Exerciții Kegel: nu te fac să arăți bine, te fac să te simți bine

Exercițiile Kegel fac minuni pentru femei și bărbați. Nu te fac să arăți bine, te fac să te simți bine

Tonifierea mușchilor planșeului pelvin prin exerciții Kegel duc la o mai mare satisfacție sexuală pentru ambii parteneri. Nu sunt greu de făcut, nu presupun efort și aduc plăcere.

Mușchii pelvieni sau puboccigieni sunt situaţi între osul pubian şi coccis, formând cel mai inferior strat muscular, care sprijină organele pelviene. Acești mușchi se contractă în timpul orgasmului, deci cu cât sunt mai puternici, cu atât orgasmele vor fi mai intense și mai de lungă durată. 

Există mulți factori care pot duce la slăbirea mușchilor puboccigieni, printre care sarcina, nașterea, operațiile, îmbătrânirea, constipația cronică, tusea cronică și obezitatea. Pentru a compensa deteriorarea lor, poți să faci exerciții care întăresc și tonifiază acești mușchi.

Arnold Henry Kegel, ginecolog american, a conceput un set special de exerciții destinate mușchilor planșeului pelvian: exercițiile Kegel presupun contractarea și relaxarea repetată a acestor mușchi. 
Primul pas este identificare lor: localizezarea mușchilor puboccigieni (PC) se face prin intreruperea voluntară, câteva secunde, a fluxului de urină. Apoi îi poți încorda și relaxa controlat, ca să conștientizezi exact cum funcționează.

Cum se fac corect exercițiile Kegel

Conform clinicianului american, există trei tipuri de exerciții Kegel. 

Tipul I: contracții lente. Contracți puternic mușchii pelvieni ca și cum ai vrea să oprești fluxul urinar. Păstrează contracția 3-5 secunde și apoi relaxează-te. Repetă exercițiul și observă că, pe măsura ce îl repeți, te simți din ce în ce mai sigură pe mișcări.

Tipul II – contracții rapide. Contracți și relaxezi alternativ mușchii pubococcigieni cât poți de repede și cât poți de mult. Pe măsură ce numărul repetițiilor crește, o să simți mușchii mai puternici.

Tipul III – împingeri. Ca atunci când te chinui să împingi o mobilă. Pentru tine e ca și cum te-ai forța să urinezi.

Orgasme intense și prevenirea incontinenței urinare

Exercițiile Kegel fac minuni când vine vorba de partidele de sex, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Și nu sunt utile numai pentru a avea parte de orgasme intense, ci și pentru anumite afecțiuni, așa cum este incontinența urinară. Această condiție cauzează pierderea involuntară de urină, atunci când râzi, tușești, strănuți sau când ridici un obiect greu. De obicei, simți nevoia să urinezi atunci când vezica este plină, însă în cazul incontinenței urinare, vezica se simte plină chiar dacă nu e. Întărirea mușchilor planșeului pelvian prin intermediul excecițiilor Kegel te ajută să redobândești controlul asupra vezicii urinare. 

În timpul sarcinii și după naștere

În timpul sarcinii, toate organele sunt presate de greutatea uterului, ducând la pierderi involuntare de urină. Prin practicarea exercițiilor Kegel, crește rezistența la efort a fibrelor musculare, iar aceste neplăceri pot fi evitate. 

Excercițiile Kegel contribuie și la creșterea elasticității mușchilor pelvieni, extrem de utilă în cazul nașterii naturale. În acest fel sunt evitate rupturile țesuturilor vaginale și efectuarea epiziotomiei ( intervenție chirurgicală care constă în secționarea mucoasei vaginale și a mușchilor superficiali ai perineului cu scopul de a facilita expulzia fătului în timpul nașterii naturale). 

Cât mai multe repetări pe zi

Atunci când faci exercițiile, pui în acțiune și musculatura abdominală și întreaga musculatură din zona bazinului.  Antrenamentul constă în: 50 de contracții lente, 50 de contracții rapide și 50 de împingeri.

„Această serie o faci de cel puțin cinci ori pe zi. Dacă ai chef, dacă ești inspirat, poți face și mai multe serii. Te vei simți și mai bine. E dreptul tău să te simți cât dorești de bine, de împlinit. După o săptămână mai adaugi încă zece repetări la fiecare dintre cele trei tipuri de contracții. Și continui așa, săptămânal, până ajungi la serii compuse din o sută de repetări,” potrivit cărții „A face dragoste aproape perfect.”

Golește-ți vezica înainte. Încearcă să faci exercițiile după ce ai urinat, nu cu vezica plină. Cel puțin la început. 

Alege-ți o poziție confortabilă. La început practică exercițiile în timp ce stai întins pe spate. Pe măsură ce te specializezi le poți face și stând în picioare sau pe scaun. 

Menține restul mușchilor relaxați. Nu încorda mușchii abdominali, ai picioarelor, ai feselor și nu ridica pelvisul. Pentru a controla mai bine excercițiile, ține o mână pe abdomen ca să fii sigur că nu încordezi mușchii din acea zonă. 

Beneficiile exercițiilor Kegel în cazul bărbaților

Pe bărbați exercițiile Kegel îi vor ajuta să:

  • Aibă erecții mai puternice și scad riscul apariției disfuncțiilor erectile
  • Să aibă orgasm fără să ejaculeze
  • Să prevină ejacularea prematură și să reziste mai mult în timpul partidelor de sex
  • Să ofere partenerelor orgasme mai intense și de lungă durată
  • Să își scadă riscul apariției incontinenței urinare, a cancerului de prostată și a altor probleme asociate înaintării în vârstă. 

Pentru bărbați, exercițiile Kegel reprezintă prima linie de terapie în cazul incontinenței urinare după o prostatectomie radicală (procedura chirurgicala prin care se îndepărtează prostata). Studiile au demonstrat că pacienții ar trebui să înceapă aceste exerciții înainte de a fi supuși intervenției chirurgicale și să le continue și după operație, pentru rezultate optime. 

Simptomele unei vezici hiperactive pot apărea și în cazul bărbaților, așa cum se întâmplă în cel al femeilor. Încordarea mușchilor pelvieni pot suprima hiperactivitatea vezicii, ducând la ameliorarea simptomelor. 

Cercetătorii au evaluat rolul terapiei cu exerciții Kegel și în cazul disfuncțiilor erectile după o prostatectomie radicală. Rezultatele studiilor au scos la iveală că după doar un an în care au practicat exerciții Kegel, pacienții cu prostatectomie radicală și-au îmbunătățit funcția erectilă. 

Practicarea exercițiilor Kegel este extrem de utilă și în cazul bărbaților care suferă de ejaculare prematură. Cercetările au demonstrat că acestea, împreună cu electrostimularea, au dus la vindecarea ejaculării premature în 50% dintre cazuri, după doar două-șase luni de terapie. 

Exercițiile Kegel tratează eficient și nicturia (nevoia frecventă de a urina pe parcursul nopții). 

Când apar rezultatele

Dacă faci exerciții Kegel în mod regulat, te poți aștepta la rezultate – cum ar fi reducerea cantității de urină pierdută involuntar – după numai câteva săptămâni. Pentru rezultate de lungă durată, e necesar ca exercițiile să facă parte din rutina ta zilnică. 

Exercițiile Kegel nu au efecte dăunătoare dacă sunt practicate corect. Unele persoane au raportat dureri în piept și dureri abdominale, însă acestea au apărut din cauza practicării incorecte, potrivit medicine.net. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare