Seleniu: beneficii, doza recomandată și cele mai bune surse

Lipsa de seleniu crește riscul bolilor de tiroidă. Ce doze recomandă medicul și care sunt cele mai bune surse

Și prea puțin, și prea mult seleniu generează dezechilibre serioase în organism. De aceea, pentru beneficii reale, este esențial să consulți medicul înainte de a lua suplimente cu seleniu.

Este necesar doar în cantități mici, dar joacă un rol major în procesele importante din organism, inclusiv în reglarea metabolismului și a funcției tiroidiene.

„Rolul cel mai important pe care îl are seleniul în organism este legat de buna funcționare a sistemului endocrin. Sinteza și secreția hormonilor tiroidieni sunt dependente de nivelul optim al acestui mineral în organism.“

Dr. Ionuț Ștefan, medic primar chirurgie generală și oncologică, consultant de nutriție

De asemenea, medicul precizează că seleniul intervine și în sinteza hormonilor sexuali masculini. De aici, rolul important al acestui mineral pentru fertilitatea masculină și pentru dezvoltarea tinerilor bărbați în perioada de creștere, dar și la andropauză.

„Seleniul joacă un rol important și în buna desfășurare a activității cordului, sistemului nervos central și a mușchilor. Este și un antioxidant și un element cu rol în reglarea imunității.“

Dr. Ionuț Ștefan, medic primar chirurgie generală și oncologică, consultant de nutriție

Seleniu în cantități mici pentru beneficii reale

Seleniul este un mineral care se regăsește în scoarța terestră, dar într-o concentrație mai mică decât a aurului. Ajunge în plante, apoi în lanțul alimentar. Conținutul în seleniu, însă, variază foarte mult de la o zonă geografică la alta. Astfel, și conținutul în seleniul al alimentelor variază foarte mult și este dificil de estimat.

Este un mineral esențial pentru sănătate, potrivit Harvard Medical School, dar sunt suficiente cantități foarte mici pentru a obține beneficii reale. Dacă se depășește doza maximă considerată sigură (400 de micrograme pe zi), vom resimți efecte adverse ca: alopecia, greața sau diareea.

Beneficii demonstrate ale unei diete bogate în seleniu

E un puternic antioxidant

Unul dintre rolurile esențiale ale seleniului în organism este acela de antioxidant, datorită selenoenzimelor din compoziție. Antioxidanții previn deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Fumatul, consumul de alcool și stresul pot provoca un exces de radicali liberi și de stres oxidativ.

Stresul oxidativ este implicat în îmbătrânirea prematură și în apariția afecțiunilor cronice, cum ar fi:

  • bolile de inimă,
  • maladia Alzheimer,
  • cancerul.

Este important pentru sănătatea tiroidei

Gușa poate fi cauzată de un nivel scăzut de seleniu în organism FOTO: Shutterstock

În anii ’90, s-a descoperit că seleniul este un compus al unei enzime care activează hormonii tiroidieni. Din momentul acestei descoperiri, au fost studiate îndelung beneficiile seleniului pentru sănătatea tiroidei.

Țesutul tiroidian conține o cantitate mai mare de seleniu decât orice alt organ din corpul uman. Iar studiile epidemiologice au demonstrat că există o legătură între un nivel scăzut de seleniu în organism și riscul crescut de:

Acest mineral puternic ajută la protejarea tiroidei împotriva daunelor oxidative și joacă un rol esențial în producerea hormonilor tiroidieni.

O analiză din 2010 a scos la iveală că administrarea zilnică de suplimente cu seleniu timp de trei luni a dus la scăderea anticorpilor tiroidieni. De asemenea, a condus la îmbunătățiri ale dispoziției și bunăstării generale la pacienții cu boala Hashimoto.

Citește aici despre simptomele care anunță tiroidita Hashimoto, despre analizele care o depistează și când este necesar tratamentul.

Mai multe cercetări au confirmat o scădere a nivelului de autoanticorpi tiroidieni după administrarea de seleniu. Însă, potrivit unui articol publicat în 2020 în revista „Nature“, majoritatea acestora nu au reușit să demonstreze și o îmbunătățire vizibilă și demonstrabilă a evoluției bolii.

Beneficii reale au fost observate, conform aceluiași articol, după adiministrarea de seleniu în cazul pacienților cu boala Graves. Mai exact, s-a demonstrat că nivelul hormonilor tiroidieni se echilibrează mai rapid în rândul bolnavilor care iau seleniu. În plus, se poate atenua impactul bolii asupra sănătății ochilor.

De altfel, ghidurile recomandă administrarea de seleniu doar în cazul pacienților cu probleme oftalmologice. Însă suplimentarea este o practică uzuală în toate tulburările tiroidiene. Aceasta fără a testa nivelul de seleniu din corp sau profilul genetic al pacienților.

Găsești aici cele mai importante informații despre principalele tulburări tiroidiene.

Poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer

O revizuire a 69 de studii, care a inclus peste 350.000 de persoane, a scos la iveală că nivelul ridicat de seleniu în sânge este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Este vorba în special despre cancerul de sân, de plămâni, de colon și de prostată.

Este important de reținut că acest efect a apărut doar în cazul seleniului obținut din alimente, nu din suplimente. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că suplimentele de seleniu pot reduce efectele secundare ale radioterapiei.

Beneficiile conferite de suplimentele cu seleniu în cazul cancerului de prostată sunt controversate. De altfel, unul dintre cele mai ample studii pe această temă, SELECT, a demonstrat că nici suplimentele cu seleniu, nici cele cu vitamina E nu aduc beneficii împotriva cancerului de prostată.

Citește detalii despre beneficiile demonstrate ale vitaminei E aici.

Poate proteja împotriva bolilor de inimă

O dietă bogată în seleniu te poate ajuta să îți menții inima sănătoasă. Principala explicație: nivelul scăzut de seleniu a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă.

În cadrul unei analize a 25 de studii observaționale, s-a demonstrat că o creștere cu 50% a nivelului de seleniu din sânge a fost asociată cu o reducere cu 24% a riscului de boli de inimă. Seleniul poate reduce, de asemenea, markerii inflamatori – printre principalii factori de risc ai bolilor de inimă.

De exemplu, o revizuire a 16 studii controlate, care a inclus peste 433.000 de persoane cu boli de inimă, a arătat că administrarea suplimentelor de seleniu a scăzut nivelul proteinei C reactive. În plus, a crescut nivelurile de glutation peroxidază, un puternic antioxidant.

Acest lucru indică faptul că seleniul poate ajuta la scăderea riscului bolilor de inimă prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism. Stresul oxidativ și inflamația au fost asociate cu apariția aterosclerozei.

Și acest beneficiu a fost pus sub semnul întrebării, însă, de cercetători. Un studiu Harvard din 1995 a demonstrat nu doar că suplimentele cu seleniu nu aduc beneficii inimii, ci și că bărbații cu niveluri crescute de seleniu ar putea avea un risc crescut – cu foarte puțin – de a suferi un infarct. O altă cercetare, din 2006, a confirmat acest rezultat.

Citește aici tot ce trebuie să știi despre bolile de inimă.

Ajută la prevenirea declinului mental

Se crede că stresul oxidativ este implicat atât în ​​apariția, cât și în progresia bolilor neurologice, cum ar fi maladia Parkinson, scleroza multiplă și boala Alzheimer.

Mai multe studii au arătat că pacienții cu maladia Alzheimer au niveluri scăzute de seleniu în sânge. În plus, unele cercetări au scos la iveală că antioxidanții din alimente și suplimente pot îmbunătăți memoria la pacienții cu Alzheimer.

Stimulează sistemul imunitar

Studiile au demonstrat că nivelurile crescute de seleniu din sânge sunt asociate cu un răspuns imun îmbunătățit. Pe de altă parte, s-a demonstrat că o carență de seleniu dăunează funcției celulelor imune și poate duce la un răspuns imun mai lent.

Studiile au asociat, de asemenea, deficitul de seleniu cu un risc crescut de deces și progresie a bolii la persoanele cu HIV, în timp ce suplimentele s-au dovedit a duce la ameliorarea simptomelor pentru acești pacienți.

În plus, suplimentele de seleniu pot ajuta la întărirea sistemului imunitar la persoanele cu gripă, tuberculoză și hepatită C.

Lipsa de seleniu simptome

Carența de seleniu este rară, chiar și în Noua Zeelandă și Finlanda, arii geografice unde aportul de seleniu este scăzut. În unele zone din China, unde nivelul de seleniu din sol este și mai mic, persoanele cu lipsă de seleniu au un risc mare de a suferi de boala Keshan. Aceasta este o infecție virală care afectează cu precădere copiii și femeile tinere. Boala Keshan distruge pereții inimii și duce la cardiomiopatie.

Copiii cu carență de seleniu pot dezvolta o afecțiune a articulațiilor și oaselor (Kashin-Beck). Este o boală mai întâlnită în Siberia și în China decât în restul lumii.

Persoanele cu lipsă de seleniu pot avea printre simptome și gușa, mai ales cele care au și deficit de iod.

Doza zilnică recomandată

O singură nucă de Brazilia conține între 68 și 91 de micrograme de seleniu, ceea ce înseamnă că o singură nucă poate asigura necesarul zilnic FOTO: Shutterstock

„Cantitatea necesară este de 50-60 de micrograme pe zi pentru adulți, cu o ușoară doză suplimentară, în cazul femeilor însărcinate: până la 70 micrograme pe zi. Pentru copii, necesarul este de circa 15-30 micrograme pe zi, în funcție de vârstă.“

Dr. Ionuț Ștefan, medic primar chirurgie generală și oncologică, consultant de nutriție

Principalele surse alimentare de seleniu sunt, potrivit medicului:

  • peștele, în special cel oceanic (sardine, ton, somon, macrou);
  • fructele de mare;
  • carnea de pasăre;
  • ouăle;
  • fasolea;
  • cerealele integrale;
  • nucile, în special nucile de Brazilia,
  • roșiile,
  • usturoiul,
  • ceapa.

„Suplimentele sunt necesare atunci când alimentația este una deficitară, fie din cauza imposibilității procurării alimentelor cu un conținut bogat în seleniu, fie pe fondul unor afecțiuni care nu permit consumul acestora.“

Dr. Ionuț Ștefan, medic primar chirurgie generală și oncologică, consultant de nutriție

Este extrem de important ca suplimentele de seleniu să fie administrate doar cu prescriptia medicului. Un articol publicat de Harvard Medical School recomandă, pentru beneficii reale, forme de seleniu organic, cum este selenometionina.

Posibile riscuri

Un studiu publicat în „Annals of Internal Medicine“ a scos la iveală un posibil risc al administrării de suplimente cu seleniu. Mai exact, în cadrul cercetării, persoanele care au luat seleniu au avut un risc cu 50% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care au luat placebo. Trei sferturi dintre participanți erau bărbați.

Riscul absolut este mic, dar există, potrivit unui articol al Harvard Medical School.

În plus, dacă depășești doza maximă de siguranță – 400 micrograme pe zi, pot apărea efecte neplăcute ca diareea, greața și căderea părului.

Excesul de seleniu poate merge până la intoxicația cu seleniu și poate produce, potrivit medicului Ionuț Ștefan:

  • tulburări mentale,
  • afecțiuni hepatice,
  • probleme ale fanerelor- piele, păr, unghii,
  • afectarea gustului sau a mirosului.

Seleniu și zinc beneficii

„Combinațiile seleniului cu zinc și eventual cu vitamine de tip vitamina C sau vitamine din grupul B pot fi și mai eficiente pentru fortificarea organismului și o bună funcționare a sistemului imunitar.“

Dr. Ionuț Ștefan, medic primar chirurgie generală și oncologică, consultant de nutriție

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare