Disfuncțiile de glande paratiroide dau peste cap calciul și vitamina D

Glandele paratiroide și rolul lor în reglarea nivelului de calciu și de vitamina D

Despre cele patru mici glande paratiroide situate în spatele glandei tiroide trebuie să știm că joacă un rol important în reglarea nivelurilor de calciu și de vitamina D din sânge. Când activitatea lor este perturbată, nivelul de calciu scade sau crește, lucru care poate provoca dureri și spasme musculare, slăbiciune, unghii casante și fragilizarea oaselor.

Toate aceste simptome pot fi un motiv întemeiat să verifici nivelul hormonului paratiroidian (PTH), dar și nivelul de calciu. Prea mult calciu ar putea fi un semn de hiperparatiroidism. Aceasta este o afecțiune cauzată de glandele paratiroide hiperactive care produc prea mult PTH. Excesul de calciu în sânge poate duce la: pietre la rinichi, bătăi neregulate ale inimii și anomalii la nivelul creierului.

Prea puțin calciu ar putea fi un semn de hipoparatiroidism. Aceasta este o afecțiune cauzată de glandele paratiroide subactive care nu produc suficient PTH.

Prof. univ. dr. Anton Luger, medic specialist endocrinolog la spitalul Wiener Privatklinik din Viena, ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre glandele paratiroidiene.

Paratiroidele, localizare

Smart Living: Ce sunt, mai exact, glandele paratiroide și unde sunt localizate?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Glandele paratiroide sunt 4 mici organe producătoare de hormoni situate în partea anterioară a gâtului, pe ambele părți, în spatele părții superioare și inferioare a glandei tiroide.

Citește aici cele mai importante informații despre glanda tiroidă și dezechilibrele ei.

Smart Living: Ce roluri joacă în organism?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Glandele paratiroide, împreună cu vitamina D, sunt principalii regulatori ai metabolismului calciului din organism. 99% din conținutul total de calciu din organism este localizat în oase.

Glandele paratiroide produc un hormon numit hormonul paratiroidian (PTH). Acesta favorizează distribuirea calciului din oase în sânge și reducerea excreției de calciu prin urină. Ambele procese au ca rezultat creșterea concentrației de calciu în sânge, ceea ce stimulează resorbția intestinală a calciului, care este un efect comun al PTH și al vitaminei D.

PTH, de asemenea, reglează concentrațiile de fosfor în sânge în sens opus calciului, prin creșterea excreției acestuia prin rinichi. O interacțiune bine echilibrată între hormonul paratiroidian și vitamina D este necesară pentru a menține nivelurile de calciu din sânge în intervalul de referință și este importantă pentru sănătatea oaselor.

Smart Living: Cum sunt cele patru glande paratiroide implicate în reglarea nivelului de calciu și vitamina D?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Concentrațiile scăzute de calciu și de vitamina D din sânge induc o creștere a concentrațiilor de PTH pentru a asigura un interval normal al concentrației de calciu din sânge. La persoanele sănătoase, nivelul ridicat de calciu în sânge determină reducerea concentrațiilor de PTH.

Paratiroidele, simptome și cauze ale dezechilibrelor

Smart Living: Ce factori pot perturba activitatea glandelor paratiroide?

Prof. univ. dr. Anton Luger: O activitate crescută a hormonului paratiroidian (PTH) poate fi cauzată de un adenom. Este vorba despre o tumoare benignă a unei glande paratiroide sau, mai rar, despre o hiperplazie (creșterea numărului de celule și, prin urmare, a funcției) a uneia sau a tuturor celor patru glande paratiroide.

În plus, scăderea nivelului de vitamina D duce la o creștere compensatorie a PTH pentru a menține concentrațiile de calciu din sânge în intervalul normal.

De asemenea, medicamente precum litiul, utilizat în tratamentul tulburărilor bipolare, pot induce creșterea nivelului de PTH și a calciului în sânge.

O activitate scăzută a PTH este mult mai puțin frecventă, cauzată de obicei de îndepărtarea neintenționată a glandelor paratiroide în timpul unei intervenții chirurgicale la nivelul tiroidei și, foarte rar, de la naștere.

Citește aici când este necesară o intervenție chirurgicală la nivelul glandei tiroide.

Hipoparatiroidism versus hiperparatiroidism

Smart Living: Ce simptome apar atunci când paratiroidele nu funcționează așa cum ar trebui?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Nivelurile scăzute ale hormonului paratiroidian, numite hipoparatiroidism, au ca rezultat scăderea concentrațiilor de calciu în sânge și poate provoca dureri sau spasme musculare în special în jurul gurii, brațelor, mâinilor și picioarelor.

Alte posibile manifestări ale hipoparatiroidismului includ:

Smart Living: Dar hiperparatiroidismul cum se manifestă?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Nivelurile crescute de PTH cu niveluri crescute de calciu în sânge pot provoca:

 • oboseală,
 • depresie,
 • pierderea conținutului mineral osos cu osteopenie,
 • deshidratare,
 • depuneri de calciu în rinichi,
 • pietre la rinichi,
 • pierderea de poftei de mâncare și scăderea greutății corporale,
 • risc crescut de sângerare gastrică.

Smart Living: Ce investigații sunt necesare pentru a verifica activitatea celor patru glande paratiroide?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Pentru a permite o evaluare adecvată a funcției paratiroidiene, măsurarea concentrației de PTH în sânge trebuie întotdeauna efectuată cu determinarea simultană a:

 • fosforului,
 • albuminei,
 • vitaminei D în sânge,
 • excreției de calciu în urină.

Concentrațiile crescute de PTH și calciu în sânge și excreția crescută de calciu în urină sunt indicii pentru diagnosticul de hiperparatiroidism primar.

Analizele de sânge trebuie urmate de examinări imagistice, de obicei prin ecografie a gâtului. În unele cazuri, vor fi necesare proceduri suplimentare, cum ar fi scintigrafie, CT, IRM, PET-CT sau PET-IRM.

Află de aici ce presupune efectuarea unui IRM și de aici când e indicat un PET-CT.

Smart Living: Cum se tratează aceste dezechilibre?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Hiperparatiroidismul primar este, de obicei, tratat prin intervenție chirurgicală. În cele mai multe cazuri, se îndepărtează adenomul care cauzează secreția crescută de PTH. Postoperator, atunci când nivelurile de PTH revin la intervalul normal, calciul se deplasează în oase, ceea ce necesită perfuzii de calciu pentru o perioadă scurtă de timp, după care nivelul normal al calciului este restabilit.

În cazul unui exces ușor de PTH, cu concentrații de calciu doar ușor crescute în sânge și fără implicare renală sau osoasă, poate fi luată în considerare monitorizarea, în special când pacienții nu sunt atât de tineri.

Hipoparatiroidismul se tratează prin suplimentarea cu calciu și vitamina D. În unele cazuri, zilnic sunt necesare injecții zilnice de PTH.

Citește aici ce nivel de vitamina D trebuie să avem în sânge, cine ar trebui să ia suplimente și în ce doze.

Posibile complicații ale dereglărilor paratiroidiene

Complicațiile hiperparatiroidismului sunt legate în principal de efectele pe termen lung ale nivelului prea scăzut de calciu din oase și ale concentrației crescute de calciu în sânge. Complicațiile frecvente includ:

 • osteoporoza. Pierderea de calciu duce adesea la fragilizarea oaselor care se fracturează ușor;
 • pietre la rinichi. Prea mult calciu în sânge poate duce la o cantitate excesivă de calciu în urină, ceea ce poate determina formarea calculilor renali. O piatră la rinichi provoacă de obicei dureri majore pe măsură ce trece prin tractul urinar;
 • boli cardiovasculare. Deși legătura exactă cauză-efect este neclară, nivelurile ridicate de calciu sunt asociate cu afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială;
 • hipoparatiroidismul neonatal. Hiperparatiroidismul sever, netratat, la femeile însărcinate, poate provoca niveluri periculos de scăzute de calciu la nou-născuți.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare