Soluții cu greutate pentru anxietate. Cum să ne relaxăm și să dormim mai bine
O altă pandemie s-a conturat în ultimul an, în paralel cu cea de coronavirus: pandemia de stres și anxietate. Să dormi bine când frica și îngrijorarea sunt copleșitoare a devenit o provocare. Trăim într-un cerc vicios: anxietatea ne tulbură somnul, iar odihna insuficientă ne alimentează și mai mult anxietatea, avertizează psihologii. Când nopțile agitate se adună și te trezești în fiecare dimineață mai obosit decât la culcare, ai nevoie de un ajutor terapeutic.
Dacă nu aveam destule motive de stres și de anxietate, pandemia ne-a adus o sursă în plus de neliniște și nesiguranță. Trăim aceste stări de aproape un an și resimțim disconfortul emoțional în calitatea diminuată a somnului: adormim greu, avem un somn agitat și ne trezim mai obosiți decât la culcare.
„Numeroasele noastre experiențe psiho-emoționale iau forma unor manifestări corporale, inconfortabile. Ajungem să simțim tensiune în corp, agitație, să nu ne putem relaxa ușor, iar aceste comportamente sunt mai evidente atunci când încercăm să adormim. Apar dificultăți de somn, ne trezim lipsiți de energie sau mai obosiți decât la culcare, iar lipsa de odihnă favorizează anxietatea. Este un cerc vicios în care anxietatea ne tulbură somnul, iar somnul deficitar ne alimentează anxietatea”, explică psihologul Iulia Bârcă.
În teorie, câteva schimbări în stilul de viață pot fi suficiente pentru a reduce anxietatea și problemele de somn. Ai încercat poate meditația sau mindfulness, aromaterapia, tehnicile de respirație sau exercițiile fizice, dar nimic nu ți-a alungat gândurile anxioase și nici nu te-a ajutat să dormi mai bine.
Pătura cu greutate, utilă în ADHD și anxietate
O metodă mai puțin convențională care induce starea de calm și relaxare a devenit tot mai populară în ultimii ani în Europa și în SUA. O găsim și la noi sub mai multe denumiri: pătură ponderată, pătură anti-stres sau pătură terapeutică. În esență, este o pătură cu o greutate mai mare decât a unei pături sau pilote obișnuite care atenuează anxietatea și te ajută să dormi mai bine.
Poate părea paradoxal că te poți odihni cu o greutate aplicată pe corp, dar efectele benefice sunt confirmate științific. Psihoterapeuții folosesc de multe decenii pătura ponderată pentru pacienții cu insomnii, ADHD, autism, sindromul picioarelor neliniștite și Parkinson. În ultimii ani, utilitatea acestei soluții a fost extinsă și la cei care suferă de anxietate, stres, burnout sau care au un somn agitat, cu multe treziri pe noapte și cu dimineți fără energie.
Eficiența păturilor ponderate fost demonstrată de mai multe studii, cum este acesta publicat în revista de specialitate Terapia ocupațională în sănătatea mintală, care arată că 63% dintre cei care au testat o pătură ponderală au simțit o diminuare a stărilor de anxietate și 78% au folosit-o pentru efectul său calmant. Cercetătorii de la Universitatea Karolinska au testat pătura cu greutate țintit pe tulburările de somn. Studiul lor, publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine, arată beneficii importante după 4 săptămâni de utilizare: o calitate a somnului semnificativ mai bună, mai multă energie în timpul zilei și mai puține simptome de anxietate și depresie.
De la „mașina de îmbrăţisat” la pătura cu greutate
Păturile cu greutate au un principiu de acțiune validat științific: se numește stimulare prin presiune profundă și descrie senzația de relaxare pe care o induce aplicarea unei greutăți pe corp. Inițial, conceptul a fost studiat și popularizat de dr. Temple Grandin, profesor american de zootehnie care a observat că presiunea aplicată asupra corpului are acțiune calmantă asupra animalelor. Pornind de la această observație, a studiat modul de acțiune al acestui tip de stimulare în autism, unde anxietatea severă este un simptom frecvent. Ea însăși diagnosticată cu autism, dr. Grandin a inventat o „mașină de îmbrăţisat”, un mecanism cu efect liniștitor pentru cei cu autism.
Mai departe, terapeuții au preluat conceptul de stimulare prin presiune profundă și au găsit soluții mai simplu de pus în practică, așa cum este pătura ponderată. Cum reușește să ne inducă relaxarea și să ne scape de insomnii? Pielea este „echipată” cu senzori tactili care percep senzații diverse, cum este durerea, mângâierea sau presiunea. La aceasta din urmă reacționăm diferit, în funcție de nivelul aplicat pe piele. O strângere puternică generează durere și disconfort, însă o pătură ponderată aplică presiune atât cât să ne confere o senzație plăcută. Senzorii tactili activează sistemul nervos parasimpatic, care controlează odihna și digestia. El reduce ritmul cardiac, relaxează musculatura, încetinește și menține constant ritmul respirației. Presiunea aplicată pe piele îi transmite creierului că este în siguranță și corpul se poate relaxa.
O pătură ca o îmbrățișare
Pătura ponderată are efectul unei îmbrățișări, iar beneficiile acestui gest simplu sunt deja binecunoscute. „Greutatea brațelor care ne înconjoară, care transmit semnalul protecției și al siguranței, poate fi simulată de coconul pe care îl construim cu o pătură în jurul nostru. Dacă această pătură aplică și o greutatea asupra corpului, poate avea efectul calmant de grounding, dându-ne o stare de siguranță, confort, protecție”, potrivit psihologului Iulia Bârcă.
La fel ca un masaj ușor, pătura cu greutate reduce nivelul cortizolului, un hormon secretat în condiții de stres și tensiune. Secreția excesivă și prelungită de cortizol afectează deopotrivă sănătatea fizică și emoțională. Oboseala, insomniile, irascibilitatea, tensiunea arterială crescută sunt doar câteva dintre problemele pe care le creează un nivel crescut de cortizol în organism.
Presiunea aplicată de păturile ponderale stimulează și eliberarea serotoninei, mai cunoscută ca hormon al fericirii. Rolul serotoninei în organism este foarte important pentru echilibrul emoțional: ea scade nivelul cortizolului, reduce anxietatea și controlează calitatea somnului. „Pătura cu greutate poate juca un rol de terapie complementară în combaterea anxietății, stresului și depresiei. Efectul de calmare poate să aibă reverberații și asupra calității somnului”, completează psihologul.
Ce conține pătura ponderată
Pe piață există mai multe modele de pături cu greutate, cu umpluturi diferite și materiale variate. Diferența o face calitatea acestora, iar în România avem o variantă premium: se numește Koala și este produsă după un concept 100% românesc și cu o husă din bumbac 100% românesc, cu o textură unică. De la materialele organice, modul de fabricare și până la ambalajele reutilizabile sau reciclabile, toate sunt gândite cu atenție și grijă pentru calitate.
Pătura ponderată Koala este o pilotă matlasată cu umplutură din microgranule de sticlă, mai fine ca nisipul, silențioase și fără chimicale. Ea este fabricată de un producător specializat în produse pentru stimulare senzorială, care a studiat modul de acțiune al acestei terapii.
O condiție esențială pentru eficiența unei pături ponderată este distribuirea egală a greutății pe întreg corpul. Din grijă pentru calitate, pătura Koala este realizată manual. Microgranulele de sticlă sunt introduse manual în fiecare compartiment, pentru a asigura această distribuire egală a greutății. Ele sunt învelite într-un strat fin de microfibră pentru confort. Pătura are o husă detașabilă produsă în România, din bumbac românesc de cea mai înaltă calitate, care lasă pielea să respire și nu menține căldura corpului. Din acest motiv, nu există riscul să vă fie prea cald cu această pătură, fiind potrivită atât pentru vară, cât și pentru iarnă.
Care este greutatea ideală pentru mine
Trecerea de la o pătură normală la una cu greutate poate presupune o perioadă de adaptare, care durează, în general, două-trei zile. Dacă nu vă acomodați cu ea două trei zile, se poate face o adaptare treptată: vă înveliți cu ea doar pe partea inferioară a corpului pentru următoarele zile sau o folosiți doar înainte de a adormi, pentru a vă relaxa și liniști.
Păturile ponderate, în general, sunt concepute pentru o singură persoană, iar greutatea este gândită pentru fiecare în parte. Regula generală este să alegeți o pătură cu o greutate între 8% și cel mult 15% din greutatea corpului. Pentru a acoperi variațiile de greutate, pătura Koala este gândită în două variante: de 6,5 și de 9 kilograme. Pentru cei care se află între cele două greutăți și nu au mai folosit o pătură ponderată, varianta de 6,5 kg este optimă. Aceeași recomandare este valabilă și pentru cei care au o sensibilitate a articulațiilor.
Anxietatea, stresul și problemele de somn merg mână în mână în această perioadă și avem nevoie, poate mai mult decât oricând, să ne menținem echilibrul emoțional. Susținem această misiune cu o reducere de 10% la colecția de pături ponderate Koala care te vor ajuta să ai un somn cu adevărat odihnitor.
Beneficiază de reducere până pe 10 februarie 2021 aplicând codul KOALA10 în pagina de comandă.