Nu ignorați greața și durerea abdominală după o masă grasă „stropită“ cu alcool! Riscurile pancreatitei acute
Pancreatita acută este o afecțiune periculoasă care, în forme severe, are o rată crescută de mortalitate, așa că este esențial să recunoaștem din timp simptomele, iar tratamentul nu trebuie întârziat.
Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă, ne-a explicat care este cea mai toxică substanță pentru pancreas, cum se manifestă pancreatita acută și ce măsuri ar trebui luate imediat.
Incidență în creștere
Smart Living: Ce este pancreatita acută și cât de frecventă este această problemă de sănătate?
Dr. Elena Păcuraru: Pancreatita acută reprezintă o inflamație acută a pancreasului. Aceasta se poate asocia, în formele medii sau severe cu reacție inflamatorie locală și/sau sistemică.
Incidența acestei boli este în creștere, egală pentru femei și bărbați. Se estimează că în Europa, SUA și Japonia, incidența ar fi între 13 și 45 de cazuri la 100.000 de persoane. Dar variațiile mari de incidență sunt date și de prevalența, în anumite grupuri populaționale a factorilor de risc (consumul de băuturi alcoolice, diabetul zaharat, obezitatea etc.).
Pacreatita acută edematoasă se tratează fără operație
Smart Living: Dar pancreatita acută edematoasă la ce se referă?
Dr. Elena Păcuraru: Pancreatita acută edematoasă este forma ușoară, complet reversibilă a pancreatitei acute. Nu se însoțește niciodată de manifestări sistemice (febră, scăderea tensiunii arteriale, complicații metabolice, șoc). Este numită și forma medicală, deoarece se tratează conservator, prin dietă și medicație. Niciodată nu este necesară intervenția chirurgicală și nici suport de terapie intensivă.
Sunt pacienți, mai ales cei cu litiază colecistică (n.r. – pietre la fiere) sau consumatorii de alcool, care pot experimenta câteva astfel de episoade de pancreatită acută edematoasă. Deși nu îmbracă forma dramatică a pancreatitei acute severe, necrotice, și forma edematoasă, prin repetare, poate conduce, în timp, la complicații. De fapt, pancreatita acută, indiferent de forma de severitate, este întotdeauna o condiție medicală periculoasă.
Pancreatita acută, cauze principale: alcoolul asociat cu fumat și „noroiul biliar“
Smart Living: Ce factori declanșează sau contribuie la apariția pancreatitei acute și cine este mai predispus să o dezvolte?
Dr. Elena Păcuraru: Cele mai frecvente cauze de producere a pancreatitei acute sunt:
- consumul de alcool,
- litiaza biliară,
- hipertrigliceridemia congenitală sau dobândită (n.r. – un nivel ridicat al trigliceridelor).
Consumul de alcool este important prin cantitate, crește riscul odată cu creșterea cantității de alcool. Frecvența consumului pare să nu influențeze acest risc. Riscul global la consumatorii de alcool este de patru ori mai mare decât în populația generală și este sporit de asocierea fumatului. Pericolul este cu atât mai mare la persoanele care au avut deja un episod de pancreatită acută. Pentru acestea nu există o doză de alcool „lipsită de pericol“.
Litiaza colecistică este o altă cauză des întâlnită de pancreatită acută, mai frecventă la femei, cu o prevalență de 4%–22% în populația generală. Aproximativ trei sferturi dintre pancreatitele acute care nu au o cauză evidentă inițial se dovedesc a fi produse de „noroiul biliar“ (microlitiaza biliară sau sludge-ul biliar).
Dintre pacienții care au litiază biliară, doar un procent redus, 3%–7% dezvoltă un episod de pancreatită acută. Aceste forme, chiar în cazurile care evoluează ca pancreatite acute edematoase, se rezolvă chirurgical. Se îndepărtează colecistul litiazic (n.r. – fierea cu pietre), dar se administrează și tratament medicamentos specific.
Citește aici despre tratamentul de preferat pentru litiaza biliară: colecistectomia laparoscopică.
Nivelul mare de trigliceride, o cauză tot mai frecventă a pancreatitei acute
Smart Living: Ce-mi puteți spune despre nivelul crescut de trigliceride și legătura cu pancreatita?
Dr. Elena Păcuraru: Hipertrigliceridemia congenitală este o afecțiune care se diagnostichează în copilărie și este una dintre cauzele de pancreatită acută la copii. Hipertrigliceridemia dobândită este o cauză din ce în ce mai frecventă a pancreatitei acute. De vină este dieta inadecvată ce caracterizează stilul de viață occidental, în care dominante sunt mâncarea procesată, consumul excesiv de zahăr, grăsimi saturate și amidon.
Riscurile de a dezvolta forme severe sunt asocierile cu obezitatea și cu diabetul zaharat. Diabetul zaharat are risc adițional prin unele medicamente antidiabetice. Valorile critice ale trigliceridelor în sânge pentru declanșarea pancreatitei acute sunt peste 1.000 mg/dL.
Smart Living: Mai există și alte cauze de pancreatită acută?
Dr. Elena Păcuraru: Alte cauze ce pot declanșa pancreatita acută sunt:
- boli autoimune (boala celiacă, pancreatita autoimună, bolile inflamatorii intestinale);
- tumori pancreatice sau duodenale, prin mecanismul obstructiv al tumorii;
- cauze infecțioase (virale, bacteriene, parazitare);
- cauze medicamentoase (azatioprină, furosemid, paracetamol, sulfanilamide, tetraciclină, estrogeni, 6-mercaptopurină, sulfasalazină, corticosteroizi, metronidazol, nitrofurane, preparate de Ca, indometacină, rifampicinăa, izoniazidă, salicilați, ciclosporină etc.);
- în urma unor intervenții cum este colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (n.r. – tehnică minim invazivă utilizată pentru studiul căilor biliare, ductului pancreatic și veziculei biliare);
- traumatisme abdominale, inclusiv chirurgicale;
- cauză idiopatică (cazuri în care nu se găsește o cauză în ciuda investigațiilor specifice, repetate).
Pancreatita acută la copii: simptome nespecifice de greață și durere abdominală
Smart Living: Cât de întâlnită este pancreatita acută la copii și care sunt cauzele?
Dr. Elena Păcuraru: Pancreatita acută poate apărea și la copii, cu o incidență în creștere a formelor idiopatice, semnalată în ultimul deceniu.
Cauzele mai frecvente la copii sunt legate de malformațiile congenitale ale tractului bilo-pancreatic, de anumite boli genetice, cauze infecțioase (virusul oreionului, virusul hepatitei A și E etc,) și reacții postvaccinale, dar sunt prezente toate cauzele enumerate la adulți, mai puțin consumul de alcool. Suspiciunea medicului pediatru trebuie să fie mare când un copil prezintă simptome nespecifice de greață, vărsături și durere în etajul abdominal superior.
Simptome care anunță o pancreatită acută: o durere epuizantă și greață
Smart Living: Ce semnale de alarmă apar în cazul pancreatitei acute și cum ar trebui să procedeze cineva care le experimentează?
Dr. Elena Păcuraru: Semnul tipic este instalarea brutală a durerii în etajul abdominal superior, cu dispoziție „în bară“, frecvent cu iradiere posterioară. Durerea se intensifică rapid, în decurs de 30-60 de minute, se însoțește de greață, vărsături și nu cedează la antalgice obișnuite.
Este o durere care epuizează pacientul. Sub 10% din cazuri evoluează fără durere. Unii pacienți se pot prezenta direct cu colorație icterică (n.r. – tegumente îngălbenite) prin obstrucție biliară. Dacă pacientul prezintă semne clinice care țin de alte aparate și sisteme, ne aflăm în fața unei forme severe, cu afectare sistemică. Acestea pot fi:
- tulburări respiratorii (creșterea frecvenței respiratorii),
- tulburări circulatorii (scăderea tensiunii arteriale și creșterea pulsului, anunțând deshidratarea și iminența șocului),
- febra.
Orice persoană care prezintă o durere severă în etajul abdominal superior trebuie să se prezinte de urgență la o cameră de gardă. Poate fi debutul unui episod de pancreatită acută sau un ulcer perforat, un episod de ischemie intestinală (mezenterică), colecistită acută.
Nu este recomandată amânarea consultului medical în astfel de situații. Oricare dintre circumstanțele medicale enumerate reprezintă o urgență în care factorul timp este esențial în șansele de vindecare sau chiar de supraviețuire ale pacientului.
Ecografia abdominală, esențială pentru diagnostic
Smart Living: Ce investigații sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?
Dr. Elena Păcuraru: Se începe cu analizele de sânge. Dacă arată o creștere a lipazei sau amilazei, în contextul simptomatologiei amintite, se pune diagnosticul de pancreatită acută. Prin analizele de sânge se urmărește și eventualul răsunet sistemic al bolii. Astfel, medicul se poate orienta, deja, către o formă sau alta de gravitate.
Investigațiile imagistice au două scopuri: să evalueze gradul și tipul de afectare pancreatică, complicațiile locale și la distanță și să evidențieze, acolo unde este posibil, cauza pancreatitei. Prima investigație folosită, chiar de la camera de gardă, este ecografia abdominală. Tot ecografic se monitorizează zilnic pacientul cu pancreatită acută.
Ecografia abdominală poate oferi date despre aspectul pancreasului, complicațiile locale (întinderea zonelor de necroză sau a pseudochisturilor pancreatice, acumulările de lichide patologice peripancreatice) sau la distanță (lichid în cavitatea abdominală sau în pleură).
Tot ea pune în evidență litiaza biliară, aspectul căilor biliare intra- și extrahepatice. Asta când vorbim de cea mai frecventă cauză a pancreatitei acute.
O imagine superioară se obține prin tomografia computerizată, iar ecoendoscopia are cea mai mare sensibilitate în detectarea microlitiazei biliare.
Află de aici cum să te pregătești pentru un computer tomograf și cât durează investigația.
Pancreatita acută, tratament la gastroenterolog, internist sau la terapie intensivă
Smart Living: Cum se tratează corect pancreatita acută?
Dr. Elena Păcuraru: Pancreatita acută se impune a fi tratată în spital, diferențiat în funcție de forma de gravitate. Formele ușoare se tratează în secții de gastroenterologie standard sau de medicină internă. Cazurile grave, cu semne și simptome de reacție sistemică, trebuie tratate în secții de terapie intensivă.
Toată lumea știe că, în pancreatita acută, se întrerupe alimentația orală. Atitudinea actuală este ca, în formele ușoare, să se reia alimentația imediat ce au dispărut durerea, greața și vărsăturile, sub tratament simptomatic.
Smart Living: Ce medicamente se folosesc în tratarea acestei afecțiuni?
Dr. Elena Păcuraru: Tratamentul medicamentos clasic pentru pancreatita acută este cu medicație antiacidă. Este vorba despre inhibitori ai pompei de protoni – clasa omeprazolului), antispastice și antiemetice. La reluarea alimentației orale, care va fi foarte săracă în grăsimi, până la normalizarea nivelului lipazei/amilazei sanguine, se vor administra și suplimente enzimatice (Kreon, Mezym, Triferment).
Foarte importantă este atacarea cauzei pancreatitei acute:
- intervenția de colecistectomie pentru cazurile cu litiază biliară;
- reducerea nivelului trigliceridelor prin inițierea tratamentului cu fibrați;
- reevaluarea medicației atunci când cauza este medicamentoasă;
- consilierea privind întreruperea consumului de alcool;
- consilierea privind stilul de viață;
- scăderea ponderală în cazul pacienților obezi sau cu dezechilibre metabolice.
Pacienții cu forme grave, internați în secții ATI, sunt urmăriți permanent pe stare generală, semne vitale și tablou biologic. Tratamentul este complex, medicamentos, chirurgical, endoscopie intervențională.
Pancreatita acută, șanse de supraviețuire crescute pentru formele ușoare
Smart Living: Ce șanse de supraviețuire au pacienții cu pancreatită acută în stare gravă?
Dr. Elena Păcuraru: Formele grave de pancreatită necrotică sunt amenințătoare de viață. Acestea cunosc, în continuare, în pofida progreselor medicale în domeniu, o rată crescută a mortalității de aproximativ 17%. Din fericire, indiferent de cauză, numai 15% din cazurile de pancreatită acută evoluează spre formele severe.
Forma ușoară, pancreatita acută edematoasă, care reprezintă 85% din cazurile de pancreatită acută, are o evoluție fără complicații. Recuperarea este rapidă, dar și această formă este grevată de riscul mortalității, chiar dacă mai mic, de numai 3%.
Încerc să atrag atenția că pancreatita acută nu este, de fapt, niciodată o boală benignă. Chiar și formele ușoare, prin nerezolvarea cauzei primului episod de pancreatită acută, pot recidiva sub forma severă.
Bolnavii de pancreatită acută au nevoie de regim alimentar
Smart Living: Ce regim alimentar se recomandă în cazul pancreatitei acute?
Dr. Elena Păcuraru: În formele ușoare, postul alimentar se întrerupe imediat ce au dispărut durerea abdominală, greața și vărsăturile. Când vorbim despre regimul alimentar în pancreatite, acute sau cronice, cea mai mare problemă o reprezintă grăsimile. Acestea sunt ultima grupă alimentară ce va fi reintrodusă în dietă.
Realimentarea se începe cu supe din legume care nu dau fermentație excesivă. Se exclud:
- cartoful, inclusiv cartoful dulce,
- leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea),
- varza,
- orezul,
- pâinea,
- pastele făinoase.
Dacă toleranța digestivă este bună, fără reapariția simptomelor, alimentația se diversifică cu:
- iaurt degresat,
- urdă sau brânză de vaci degresată,
- albuș de ou,
- carne slabă fiartă.
Pentru grăsimi sfătuiesc rabdare. Se vor reintroduce când există stare de bine completă, tranzit intestinal cu scaun de aspect normal. Când se instalează insuficiența enzimatică pancreatică, scaunele sunt păstoase și de culoare galbenă, de obicei mai frecvente și imediat după alimentație). Se vor administra suplimente enzimatice câteva săptămâni după episodul acut, la mesele principale.
Cea mai toxică substanță pentru pancreas
Smart Living: Există metode prin care putem preveni această afecțiune?
Dr. Elena Păcuraru: Pancreasul este un organ vital pentru noi, în pofida dimensiunilor reduse, și este, totodată și un organ fragil. Partea endocrină a pancreasului este responsabilă de producerea insulinei, iar partea exocrină – de producerea fermenților digestivi specifici.
Cea mai toxică substanță pentru pancreas este alcoolul. Acesta, consumat în cantități mari, este, alături de litiaza biliară, cea mai frecventă cauză de pancreatită acută. De cele mai multe ori, episoadele sunt recidivante la persoanele care nu abandonează consumul de alcool.
Rețeta „sigură“ de producere a pancreatitei acute sunt mesele bogate în grăsimi, mai ales prăjite sau fripte la flacără deschisă, „stropite“din plin cu alcool. De aceea, este vitală consilierea pacienților și a familiei acestora de a abandona consumul de alcool.
La obezi și la diabetici, prognosticul este mult mai prost
Smart Living: Ce recomandări aveți pentru cei cu litiază biliară, având în vedere că această afecțiune favorizează dezvoltarea pancreatitei acute?
Dr. Elena Păcuraru: Abundența grăsimilor și a alimentelor prăjite în dieta celor cu litiază biliară, a obezilor și a diabeticilor poate fi cauza declanșării pancreatitei acute. Dacă în cazul celor cu litiază, de obicei, lucrurile se rezolvă chirurgical, prin colecistectomie, în celelalte cazuri, obezi și diabetici, prognosticul este mult mai prost. La aceștia, boala evoluează mai frecvent spre forme grave și cu mortalitate mai mare.
De aceea, este cu atât mai important ca acești pacienți să fie consiliați și ajutați să adopte un stil de viață sănătos. Este nevoie de o dietă cu o gastrotehnie corectă care să permită scăderea ponderală și controlul metabolic.
Smart Living: Dar pentru cei cu trigliceride crescute?
Dr. Elena Păcuraru: Hipertrigliceridemia dobândită este parte din contextul dezechilibrelor metabolice generate de obezitate și stil de viață defectuos. Se aplică aceleași măsuri de prevenție ca mai sus și se administrează fibrați (n.r. – o clasă de medicamente care scad nivelul grăsimilor din sânge) în vederea scăderii nivelului trigliceridelor sub pragul de declanșare al pancreatitei acute.
Vestea bună este ca trigliceridele au o tendință rapidă de scădere. Totuși, pacientul trebuie să respecte un regim alimentar normal (spun normal, nu spun dietă, pentru că niciodată o alimentație normală nu va conduce la hipertrigliceridemie) și să includă în program exercițiul fizic aerob, minimum 150 de minute pe săptămână.
Află de aici ce sunt trigliceridele și ce rol au.
De la pancreatită la cancer pancreatic
Smart Living: Ce consecințe poate avea pancreatita acută? Poate duce la cancer pancreatic?
Dr. Elena Păcuraru: Consecințele imediate se întâlnesc în formele grave în care apar colecții intra- sau peripancreatice care se pot suprainfecta, se poate complica cu șoc, insuficiența unor organe (cardiacă, respiratorie, renală, metabolică).
O consecință aparte este pancreatita cronică. Aceasta poate fi rezultanta unor episoade repetate de pancreatită acută edematoasă sau a unui episod sever, cu distrucție pancreatică semnificativă, atât a celulelor endocrine, cât și a celor exocrine.
În consecință, se poate instala diabetul zaharat și malnutriție complexă prin insuficiență secretorie exocrină (enzime digestive). Cea mai frecventă cauză este consumul de alcool. De asemenea, regimurile alimentare excesive, cu deficit proteic și lipidic, pot favoriza evoluția spre pancreatita cronică (pacienți care refuză diversificarea alimentară după un episod de pancreatită acută).
Pacienții cu pancreatită cronică sau pseudochisturi pancreatice după pancreatite acute severe au un risc crescut pentru cancerul pancreatic față de populația generală. Aceștia trebuie să intre în programul de screening pentru cancerul pancreatic, conform protocoalelor în uz.
Citește aici care sunt semnalele de alarmă pe care le transmite în corp cancerul de pancreas.