Cauze insomnii. „Mă trezesc noaptea și nu mai pot să adorm“

„Mă trezesc noaptea și nu mai pot să adorm.“ Ce cauze poate avea insomnia de menținere și recomandările specialistului în somnologie

Un somn odihnitor și neîntrerupt întreaga noapte a devenit un obiectiv greu de atins în ultimii ani pentru mulți dintre noi. Tot despre insomnie este vorba și dacă adormi ușor, dar te trezești în mijlocul nopții și nu mai poți să adormi. Un prim pas ca să obții un somn liniștit toată noaptea este să cunoști cele mai importante cauze de insomnii.

Tuturor ni se întâmplă să nu putem adormi uneori sau să ne trezim pe parcursul nopții, însă vorbim de insomnie atunci când această problemă e una frecventă, și nu ocazională.

Ce sunt insomniile


„Insomnia este una dintre cele mai frecvente tulburări de somn. Este caracterizată, în principal, printr-o dificultate persistentă de a adormi sau de a menține somnul. Atunci când aceste probleme de somn persistă și apar cel puțin trei nopți pe săptămână pentru cel puțin trei luni, putem vorbi despre insomnie cronică sau persistentă.“

Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, cu competență în somnologie, la Clinica Medicum, doctor în științe medicale

Deși insomnia se poate manifesta cu simptome variate, cel mai des vorbim de insomnie de inițiere (atunci când adormim cu dificultate sau nu putem adormi) sau de menținere (atunci când adormim, dar ne trezim la scurt timp după aceea), potrivit somnologului. Unele persoane pot avea și așa-numita insomnie mixtă, care reprezintă o combinație între cele două.

Posibile cauze de insomnii

O problemă tot mai frecventă o reprezintă trezirile din timpul nopții. Aproape tuturor ni se întâmplă acest lucru, doar că, de multe ori, nici nu realizăm. Devine deranjant doar atunci când nu mai reușim să adormim la loc, mult timp.

Potrivit medicului, nu există o regulă valabilă pentru toți legată de durata somnului. Studiile au arătat, totuși, că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn neîntrerupt pentru o viață sănătoasă, pentru o bună concentrare și pentru o stare de spirit echilibrată.

Află de aici de câte ore de somn ai nevoie.

„Legat de întreruperile din timpul somnului, acestea pot fi determinate de multiple modificări sau afecțiuni. Insomnia de menținere, de exemplu, este întâlnită mai frecvent la cei care au obiceiul de a consuma alcool sau tutun înainte de somn, la persoanele care consumă produse ce conțin cafeină, dar apare și la persoanele care suferă de afecțiuni ale somnului ca sindromul de apnee în somn sau sindromul picioarelor neliniștite.“

Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, cu competență în somnologie

Găsește aici soluțiile recomandate de medic pentru a calma sindromul picioarelor neliniștite.

De ce apar insomniile de menținere

Apnee în somn

Dacă suferi de apnee în somn și, deci, ți se oprește respirația în timpul somnului, te trezești de multe ori pe timpul nopții. Majoritatea persoanelor cu apnee în somn nu știu că au somnul întrerupt, pentru că trezirile sunt, de fapt, de durate scurte.

Chiar dacă nu realizezi că te trezești, este posibil să observi că ai o stare de somnolență în timpul zilei. Alte simptome principale ale apneei în somn sunt:

Citește aici ce cauze poate avea starea de somnolență din timpul zilei.

Pentru a obține un diagnostic exact, poate fi necesar să mergi la un centru de somnologie, unde poți fi monitorizat pe parcursul somnului, prin polisomnografie. Unii medici recomandă și teste de somn la domiciliu.

Teroare nocturnă

Persoanele care se confruntă cu pavor nocturn, numit și teroare nocturnă nu se trezesc, de fapt, dar pot părea treji pentru ceilalți. În timpul unui astfel de episod, cel care doarme se zbate, țipă, plânge. Ochii pot fi deschiși și persoana respectivă poate chiar să se ridice din pat.

Pavorul nocturn afectează aproape 40% din copii și o proporție mai mică dintre adulți. Teroarea nocturnă apare în fazele profunde ale somnului și mai frecvent în prima jumătate a nopții (cel mai adesea, în primele trei ore de la adormire). Durata unui episod este sub 15 minute.

Anxietate și depresie

Anxietatea și depresia merg adesea mână în mână cu insomnia, fie ea de inițiere sau de menținere. De fapt, uneori poate fi dificil de spus care dintre afecțiuni a apărut prima. O minte anxioasă sau deprimată te poate împiedica să adormi sau să menții somnul. Problemele de somn pot duce apoi la anxietate și depresie.

De altfel, în cadrul unui studiu american, s-a constatat că 6% din persoanele cu depresie și 5% din cele cu anxietate suferă de insomnie cronică de menținere, caracterizată prin treziri în timpul nopții.

„Doar oamenii slabi fac depresie“: acesta este unul dintre cele mai vehiculate mituri despre depresie și, de aceea, mulți dintre cei care o au nu conștientizează că eventualele probleme cu somnul, de exemplu, derivă tocmai din depresie. Găsește aici alte mituri frecvente despre depresie și cum luptăm cu ele.

Tulburare bipolară

Somnul prea mult sau prea puțin este un simptom principal al acestei afecțiuni. Majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară trec prin perioade de somn prea puțin în timpul fazei maniacale și somn prea puțin sau prea mult în timpul fazei depresive.

În cadrul unui studiu la adulți cu tulburare bipolară, 100% dintre participanți au experimentat insomnie în episoadele depresive, iar în cadrul altei cercetări, 78% din participanți au simțin nevoia de mai mult somn – hipersomnie.

În faza de hipomanie, de regulă, persoana cu tulburare bipolară are nevoie de mai puțin somn și prezintă, mai degrabă, o insomnie de inițiere, adică adoarme greu. Chiar și cu tratamente pentru insomnie, te poți confrunta cu treziri pe parcursul nopții.

De exemplu, Șerban* (49 de ani), diagnosticat cu tulburare bipolară, se află într-o perioadă mai bună a vieții lui. Cu toate astea, se confruntă cu o insomnie care poate fi semn de hipomanie. Se culcă devreme, pe la 9.00 seara, după ce-și ia pastilele. Se trezește în jur de 2.00 și, până pe la 4.00, citește. Apoi mai reușește greu să readoarmă, până în jurul orei 8.00.

Citește aici povestea integrală a lui Șerban*, despre depresie, hipomanie, tulburare bipolară, probleme cu somnul și, mai ales, despre singurătate.

Cauza insomniei de menținere: de vină poate fi o problemă fizică sau de mediu

Există multiple cauze pentru care ne putem trezi de mai multe ori în timpul somnului, fiecare dintre ele având posibilități de tratament specifice, potrivit medicului cu competență în somnologie.

Mersul frecvent la toaletă

O nevoie frecventă de a urina te poate face să te trezești noaptea. Această afecțiune se numește nicturie și poate avea multe cauze, inclusiv:

Nevoia de a urina noaptea poate fi prezentă și în sarcină, după administrarea anumitor medicamente sau după consumul crescut de lichide înainte de culcare.

Află de aici cum se tratează incontinența urinară.

Factorii de mediu

Tehnologia poate avea un impact negativ asupra somnului. Cercetătorii au descoperit că telefoanele mobile, televizoarele, tabletele și laptopurile au toate un tip de lumină care limitează producția de melatonină. Acest hormon reglează capacitatea creierului de a adormi.

În plus, sunetele care provin de la aceste gadget-uri pot menține mintea activă. Zgomotul înainte de somn, precum și bâzâitul provenit de la diverse e-mailuri sau mesaje în timpul somnului, toate pot afecta capacitatea de a te odihni pe deplin.

„În ultimii ani, s-a demonstrat, însă, că nu atât lumina de la telefon ne deranjează sau ne tulbură somnul, ci mai degrabă toate acele informații pe care le primim înainte de culcare ne activează creierul. Este important de știut: creierul este activ în timpul somnului, iar activarea aceea a creierului înainte de adormire, prin ce vedem în telefon, ne menține de fapt apoi treji și ne scade calitatea somnului“, explică Mihaela Oros, medic primar pediatru cu supraspecializare în somnologie.

Citește aici de ce somnul este vindecător și ne susține imunitatea.

Temperatura ambientală crescută

transpiratia excesiva ziua sau noaptea cele mai eficiente tratamente. femeie care se trezeste noaptea din cauza transpiratiei excesive
Transpirația excesivă noaptea, care se repetă mai multe nopți la rând, poate fi semnul unor tulburări hormonale sau al unor afecțiuni serioase FOTO: Shutterstock

E greu să adormi și să menții somnul când e prea cald în dormitor sau când te confrunți cu transpirații nocturne. Acestea pot fi cauzate de:

  • unele medicamente,
  • anxietate,
  • tulburări autoimune.

Este important să discuți cu medicul pentru a afla cauza exactă și pentru a obține un tratament adecvat.

Perimenopauza

Perimenopauza sau premenopauza este o perioadă de tranziție de la viața fertilă a femeii la menopauză. „Este o perioadă de câțiva ani, în care apar dereglări menstruale și modificări ale analizelor de sânge“, precizează medicul endocrinolog Antonela Burlacu.

Unul dintre simptomele date de perimenopauză este tocmai trezirea în timpul nopții și dificultatea de a readormi. Dezechilibrele hormonale pot fi printre cauze, dar și transpirațiile nocturne.

Găsește aici principalele tratamente hormonale și non-hormonale pentru echilibru la menopauză, recomandate de medicul endocrinolog.

Indigestia

Dacă mănânci târziu cantități mari de mâncare, îți vei activa excesiv sistemul digestiv. Una dintre consecințe poate fi trezirea în miez de noapte. Gazele pot perturba somnul persoanelor cu un somn ușor. Pe când episoadele de reflux acid și de indigestie întrerup și somnul celor care de obicei dorm profund.

În mod normal, astfel de episoade sunt singulare, însă, nu provoacă insomnie cronică de menținere. Dar dacă păstrezi obiceiul de a mânca prea târziu în noapte, problema se va repeta.

Consumul de alcool

Pare tentant să bei un pahar cu vin sau o bere înainte de somn, cu gândul că vei adormi mai ușor. Totuși, chiar dacă reușești să adormi rapid, cu siguranță somnul nu va fi de calitate. În plus, există un risc crescut să te trezești în timpul nopții, arată studiile.

Alcoolul înainte de culcare îți afectează ritmul circadian, îți scurtează ciclurile de somn și poate provoca probleme de respirație în timpul somnului.

Citește aici ce alți factori îți dereglează ritmul circadian și cum îl resetezi.

Problemele cu tiroida

Unele studii indică o legătură între tulburările de somn și disfuncțiile glandei tiroide. Hipertiroidismul (un exces de hormoni tiroidieni) pare principalul vinovat însă și hipotiroidismul (tiroida nu produce suficienți hormoni) poate fi asociat cu insomnie de inițiere sau de menținere, cu sindromul picioarelor neliniștite și cu apnee în somn.

Cauzele exacte nu au putut fi identificate încă. Totuși, cercetările pe această temă sugerează ca persoanele care se confruntă cu tulburări de somn să-și facă analizele pentru glanda tiroidă.

Află de aici cine trebuie să facă analize pentru tiroidă și cât trebuie să plătească pentru un set complet.

10 reguli de aur pentru somn odihnitor: patul este pentru somn și pentru sex

Pentru a avea un somn odihnitor, specialistul în somnologie Ioan Bulescu recomandă să urmărim câteva reguli generale de igiena somnului:

1. Menținerea unui program stabil de somn

Specialistul în somnologie ne recomandă să încercăm să ne culcăm și să ne trezim aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend. Chiar și după o noapte cu somn întrerupt, specialiștii recomandă să eviți să dormi la prânz sau să te culci mai devreme. E important să păstrezi programul obișnuit de somn în încercarea de a-ți reintra în ritmul normal de somn.

2. Relaxare înainte de somn

Ideal ar fi ca, în ultimele 30 minute înainte de somn, să încercăm să urmăm un ritual de relaxare. Poate fi vorba despre o baie caldă, muzică relaxantă, stretching etc. Încearcă relaxarea progresivă a musculaturii. Lucrează de jos în sus, cu diferite grupe de mușchi: încordezi fiecare grupă, dar nu complet, cam la trei sferturi din capacitate, timp de 5 secunde, apoi relaxezi brusc. Evită grupele de mușchi care provoacă durere și încearcă să izolezi bine mușchii. De exemplu, încearcă să nu încordezi și mușchii pieptului atunci când tensionezi mușchii brațelor. Între contracții, respiră adânc și rar.

3. Reducerea utilizării dispozitivelor electronice

Dispozitivele electronice de tipul laptop, tabletă, telefon pot fi surse de lumină albastră (este o lumină care reduce secreția de melatonină – hormonul care induce somnul) dar pot și stimula excesiv creierul, stimulare care reduce capacitatea de a adormi.

4. Ascunde ceasurile.

Dacă ai un ceas deșteptător, orientează-l cu fața spre perete, iar telefonul pune-l cât mai departe de pat. Încearcă să reziști tentației de a verifica ora atunci când te trezești în timpul nopții, pentru că acest lucru îți poate crește nivelul de stres și vei adormi și mai greu.

5. Redu consumul de cafeină

Atât cafeaua, cât și alte stimulente, cum sunt ceaiul verde, ciocolata și băuturile energizante, în special în a doua parte a zilei, afectează calitatea somnului la unele persoane.

6. Redu sau evită consumul de alcool înainte de somn

Alcoolul, deși poate fi considerat relaxant, are uneori efecte negative asupra somnului.

7. Obținerea unui mediu propice pentru somn

În camera de somn trebuie să fie liniște, întuneric, iar temperatura trebuie să fie potrivită, undeva în jur de 22-23 de grade. În plus, înainte de a merge la culcare, asigură-te că ai fost la toaletă.

8. Tratează eventualele probleme de sănătate.

Dacă ai o afecțiune însoțită de dureri cronice sau chiar și o problemă de sănătate pe termen scurt care-ți creează disconfort, asigură-te că ai luat tratamentele necesare pentru a atenua simptomele.

9. Ridică-te din pat.

Atunci când te trezești și simți că a trecut mult timp fără să poți adormi (aproximează 20 de minute, fără a te uita, însă, la ceas), ridică-te din pat. Așază-te pe un scaun confortabil în altă cameră, citește câteva pagini dintr-o carte, la o lumină cât se poate de difuză. Dacă te năpădesc gândurile, atunci ascultă muzică liniștitoare la un volum redus sau chiar o carte audio, timp de câteva minute. Nu face nimic stresant, cum ar fi cumpărături online, plata facturilor sau sarcini pentru job. Poate fi dificil să te ridici din patul confortabil și cald în miez de noapte, dar dacă citești în pat, de exemplu, creierul va avea tendința să asocieze patul cu astfel de activități, când acest obiect de mobilier este „pentru somn și pentru sex“, cum explică prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.

10. Nu în ultimul rând, dacă aveți probleme de somn (sforăit zgomotos, apnee în somn, insomnie) sau dacă somnul pur și simplu nu este odihnitor, căutați ajutorul unui specialist.

Află de aici când sunt recomandate pastilele de somn și care sunt cele mai eficiente.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare