Pastile de somn: efecte și mod corect de administrare

Când sunt recomandate pastilele de somn și care sunt cele mai eficiente

De pastile de somn poate fi nevoie doar atunci când problemele cu somnul sunt grave și nu se pot rezolva prin măsuri de igiena somnului. Unele dintre ele te pot ajuta să te odihnești mai mult și mai bine, dar majoritatea sunt recomandate doar pentru utilizarea pe termen scurt.

Pastilele de dormit pot conține hipnotice, antihistaminice sau melatonină. Unele dintre acestea sunt disponibile numai pe bază de rețetă medicală. Riscurile somniferelor pe bază de prescripție medicală depășesc uneori beneficiile, iar medicii tind să le recomande doar persoanelor cu tulburări severe de somn.

„Medicația este necesară atunci când tulburarea de somn este foarte gravă, iar terapia trebuie monitorizată de către un medic psihiatru, în principal. Insomnia mai poate fi cauzată și de alte patologii, cum ar fi depresia sau anxietatea, care pot necesita și ele terapie medicamentoasă.“

Dr. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, cu competență în somnologie

Oricine își poate îmbunătăți calitatea somnului, dacă:

  • practică o igienă bună a somnului;
  • face exerciții fizice cu regularitate;
  • evită alcoolul în exces;
  • evită nicotina, mai ales înainte de ora somnului;
  • păstrează aproximativ aceleași ore de culcare și de trezire.

Atunci când ajustările aduse stilului de viață nu funcționează, iar insomnia este severă, somniferele pot fi o soluție bună pe termen scurt.

Pastile de somn puternice, recomandate doar pe termen scurt

Somniferele pot include suplimente și medicamente eliberate cu sau fără prescripție medicală. Însă orice persoană care se confruntă cu insomnie continuă ar trebui să se consulte cu medicul pentru cea mai bună opțiune de tratament.

Cele mai puternice pastile de somn sunt cele care se eliberează pe bază de prescripție medicală, dar acestea au și cele mai însemnate efecte adverse.

E de evitat utilizarea pe termen lung a somniferelor, deoarece pot agrava insomnia, mai ales după ce se întrerupe terapia medicamentoasă.

Pastile de somn fără rețetă: melatonina

Modul în care se formează ritmul circadian în creier: lumina intră în ochi (chiar și atunci când sunt închiși, în timpul somnului) și inhibă producția de meltonină în epifiză,pe când întunericul îi stimulează producția. Nucleul suprachiasmatic din hipofiză este considerat „ceasul intern“ și este dependent de lumina provenită de la retină. Prin ganglionul cervical superior sunt transmise semnalele de somn sau de veghe în corp.
GRAFIC: Shutterstock

Când afară se întunecă, creierul produce un hormon numit melatonină, cu rol în reglarea ciclului somn-veghe. Creierul produce mai puțină melatonină în zilele lungi de vară și mai multă când zilele sunt scurte și nopțile – lungi, cum ar fi în timpul iernii. Vârsta joacă, de asemenea, un rol – odată cu îmbătrânirea, producem mai puțină melatonină.

Multe pastile de somn conțin melatonină și se eliberează fără rețetă. Acestea tind să fie cele mai eficiente pentru persoanele cu tulburări ale ritmului circadian.

Melatonina poate fi deosebit de utilă pentru persoane care:

  • se confruntă cu jet lag,
  • au probleme să adoarmă la venirea serii,
  • lucrează în ture de noapte.

Suplimentele de melatonină pot fi achiziționate direct din farmacie sau chiar de pe internet. Cu toate acestea, medicul somnolog atrage atenția că nu ar trebui luate „după ureche“.

„Administrarea de suplimente alimentare care induc somnul nu este recomandată fără o evaluare medicală anterioară. Melatonina și valeriana pot ajuta somnul, dar, de multe ori, pot amâna diagnosticul unei probleme de sănătate asociate sau pot da un grad de dependență psihică (efect placebo).“

Dr. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, cu competență în somnologie

Antihistaminice sedative folosite pentru un somn neîntrerupt

Antihistaminicele sedative pot ajuta persoanele care au dificultăți să adoarmă și să aibă un somn neîntrerupt pe tot parcursul nopții.

Unele antihistaminice eliberate fără rețetă folosite, de obicei, pentru a trata alergiile, pot provoca somnolență.

Deși nu toate antihistaminicele au acest efect, oamenii folosesc uneori antihistaminice sedative pentru a-și trata problemele cu somnul sau pentru stările de stres și anxietate.

Antihistaminicele sedative includ:

  • difenhidramina,
  • doxilamina (se regăsește în unele suplimente de proveniență internațională).

Următoarele sunt antihistaminice nonsedative:

  • cetirizina,
  • fexofenadina,
  • loratadina.

Medicul poate recomanda un antihistaminic sedativ, dar numai ca soluție pe termen scurt. Deși nu provoacă dependență, corpul se obișnuiește rapid cu substanțele de bază, astfel încât devin mai puțin eficiente în timp.

Pastile de somn din plante: valeriana

Rădăcina de valeriană este un ingredient obișnuit în pastile din plante pentru un somn odihnitor, pentru reducerea anxietății și pentru relaxare. Suplimentele de valeriană se găsesc sub mai multe forme, cum ar fi ceaiuri și capsule.

Mai multe studii clinice arată că administrarea de valeriană poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele cu insomnie. Cu toate acestea, nu sunt disponibile suficiente dovezi pentru a confirma dacă rădăcina de valeriană este un ajutor eficient în cazul tulburărilor de somn.

Pastile de somn cu efect instantaneu: hipnotice

Hipnoticele sunt un grup de pastile de somn cu efect rapid, aproape instantaneu, disponibile numai pe bază de rețetă medicală.

Medicul poate prescrie hipnotice pentru a trata o serie de tulburări ale somnului, inclusiv insomnia. Aceste medicamente pot trata, de asemenea, tulburări de mișcare care întrerup somnul: sindromul picioarelor neliniștite și tulburarea de mișcare periodică a membrelor (o problemă de somn rară, caracterizată prin mișcări repetitive ale picioarelor, uneori și ale mâinilor, în timpul somnului).

Cele mai frecvente somnifere hipnotice sunt:

  • zolpidem,
  • zaleplonă (un medicament care nu mai este autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor),
  • zopiclona.

Medicii tind să prescrie hipnotice doar pentru insomnii de lungă durată și deranjante, deoarece aceste medicamente pot avea efecte secundare notabile.

O altă clasă de medicamente cu efect împotriva insomniei sunt sedativele hipnotice, numite benzodiazepine. Aceste pastile de somn se găsesc sub mai multe denumiri:

  • alprazolam,
  • diazepam,
  • lorazepam.

Benzodiazepinele dau dependență și pot provoca efecte secundare importante. De aceea, în cazul unor tulburări de somn serioase, medicul va recomanda mai întâi un hipnotic și abia apoi va prescrie o benzodiazepină.

Când se utilizează somniferele

„Somniferele se recomandă doar după o evaluare medicală detaliată. Astfel se pot exclude alte cauze de apariție a insomniei, care pot fi tratate cu alt tip de tratament.“

DR. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog cu competență în somnologie

Urmați întotdeauna sfaturile medicului atunci când luați suplimentele sau medicamentele pentru somn. Iată câteva reguli importante pentru administrarea acestora:

Pentru insomnie

Pastilele de somn ar trebui administrate chiar înainte de culcare. Starea de alertă este afectată imediat după administrarea unora dintre aceste medicamente, astfel că, dacă nu mergi direct la somn, te poți accidenta.

Pentru jet lag (diferențe de fus orar)

Persoanele care au jet lag ar trebui să ia melatonină cu câteva ore înainte de culcare, în fiecare zi, pe toată durata șederii în zona cu alt fus orar, precum și câteva zile după întoarcerea acasă. Dozele de 0,5-5 mg par să fie suficiente.

Pentru munca în schimburi de noapte

Persoanele care lucrează în schimburi de noapte își pot pregăti corpul pentru somn prin administrarea a 2-3 mg de melatonină la sfârșitul unei ture.

Cum să utilizezi somnifere în siguranță

Doza și frecvența potrivite vor depinde foarte mult de starea persoanei, de gravitatea problemei și de tipul de medicament. Urmați întotdeauna cu atenție instrucțiunile medicului.

Academia Americană de Medicină a Somnului oferă un set de recomandări pentru persoanele care iau pastile de somn:

  • Nu lua niciodată medicamente sau suplimente fără a discuta mai întâi cu un medic.
  • Nu bea alcool înainte de a administra medicamentele pentru somn.
  • Ia prima doză când nu ai planificat nicio activitate pentru a doua zi dimineață.
  • Nu conduce niciodată vehicule după ce ai luat o pastilă de somn, indiferent de natura ei.
  • Contactează imediat un medic dacă apar efecte adverse sau complicații.

Persoanele care iau somnifere eliberate pe bază de prescripție medicală trebuie să anunțe neapărat medicul dacă se confruntă cu:

  • confuzie sau o stare de fericire extremă inexplicabilă;
  • nervozitate sau anxietate;
  • probleme de concentrare;
  • dependență de medicamente pentru somn;
  • somnolență dimineața.

Adulții mai în vârstă ar trebui să discute, de asemenea, cu medicii lor dacă au probleme de concentrare, gândire încețoșată sau tulburări de memorie.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare