Abces gingival sau abces dentar? Cum faci diferența

Abcesul gingival poate să apară când dintele nu are nicio problemă. Din ce cauze se formează și cum se tratează

Un abces care apare în lipsa unei carii dentare poate fi un abces gingival. Chiar dacă pare o problemă banală, e bine să nu ignori abcesul gingival. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi mai adânc în țesutul gingival și poate afecta dinții și oasele din jur.

Abcesul poate fi de mai multe tipuri, în funcție de zona de plecare a infecției. Cele mai comune sunt:

  • gingival,
  • periapical,
  • parodontal.

Abcesul periapical are o cauză endodontică și poate fi declanșat de o carie profundă, spre exemplu. Iar abcesul parodontal este provocat de prezența pungilor parodontale (în pungile parodontale se acumulează bacterii, pe fondul bolilor parodontale).

abces-gingival-diferit-de-abces-dentar-tratament dr. Ionuț Leahu

„Abcesul gingival se deosebește de abcesul dentar, în primul rând, clinic. Medicul stomatolog verifică în cabinet starea dintelui afectat, iar în cazul în care pacientul are un dinte care este vital (n.r. – cu nervul intact), care nu are absolut nicio problemă dentară, însă țesuturile moi (gingiile) sunt afectate, atunci medicul constată că este vorba despre un abces gingival.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și parodontologie

În cazul în care avem un dinte afectat de o carie profundă, o obturație mare, o fractură sau un traumatism dentar, este vorba despre un abces dentar. Potrivit medicului stomatolog, un abces dentar apare în momentul în care camera pulpară a dintelui este afectată de diverse bacterii.

Diferențe dintre abces gingival și abces dentar

„Abcesul gingival poate fi provocat de prezența unui corp străin, spre exemplu, un rest alimentar, care este cantonat la nivelul gingiei. Acesta apare, de obicei, la dinții care sunt vitali, dar și la pacienții care au deja instalată boala parodontală.“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog

Din punct de vedere radiologic, medicul stomatolog își poate da seama de un abces dentar în funcție de poziționarea dinților, în funcție de cât de avansată este caria dentară sau chiar și de un tratament de canal realizat incorect înainte. Infecția dentară poate să apară în oricare dintre aceste situații.

Abcesul gingival se mai poate deosebi de abcesul dentar și prin localizarea dinților și gingiilor. Medicul observă cât de inflamată este zona din jurul dintelui sau dacă gingia este umflată.

Cauzele unui abces pe gingie

Abcesul pe gingie apare atunci când bacteriile din gură provoacă o infecție în spațiul dintre dinți și gingii. Unele abcese gingivale apar ca o consecință a bolii parodontale, cauzată de igiena orală incorectă.

Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie a gingiilor, care se dezvoltă atunci când placa bacteriană se acumulează sub gingii. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată de pe dinți prin periaj corect, efectuat regulat și folosirea aței dentare, poate apărea o infecție în țesutul din jur și se formează un abces.

Abcesul gingival poate apărea și din cauza unui buzunar parodontal profund – un spațiu care se dezvoltă în jurul dinților din cauza bolii parodontale. În acest spațiu pot rămâne resturi de mâncare, un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Un sistem imunitar slăbit poate contribui, de asemenea, la apariția unui abces gingival, deoarece organismul este incapabil să combată infecțiile. Printre factorii care pot scădea imunitatea se numără oboseala, stresul și bolile cronice.

Abces gingival poze

abces-gingival-diferit-de-abces-dentar-tratament abces pe gingie
Abcesul pe gingie care apare în lipsa unei probleme dentare este un abces gingival FOTO: Shutterstock
Chiar dacă abcesul gingival se sparge singur, e nevoie de un consult stomatologic pentru a exclude riscul de complicații
Abcesul gingival poate să apară din cauza unui corp străin pătruns între dinte și gingie FOTO: Shutterstock

Unele afecțiuni ale gurii și gingiilor pot trece neobservate deorece simptomele nu sunt „zgomotoase“. Nu este însă și cazul abceselor gingivale.

Acestea sunt greu de ignorat din cauza durerilor persistente și severe pe care le pot provoca în zona afectată. Este posibil să observi și umflături și roșeață în zona afectată. Alte semne ale unui abces gingival includ:

  • sensibilitate la căldură sau la alimente și băuturi reci,
  • durere în timpul masticației,
  • un dinte mobil,
  • gust neplăcut în gură,
  • eliminare de puroi,
  • febră.

Metode de diagnostic

Dacă simți durere și sensibilitate la nivelul gingiei sau gust de puroi în gură, nu ignora aceste semne. Programează o vizită la dentist cât mai curând posibil.

În timpul consultației, medicul va examina gingiile și va căuta semne de infecție. Acestea includ durere, inflamație și roșeață. Stomatologul poate recomanda o radiografie dentară pentru a observa starea gingiei și a dinților. Radiografia este și o bună metodă prin care medicul poate să evalueze dacă ai suferit pierderi osoase din cauza infecției.

Simptomele abcesului se pot atenua ușor în timp. Totuși, chiar dacă un abces gingival se sparge singur, ar trebui să mergi la stomatolog.

Cum se tratează abcesul gingival

„Tratamentul abcesului gingival se realizează de către un medic specialist parodontolog prin tratarea atât a durerii, cât și a pungilor parodontale (pungi de puroi de culoare albă).“

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog

Medicul va realiza un drenaj gingival și va curăța foarte bine zona afectată cu ajutorul unor substanțe antiseptice și cu apă oxigenată. În cazul în care este necesară și medicația, specialistul va prescrie medicamente antibiotice și antiinflamatoare.

De asemenea, medicul poate recomanda o procedură pentru regenerarea țesutului osos sau gingival pierdut.

Abcesul gingival poate afecta uneori pulpa dentară, adică miezul dintelui. Pulpa este formată din vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv. Dacă pulpa este afectată, este posibil să ai nevoie de un tratament de canal.

De reținut că un abces gingival nu se va vindeca complet de la sine. Este important să mergi la dentist pentru a începe tratamentul.

Posibilele complicații ale unui abces gingival

Chiar dacă pare o problemă banală, e bine să nu ignori abcesul gingival. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi mai adânc în țesutul gingival și poate afecta dinții și oasele din jur. Acest lucru poate provoca dureri și inflamații, iar infecția ar putea ajunge în alte părți ale feței și corpului.

În cazuri rare, o infecție a gingiei poate ajunge în sânge și poate provoca o complicație care pune viața în pericol, cunoscută sub numele de sepsis (septicemie).

Simptomele sepsisului includ:

  • o temperatură corporală de peste 38de grade C,
  • probleme de respirație,
  • durere abdominală,
  • ritm cardiac crescut.

Cum previi formarea abcesului gingival

O bună igienă orală poate preveni apariția abceselor gingivale și a altor probleme dentare. Periajul corect al dinților și folosirea aței dentare trebuie repetate zi de zi.

Spală-te pe dinți de două ori pe zi, în special după mese. Acest lucru reduce cantitatea de placă bacteriană care se acumulează pe dinți și sub linia gingiei. De asemenea, folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi pentru a îndepărta mâncarea și placa bacteriană dintre dinți și de sub gingii.  

Asigură-te că mergi la medicul stomatolog pentru consult și igienizări profesionale, din șase în șase luni.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare