Dacă te confrunți, dintr-o dată, cu tuse dimineața, la trezire, fără să fii răcit, e cazul să mergi la medic. Deși cauza ei poate nu este gravă, nu este însă neînsemnată.
Tusea este modalitatea prin care organismul elimină iritanții din sistemul respirator. Noaptea, în timp ce dormi, mucusul și alți iritanți se pot acumula în plămâni și în gât, iar dimineața la trezire, mucusul începe să se desprindă și poate declanșa episoade de tuse. Pentru a descoperi cauza, e important să știi ce tip de tuse ai: seacă (fără secreții) sau productivă (cu expectorație).
Tusea dimineața poate avea multe cauze, de la rinită alergică până la boli cardiace și cancere pulmonare.
„Tusea e un simptom că ceva nu e în regulă cu structurile care formează aparatul respirator, în principal. De ce spun în principal aparatul respirator? Pentru că există și o tuse cardiacă, o tuse reflexă de vomă, o tuse medicamentoasă etc.“
– Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie
Află din acest articol ce afecțiuni anunță și cum se tratează corect tusea seacă și productivă.
Medicul precizează că tusea care apare dimineața, la trezire nu are un prognostic mai grav și nici nu indică o boală mai gravă, ea este o alarmă care sună exact când trebuie pentru a ne conștientiza că ceva,undeva nu este ok pentru corpul nostru.
Din ce cauze te confrunți cu tuse dimineața la trezire
Tusea, cum o definim? Un sunet, zgomot intens, din fundul gâtului, un expir prelungit, o sufocare însoțită uneori de lăcrimare, o eliminarede aer din torace, o strangulare a căilor respiratorii superioare cu eliminare uneori violentă, uneori de mucus, de sânge, de puroi. Poate întrerupe somnul, poate întrerupeun act fiziologic banal de dimineață, poate întrerupe chiar cele câteva minute cât ne spălăm pe dinți.
Hai să numim această tuse matinală, atacul de tuse, în sensul că poate să se instaleze brusc, pur și simplu să ne forțezesă ne trezim, să ne ridicăm în șezut, cu o mnă pe piept apăsându-ne, speriați.Uneori se umple gura de salivă și/ sau mucus ce vine din gât sau de mai jos ,secreții care trebuie eliminate.
„Dacă știm sigur că nu am înghițit ceva, că nu am aspirat un corp străin oarecare, pe care vrem să-l eliminăm forțat, desigur că ne vom gândi la o afectare a faringelui, la o bronșită, la o pneumonie virală sau bacteriană și da, ne putem gândi inclusiv la TBC/tuberculoza pulmonară.”
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie
Cele mai frecvente cauze pentru care tușești dimineața pot fi:
- răceală sau alte infecții respiratorii,
- rinita cronică, mai ales varianta posterioară,
- rinita alergică,
- sinuzita cronică/acută,
- refluxul gastroesofagian,
- apneea în somn,
- bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC),
- bronșita tabagică simplă sau bronșita obstructivă tabagică sau netabagică,
- bronșita astmatiformă,
- astmul.
Tuse de dimineață provocată de răceală
Tusea productivă persistentă este unul dintre cele mai comune simptome ale răcelilor. Multe persoane constată că tusea este mai severă dimineața din cauza secrețiilor care se acumulează pe timpul nopții.
Alte simptome ale răcelii includ:
- gât inflamat,
- dureri musculare,
- oboseală,
- dureri de cap,
- strănut,
- nas înfundat.
Tratament
Tratamentele pentru tusea cauzată de răceală pot include:
- ceai cald cu miere,
- decongestionante sau antihistaminice,
- antitusive sau expectorante,
- utilizarea spray-urilor nazale saline sau inhalarea de vapori calzi pentru a fluidiza și elimina mucusul.
Alte infecții respiratorii
Infecțiile respiratorii afectează tractul respirator superior sau inferior. Răceala este un tip de infecție respiratorie, dar există multe alte tipuri care pot provoca tuse, cum ar fi COVID-19, gripa, bronșita și pneumonia. În afară de tuse, infecțiile respiratorii pot cauza:
- febră,
- stare generală de rău,
- respirație șuierătoare,
- dureri în piept,
- congestie nazală,
- simptome gastrointestinale.
Tratament
Tratamentul depinde în mare măsură de tipul de infecție și de gradul de afectare al căilor respiratorii superioare sau inferioare. În majoritatea cazurilor, poți recurge la multe dintre tratamentele recomandate pentru răceală, deoarece simptomele pot fi similare.
Dacă ai și febră, poți lua și medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul.
De asemenea, pot fi necesare terapia antivirală și antibioticele pentru infecții bacteriene.
Alergii
Rinita alergică este o reacție a sistemului imunitar la alergeni precum polenul, părul animalelor de companie sau acarienii din praf.
Simptomele pot include:
- nas înfundat,
- tuse uscată,
- dureri de cap,
- lăcrimare,
- respirație șuierătoare,
- respirație dificilă.
Cum acarienii obișnuiesc să se adăpostească în lenjeria de pat, persoanele cu alergie tind să aibă simptome mai severe în timpul nopții și dimineața. Concentrația de polen este de obicei cea mai crescută dimineața și poate înrăutăți tusea pentru cei cu acest tip de alergie.
Tratament
Tratamentele posibile pentru o tuse cauzată de alergii includ:
- antihistaminice,
- corticosteroizi,
- decongestionante.
Sinuzită
Dacă observi că ai nasul înfundat și tușești de o lungă perioadă de timp, este posibil să ai o infecție a sinusurilor (sinuzită). Congestia nazală poate să se agraveze peste noapte, determinând o tuse mai accentuată la trezire.
Alte simptome ale sinuzitei includ:
- acumulare de secreții în spatele nasului sau în gât,
- gât inflamat,
- dureri de cap,
- respirație urât mirositoare,
- dureri în zona feței.
Tratament
Dacă infecția este de natură bacteriană, va trebui să iei antibiotice. Cu toate acestea, în multe cazuri, sinuzita poate trece de la sine. Pentru atenuarea simptomelor, poți însă să apelezi la aceleași tratamente recomandate în cazul răcelilor sau al altor infecții respiratorii. De asemenea, poți aplica o compresă caldă pe nas și frunte pentru a reduce presiunea sinusurilor și a fluidiza mucusul.
Reflux gastroesofagian
Cercetările recente au arătat că până la 85% dintre cazurile de tuse cronică pot fi cauzate de boala de reflux gastroesofagian. Aceasta apare atunci când acidul din stomac ajunge frecvent în esofag.
Simptomele includ:
- tuse cronică,
- arsură în piept, adesea după masă,
- dureri în piept,
- dificultăți la înghițire,
- senzație de nod în gât.
Refluxul gastroesofagian cauzează adesea tuse după masă și când stai culcat. Unele persoane pot observa că tusea este mai accentuată dimineața la trezire.
Tratament
Opțiunile de tratament pentru reflux gastroesofagian includ:
- antiacide,
- medicamente pentru reducerea producției de acid gastric,
- inhibitori de pompă de protoni,
- blocanți ai receptorilor de H2,
- operație.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)
Bronhopneumopatia obstructivă cronică afectează peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume, majoritatea bărbați fumători. Este o boală pulmonară de lungă durată, în care căile respiratorii mici din plămâni sunt afectate. Acest lucru îngreunează intrarea și ieșirea aerului din plămâni. BPOC se numește „obstructivă“ pentru că limitează fluxul de aer în și din plămâni.
Simptomele includ:
- dificultăți de respirație, în special în timpul activităților fizice,
- respirație șuierătoare,
- tuse cronică, posibil cu producție de mucus,
- infecții respiratorii frecvente.
Mai târziu, în evoluția bolii, simptomele menționate se agravează, iar scurtarea respirației apare pe tot parcursul zilei, chiar și în repaus.
Tratament
- renunțarea la fumat,
- bronhodilatatoare,
- oxigenoterapie,
- intervenție chirurgicală.
Găsește aici recomandările medicului pneumolog pentru cei care vor să renunțe la fumat.
Apnee în somn
Sindromul de apnee în somn este caracterizat de episoade repetate de oprire completă sau scădere a amplitudinii respirației în timpul somnului. Simptomele apneei includ:
- sforăit zgomotos,
- episoade repetate în care se oprește respirația în somn,
- respirația revine „exploziv“,
- gură uscată dimineața la trezire,
- dureri de cap dimineața,
- somnolență excesivă în timpul zilei,
- probleme de concentrare.
Tratament
Pentru cazurile ușoare de apnee, cu puține opriri ale respirației în timpul somnului, medicul poate recomanda doar modificări ale stilului de viață, cum ar fi scăderea în greutate, renunțarea la fumat și tratarea alergiilor respiratorii, dacă există.
Pentru cazurile moderate și severe, în cele mai multe cazuri, se recomandă tratamentul cu un aparat pentru apnee în somn. Uneori e nevoie și de operație.
Mai multe informații despre riscurile pe care le prespune apneea în somn poți afla aici.
Astm
Astmul este o afecțiune cronică ce determină inflamarea căilor respiratorii, cauzând dificultăți de respirație. Severitatea astmului poate varia de la ușoară până la amenințătoare de viață.
„Bolnavii de astm bronșic se încadrează și ei la tușitorii matinali, pentru că în poziția declivă (culcat) secrețiile bronșice s-au acumulat pe timpul nopții și spre dimineață vor să… expandeze.“
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie
Cele mai frecvente simptome ale astmului includ:
- tuse uscată sau productivă,
- respirație șuierătoare,
- dificultăți de respirație,
- senzație de apăsare în piept,
- oboseală.
Multe persoane care au astm se confruntă cu tuse care se accentuează noaptea sau dimineața devreme. Dacă ai astm tusigen, singurul simptom e o tuse persistentă care pare să nu dispară.
Tratament
Dacă ai astm, poți controla simptomele utilizând medicamente cu acțiune rapidă și de lungă durată. Acestea includ:
- corticosteroizi inhalatori,
- bronhodilatatoare,
- nebulizatoare.
Alte cauze de tuse matinală
„Fumătorii tușesc frecvent diminețile, până elimină ceva gelatinos, ca un dop (de resturi celulare plus nicotină), cei care au bronșiectazie tușesc frecvent dimineața și elimină adesea niște muci galben verzui cu miros putred. Dar sunt și alte boli care se manifestă cu tuse matinală, ca sarcoidoza, de exemplu. Inhibitorii de enzimă de conversie folosiți în tratarea hipertensiunii pot dași ei tuse atât matinală, cât și pe parcursul zilei.”
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie
- polipoza nazală,
- afecțiuni stomatologice,
- amigdalita cronică,
- disfuncția de corzi vocale,
- noduli ai corzilor vocale,
- traheita peptică de la reflux gastric,
- pneumopatii, adică boli ale plămânului cu acest fel de manifestare,
- mediastinite, adică boli ale zonei dintre plămâni,
- cancere pulmonare sau pleurale,
- boli cardiace,
- alte boli ale organelor interne, inclusiv de tiroida, osteopatii și altele care se pot manifesta așa.
Când e cazul să mergi la medic și ce investigații sunt necesare
În condiții de viroză respiratorie, răceală, tusea este cel mai probabil un simptom al episodului acut. Altfel, dacă tusea de dimineață persistă după răceală sau apare „din senin“, fără răceală, este indicat să discutați cu un medic. Ca și specialitate, puteți să vă adresați medicului de familie, generalist până la specialist pe organele respiratori: ORL și/sau pneumolog.
Medicul poate identifica relativ ușor tusea din cadrul bolilor eruptive, contagioase cu forme mai mult sau mai puțin grave (exemplu tusea convulsivă, crupul difteric, infecții cu aemophilus sau Legionella pneumofilla). Dar cu mai multă acuratețe diagnosticul de certitudine se pune după efectuarea testelor, analizelor de laborator. Examene de tip exudat, de tip cultură din spută.
După discuție și evaluare fizică, dacă diagnosticul este clar, va urma un tratament și/sau indicații „nemedicamentoase”. Dacă, însă, diagnosticul este doar suspectat, estimat, vor urma indicații despre ce tip de investigații se pot efectua pentru a clarifica, începând cu cea mai probabilă cauză suspectată.
Așadar, dacă aveți tuse de dimineață, este recomandabil să vizitați pentru consult un medic specialist. Motivul este simplu: bolile grave pot fi detectate din timp pentru a avea șansa la tratament și vindecare, iar bolile mai ușoare pot fi atenuate sau tratate pentru a nu cauza disconfort și efecte pe termen lung sau agravarea unor infecții respiratorii.