Rinita alergică se vindecă, cea vasomotorie, nu. Ce presupune tratamentul

Alergolog: „Persoanele cu rinită se plâng că «răcesc ușor», dar niciodată nu fac febră“. Diferențele dintre rinita alergică și vasomotorie

Rinita alergică este extrem de întâlnită, afectând până la 30% din populație. Afecțiunea poate fi însă ținută în frâu prin medicație, adoptarea unor măsuri de protecție și chiar vindecată, în anumite situații, cu ajutorul tratamentelor de desensibilizare. Dar forma alergică este doar unul dintre tipurile de rinită. Rinita nonalergică, vasomotorie, se manifestă similar, dar nu se vindecă.

rinita alergica dr. rareș simu

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie, explică diferențele dintre rinita acută și cronică, dar și cum ne putem da seama dacă rinita este alergică sau vasomotorie.

Rinita acută versus rinita cronică

Smart Living: Ce este rinita și care e diferența dintre rinita cronică și cea acută?

Dr. Rareș Simu: Rinita este o afecțiune în care apare inflamația mucoasei nazale. Această inflamație poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. În funcție de durată, se descriu două tipuri de rinită:

  • rinita acută, în care inflamația durează de la câteva zile la maximum câteva săptămâni;
  • rinita cronică, în care manifestările se prelungesc mai mult de trei luni, de obicei, perioade lungi de timp, depinzând de factorii cauzali.

În funcție de gravitate, pot apărea și complicații legate de inflamația altor zone: sinus, conjunctivă (n.r. – membrana care acoperă suprafața internă a pleoapelor), urechea medie, trahee, bronhii.

Citește aici cum îți dai seama că ai putea suferi de sinuzită. Care sunt primele simptome.

rinita alergică cronică hipertrofică

EXTRA INFO

Rinita, fie ea alergică sau nonalergică, în forma cronică, poate duce în timp la inflamarea cornetelor nazale: rinită cronică hipertrofică. În această situație, apar simptome ca: nas înfundat aproape permanent, afectarea mirosului, gură uscată la trezire, senzația de presiune la nivelul frunții, sforăit.
Rinita cronică poate fi cauzată și de probleme structurale la nivelul nasului și sinusurilor, cum sunt deviația de sept și polipii inflamați.

Cu tratament, rinita alergică se vindecă, cea nonalergică, vasomotorie, nu

Smart Living: Care sunt diferențele și asemănările dintre rinita alergică și cea nonalergică?

Dr. Rareș Simu: În principiu, ambele tipuri de rinită sunt de tip cronic și se manifestă cvasiidentic. Diferența între cele două tipuri de rinită constă în factorul cauzal.

În cazul rinitei alergice se poate identifica un factor extern care produce boala: alergenul. Rinita nonalergică sau rinita vasomotorie nu are un factor cauzal extern. Acest lucru are o mare importanță legat de tratament.

În cazul rinitei alergice se poate face un tratament cauzal care să ducă la vindecarea bolii, în timp ce, în cazul rinitei nonalergice, vasomotorii, se pot face doar tratamente simptomatice, care țin sub control boala, dar nu o vindecă.

Găsește aici cele mai importante informații despre alergia la praf: cauze, simptome și soluții.

Cazurile de rinită alergică au explodat în ultimii ani

Smart Living: Care dintre cele două tipuri de rinită e mai frecvent întâlnit?

Dr. Rareș Simu: Statistic, rinita alergică este foarte frecventă, după unele studii până la 25%-30% din populație fiind afectată. În schimb, nu toate persoanele cu rinită alergică se adresează medicului și, din această cauză, este subdiagnosticată. În aceste condiții, aproximativ 5% din toți pacienții care se prezintă la medic suferă de rinită alergică.

Anual, se pierd, pe tot globul, aproximativ 3,5 milioane de zile de muncă din cauza concediilor medicale legate de această afecțiune. În ultimii 20 de ani, s-a costatat o creștere de patru ori a cazurilor de rinită alergică.

EXTRA INFO

Rinita vasomotorie reprezintă aproximativ 70% din totalul rinitelor nonalergice. La nivel mondial, se estimează că 320 de milioane de oameni suferă de rinită vasomotorie, potrivit Jurnalului Organizației Mondiale a Alergiilor.

Cum se manifestă rinita: simptome care se pot confunda cu cele de răceală

Smart Living: Cum știm că avem rinită alergică sau nonalergică? Ne putem da seama dacă o avem pe una sau pe cealaltă, în funcție de simptome?

Dr. Rareș Simu: Manifestările rinitei cronice alergice sunt comune cu cele ale rinitei nonalergice, vasomotorii. În general, sunt ușor de confundat cu o răceală care se prelungește sau se tot repetă.

Pacienții se plâng, în general, că „răcesc ușor“, dar niciodată nu fac febră. La fel, alții se plâng că suferă de o răceală care nu mai trece.

Citește aici care sunt cauzele posibile de frisoane fără febră.

Principalele simptome de rinită sunt:

  • rinoree – scurgere de secreții apoase din nas;
  • strănutul repetat, în salve;
  • obstrucția nazală – dificultatea de a respira bine pe nas;
  • pruritul – mâncărimea nazală.

Acestea se însoțesc de manifestări și la nivelul altor organe:

  • la nivelul ochilor apar lăcrimare abundentă, mâncărimi, roșeață;
  • la nivelul urechilor poate apărea mâncărime, la fel la nivelul faringelui sau laringelui.

Un alt simptom, care este mai puțin caracteristic și poate induce în eroare chiar și medicul, este tusea. Aceasta poate să apară ca urmare a scurgerii posterioare a secrețiilor nazale. Acestea ajung în faringe și apoi irită laringele, traheea, bronhiile mari și produc o tuse iritativă. Uneori, acesta poate fi unicul simptom al rinitei cronice.

Află de aici care sunt tratamentele corecte recomandate de medic pentru tusea seacă și tusea productivă.

În cazurile cu evoluție îndelungată, poate să apară anosmia (scăderea sau dispariția mirosului).

Citește aici cum ne recăpătăm mirosul după COVID-19. „Pierderea mirosului persistă pentru că nu a fost tratată serios de la debut

Simptome diferite pentru rinita alergică și vasomotorie

Smart Living: Există, totuși, mici diferențe între simptomele rinitei alergice și ale celei nonalergice?

Dr. Rareș Simu: Simptomele pot să difere, în funcție de tipul rinitei. De exemplu, în cazul rinitei alergice, persoana alergică la acarieni, dacă locuiește într-un mediu curat, salubru, bine aerisit este posibil să nu aibă manifestări sau acestea să fie minime. În momentul în care schimbă mediul, călătorește și este cazat la un hotel sau la o cabană unde cantitatea de praf de casă este mult mai mare, simptomele se pot agrava.

O altă situație: persoanele alergice la polen, în timpul sezonului de polenuri, dacă ajung în zone cu vegetație abundentă, riscă o agravare a rinitei. Pentru acești pacienți, este benefic climatul marin, cu aerosoli salini, unde concentrația de polen este minimă. Acest climat este nefavorabil, în schimb, pacienților alergici la mucegaiuri, deoarece umiditatea crescută favorizează dezvoltarea alergenului.

În schimb, în cazul rinitei de tip nonalergic, vasomotorie, iritanții nespecifici sunt cei care pot agrava simptomatologia. Dintre aceștia, menționăm:

  • mirosurile puternice (parfumuri, detergenți),
  • fumul de țigară,
  • curentul de aer rece,
  • schimbarea temperaturii (trecerea de la cald la rece sau invers),
  • ceața,
  • umezeala.

Trebuie totuși menționat că acești factori pot agrava simptomatologia și în cazul rinitei alergice, dar mai puțin specific decât în cazul rinitei nonalergice.

Află de aici de ce aerul condiționat este un factor agravant pentru rinite.

Teste pentru alergie

Smart Living: Cum se stabilește diagnosticul, ce teste sunt necesare?

Dr. Rareș Simu: Stabilirea diagnosticului de rinită alergică comportă două aspecte. În primul rând, se stabilește diagnosticul de rinită cronică. Acesta se face din descrierea simptomatologiei de către pacient și examinarea de specialitate a nasului. În această fază se poate bănui doar cauza alergică a rinitei, atât din discuția cu pacientul – descrierea apariției și a evoluției simptomelor este importantă – dar și la inspecția nasului, unde se poate observa o colorație specifică a mucoasei nazale.

În al doilea rând, pentru a stabili cu certitudine cauza alergică, trebuie făcute teste specifice. Cele mai importante sunt cele care pun în evidență sensibilizarea pacientului la unul sau mai mulți alergeni. Există două posibilități. Se poate face testare cutanată și se urmărește dacă pielea reacționează la vreun alergen (există truse speciale cu extracte alergenice standardizate) sau se pot face analize din sânge (Ig E specifice).

Citește aici ce teste cuprinde un set complet de analize și care sunt prețurile.

Smart Living: Aceste teste pot fi făcute indiferent de vârstă?

Dr. Rareș Simu: Da, pot fi făcute la orice vârstă, chiar și la copii sub 1 an. De obicei, dacă nu sunt probleme, testele este bine să fie făcute doar după vârsta de 4 ani, după ce sistemul imunitar este bine dezvoltat.

Atunci când un copil are probleme care ne fac să ne gândim la o alergie – răceli repetate, dermatită atopică, obstrucție nazală permanentă – testele trebuie făcute, așa cum am arătat, indiferent de vârstă. În cazul copiilor, mai ales la vârstă mică, sunt recomandate testele efectuate din sânge.

Diagnosticul de rinită nonalergică, vasomotorie este unul de excludere. În cazul în care toate testele alergologice sunt negative, se stabilește că este vorba despre o rinită nonalergică.

Tratament: rinita cronică poate necesita chirurgie

Smart Living: Ce soluții de tratament există pentru cele două tipuri de rinită?

Dr. Rareș Simu: Tratamentul medicamentos se adresează simptomelor care apar în rinită. El trebuie efectuat în funcție de tipul de rinită, pe o perioadă lungă de timp sau, în cazul rinitei sezoniere, doar în perioada de polen, mai exact, în sezonul cald.

Acest tratament este eficient, dar el nu acționează asupra terenului, ci doar reduce inflamația de la nivelul mucoasei nazale, cu atenuarea semnificativă a simptomelor de rinită. Atât timp cât se urmează tratamentul, pacientul se simte bine, dar după ce-l întrerupe, după o perioadă mai scurtă sau mai lungă, simptomatologia revine.

Smart Living: Ce medicamente se folosesc?

Dr. Rareș Simu: Principalele clase de medicamente utile în rinită sunt:

  • soluțiile saline (diverse preparate cu apă de mare),
  • antihistaminicele,
  • derivații de cortizon – corticoizi topici (beclometazona, mometazona, fluticazona, budesonida),
  • antagoniști de leucotriene (montelukast).

Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor extreme, în care se asociază polipi de mari dimensiuni sau hipertrofia unor zone ale mucoasei nazale și se face prin laser, radiofrecvență sau clasic.

Rinita cronică poate fi provocată sau agravată și de o deviație de sept. Citește aici sunt simptomele deviației de sept și cum se tratează corect.

Tratament de desensibilizare pentru rinita alergică

Smart Living: Cum poate fi vindecată rinita?

Dr. Rareș Simu: În caz de rinită alergică, este indicat tratamentul cauzal de desensibilizare. Metoda se numește imunoterapie specifică, pentru că se încearcă o imunomodulare, dar în termeni populari, preparatele respective sunt cunoscute sub denumirea de „vaccinuri“.

Prin această metodă se administreaza cantități mici din alergen și se încearcă să se obțină o toleranță a acestuia din partea organismului.

Se poate face doar pentru unul, doi sau, cel mult, trei alergeni. Durata tratamentului este mare: între 3 și 5 ani.

Există preparate pentru desensibilizare, fie cu administrare injectabilă, fie cu administrare sublinguală sau orală. Tratamentele de acest tip trebuie întotdeauna recomandate și conduse de medicul specialist alergolog.

Smart Living: Ce alte măsuri putem lua pentru a ține în frâu rinita?

Dr. Rareș Simu: În cazul rinitei alergice, trebuie luate măsuri de profilaxie a expunerii la alergen.

Pentru polen, în sezonul cald, trebuie un tratament de protecție cu un antihistaminic, trebuie redusă expunerea la polen prin schimbarea hainelor imediat ce se intră în casă, de asemenea trebuie ca persoana respectivă să facă duș atunci când vine de afară.

Trebuie evitate locurile unde concentrația de polen este mare, locurile cu multă vegetație. Este de preferat ca vacanțele să fie petrecute la mare.

Soluții pentru alergia la praf și la păr de animale

Smart Living: Dar pentru cei cu alergie la praf și la păr de animale ce recomandări aveți?

Dr. Rareș Simu: Pentru cei cu alergie la praf de casă, trebuie scăzută concentrația de acarieni prin:

  • îndepartatarea mobilierului care nu este strict necesar;
  • în casă ar trebui ca pe jos să existe o suprafață lavabilă, și nu mochetă sau covoare;
  • să fie cât mai puține carti, draperii, perdele, cel puțin în dormitor;
  • camerele trebuie să fie luminoase, bine aerisite, fără umezeală;
  • așternuturile trebuie călcate cu abur sau chiar fierte, din când în când;
  • trebuie ca perna, plapuma, salteaua să fie din materiale sintetice, hipoalergene, și nu din puf, pene, lână, bumbac.

La ora actuală, există spray-uri cu substanțe care omoară acarienii. Acestea se pot folosi pentru a reduce cantitatea de alergeni. 

Citește și:

O alergie la pisici poate declanșa astm cronic, dacă nu e tratată

Ce e de făcut dacă ai alergie la câini, dar îți dorești un animal de companie

Persoanele care au alergie la animale și dețin un animal de companie trebuie să-l îndepărteze. Alergenii de animale rămân în mediul respectiv chiar și la câteva luni după ce acesta a fost îndepărtat din mediul respectiv. Este important de reținut că la cei care au alergie doar la unul sau doi alergeni, dar nu respectă aceste reguli de profilaxie, frecvent apar sensibilizări și la ceilalți alergeni.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare