Incontinența urinară: cauze și cele mai bune soluții de tratament

Incontinența urinară: care sunt cauzele și cele mai bune soluții de tratament

Incontinența urinară afectează ambele sexe, însă, potrivit datelor statistice de la nivel mondial, femeile prezintă un risc de cinci ori mai mare decât bărbații de a se confrunta cu această problemă.

Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină, nefiind o afecțiune în sine, ci simptomul care precede o disfuncție a vezicii urinare.

„Gravitatea incontinenței variază de la scurgeri ocazionale de urină atunci când tușiți sau strănutați, până la dorința atât de bruscă sau puternică de a urina, încât nu ajungeți la toaletă la timp. Deși apare mai frecvent pe măsura înaintării în vârstă, incontinența urinară nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Incontinența urinară de stres, mai frecventă la femei care au născut vaginal

incontinenta-urinara-cauze-si-cele-mai-bune-solutii-de-tratament tipuri de incontinenta urinara
Pierderile de urină pot varia în funcție de tipul de incontinență urinară FOTO: Shutterstock

În funcție de cauze, incontinența urinară este, potrivit medicului ginecolog, de mai multe tipuri:

  • incontinență de stres;
  • de urgență (atunci când vezica este hiperactivă);
  • mixtă;
  • de noapte;
  • temporară;
  • continuă;
  • de reflex;
  • de „preaplin”;
  • extrauretrală;
  • nedefinită (nu se încadrează în tipurile enumerate, afectând în special persoanele cu probleme psihice care nu au probleme ale tractului urinar).

Așadar, cauzele incontinenței pot fi foarte diferite. Incontinența de stres, de exemplu, apare ca urmare a unei presiuni fizice exercitate asupra abdomenului, când râzi, strănuți sau tușești, deoarece presiunea vezicii pline este mai mare decât capacitatea de autocontrol sau sfincterul uretral și/sau mușchii pelvieni sunt slăbiți și nu mai pot susține vezica urinară.

„Riscul de a dezvolta incontinență de stres este mai mare la femeile care au născut vaginal.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Cea mai întâlnită formă de incontinență la femei este cea mixtă, o combinație între incontinența de stres și cea de urgență. La bărbați, incontinența mixtă apare după o intervenție chirurgicală de corectare sau îndepărtare a prostatei.

Incontinența urinară la bărbați are legătură cu prostata

incontinenta-urinara-cauze-si-cele-mai-bune-solutii-de-tratament aparat urinar masculin
Mărirea prostatei afectează fluxul de urină și poate provoca incontinență urinară odată cu înaintarea în vârstă FOTO: Mayo Foundation for Medical Education and Research

În cazul bărbaților, cauza principală pentru incontinența urinară o reprezintă degradarea sfincterului urinar. Această problemă apare adesea pe fondul unei afecțiuni a prostatei (hiperplazie benignă de prostată, cancer de prostată etc.) sau al unei fracturi în zona mușchilor pelvieni. De asemenea, probleme respiratorii precum emfizemul și fibroza chistică cresc riscul de apariție a incontinenței de stres.

Și incontinența de preaplin este întâlnită mai frecvent la bărbații cu prostata mărită.

Incontinența urinară de urgență (sau imperioasă), când persoana simte nevoia să urineze deși vezica nu este plină, apare atât la femei, cât și la bărbați. Este o consecință a incapacității corpului de a controla contracțiile involuntare ale mușchilor vezicii urinare. Cauza o pot constitui afectări neurologice, ale coloanei sau ale nervilor din zona vezicii urinare.

De asemenea, o infecție urinară poate irita vezica urinară și duce la nevoia urgentă de a urina, uneori și la incontinență urinară.

În incontinența temporară, factorii declanșatori sunt:

  • unele băuturi (cafea, alcool, băuturi carbogazoase),
  • alimente (condimentate, cu mult zahăr, citrice, ciocolată),
  • medicamente (pentru inimă și tensiune arterială, sedative și relaxante musculare) care pot acționa ca diuretice.

Incontinența urinară la femei în vârstă

incontinenta-urinara-cauze-si-cele-mai-bune-solutii-de-tratament aparat urinar feminin
Incontinența mixtă este cea mai întâlnită formă de incontinență la femei FOTO: Mayo Foundation for Medical Education and Research

După menopauză, organismul femeilor produce mai puțin estrogen, hormonul care ajută la menținerea în formă optimă a țesutului care căptușește vezica urinară și uretra. Deteriorarea acestor țesuturi cresc riscul de incontinență urinară sau o agravează.

„În cazul femeilor aflate la postmenopauză, incontinența urinară apare ca urmare a slăbirii mușchilor vezicii urinare. La bărbații de vârstă înaintată, cauza este mărirea prostatei.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Afecțiuni care pot provoca incontinență urinară

Incontinența urinară mai poate fi cauzată și de unele afecțiuni medicale precum:

Afecțiunile neurologice pot interfera cu activitatea nervilor responsabili cu controlul vezicii urinare și de aceea se asociază în unele cazuri cu incontinența urinară.

Incontinența urinară în sarcină

În timpul sarcinii, multe femei se confruntă cu un anumit grad de incontinență urinară. Aceasta poate fi ușoară sau moderată în majoritatea cazurilor, dar poate fi mai severă în cazul unora dintre femeile însărcinate. Vârsta și indicele de masă corporală sunt factori de risc pentru incontinența urinară în timpul sarcinii.

Tipul de incontinență urinară apărut în timpul sarcinii este, de obicei, cel de stres. În această situație, sfincterul vezicii urinare nu funcționează suficient de bine pentru a menține urina.

Incontinența urinară în timpul sarcinii poate fi, de asemenea, rezultatul unei vezici hiperactive. Femeile care au o vezică hiperactivă trebuie să urineze mai des decât de obicei, deoarece vezica are spasme incontrolabile.

În plus, mușchii care înconjoară uretra pot fi afectați. Acești mușchi sunt meniți să împiedice urina să fie eliminată dacă nu e cazul, dar pot fi suprasolicitați când vezica urinară suferă o contracție puternică.

Sfincterul vezicii urinare este un mușchi care se află în partea de jos a vezicii urinare. Rolul său este de a controla fluxul de urină. În timpul sarcinii, uterul în expansiune pune presiune asupra vezicii urinare. Mușchii din sfincterul vezicii urinare și din planșeul pelvin pot fi depășiți de stresul suplimentar sau de presiunea asupra vezicii urinare.

Astfel, urina se poate scurge din vezică atunci când există o presiune suplimentară exercitată – de exemplu, atunci când o femeie însărcinată tușește sau strănută.

Incontinența persistă la unele femei care au născut

După sarcină, pierderile involuntare de urină pot persista, deoarece nașterea poate slăbi mușchii pelvisului responsabili cu controlul vezicii. De asemenea, și nervii vezicii urinare pot suferi în urma unei nașteri vaginale.

Există însă măsuri pe care femeile le pot lua încă din timpul sarcinii pentru a preveni astfel de probleme. De asemenea, există exerciții de recuperare, inclusiv exerciții Kegel, care pot reda controlul asupra planșeului pelvin.

Găsește aici cum se fac corect exercițiile Kegel, care nu te fac să arăți bine, te fac să te simți bine.

Tratament: de la exerciții fizice la medicamente și intervenții chirurgicale

„În ceea ce privește tratamentul, acesta ține cont se tipul de incontinență, de cauza și de severitatea simptomelor, adesea fiind necesară o combinație de terapii. Inițial de apelează la remedii comportamentale, precum antrenarea vezicii urinare, urinarea programată, controlul dietei și al consumului de lichide cu acțiune diuretică, exerciții fizice, scăderea ponderală și antrenarea mușchilor pelvieni cu exerciții Kegel.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

În caz de eșec al acestor măsuri ori ca și completare a lor, medicul mai poate recomanda terapie medicamentoasă, care este diferită la femei față de bărbați (alfa blocante pentru bărbați și estrogen topic pentru femei). Se mai pot recomanda inserturi uretrale, inele vaginale sau purtarea de cateter.

„Intervențiile chirurgicale – slingul uretral, suspensia gâtului vezicii urinare sau sfincterul artificial (în cazul bărbaților) – sunt principalele proceduri chirurgicale pentru tratamentul incontinenței urinare. Însă la aceste metode se apelează în ultimă instanță, dacă toate celelalte încercări nu au oferit rezultatele așteptate.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Incontinența urinară răspunde uneori și la un tratament naturist

Dacă incontinența urinară este provocată de o vezică hiperactivă, poți apela și la remedii naturiste, însă nu înainte de a cere sfatul medicului în legătură cu acest lucru.

Ganoderma lucidum (GL)

Cunoscut și sub numele de ciupercă lingzhi, acest extract provenit din Asia de Est este utilizat în tratamentul mai multor afecțiuni, inclusiv hepatită, hipertensiune și cancer. Într-un studiu randomizat, 50 de bărbați au raportat rezultate mai bune la scorul internațional al simptomelor legate de prostată.

Acest studiu recomandă 6 miligrame de extract de GL la bărbații cu incontinență cauzată de problemele prostatei.

Capsaicina

Capsaicina se găsește în partea cărnoasă a ardeilor iuți, nu în semințe. Este utilizată, în mod obișnuit, pentru a trata sindromul de durere pelvină cronică, adesea un simptom al vezicii urinare hiperactive.  

Incontinența urinară la copii

Potrivit Cleveland Clinic, incontinența urinară în cazul copiilor poate avea următoarele cauze:

  • copilul ignoră nevoia de a urina. Prin urmare, vezica urinară devine prea plină și apar scurgeri de urină;
  • copilul are o vezică hiperactivă și nu poate ajunge la toaletă la timp;
  • copilul are o vezică urinară subactivă și nu simte nevoia să meargă la toaletă;
  • copilul poate suferi de sindrom de eliminare disfuncțional, mușchii vezicii urinare și nervii nefuncționând optim;
  • unele afecțiuni neurologice și de dezvoltare pot provoca un control slab al vezicii urinare;
  • copilul suferă de constipație și intestinul plin apasă pe vezică;
  • copilul suferă de o infecție a tractului urinar.

Mulți copii sunt învinuiți pe nedrept că sunt leneși sau neatenți atunci când se confruntă cu episoade de incontinență urinară. Mergi cât mai curând la medicul pediatru în cazul în care copilul tău are această problemă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare