale. Aftele dispar, de obicei, fără niciun tratament.
Alte motive mai puțin frecvente ale durerii de limbă includ cancerul, anemia, herpesul oral și iritațiile produse de proteze sau de aparatele dentare.
Nevralgia poate fi, de asemenea, o sursă a durerii de limbă. Aceasta este o durere foarte severă care apare de-a lungul unui nerv deteriorat. Nevralgia apare fără un motiv evident sau poate apărea din următoarele cauze:
- îmbătrânire,
- scleroză multiplă,
- diabet,
- tumori,
- infecții.
Cauzele limbii umflate
Inflamația limbii poate fi asociată cu:
- sindrom Down,
- cancer oral,
- Sindromul Beckwith-Wiedemann,
- o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism),
- leucemie,
- infecții în gât,
- anemie.
Când limba se umflă brusc, motivul probabil este o reacție alergică ce poate duce la dificultăți de respirație. De aceea, inflamația bruscă a limbii poate fi o urgență medicală.