Lipsa de fier poate ascunde tumori maligne, hemoragii sau ulcer

Lipsa de fier poate ascunde tumori maligne, hemoragii sau ulcer

Lipsa de fier este cel mai frecvent deficit nutrițional și provoacă simptome precum oboseală, paloare, palpitații, dureri de cap. Fierul este implicat în transportarea oxigenului în corp, așa că întreg organismul are de suferit de pe urma carenței.

Atenție! Lipsa de fier poate fi și semnul unor boli grave, cum sunt ulcerul duodenal și cancerul.

„Fierul este implicat în funcții ale eritrocitelor (celulelor roșii), transportul oxigenului și al dioxidului de carbon. Are rol în imunitate, dar și în activitatea sistemului nervos central, îmbunătățind funcția cognitivă.“

Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist

Lipsa de fier. Care sunt cauzele

Este normal ca femeile gravide și cele care tocmai au născut să aibă nevoie de mai mult fier. Prin urmare, în lipsa unui aport suficient, ele prezintă adeseori carențe. Potrivit medicului nutriționist, lipsa de fier se mai întâlnește cu preponderență la următoarele categorii de populație:

  • copii,
  • persoane de vârsta a treia,
  • persoane care suferă de malnutriție,
  • cele cu un aport insuficient de fier în alimentație,
  • persoane care au suferit hemoragii,
  • femei cu ciclu menstrual prelungit și abundent,
  • persoane cu sindroame digestive, în cazul cărora fierul din alimentație nu este asimilat,
  • persoane cu afecțiuni imunologice care se manifestă cu hemoliză intravasculară, adică distrucția globulelor roșii intravascular,
  • persoane care donează frecvent sânge.  
VÂRSTĂ ȘI SEXNECESAR DE FIER ÎNTR-O ZI
0-6 luniPrimesc suficient fier în laptele matern sau în formulă
7-12 luni11 miligrame
1-3 ani7 miligrame
4-8 ani10 miligrame
9-13 ani8 miligrame
14-18 ani – băieți13-16 miligrame
14-18 ani – fete15-18 miligrame
adulți – bărbați12-16 miligrame
adulți – femei15-18 miligrame
gravide20-30 miligrame
Cantitatea zilnică de fier de care avem nevoie, în funcție de vârstă și sex.


Cele mai bune surse alimentare de fier

Lipsa de fier poate fi evitată dacă incluzi în meniul tău, măcar săptămânal, următoarele categorii de alimente:

  • ficat,
  • gălbenuș de ou,
  • carne roșie,
  • viscere,
  • fasole,
  • linte,
  • fructe uscate și nucifere.

Vitamina C crește absorbția fierului. De aceea, este important ca alimentele bogate în fier să fie însoțite de unele care abundă în vitamina C, cum sunt: pătrunjelul, citricele, măceșele, varza kale. Atenție, însă: cantitatea de vitamina C scade dramatic în timpul preparării termice!

Ce boli ascunde lipsa de fier?

Deficitul de fier provoacă oboseală, putere scăzută de concentrare, modificări la nivelul pielii, imunitate scăzută.

În plus, medicul nutriționist precizează că anemia poate anunța:

  • un sindrom de malabsorbție,
  • ulcer duodenal,
  • prezența diverticulilor în colon,
  • colita ulcerativă,
  • tumori benigne sau maligne,
  • sindroame hemolitice,
  • endometrioza,
  • fibromul uterin.

„Pentru aportul suplimentar de fier este necesar să se facă un set de analize. Forma de suplimentare și perioada trebuie supravegheate de un medic. Dacă suplimentele nu sunt luate corect, ori nu se rezolvă deficitul, ori poate apărea excesul de fier, supraîncărcarea.“

Dr. Iren Alexoi, nutritionist

Semnele și simptomele deficitului de fier variază în funcție de severitatea anemiei, de cât de repede se dezvoltă, de vârsta persoanei în cauză și de starea generală de sănătate.

Oboseala neobișnuită

Senzația intensă de oboseală este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului de fier.

De ce apare senzația de oboseală? Când organismul nu dispune de suficient fier, nu mai poate produce hemoglobină, o proteină extrem de importantă care ajută la transportarea oxigenului în întreg organismul.

Fără o cantitate optimă de hemoglobină, la țesuturi și la mușchi ajunge prea puțin oxigen, lipsindu-le de energie. De asemenea, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa în organism sânge bogat în oxigen.

Totuși, oboseala este un simptom destul de ușor de ignorat, mai ales în cazul persoanelor ocupate, cu un program încărcat. De aceea, ar fi bine să dai atenție și celorlalte semnale pe care ți le transmite organismul.

Pielea își pierde culoarea

Hemoglobina din celulele roșii îi conferă sângelui culoarea specifică, iar nivelurile scăzute asociate deficitului de fier fac sângele mai puțin roșu. De aceea, pielea își poate pierde culoarea rozalie în cazul persoanelor cu deficit de fier.

Această paloare la persoanele cu deficit de fier poate apărea pe tot corpul sau poate fi limitată la o singură zonă:

  • fața,
  • gingiile,
  • interiorul buzelor sau al pleoapelor inferioare.

Acesta este primul lucru pe care îl verifică medicul care suspectează un deficit de fier. Paloarea este mai frecvent observată în cazurile moderate sau severe de anemie.

Dacă vă trageți pleoapa inferioară în jos, zona interioară ar trebui să aibă o culoare roșie vibrantă. Dacă este de culoare roz sau galben foarte pal poate fi semn că aveți deficit de fier.

Respirație scurtă și rapidă

Și ritmul respirației se modifică la persoanele cu deficit de fier, pe măsură ce corpul încearcă să obțină mai mult oxigen.

Un nivel scăzut de hemoglobină înseamnă mai puțin oxigen în mușchi și dificultăți în a face față activităților normale, chiar și mersului pe jos. Acesta este motivul pentru care respirația scurtă și rapidă este un simptom obișnuit al anemiei.

Ce te doare de la lipsa de fier

Deficitul de fier poate provoca dureri de cap, în special la femei. Acest simptom pare a fi, totuși, mai puțin frecvent decât altele și apare însoțit de senzație de amețeală.

Legătura dintre deficitul de fier și durerile de cap este încă neclară. Una dintre explicații ar fi că în creier nu mai ajunge suficient oxigen. Drept urmare, vasele de sânge din creier se pot dilata, provocând presiune și dureri de cap.

Deși, există multe cauze ale durerilor de cap, cele frecvente, recurente și însoțite de amețeli ar putea fi un semn al deficitului de fier.

Lipsa de fier provoacă palpitații

Din fericire, palpitațiile apărute ca o consecință a lipsei de fier tind să fie mai puțin frecvente. Acestea apar, de obicei, în cazul unei carențe de fier de lungă durată.

Asocierea dintre deficitul de fier și problemele cardiace este încă în studiu, dar poate fi legată de alimentarea deficitară cu oxigen. Hemoglobina scăzută, caracteristică anemiei prin deficit de fier, are drept consecință suprasolicitarea inimii. Ca să suplinească lipsa de oxigen, inima e nevoită să accelereze ritmul bătăilor ca să pompeze mai mult sânge.

În cazuri extreme, se poate ajunge la inimă mărită, suflu sistolic sau insuficiență cardiacă, potrivit studiilor.

Părul și unghiile devin uscate și deteriorate

Părul are și el de suferit de pe urma lipsei de fier. Nici aceste celule nu primesc suficient oxigen și, deci, părul capătă un aspect tern, iar firele se rup cu ușurință. Și creșterea părului este încetinită, iar ritmul de cădere a părului este accelerat.

Un simptom mult mai puțin frecvent al deficitului de fier îl reprezintă unghiile fragile sau în formă de lingură. Această afecțiune se numește koilonichie.

De obicei, primul semn este că unghiile devin casante și se rup ușor. În etapele ulterioare ale deficitului de fier, pot apărea unghiile în formă de lingură, adică mijlocul patului unghial se adâncește și marginile sunt ridicate, dând un aspect rotunjit, ca o lingură.

Aceasta este o consecință rară, care apare doar la aproximativ 5% din persoanele cu deficit de fier. De obicei, se observă numai în cazuri severe de anemie.

Lipsa de fier modifică aspectul limbii

Uneori, doar aspectul gurii poate indica dacă aveți anemie cu deficit de fier.

Semnele includ:

  • umflarea și paloarea limbii,
  • gura uscată,
  • senzația de arsură în gură,
  • crăpăturile roșii dureroase la colțurile gurii,
  • ulcerațiile bucale.

Lipsa de fier, o cauză a sindromului picioarelor neliniștite

Apariția sindromului picioarelor neliniștite se poate explica, în unele cazuri, printr-o carență de fier. Această afecțiune a somnului în mod special, dar care se poate manifesta și în timpul zilei, se caracterizează printr-o nevoie imperioasă de a mișca picioarele.

Mai apar și alte simptome, precum: senzații neplăcute în special în gambe și coapse (furnicături, crampe, senzație de arsură), care se accentuează seara sau noaptea și pot apărea ocazional, la anumiți pacienți, și la nivelul membrelor superioare.

Picioarele pot tresări necontrolat în timpul somnului, ceea ce contribuie la întreruperea odihnei și, în timp, la accentuarea oboselii. Există și cazuri severe când aceste simptome sunt mai grave și se manifestă și în perioada de veghe.

Alte semne posibile

Există o varietate de semne care îi pot da medicului indicii cu privire la un eventual nivel scăzut de fier. Acestea tind să fie mai puțin frecvente și nu sunt specifice carenței de fier, ci trebuie interpretate de un specialist într-un context mai amplu.

Pofte ciudate. Deficitul de fier se poate asocia cu pofta de a mânca gheață, lut, noroi, cretă sau hârtie. Acest simptom poate să apară și în timpul sarcinii.

Depresia. Anemia cu deficit de fier poate fi asociată cu depresia la adulți. Femeile însărcinate cu deficit de fier pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta depresie.

Mâini și picioare reci. În cazul deficitului de fier, unele persoane pot simți frigul mai intens sau au mâinile și picioarele reci mai tot timpul.

Infecții mai frecvente. Cum fierul este necesar pentru un sistem imunitar sănătos, carența poate crește riscul de infecții.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare