Ghid de veganism de la un medic român care a renunțat la alimente de origine animală

INTERVIU: Ghid de veganism de la un medic român care a renunțat la orice aliment de origine animală

Veganismul nu e un regim de viață sofisticat sau scump, așa cum pare la prima vedere. În plus, dacă mesele sunt bine planificate, nu apar nici carențe nutriționale.

Ce presupune acest regim alimentar ne-a explicat un medic român care a trecut la veganism de opt ani: dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei, lector în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti și membru al echipei de cercetători a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, în cadrul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei, lector în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti

Smartliving.ro: De multe ori, oamenii confundă termenul de veganism cu cel de vegetarianism. Care este diferența dintre cele două?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Sunt multe diferențe de nomenclatură și am constatat că există foarte multă confuzie în rândul oamenilor obișnuiți și nu degeaba. În principiu, vegetarienii sunt cei care nu mănâncă deloc carne și aici intră persoane care nu consumă carne de mamifer, pasăre și pește. Deci vegetarienii nu mănâncă pește, e un lucru  pe care văd că multă lume nu îl are în vedere.

Nu confundații nici veganii cu raw veganii

Veganii, în schimb, nu mănâncă niciun produs de origine animală. Deci niciun fel de carne, niciun fel de lactate, niciun fel de ouă. Și am mai constatat o confuzie în rândul multora și anume faptul că raw veganii sunt considerați egali cu veganii. Raw veganii sau crudivorii, cum se mai numesc, mănâncă, în general, alimente care nu sunt tratate la peste 43 de grade, deci alimente crude, pe câtă vreme veganii obișnuiți mănâncă și alimente tratate termic .

Smartliving.ro: De ce aleg oamenii să treacă la veganism? Știu că și dumneavoastră sunteți vegană și este extrem de util un punct de vedere personal, mai ales că vine de la un medic.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Motivația este foarte diversă, noi am analizat și în mici studii pe care le-am făcut cu studenții printre vegani și cele mai frecvente motive sunt de sănătate. Oamenii cred că acest gen de alimentație le conferă niște avantaje din punct de vedere al sănătății. Alții din motive etice, le e milă de animale, consideră exploatarea animalelor ca fiind ceva neadecvat momentului în care ne aflăm și a alegerilor alimentare pe care le putem face.

De la sănătate la implicațiile etice

Mai sunt și situații de mediu, deci motivul principal de a trece la veganism, este impactul creșterii animalelor, impactul negativ pe ecologie, pe mediul înconjurător, partea care ține de ecologie. Și mai este o clasă, de persoane care devin vegane din motive religioase, dar nu vred că există în Europa religii care să implice așa ceva. Deci oamenii au mai multe motive, cunosc foarte mulți care au început pentru sănătate și s-au convins și de implicațiile etice sau ecologice. Eu, personal, sunt vegan etic.

Smartliving.ro: De cât timp sunteți vegană și ce avantaje ați observat în ceea ce privește sănătatea?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Exemplul personal nu e neapărat relevant, pentru că alimentația are efecte care se instalează în foarte mult timp, oamenii nu sunt la fel, mâncăm diferit chiar în cadrul aceleiași diete. Eu sunt de 8 ani vegană, dar n-am observat niciun fel de schimbare, sunt la fel de sănătoasă sau de bolnavă cum eram și înainte, întotdeauna am fost subponderală.

Veganii sunt mai supli

Dar nu asta este edificator ci mai important este ce au găsit niște studii care au fost făcute pe zeci de mii de oameni, studii care au comparat veganii cu oamenii care mănâncă omnivor sau cu vegetarienii. S-a constat astfel că există diferențe, din punct de vedere al patologiei și al stării de nutriție, cel puțin. În primul rând, indicele de masă corporală al veganilor este, în medie (pentru că eu cunosc și vegani obezi), mai mic. De asemenea, veganii iau mai puțin în greutate pe măsură ce avansează în vârstă.

Mai au niște avantaje dovedite, în primul rând, care țin de hipertensiunea arterială, mult mai rar întâlnită la vegani decât la persoanele obișnuite sau la vegetarieni și, de asemenea, de diabetul zaharat tip 2 dar asta n-ar fi o mirare pentru că se leagă de greutatea corporală. Studii mai recente arată că veganismul are avantaje în ceea ce privește riscul de mortalitate cardiovasculară și în unele tipuri de cancer. Însă, pentru așa ceva e nevoie să fii vegan pe termen foarte lung. La cancer s-au găsit rezultate după 14-15 ani și nu la orice tip de cancer, ci mai ales pentru cele ale tubului digestiv sau cele care se referă la aparatul reproducător.

Smartliving.ro: Am înțeles. Deci nu îi ajută pe cei care au descoperit recent că au o  boală oncologică și se gândesc că dacă trec la veganism vor fi salvați.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Niciodată! Și nu e vorba doar de asta, ci de orice tip de dietă, cu excepția faptului că dacă ai ulcer, sigur nu o să mănânci foarte iute sau foarte fierbinte, dar în general dietele te ajută pe termen lung, alimente nu sunt antibiotic să îl iei astăzi și mâine să îți treacă boala. Tocmai asta este și dezamăgirea multora care așteaptă un rezultat pe termen scurt și dacă nu îl obțin se consideră înșelați. De aceea, nu e bine să dăm niciun fel de așteptări false pentru că e posibil să nu apară rezultatul și oamenii să zică de ce am făcut efortul dacă a fost degeaba.

Smartliving.ro: Dar există și contraindicații, adică sunt persoane care nu ar trebui să urmeze un regim de acest tip pentru că le-ar putea face rău?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Contraindicațiile sunt aproape inexistente. Există, într-adevăr, unele boli digestive cum ar fi rectocolita ulcero-hemoragică sau boala Crohn unde trebuie să reduci foarte mult aportul de fibre. În codițiile astea nu vei mai putea să te hrănești doar cu vegetale, ar exista și aici posibilități dar mi se pare inutil efortul. Și ar mai fi, dar nu știu dacă găsești o persoană care este alergică la toate leguminoasele, la soia, la gluten. Deci, dacă ai multiple alergii și intoleranțe digestive, atunci dieta vegană nu este recomandată.  

Smartliving.ro: Dar în cazul copiilor e indicată o astfel de dietă?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Societatea Americană de Nutriție și Dietetică, Academia Americană de Nutriție și Dietetică, Academia Națională de Pediatrrie din Canada, cât și NHS din Marea Britanie, adică cele mai importante autorități din domeniul nutriției sunt de acord că regimurile vegetariene și vegane adecvat calculate, deci care aduc toți nutienții utili, sunt bune pentru orice vârstă începând de la sugari și sfârșind cu bătrânii, incluzând în acest circuit femeia însărcinată.

Smartliving.ro: Cum rezolvăm eventuale deficite nutriționale gen calciu, vitamina B12, fier?  

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Trebuie planificată corect alimentația, nu pentru că ar fi o alimentație nefiziologică, ci pur și simplu pentru că este un model alimentar cu care mulți nu suntem familiarizați. Oamenii cresc pe un anumit model alimentar, sunt învățați să mănânce într-un anumit fel acasă și cresc cu asta, ajung adulți și îl reproduc.

Ghid complet de veganism. Singura care trebuie suplimentată este vitamina B12

Deci pentru veganism, trebuie o educație puțin mai avansată pe care o poate oferi un nutriționist, deci nu e nevoie să te descurci singur. Singura care trebuie suplimentată este vitamina B12, care nu e produsă de alimentele de origine animală, e produsă de bacterii, dar se concentrează în anumite viscere, în ficat și cine nu mănâncă așa ceva riscă să ajungă la carență. Oricum, această carență apare după o anumită vârstă, chiar dacă mănânci carne. În rest, prin planificarea alimentației rezolvi absolut tot ce îți trebuie.

Smartliving.ro: Să înțeleg că dacă ești începător în veganism, mai bine mergi la un medic și îți iei informațiile.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Există niște site-uri internaționale foarte bune. De departe cel mai bun este veganhealth.org. Găsiți cele mai noi descoperiri, planuri alimentare luat fiecare nutrient în parte. Site-ul are la bază niște dieteticieni din SUA, deci nu sunt vloggeri fără pregătire.

Smartliving.ro: Cum e să fii vegan România, e mai scump decât să fii omnivor? Am observat că departamentele magazinelor cu alimente dedicate sunt mai costisitoare.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Nu mâncăm cu nimic diferit față de ce se mănâncă în post și nu am auzit pe nimeni să se plângă că în post ar fi scump. Deci poți să fii vegan și cu alimente  scumpe și cu alimente ieftine. În fond, vegan nu înseamnă întotdeauna Bio sau mai știu eu ce alte alimente ciudate, de exemplu quinoa care e o pseudocereală venită din America de Sud, în momentul ăsta, se cultivă pe scară largă în Europa. Așa că nu văd de ce ar mai fi ceva de lux.

Cu mai mult efort în bucătărie, nu e nimic scump

Sigur că există și alte alimente foarte scumpe și, în general, chiar alimente de bază – cum este laptele de soia – sunt mai scumpe, asta pentru că nu sunt subvenționate. Pentru că, dacă ți-ai face singur lapte de soia acasă, deși e mai mare bătaia de cap, ai vedea că te costă mult mai puțin decât laptele de la animale, deci este infinit mai ieftin. Dar produsele aceastea nu sunt subvenționate și au și o plajă de cumpărători destul de mică și atunci sigur că producătorul vrea să scoată bani.

Deci cu mai mult efort în bucătărie, până la urmă poți să ieși cât se poate de ieftin. Chiar făceam socoteala la un prânz și am constatat că cel mai mult m-au costat condimentele, mirodeniile. În rest, pâine cu fasole sau un șnițel de soia cu legume, nu mi se par absolut deloc scumpe.

Smartliving.ro: În cei opt ani, de când ați trecut la veganism, v-a lipsit vreun aliment?

Dr. Corina-Aurelia Zugravu: Nu am simțit lipsa cărnii, de exemplu, pentru că nu mi-a plăcut niciodată și nici a ouălor care, de asemenea, nu mi-au plăcut niciodată. Însă, un aliment problemă este brânza căreia îi simt lipsa. Este, cred singura, deși alte preparate lactate vegetale sunt bune, avem iaurturi inclusiv cu fructe și imită foarte bine gustul celor de origine animală, dar brânza vegană nu reușește să imite foarte bine brânza din lapte.

În rest, nu e vorba de un regim atât de restrictiv – dacă iei o gură de brânză nu ești băgat la arest. Până la urmă, este alegerea fiecăruia.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare