BPOC nu se vindecă, dar inhalatoarele, exercițiile și dieta o țin sub control

Ce simți când ai BPOC. Tusea cronică și respirația șuierătoare sunt primele semne

BPOC, adică bronhopneumopatia obstructivă cronică, afectează peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume, majoritatea bărbați fumători. O persoană cu BPOC se confruntă cu probleme de respirație și tuse cronică, simptome care se agravează cu timpul.

În prezent, BPOC nu este vindecabilă, însă metodele moderne de tratament, exercițiile de respirație și o dietă specială țin boala sub control.

Dr. Gernot Rainer precizează că majoritatea persoanelor care suferă de BPOC au cel puțin 40 de ani atunci când încep simptomele

Dr. Gernot Rainer, medic pneumolog în cadrul spitalului Wiener Privatklinik, din Austria, detaliază simptomele afecțiunii și care sunt cele mai bune soluții de tratament.

BPOC: ce este și de ce se numește „obstructivă“

Emfizemul pulmonar și bronșita cronică sunt două dintre cele mai frecvente afecțiuni care contribuie la instalarea BPOC. Cele două boli coexistă în multe cazuri, iar severitatea lor variază la pacienții cu BPOC
FOTO: Shutterstock

Smart Living: Cum este definită, mai exact, BPOC și cât de frecventă este această afecțiune?

Dr. Gernot Rainer: Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală pulmonară de lungă durată, în care căile respiratorii mici din plămâni sunt afectate. Acest lucru îngreunează intrarea și ieșirea aerului din plămâni. BPOC se numește „obstructivă“ pentru că limitează fluxul de aer în și din plămâni.

Adesea, BPOC apare în combinație cu un emfizem pulmonar. În emfizem, pereții interiori ai sacilor de aer din plămâni (alveole) sunt deteriorați. Acest lucru creează un singur spațiu de aer mai mare în locul mai multor spații mici și reduce suprafața disponibilă pentru schimbul de gaze. Emfizemul este o afecțiune pulmonară care provoacă dificultăți de respirație.

Studiul „Burden of Obstructive Lung Disease“ – BOLD (prevalența bolii pulmonare obstructive) a constatat o prevalență globală (adică numărul total de persoane dintr-o populație care au o boală sau o afecțiune într-o anumită perioadă de timp) de 10,1%. Bărbații au o prevalență cumulată de 11,8%, iar femeile – de 8,5%. Aceasta înseamnă că peste 65 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de BPOC moderată sau severă. Experții prevăd că acest număr va continua să crească la nivel mondial în următorii 50 de ani.

Ce simți când ai BPOC: simptome 

Smart Living: Care sunt primele manifestări de BPOC?

Dr. Gernot Rainer: Simptomele BPOC sunt:

  • dificultăți de respirație, în special în timpul activităților fizice,
  • respirație șuierătoare,
  • tuse cronică, posibil cu producție de mucus,
  • infecții respiratorii frecvente.

Mai târziu, în evoluția bolii, simptomele menționate se agravează, iar scurtarea respirației apare pe tot parcursul zilei, chiar și în repaus.

Citește aici cum faci diferența între o tuse seacă și o tuse productivă, dar și ce poate să ascundă fiecare.

Smart Living: De ce apare boala și cine este mai predispus să o dezvolte?

Dr. Gernot Rainer: Cel mai important factor de risc pentru BPOC este fumatul pe termen lung.

Cu cât fumați mai mulți ani și mai multe pachete de țigări, cu atât riscul este mai mare. De asemenea, expunerea pe termen lung la fumuri, vapori și pulberi chimice la locul de muncă vă poate irita și inflama plămânii. Dar, așa cum am menționat deja, în lumea occidentală, aproximativ 85% din cazurile de BPOC sunt cauzate de fumat.

Deși bărbații au avut cele mai mari rate de prevalență și mortalitate în trecut, femeile au înregistrat cea mai mare creștere a prevalenței BPOC în ultimii ani. Majoritatea persoanelor care suferă de BPOC au cel puțin 40 de ani atunci când încep simptomele.

Spirometria, cea mai eficientă metodă de diagnostic

Spirometria este un test care măsoară cantitatea de aer pe care o poți inspira sau expira într-un anumit interval de timp. Pentru a evalua eficiența și rapiditatea plămânilor de a fi umpluți sau goliți de aer, trebuie să sufli cu putere într-o piesă bucală conectată la un aparat FOTO: Shutterstock

Smart Living: Cum se stabilește diagnosticul de BPOC? Ce investigații sunt necesare?

Dr. Gernot Rainer: Cea mai eficientă și mai frecventă metodă de diagnosticare a BPOC este spirometria. Aceasta este cunoscută și sub numele de test de funcție pulmonară sau TFP. Acest test simplu și nedureros măsoară funcția și capacitatea pulmonară. De asemenea, o tomografie computerizată (CT) a toracelui poate oferi informații relevante, indiferent dacă este prezent sau nu un emfizem pulmonar.

Citește aici cum să te pregătești pentru un computer tomograf și cât durează investigația.

Cel mai bun inhalator pentru BPOC: tratament care facilitează respirația

Smart Living: Care sunt cele mai eficiente tratamente și ce tipuri de inhalatoare sunt mai bune?

Dr. Gernot Rainer: Pentru tratarea BPOC se utilizează o varietate de medicamente și nu există un medicament care să fie „cel mai bun“ pentru toate persoanele. Cel mai adesea folosim inhalatoare care conțin bronhodilatatoare. Acestea sunt medicamente care facilitează respirația prin relaxarea și lărgirea căilor respiratorii.

Există inhalatoare bronhodilatatoare cu acțiune prelungită. Fiecare doză durează cel puțin 12 ore, astfel încât trebuie folosite doar o dată sau de două ori pe zi. Există, de asemenea, bronhodilatatoare cu acțiune scurtă, care se folosesc la nevoie. Dacă încă mai rămâneți fără aer atunci când folosiți un inhalator cu acțiune îndelungată sau dacă aveți crize frecvente, se poate lua în considerare includerea unui inhalator cu steroizi ca parte a tratamentului dumneavoastră.

Inhalatoarele cu steroizi conțin medicamente corticosteroide, care pot ajuta la reducerea inflamației din căile respiratorii. Inhalatoarele cu steroizi sunt prescrise în mod normal ca parte a unui inhalator combinat care include și un medicament cu acțiune prelungită.

Există, de asemenea, o varietate de inhalatoare pe piață. Cele mai multe dintre ele au și avantaje, și dezavantaje. Cel mai important este ca pacientul să fie instruit cu privire la dispozitiv și să îl folosească în mod corespunzător.

Smart Living: Ce înseamnă și cum recunoaștem un BPOC acutizat?

Dr. Gernot Rainer: O exacerbare a BPOC sau o acutizare apare atunci când simptomele respiratorii ale BPOC devin mult mai severe. Deși fiecare persoană experimentează exacerbările în mod diferit, există o serie de posibile semne de avertizare:

  • mai multă tuse,
  • respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație mai importante decât de obicei,
  • modificări ale culorii, grosimii sau cantității mucusului,
  • senzație de oboseală pentru mai mult de o zi,
  • umflarea picioarelor sau a gleznelor.

Efectele pot dura zile sau chiar săptămâni și pot necesita antibiotice, corticosteroizi pe cale orală și chiar spitalizare. BPOC acutizat este cauzat de obicei de o infecție pulmonară virală, cum este și COVID-19, sau bacteriană, dar poate fi declanșat și de lucruri sau situații care vă îngreunează respirația, cum ar fi fumatul sau expunerea la fum ori la aerul poluat.

Află de aici mai multe informații despre nivelul de poluare din România.

Tratament revoluționar pentru BPOC rezistentă la medicația clasică

Smart Living: Ce tratamente noi au apărut pentru BPOC?

Dr. Gernot Rainer: În primul rând, trebuie menționat că, în prezent, medicația este mai bună, în special în ceea ce privește bronhodilatatoarele, care acum sunt cu acțiune foarte lungă, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate o dată pe zi. În plus, în ultimii ani, a fost de interes și reducerea volumului pulmonar în emfizem prin bronhoscopie.

Aceasta poate fi o opțiune pentru emfizemul sever. Este o procedură minim invazivă numită reducere bronhoscopică a volumului pulmonar (RBVP), care utilizează valve endobronșice. Aceste dispozitive minuscule sunt implantate în căile respiratorii ale plămânilor și acționează ca niște supape unidirecționale. Procedura poate oferi o oarecare ușurare pacienților la care nu există nicio altă opțiune de tratament.

BPOC este vindecabilă – un mit

Smart Living: BPOC se vindecă?

Dr. Gernot Rainer: În prezent, BPOC nu poate fi vindecată. Dar evoluția poate fi încetinită și se poate menține o calitate bună a vieții dacă:

  • este diagnosticată la timp, de preferință într-un stadiu incipient,
  • se începe cu un tratament adecvat,
  • se reduc toți factorii de risc (fumatul, în special).

Smart Living: În afara tratamentului primit de la medic, ce ar trebui să facă pacientul ca să atenueze simptomele și să țină în frâu boala?

Dr. Gernot Rainer: Există câteva recomandări importante:

Cel mai important lucru pe care îl pot face bolnavii de BPOC acasă este dezvoltarea de forță musculară prin exerciții fizice realizate în mod regulat.

Află de aici care sunt cele mai bune metode pentru renunțarea la fumat.

Dietă specială în caz de BPOC

Smart Living: Alimentația poate aduce vreun beneficiu în cazul acestei afecțiuni?

Dr. Gernot Rainer: O persoană cu BPOC ar trebui să încerce să mănânce multe proteine, carbohidrați complecși și alimente bogate în fibre și să adauge surse sănătoase de grăsimi la mese și gustări.

Tiparele alimentare pentru persoanele cu BPOC depind de mulți factori, inclusiv de greutatea corporală și de starea generală de sănătate. Ca idee generală, se recomandă 20 până la 30 de grame de fibre în fiecare zi, din produse precum pâinea integrală, pastele, nucile, semințele, fructele și legumele.

Citește aici de ce recomandă dr. Mihaela Bilic să nu renunți la pâine.

Consumați o sursă bună de proteine cel puțin de două ori pe zi pentru a ajuta la menținerea unor mușchi respiratori puternici. Alegerile bune includ laptele, ouăle, brânza, carnea, peștele, nucile și fasolea uscată sau mazărea.

Citește aici de ce proteinele animale sunt superioare celor de origine vegetală.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare