Amigdalita: simptome, cauze și tratament. Când e nevoie de operație

Ce trebuie să știi despre amigdalita acută, cronică, virală și bacteriană. Cele mai eficiente tratamente recomandate de ORL-ist

Amigdalita se referă la inflamația amigdalelor, iar cauza este o infecție, de cele mai multe ori virală, dar poate fi și bacteriană. Petele albe pe amigdale, însoțite de febră și de durere în gât trebuie investigate de medic, care va prescrie apoi tratamentul cel mai eficient.

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, ne-a explicat cum ne dăm seama că avem amigdalită și cum ne tratăm corect

Amigdalita, mai ales o boală a copiilor

Smart Living: Orice durere în gât este, de obicei, catalogată drept amigdalită. Ce înseamnă, de fapt, amigdalita?

Dr. Ana Maria Apostol: Nu orice durere în gât este amigdalită. De fapt, durerea în gât este un semn al faringitei, inflamația mucoasei cavității bucale în întregime. Această inflamație se poate produce din cauza inhalării aerului rece sau din cauză că am consumat lichide și solide reci. 

Citește aici ce trebuie să știi despre laringită, o altă afecțiune care se poate manifesta prin senzație de disconfort la nivelul gâtului, dar și prin răgușeală și nevoia de a-ți drege vocea.

Pe peretele lateral al gâtului există două structuri ovale, amigdalele palatine, formate din țesut limfatic. Acest țesut limfatic conține celule care luptă cu microorganismele ce intră în corp și vor să ne infecteze. Microorganismele cu care luptă zilnic amigdalele palatine sunt bacterii și virusuri pe care le inhalăm prin respirație.

La un moment dat, amigdalele nu mai fac față. Ele se inflamează și se infectează cu bacteriile sau cu virusurile cu care intrăm în contact, apărând astfel amigdalita. Amigdalita afectează în special copiii, din cauza sistemului lor imunitar nepregătit pentru aceste microorganisme.

Amigdalita acută versus amigdalita cronică

Smart Living: De câte tipuri poate fi amigdalita?

Dr. Ana Maria Apostol: Există mai multe tipuri de amigdalită: 

  • amigdalită acută: simptomele debutează brusc și durează de obicei până în 10 zile;
  • amigdalită cronică: simptomele se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp, de la 2 săptămâni la luni întregi;
  • amigdalită recurentă: apar mai mult de 3 episoade pe an, 2-3 ani la rând.

Smart Living: Care sunt diferențele dintre amigdalita acută și cea cronică?

Dr. Ana Maria Apostol: Amigdalita acută apare foarte des la copii. Cel puțin o dată în viață, un copil va face amigdalită.

Simptomele debutează brusc și includ:

  • durere în gât,
  • amigdale congestionate, mărite în volum,
  • dificultăți la înghițire,
  • febră,
  • respirație urât mirositoare (halenă).

Manifestările amigdalitei acute durează între 7 și 10 zile. 

Amigdalita cronică se manifestă prin aceleași simptome enumerate mai sus, dar într-o formă mai ușoară, fără febră, și se întind pe o perioadă mai lungă de timp (peste 2 săptămâni).

Cazeum: puncte albe sau gălbui pe amigdale fără febră

amigdalita. cazeum pe amigdale
Unele persoane sunt mai predispuse decât altele la cazeum pe amigdale. În anumite situații, aceste depuneri dispar de la sine odată cu tusea sau se desprind natural cu ajutorul unor alimente FOTO: Shutterstock

Trebuie ținut cont și de faptul că în criptele (n.r. – micile „cratere“ normale din structura amigdalelor) prezente în amigdale se pot acumula resturi alimentare, celule moarte, bacterii moarte și vii din cavitatea orală. Acest amestec de resturi se numește cazeum și dă un miros neplăcut în gură.

Smart Living: Putem deosebi amigdalita virală de amigdalita bacteriană?

Dr. Ana Maria Apostol: Amigdalita virală este cauzată de virusuri, iar marea majoritate a amigdalitelor sunt de cauză virală. Cele mai frecvente infecții virale care duc la amigdalită sunt: răceala dată de rinovirusuri, gripa și mononucleoza infecțioasă.

Amigdalitele bacteriene sunt cauzate, în principal, de Streptococcus pyogenes (streptococ din grupa A). Alte bacterii care pot provoca amigdalită sunt haemophilus influenzae și stafilococul auriu. Amigdalita bacteriană este frecventă la copii și adolescenți. 

Pete albe sau puroi pe amigdale

Smart Living: Despre amigdalita pultacee ce-mi puteți spune?

Dr. Ana Maria Apostol: Amigdalita pultacee apare în episodul acut de boală. Pe amigdalele mărite în volum și congestionate se evidențiază depozite de puroi (pete albe).

În acest stadiu al bolii, durerea în gât este intensă și pacientul resimte următoarele simptome:

  • îi este greu să înghită,
  • face febră,
  • frisoane,
  • cefalee,
  • dureri la nivelul urechilor,
  • greață și vărsături.

Dacă până în acest stadiu nu ați solicitat ajutor medical, acum este indicat să consultați un specialist pentru un tratament adecvat. 

Citește aici care este temperatura normală a corpului și ce termometre sunt mai bune.

Smart Living: Amigalita se transmite? Care dintre tipurile de amigdalită sunt contagioase?

Dr. Ana Maria Apostol: Virusurile și bacteriile care provoacă amigdalită sunt contagioase și boala se poate răspândi ușor de la o persoană la alta, mai ales în colectivități. Virusurile și bacteriile se transmit prin contact direct cu o persoană contagioasă, pe cale aeriană sau prin atingerea unor obiecte contaminate cu agenții patogeni. 

Amigdalita, simptome: poate da și dureri de urechi

Smart Living: Cum se manifestă amigdalita, care sunt principalele simptome? 

Dr. Ana Maria Apostol: Tabloul clinic specific amigdalitei cuprinde următoarele simptome:

De asemenea, în special la copii, poate apărea și inapetența, salivarea excesivă și starea de iritabilitate. 

Citește aici

Amigdale inflamate versus amigdale sănătoase

amigdalita si amigdale sanatoase
Amigdalele sănătoase nu se văd și nu se simt, în schimb, în caz de infecție, pot fi observate în oglindă inclusiv depozitele de puroi în episoadele acute FOTO: Shutterstock

Smart Living: Putem observa singuri, în oglindă sau putem simți la palpare când amigdalele sunt umflate?

Dr. Ana Maria Apostol: Da! Amigdalita poate fi ușor recunoscută dacă ne uităm în oglindă, vom vedea gâtul congestionat, cu amigdale umflate și cu secreții purulente la nivelul acestora.

Smart Living: Cum arată și cum se simt amigdalele sănătoase?

Dr. Ana Maria Apostol: În mod normal, amigdalele au dimensiuni mici, sunt situate în lateralul gâtului și nu se văd, nu se simt.

Pacienții ar trebui să meargă la medic atunci când durerea în gât persistă mai mult de două zile și nu trece cu medicamente uzuale, observăm că amigdalele sunt umflate și a apărut febra. 

Amigdalita, tratament cu antibiotice sau simptomatic, după caz

Smart Living: Cum se tratează amigdalita?

Dr. Ana Maria Apostol: În cazul amigdalitelor de cauză bacteriană se recomandă tratamentul antibiotic. Este important să urmați terapia pe toată perioada indicată de medic și să nu renunțați la administrarea antibioticului pe măsură ce simptomele s-au îmbunătățit.

În cazul amigdalitelor de cauză virală (n.r. – cele mai frecvente) antibioticele nu au efect. Pentru atenuarea simptomelor se recomandă analgezice pentru calmarea durerii, precum ibuprofenul, și dezinfectante orofaringiene pentru calmarea inflamației. Se recomandă odihnă și o bună hidratare, fiind indicat să beți lichide călduțe. 

Găsește aici care sunt cele mai bune tratamente pentru durerea în gât provocată de COVID-19.

Smart Living: Când este nevoie de operație pentru îndepărtarea amigdalelor și care sunt avantajele și dezavantajele acestei intervenții?

Dr. Ana Maria Apostol: Aceasta este o opțiune luată în considerare de foarte mulți pacienți, mai ales părinții se gândesc la operația de amigdalectomie pentru copiii lor. Trebuie însă știut că nu orice pacient este candidat pentru această intervenție chirurgicală. Experții recomandă amigdalectomia doar în cazul formelor cronice și recurente. În linii mari, intervenția se ia în considerare dacă un pacient face mai mult de 3 episoade anual, 2-3 ani la rând.

Principalul beneficiu este acela că pacientul nu va mai face amigdalită. Un alt avantaj este acela că amigdalectomia poate rezolva și alte probleme de sănătate, cum ar fi apneea (n.r. – oprirea respirației, mai ales în timpul somnului). Suferința cronică a amigdalelor palatine poate duce la afectarea rinichilor, inimii și articulațiilor. În acest caz se impune amigdalectomia.

Citește aici cum se manifestă sindromul de apnee în somn, la ce complicații poate duce și care sunt măsurile de tratament.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare