Legătura dintre stres și sănătatea cavității bucale. Soluții

Legătura dintre stres și sănătatea cavității bucale. Cum păstrezi sănătatea orală

Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.

Efectele stresului se văd inclusiv la nivelul cavității bucale: apar afte, infecții ale gingiilor, ai gura uscată și pot apărea chiar și carii dentare, potrivit site-ului medical Healthline.com.

Legătura dintre stres și sănătatea cavității bucale. Ce afecțiuni riști să ai

Bruxismul (scrâșnirea dinților)

Stresul te poate face să scrâșnești din dinți. Acest lucru se poate întâmpla în timpul zilei sau noaptea și, adesea, fără să îți dai seama.

Dacă te confrunți deja cu bruxismul, stresul ar putea înrăutăți acest obicei. Bruxismul poate provoca leziuni la nivelul dinților și poate afecta articulația maxilarului, ducând la apariția durerilor de cap și de maxilar.

Aftele bucale

Aftele sunt ulcerații de culoarea alba, gălbuie sau gri, cu margini roșii care apar pe interiorul obrajilor, pe limbă sau în gât. Simptomele aftelor bucale include: arsuri, furnicături sau înțepături, cu până la 24 de ore înainte de apariția rănii, durere, sau dificultăți la înghițit.

De obicei, aftele bucale sunt inofensive și au nevoie de tratament local. Însă, pot fi dureroase și în unele cazuri pot provoca dificultăți de vorbire sau înghițire.

Boli gingivale

Stresul poate slăbi sistemul imunitar și poate crește riscul apariției infecțiilor, inclusiv la nivelul gurii. În plus, situațiile stresante ne pot determina să avem o igienă orală precară, crescând și mai mult riscul problemelor dentare și gingivale. Gingivita este o afecţiune reversibilă care afectează gingiile, atunci când placa bacteriană din jurul acestora provoacă inflamaţia lor. Dacă nu este tratată, inflamaţia gingivală cronică poate progresa spre boală parodontală cronică, ce cauzează distrugerea ireversibilă a ţesutului parodontal.

Uscarea gurii

Uscarea gurii poate fi, atât un efect secundar al stresului, cât și al medicamentelor utilizate pentru tratarea stresului și depresiei. Pe lângă disconfortul creat, uscarea gurii, pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la apariția problemelor dentare. Saliva are un rol de lubrificare și se protecție împotriva bacteriilor și fără aceasta există un risc crescut de carii dentare, boli ale gingiilor și infecții.

Simptomele asociate gurii uscate pot include: senzație de gură uscată accentuată (dimineața, seara și noaptea, în timpul somnului), gust amar, buze uscate, crăpate și senzația de sete, respirație urât mirositoare, salivă cu aspect vâscos, gingii umflate și roșii, dureri ale cavității bucale și a limbii.

Carii dentare

Igiena orală precară și uscarea gurii provocate de stress pot duce, în final, la apariția cariilor dentare. Netratate, cariile pot distruge dinţii şi ţesutul moale din interiorul acestora, provocând abcese dentare, zone de infecţie la vârful rădăcinii. Dacă se formează un abces, acesta se tratează prin tratamentul de canal, intervenţie chirurgicală sau extracţie dentară.

Metode prin care îți menții gura sănătoasă

Nu te abate de la rutină

Chiar dacă treci prin perioade stresante sau aglomerate, este important să nu neglijezi igiena dentară. Alocă-ți 5 minute seara și 5 minute dimineața pentru periajul dinților. Nu uita să folosești și ața dentară și dușul bucal, ca să te asiguri că ai scăpat de toate resturile alimentare.

Nu neglija vizitele la stomatolog

Doar de două ori pe an e necesar să mergi la stomatolog, pentru controale de rutină și pentru igienizări. Nu aștepta să apară dureri de dinți sau sângerări ale gingiilor. Mergi la dentist ca să eviți agravarea eventualelor probleme și tratamentele complicate.

Tratează aftele bucale

Aftele bucale pot fi ținute sub control cu ajutorul produselor speciale, așa cum sunt gelurile, spray-urile bucale și apele de gură. Cunoscute si studiate de zeci de ani, acidul hialuronic și Aloe Vera sunt ingredientele care ajută la vindecarea aftelor și leziunilor minore ale mucoasei bucale.

Acidul hialuronic favorizează vindecarea prin hidratarea membranei mucoase, susține arhitectura țesuturilor și se implică în reparația acestora, în migrația și diferențierea celulară pe durata inflamației și a vindecării leziunii. Mai mult, favorizează vindecarea țesuturilor incluzând activarea/moderarea răspunsurilor inflamatorii și susține reepitelizarea prin proliferarea.

Extractul de Aloe Vera poate favoriza vindecarea leziunii și a inflamației. Extractul inhibă substanțele implicate în producerea durerii, deține proprietăți imuno-modulatorii puternice și acționează împotriva unor agenți patogeni întalniți in leziuni.

Ai grijă la alimentație

O dietă echilibrată și variată este esențială pentru menținerea unei cavități bucale sănătoase. Fructele și laptele proaspăt sunt bogate în vitaminele C și D, care sunt necesare pentru menținerea sănătății gingiilor. Ai grijă la aportul de vitamine din grupul B, pentru că un nivel scăzut al acestor vitamine favorizează apariția aftelor bucale.

Încearcă să eviți sucurile și dulciurile deoarece pot duce la apariția cariilor dentare.

Ține sub control bruxismul

Anxietatea și stresul crescut pot duce la scrâșnit din dinți, o afecțiune cunoscută sub denumirea de bruxism. Simptomele obișnuite ale bruxismului includ dinții tociți, deteriorați sau sensibili, durere în jurul maxilarului dimineața, uneori dureri de cap. Medicul dentist poate examina gura și maxilarul pentru a detecta dacă există semne de bruxism. Tratamentul bruxismului poate include:

  • controlul stresului și al anxietății prin strategii de relaxare, așa cum este meditația sau cu ajutorul psihoterapiei;
  • evitarea mestecării gumei, deoarece acest obicei face ca mușchii maxilarului să devină din ce în ce mai încordați și, implicit, îți vei dezvolta obiceiul de a-ți încleșta dinții;
  • folosirea unei gutiere,  adică un dispozitiv din plastic care se mulează pe dantură și are rolul de a separa dinții și de a împiedica lezarea lor prin scrâșnit sau încleștare;
  • evitarea consumului excesiv de băuturi care conțin cafeină sau alcool, în special seara, deoarece pot agrava simptomele bruxismului;
  • aplicarea coroanelor dentare, în cazul în care smalțul dinților este deteriorat și uzura dentară a dus la creșterea sensibilității, poate fi necesară folosirea coroanelor dentare pentru a remodela aspectul dinților.

Bea mai multă apă

Situațiile stresante pot avea ca rezultat uscarea gurii, provocând o lipsă de salivă. Gura uscată favorizează aftele, iritațiile, respirația urât mirositoare, gingivita, cariile dentare și problemele digestive.

Consumul de apă ajută la promovarea unei producții sănătoase de salivă, care spală resturile alimentare și protejează împotriva infecțiilor bucale. Ține lângă tine un pahar cu apă, în permanență și bea din când în când.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare