Tratamente hormonale la menopauză - indicații și contraindicații

Cum te echilibrezi la menopauză: tratamente hormonale și non-hormonale, explicate de medicul endocrinolog

Menopauza este o etapă naturală din viața oricărei femei. Se instalează, în mod normal, în jurul vârstei de 50 de ani. Dacă apare înainte de 45 de ani, e considerată menopauză precoce. Simptomele deranjante la menopauză, precum bufeurile, iritabilitatea, scăderea calității pielii, pot fi atenuate prin tratamente hormonale sau chiar prin tratamente non-hormonale, naturiste.


tratamente hormonale la menopauza. dr. antonela burlacu, medic endocrinolog

„Menopauza este o periodă fiziologică din viața unei femei. Datorită creșterii duratei de viață a populației, în general, practic o femeie își petrece jumătate din viață sau măcar o treime din viață la menopauză.”

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Potrivit medicului endocrinolog, se consideră oficial menopauză la un an de la ultima menstruație. Acel moment apare, de obicei, între 48 și 55 de ani, în general, după o perioadă de tranziție, cu sângerări inconsecvente.

Găsește aici 10 sfaturi pentru a trece cu bine de menopauză de la medicul endocrinolog.

„Perioada fiziologică de intrare la menopauză este în jurul vârstei de 50 de ani, este cam aceeași vârstă ca la femeile din Grecia Antică. Menopauza nu se instalează printr-o apăsare de buton, dintr-o dată, ci este precedată de o perioadă care se numește menopause-transition (n.r. – perimenopauză sau premenopauză), care este de câțiva ani și în care apar dereglări menstruale și modificări ale analizelor de sânge.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Transpirațiile nocturne, printre simptome la menopauză

Principalele simptome și semne pe care le acuză femeile aflate în această perioadă delicată se împart, conform endocrinologului, în două mari categorii:

  • tulburările neurovegetative: bufeurile, acele valuri de căldură (unul, două, trei pe zi, considerându-se severe peste șapte pe zi), transpirații nocturne, tulburări de somn, iritabilitate, nervozitate;
  • tulburări trofice la nivelul mucoasei uro-genitale: atrofie genitală, jenă la contactul sexual, incapacitatea de a menține urina, infecții urinare repetate.

Citește aici ce alte probleme mai pot semnala transpirațiile nocturne la adulți și la copii.

Alte semne de menopauză includ:

  • plusul ponderal cu depunerea de țesut adipos predominant în jurul abdomenului;
  • tulburări gastrointestinale;
  • dureri de sâni;
  • scăderea calității părului, pielii și unghiilor;
  • dureri de articulații mici;
  • variații tensionale;
  • modificări la nivelul tabloului biochimic, în special, la nivelul profilului lipidic, și o posibilă creștere a rezistenței la insulină, un posibil prediabet.

Află de aici cum poți crește calitatea pielii, părului și a unghiilor după 30 de ani și mai ales după menopauză.

„Diagnosticul de certitudine se stabilește după dozarea gonadotropilor, FSH (n.r. – hormon de stimulare foliculară) crescut peste 40, estradiol foarte scăzut, coroborat cu o ecografie utero-ovariană care ne arată niște ovare sărace în  foliculi, cu un endometru subțire.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Tratamentele folosite la menopauză pentru atenuarea simptomelor sunt: hormonale și non-hormonale.

Tratamente hormonale la menopauză – indicații și contraindicații

Medicul precizează că terapia hormonală este indicată pacientelor care nu au contraindicații precum:

„În rest, toate pacientele pot beneficia de un tratament hormonal. Acest tratament hormonal trebuie început cât de curând posibil, durează cinci ani și se folosește cea mai mică doză de hormoni.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Cel mai bun tratament pentru menopauză pe bază de hormoni

Se folosesc combinații estro-progestative, estrogeni în special, se preferă forma de plasturi, gel sau spray transcutan, și progesteronul natural introdus intravaginal sau oral.

Sunt varii formule de aplicare, de obicei, se pot lua timp de trei săptămâni cu o săptămână pauză sau se pot lua în mod continuu.

„Există și varianta estro-progestativă, pilule care conțin estrogeni și progesteroni bine dozați pentru vârsta femeii. Se pot folosi produse locale hormonale, derivate de estrogeni, estriol sau estetrol, sub formă de creme sau ovule.“     

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Echilibru la menopauză cu tratament non-hormonal

Tratamentul naturist pentru femeile la menopauză se poate întinde de la folosirea de produse homeopatice până la acupunctură, presopunctură, mindfullness. Din categoria plantelor, sunt promovate ca ajutoare post-menopauză luminița de seară, hameiul, roinița, brusturele și fitoestrogenii din soia.

De asemenea, medicul precizează că sunt folosite metode de rejuvenare vaginală sau, în situații de contraindicații de tratament hormonal, dar cu manifestări depresive severe, se pot utiliza medicamente antipsihotice, antidepresive.

Citește aici ce trebuie să știi despre rejuvenarea vaginală, intervenția cerută de tot mai multe femei: „Cea mai în vârstă pacientă are 70 de ani

„Mai nou, se utilizează substanțe care blochează bufeurile, cum este fezolinetantul, cel mai nou introdus pe piață, și oxibutinina pentru tulburările trofice. În plus, se preconizează să se folosească în scop medicinal uleiul de canabis.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

De asemenea, potrivit medicului endocrinolog, o femeie la menopauză, pentru a se simți bine interior și exterior, trebuie să aibă grijă de trupul ei, să facă mișcare cât de multă, să respecte indicații de dietă personalizată vârstei, adică o cantitate mică de grăsimi și carbohidrați, mâncat puțin și des sau de aplicat postul intermitent, după puterile fiecăreia. Se recomandă, în plus, o doză suficientă de vitamina D de 2000 de unități, calciu: 1.000 g/zi și de apelat la echipa multidisciplinară formată din endocrinolog, ginecolog, cardiolog, psihiatru, psiholog, după caz.

Află de aici în ce constă postul intermitent, cum se practică și ce efecte are.

Ce este menopauza precoce

Menopauza precoce apare atunci când menstruația femeii se oprește înainte de vârsta de 45 de ani. Se poate întâmpla în mod natural sau ca efect secundar al unor tratamente.

Dacă ai sub 45 de ani și ai observat că menstruațiile devin rare sau se opresc cu totul, ar trebui să vorbești cu un medic ginecolog sau endocrinolog.

Citește aici de ce menopauza dă peste cap viața sexuală și tulbură psihicul, precum și ce soluții readuc echilibrul.

Cauzele menopauzei precoce

Probleme la nivelul ovarelor

Menopauza precoce poate apărea în mod natural dacă ovarele unei femei încetează să producă un nivel normal de hormoni, în special de estrogen.

Aceasta este uneori numită insuficiență ovariană prematură sau insuficiență ovariană primară. Cauza insuficienței ovariene premature este adesea necunoscută, dar la unele femei poate fi provocată de:

  • anomalii cromozomiale – cum ar fi la femeile cu sindrom Turner;
  • o boală autoimună – în care sistemul imunitar începe să atace țesuturile corpului;
  • anumite infecții, cum ar fi tuberculoza, malaria și oreionul – dar acest lucru este foarte rar.

Insuficiența ovariană prematură poate apărea uneori în familii, adică, în cazul în care vreuna dintre rudele tale a ajuns la menopauză de la o vârstă foarte fragedă (20-30 de ani).

Tratamente pentru cancer

Radioterapia și chimioterapia pot provoca insuficiență ovariană prematură. Acest efect secundar poate fi permanent sau temporar. Riscul de instalare a menopauzei precoce în cazul administrării tratamentelor oncologice va depinde de:

  • vârstă – fetele care nu au ajuns încă la pubertate pot tolera un tratament mai puternic decât femeile în vârstă;
  • tipul de tratament administrat – diferite tipuri de medicamente chimioterapice pot afecta ovarele în mod diferit;
  • zona corpului tratată prin radiotarepie – riscul de a dezvolta menopauză prematură este mai mare în cazul radioterapiei la nivelul creierului sau pelvisului.

În plus, în cazul unui anumit tip de cancer la sân, se administrează un tratament hormonal de inducere a menopauzei, pentru a reduce riscul de recidivă.

Operație pentru îndepărtarea ovarelor

Îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare va duce, de asemenea, la menopauză prematură sau precoce.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare