Depunerile de tartru dentar reprezintă un punct de plecare pentru boli gingivale care, netratate, pot duce la pierderea dinților. Din fericire, putem preveni apariția tartrului printr-o igienă orală corectă și prin curățări profesionale ale dinților, în cabinetul dentistului, de două ori pe an.
Dinții sunt extrem de rezistenți, fiind acoperiți de smalț, cel mai dur element din corp, și pot rezista la uzură. Dar, dacă permiți formarea și întărirea plăcii bacteriene, în timp, vei dezvolta și tartru dentar.
Tartrul nu este doar o problemă de estetică, ci poate face ravagii asupra sănătății dentare și poate duce la boli ale gingiilor. De aceea, este important să combați placa bacteriană și, implicit, să previi apariția tartrului.
„Placa bacteriană este reprezentată de o peliculă care acoperă dinții, formată cu precădere din bacterii și resturi alimentare. Tartrul dentar este o substanță dură, de culoare alb-gălbuie sau maronie, care se găsește pe suprafețele dentare atât supragingival, cât și gingival. Acesta reprezintă de fapt placa bacteriană mineralizată.“
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și parodontologie
În spațiile greu accesibile pentru ața dentară și pentru periuța de dinți sau unde resturile alimentare nu sunt îndepărtate corect, placa bacteriană se calcifică în timp și se transformă în tartru.
De la placă bacteriană la tartru dentar
Principalul factor îl reprezintă alimentația, dar apariția plăcii bacteriene este influențată și de pH-ul salivar și de anumite afecțiuni sistemice.
Cu toții avem pe dinți placă bacteriană. Această peliculă moale și lipicioasă se acumulează pe dinți după ce bacteriile se amestecă cu saliva și cu mâncarea.
Potrivit Asociației Americane de Stomatologie, placa bacteriană conține peste 500 de specii de bacterii, unele bune și altele mai puțin bune.
Bacteriile dăunătoare produc acizi după ce mănânci sau bei ceva, mai ales dacă alimentele respective conțin zahăr. Acești acizi atacă smalțul dentar și pot duce la probleme grave pentru sănătatea dentară, dar și pentru sănătatea generală.
Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, se poate întări pe dinți și se poate transforma în tartru dentar. Această acumulare de placă bacteriană și de tartru pe dinți poate cauza inflamația gingiilor, ceea ce reprezintă un stadiu incipient al gingivitei sau al bolii parodontale.
Primul pas ca să previi acumularea de tartru pe dinți: curăță eficient placa bacteriană
Pentru a preveni acumularea plăcii și, în timp, a tartrului, este important să:
- te speli corect pe dinți cel puțin de două ori pe zi;
- folosești ață dentară în fiecare zi,
- limitezi consumul de alimente și băuturi cu zahăr sau să te speli pe dinți imediat după ce ai consumat produse cu zahăr;
- mergi la dentist la fiecare 6 luni pentru un control de rutină și igienizare.
Ce se întâmplă când se depune tartru subgingival
Dacă nu îți periezi zilnic dinții și nu folosești ața dentară, placa bacteriană poate rămâne pe anumite suprafețe ale dinților mai mult decât ar trebui. Când se întâmplă acest lucru, placa se combină cu mineralele din salivă și se transformă, în cele din urmă, în tartru.
Tartrul acoperă exteriorul dinților dar se poate depune și sub linia gingiei – tartru subgingival. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), acest lucru poate face mai dificilă curățarea dinților.
Odată ce se depune tartru subgingival, e necesar ca medicul stomatolog să îl îndepărteze cât mai repede, pentru a preveni boala parodontală.
Boala parodontală, în stadiu incipient, se numește gingivită. Simptomele gingivitei includ inflamarea și înroșirea gingiilor și sângerările gingivale.
Dacă nu este tratată, aceasta poate progresa și se poate ajunge la boală parodontală, care în trecut era cunoscută sub numele de parodontoză. Când se întâmplă acest lucru, gingiile se pot îndepărta de dinți, ducând la slăbirea acestora. În cazuri grave, se poate ajunge la pierderea dinților. O curățare profesională a dinților o dată la 6 luni previne acest risc.
Potrivit CDC, aproape 48% dintre adulții cu vârste de peste 30 de ani au o formă de boală parodontală.
Cum îți dai seama că ai tartru pe dinți
Practic, bacteriile se cantonează în profunzime și afectează țesutul de susținere al dintelui. Aceste bacterii mănâncă osul, ceea ce poate duce în timp la apariția mobilității dentare.
Cum scapi de tartru: se poate face detartraj acasă?
Detartrajul profesional este o manoperă cu ultrasunete care are rolul de a sparge cu ușurință tartrul dentar. Acesta se efectuează cu apă, pentru a diminua supraîncălzirea dinților.
„Metoda aceasta nu afectează deloc smalțul dentar și este complet nedureroasă. În plus, pentru pacienții care prezintă sensibilitate dentară, se poate aplica un gel special la baza dinților. Astfel se elimină orice disconfort.“
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog
Detartrajul la stomatolog este recomandat de două ori pe an, deoarece astfel poți preveni acumularea de tartru pe dinți. Medicii stomatologi recomandă ca această procedură să se realizeze încă de la vârsta adolescenței.
Cât despre detartraj acasă, dr. Leahu atrage atenția că nu este posibil. Tartrul dentar se elimină în cabinetul stomatologic de către un medic dentist.
Detartrajul cu ultrasunete este cel mai comun. Însă se poate realiza și manual, cu ajutorul unei anse, mai ales pentru a îndepărta tartrul subgingival. De altfel, în unele situații, detartrajul cu ultrasunete este completat cu detartrajul manual.
Ce preț are un detartraj la stomatolog? Detartraj înainte și după
Un detartraj profesional are un preț care variază de la o clinică la alta și poate crește dacă se adaugă și alte proceduri, precum airflow (o metodă realizată cu un dispozitiv ce generează un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu).
Așadar, prețul unui detartraj simplu poate fi de 160-200 de lei. Dacă se adaugă airflow și periaj profesional, poate ajunge la 400 de lei.
Cum prevenim depunerea de tartru dentar
O curățare riguroasă și regulată acasă poate preveni depunerile de tartru pe dinți.
Controalele stomatologice periodice sunt esențiale la fiecare 6-12 luni pentru realizarea unor igienizări profesionale.
Mai mult decât atât, medicii stomatologi recomandă să evităm o dietă plină de carbohidrați, zaharuri, alimente dulci, lipicioase sau chiar și băuturile acidulate. În general, este bine să consumăm legume și fructe proaspete. Și alimentele bogate în calciu și minerale sunt indicate. Toate au rolul de a autocurăța într-un mod natural întreaga cavitate bucală.