Medic: „Bruxismul poate schimba fizionomia și modifică mușcătura“. Ce tratamente funcționează
Obiceiul de a strânge și de a scrâșni din dinți în mod involuntar poartă numele de bruxism. Este o afecțiune asociată mai ales cu somnul – bruxism nocturn, dar se poate manifesta și în timpul zilei – bruxism diurn.
Persoanele care se confruntă cu bruxism nocturn sunt mai predispuse să dezvolte și alte tulburări de somn, cum ar fi sforăitul și apneea.
Formele ușoare de bruxism nu necesită tratament, de obicei. Însă, în unele cazuri, bruxismul poate fi atât de frecvent și de sever, încât duce la probleme cu maxilarele, la dureri de cap, sau la deteriorarea dinților.
Ce este bruxismul
„Bruxismul este o afecțiune des întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Se manifestă în două moduri: unul nocturn și unul diurn. Forma nocturnă a bruxismului este mult mai severă decât cea din timpul zilei (diurn), deoarece în timp ce dormim nu conștientizăm faptul că scrâșnim din dinți.“
Șef de lucrări dr. Anca Temelcea, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială, doctor în științe medicale – Rețeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu
Cauzele bruxismului
Cauzele care duc la apariția bruxismului sunt numeroase și, potrivit medicului ortodont includ:
- lipsa somnului,
- perioadele lungi și intense de stres,
- factori ereditari.
„De asemenea, persoanele cu risc ridicat predispuse la bruxism sunt în special fumătorii. Totodată, și persoanele care consumă exagerat alcool sau cofeină pot fi destul de afectate de scrâșnirea dinților, în somn.“
Dr. Anca Temelcea, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială
Află de aici care sunt metodele care funcționează când vine vorba de renunțarea la fumat.
Printre factorii care cresc riscul de a dezvolta această afecțiune se numără următorii:
- nivelul de stres. Anxietatea și stresul crescut pot duce la scrâșnirea dinților. La fel pot și furia și frustrarea;
- vârsta. Bruxismul este frecvent la copiii mici și de obicei dispare la maturitate. Totuși, nu sunt puțini adulții care scrâșnesc din dinți involuntar;
- tipul de personalitate. Cei care au un tip de personalitate agresiv, competitiv sau hiperactiv sunt mai predispuși să dezvolte bruxism;
- unele medicamente și alte substanțe. Bruxismul poate fi un efect secundar rar întâlnit al unor medicamente pentru afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anumite antidepresive. Fumatul, consumul de băuturi cu cofeină sau de alcool și consumul de droguri recreative pot crește riscul de bruxism;
- alți membri ai familiei cu bruxism. Bruxismul nocturn tinde să fie ereditar;
- alte probleme de sănătate. Bruxismul poate fi asociat cu unele tulburări, cum ar fi boala Parkinson, demența, boala de reflux gastroesofagian, epilepsia, alte probleme de somn, cum ar fi apneea în somn și tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD).
Citește aici cum se manifestă deficitul de atenție la adulți.
Bruxismul la copii
La copii, pe lângă afectarea dinților de lapte, bruxismul afectează și dinții permanenți. Ca urmare a scrâșnitului din dinți, aceștia se pot ciobi sau fractura de la un simplu accident în joacă sau chiar și în timp ce mănâncă un aliment mai tare, potrivit medicului ortodont. Totodată, pot apărea și sensibilitățile dentare, la rece sau la cald, mai ales în locul unde dinții se întâlnesc cu gingia.
Cum îți dai seama dacă suferi de bruxism nocturn
„De cele mai multe ori, bruxismul apare în timpul somnului, manifestându-se printr-un zgomot de scrâșnire a dinților. De asemenea, dantura foarte încleștată și durerile articulației temporo-mandibulare pot fi semne de bruxism.“
Dr. Anca Temelcea, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială
Un alt semn că scrâșnim din dinți involuntar este apariția unor fisuri ale smalțului dentar, potrivit medicului. De asemenea, dinții își pot modifica forma, se pot toci pe margini sau chiar se pot netezi dinții frontali.
Alte semne simptome de bruxism pot fi:
- scrâșnești sau strângi din dinți suficient de zgmotos încât îți trezești partenerul din somn;
- dinții sunt tociți, fracturați, ciobiți sau slăbiți;
- smalțul dinților este tocit;
- apariția durerii sau a sensibilității dentare;
- maxilarul poate ajunge să nu se mai deschidă sau să nu se mai închidă complet;
- apare durerea de maxilare, gât sau față;
- durere la nivelul urechilor;
- durere de cap surdă la nivelul tâmplelor;
- răni pe interiorul obrazului;
- somn neodihnitor – te trezești obosit dimineața.
Bruxism: tratament în funcție de cauză
În multe cazuri, pentru a scăpa de bruxism trebuie să mergem la un medic stomatolog specializat în ortodonție. În urma unui consult clinic, acesta ne poate oferi toate informațiile de care avem nevoie, dar mai ales ne poate recomanda un tratament potrivit acestei probleme dentare.
„De multe ori, medicii specialiști ortodonți recomandă în primul rând purtarea unui aparat dentar, care ajută excelent la repoziționarea dinților, dar și la refacerea mușcăturii corecte. Ulterior, după finalizarea acestui tratament ortodontic, specialistul recomandă întotdeauna purtarea unei gutiere dentare personalizate.“
Dr. Anca Temelcea, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială
Dacă, însă, se suspectează alte tulburări de somn asociate cu bruxism, este nevoie de o consultație și investigații la un specialist în somnologie. În urma unei polisomnografii, de exemplu, care înregistrează episoadele de bruxism, se pot identifica și alte posibile tulburări de somn, cum este, de exemplu, apneea.
În situațiile în care bruxismul este asociat cu anxietate sau alte probleme de ordin psihologic, poate fi utilă programarea la un psihoterapeut.
Gutieră personalizată pentru bruxism
În comerț există o varietate de gutiere pentru bruxism, iar principalul lor beneficiu este că împiedică deteriorarea suplimentară a danturii. Însă în puține situații împiedică și scrâșnitul dinților.
Gutierele personalizate, adaptate întocmai dimensiunilor formei maxilarelor, sunt mai confortabile și dau rezultate mai bune pe termen lung decât cele pe care le găsim în magazine.
Alte metode de tratament
Pentru atenuarea bruxismului, mai poți apela la următoarele soluții:
- Managementul stresului sau al anxietății. Dacă scrâșnești din dinți din cauza stresului, este posibil să poți preveni această problemă cu ajutorul tehnicilor de relaxare. Dacă bruxismul este cauzat de anxietate, poate fi de folos psihoterapia.
- Unele medicamente. În general, medicamentele nu sunt foarte eficiente pentru tratamentul bruxismului și sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea lor. Unele dintre medicamentele folosite pot fi relaxantele musculare, antidepresivele sau anxioliticele.
- Injecțiile cu toxină botulinică pot ajuta unele persoane cu bruxism sever care nu răspund la alte tratamente, potrivit unei metaanalize. Se injectează o cantitate mică de toxină botulinică într-unul dintre mușchii responsabili cu masticația (maseter). Toxina botulinică nu tratează bruxismul propriu-zis, dar relaxează acest mușchi. În consecință, scrâșnitul din dinți este mai puțin puternic și sunt atenuate durerile de cap asociate bruxismului.
- Tratarea afecțiunilor asociate cum ar fi apneea în somn sau boala de reflux gastroesofagian.
- Pe lângă toate acestea, mai poate fi de ajutor dacă eviți consumul de cofeină, de alcool sau de tutun cu câteva ore înainte de a merge la culcare.
Află de aici care sunt cele mai eficiente 8 tehnici de relaxare.
Risc de carii dentare ascunse
Medicul ortodont atrage atenția că, în momentul în care dinții se tocesc, gingia se poate deplasa ușor de pe aceștia și astfel pot pătrunde resturi alimentare sub gingie. Complicațiile posibile sunt infecțiile și abcesele dentare.
De asemenea, pot apărea carii dentare care, de cele mai multe ori, avansează rapid fără să prezinte simptome.
„O altă consecință ca atare a bruxismului este reprezentată de modificarea mușcăturii. De asemenea, bruxismul poate schimba fizionomia.“
Dr. Anca Temelcea, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială