O infecție, osteoporoza sau unele tipuri de cancer pot da dureri de oase

Durerile de oase, chiar și cele ușoare, pot anunța boli grave. Nu le ignorați!

Persoanele care acuză dureri de oase spun că le resimt ca pe o sensibilitate extremă, disconfort sau chiar durere severă la nivelul unuia sau mai multor oase.

Durerea osoasă diferă de cea musculară și de cea articulară, fiind prezentă indiferent dacă vă mișcați sau nu. Durerea este, de obicei, cauzată de boli care afectează funcția sau structura normală a osului.

Ce boli ascunde durerea de oase

Există multe afecțiuni care pot provoca dureri osoase. Dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicină sportivă, ne-a detaliat ce boli ascunde durerea de oase.

Dr. Tarek Nazer spune că durerile osoase pot fi provocate inclusiv de unele forme de cancer

Unele traumatisme

Traumatismele sunt o cauză frecventă pentru dureri de oase. De obicei, durerile apar atunci când persoana respectivă suferă un accident sau o căzătură. Chiar dacă impactul nu s-a soldat cu o fractură, orice leziune dă dureri de oase.

Un deficit de minerale

Pentru a se menține puternice, oasele au nevoie de o varietate de minerale și vitamine, dintre care cele mai importante sunt calciul și vitamina D. Un deficit de calciu și de vitamina D duce adesea la osteopenie (scăderea densității osoase la debut) sau la osteoporoză, cel mai frecvent tip de boală osoasă. Persoanele aflate în stadiile avansate ale bolii au adesea dureri de oase.

Metastaze ale unor forme de cancer

Vorbim aici de o formă de cancer care a debutat în altă parte a corpului, dar s-a răspândit la nivelul oaselor. Cancerele de sân, de plămâni, de tiroidă, de rinichi și de prostată sunt printre cele care dau metastaze osoase.

Cancer osos

Cancerul osos este tipul de cancer care are ca punct de plecare osul. Acesta este mult mai rar întâlnit decât cancerul metastatic. Poate provoca dureri osoase atunci când boala perturbă sau distruge structura normală a osului.

Boli care perturbă aportul de sânge în oase

Unele boli, cum ar fi anemia falciformă (siclemia), reduce aportul de sânge către os. Fără o sursă constantă de sânge, țesutul osos începe să moară, ceea ce slăbește scheletul și provoacă dureri semnificative de oase.

Unele infecţii

Dacă o infecție își are originea sau se extinde în oase, aceasta poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de osteomielită. Aceasta poate ucide celulele osoase și poate provoca dureri. Osteomielita poate fi declanșată de bacterii, dar și de fungi. Cel mai adesea sunt implicate stafilococul auriu, streptococii de grup A, Escherichia coli, Haemophilus influenzae și enterobacteriile.

Leucemia, cauză pentru durerea oaselor de la picioare

Leucemia este cancerul măduvei osoase. Măduva osoasă se găsește în majoritatea oaselor și este responsabilă pentru producerea celulelor care compun sângele: globulele roșii, globulele albe și trombocitele. Leucemia poate fi o explicație pentru durerea oaselor de la picioare.

Dureri de oase în timpul sarcinii

Durerea osoasă în zona pelvină este frecventă în cazul femeilor însărcinate. Această durere este uneori denumită durere pelvină legată de sarcină. Simptomele includ durere la nivelul osului pubian, rigiditate și dureri la nivelul articulațiilor pelvine.

Aceste dureri dispar, de obicei, după naștere. Tratamentul timpuriu poate reduce simptomele. Opțiunile de tratament pot include:

  • fizioterapie,
  • exerciții în apă,
  • exerciții pentru musculaturii din zona pelvină.

Analize pentru durerile de oase

Medicul ortoped trebuie să identifice cauza principală a durerii pentru a recomanda un tratament adecvat. Tratarea cauzei de bază poate reduce sau elimina durerea.

În timpul consultului, medicul vă va adresa un set de întrebări despre particularitățile durerilor:

  • Unde este localizată durerea?
  • Când ați resimțit prima dată durerea?
  • Durerea se înrăutățește?
  • Există și alte simptome care însoțesc durerea osoasă?

Medicul poate solicita inclusiv analize de sânge pentru a descoperi eventuale deficite de vitamine, markeri tumorali, infecții sau tulburări ale glandelor suprarenale.

Radiografiile osoase, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și tomografia computerizată (CT) pot ajuta medicul să evalueze zona afectată și să observe eventuale leziuni și tumori osoase.

Analiza urinei completează uneori analizele de sânge. În probele de urină se pot detecta anticorpi anormali în exces care semnalează o formă de cancer hematologic numit mielom multiplu.

Calmante pentru durerile de oase

Odată ce medicul a stabilit diagnosticul, va recomanda un tratament pentru cauza durerii. Opțiunile de tratament pentru durerea osoasă includ:

Medicamente antidurere

Analgezicele sunt cel mai frecvent prescrise calmante pentru durerile de oase. Totuși, acestea nu tratează cauza de bază. Se pot utiliza medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen (paracetamol). Pentru dureri moderate sau severe, poate fi nevoie de medicamente mai puternice pe care le va prescrie medicul.

Antibiotice

Dacă aveți o infecție osoasă, medicul vă poate prescrie antibiotice puternice. Acestea pot include ciprofloxacină, clindamicină și vancomicină.

Suplimente nutritive

Persoanele care suferă de osteopenie sau de osteoporoză trebuie să crească nivelul de calciu și vitamina D. Medicul va recomanda, în acest caz, suplimente nutritive pentru tratarea deficitului de minerale.

Tratamente pentru cancer

Durerea osoasă cauzată de cancer este dificil de tratat. Medicul va trebui să trateze, mai întâi, cancerul pentru a atenua durerea. Tratamentele obișnuite pentru cancer includ intervenții chirurgicale, radioterapie și chimioterapie (care pot crește durerea osoasă). Bifosfonații sunt un tip de medicamente care ajută la prevenirea leziunilor osoase și a durerilor osoase la persoanele cu cancer osos metastatic. De asemenea, pot fi prescrise analgezice opiacee.

Intervenție chirurgicală

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta părțile osoase care au murit din cauza unei infecții. De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a pune la loc oasele rupte și a elimina tumorile cauzate de cancer.

Cum pot fi prevenite durerile osoase

Menținerea oaselor puternice și sănătoase ajută la prevenirea durerilor. Pentru a face posibil acest lucru, nu uitați să:

  • vă faceți un program săptămânal de exerciții fizice;
  • aveți un nivel normal de calciu și de vitamina D;
  • consumați alcool cu moderație;
  • evitați fumatul;
  • pentru sporturile de contact, cum ar fi fotbalul sau boxul, purtați echipament de protecție adecvat.

Alte simptome îngrijorătoare

Unele boli grave se află adesea în spatele durerii osoase. Chiar și durerile osoase ușoare pot indica o afecțiune care necesită diagnostic și tratament cât mai rapide. Dacă aveți dureri de oase aparent inexplicabile, care nu se atenuează în câteva zile, mergeți la medic.

De asemenea, ar trebui să vă faceți investigații dacă durerea osoasă este însoțită de pierderea în greutate, scăderea poftei de mâncare sau oboseală generală.

Durerile osoase care rezultă din traumatisme ar trebui, de asemenea, să determine vizita la medic. Fără un tratament adecvat, oasele se pot vindeca în poziții incorecte și pot face dificilă mișcarea. În plus, trauma predispune și la infecție.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare