Cele mai frecvente 6 boli pe care un copil le poate lua din colectivitate. Care sunt simptomele și cum le poți trata
Grădinițele, școlile și creșele reprezintă locuri unde copiii interacționează strâns, ceea ce creează un mediu propice pentru transmiterea bolilor infecțioase. Această expunere la diverși agenți patogeni face parte din procesul de dezvoltare a sistemului imunitar al copilului, dar aduce și o serie de provocări pentru copii și părinți.
Unul dintre primele efecte pe care părinții îl observă la începutul anului școlar este creșterea numărului de îmbolnăviri. Fiecare copil vine dintr-un mediu diferit și aduce cu sine noi agenți patogeni care nu au fost întâlniți anterior de ceilalți copii. În primele săptămâni sau luni de la reintrarea în colectivitate, răcelile, virozele și infecțiile respiratorii sunt frecvente, deoarece sistemul imunitar al copiilor este supus unor provocări continue. Acest ciclu de îmbolnăvire poate fi descurajant pentru părinți, dar este o etapă firească în formarea unei imunități mai puternice.
Un alt aspect care îngrijorează părinții este riscul bolilor mai grave sau al celor care pot duce la complicații severe, cum ar fi otita medie sau varicela. Aceste boli pot afecta mai sever copiii cu imunitatea deja slăbită sau pe cei care suferă de alte afecțiuni cronice. De asemenea, complicațiile pe termen lung, cum ar fi febra reumatică asociată infecțiilor streptococice, rămân o preocupare reală.
TotulDespreMame.ro te invită sâmbătă, 21 septembrie, începând cu ora 10.00, la Conferința „Copil sănătos, părinți fericiți. Cum să previi și să gestionezi problemele de sănătate ale familiei tale”. Evenimentul are loc la Camera de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica 4, București), iar participarea este gratuită. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul din acest link. Vei afla sfaturi despre cum să întărești imunitatea copiilor, cum să reacționezi corect când cei mici se îmbolnăvesc și cum poți folosi alimentația ca principală soluție pentru un corp sănătos. În fața ta vor veni trei specialiști cu zeci de ani de experiență în domeniul lor: Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL, șef-secție ORL, în caddrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”, Alexandru Maftei, nutriționist sportiv și Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru.
Răceala comună (viroza respiratorie)
Răcelile la copii sunt foarte frecvente, mai ales în sezonul rece. Intrarea în colectivitate face ca frecvența îmbolnăvirilor să fie și mai mare. Acestea sunt de obicei infecții virale ușoare, dar pot fi neplăcute și pot cauza disconfort.
Pentru a preveni răcelile, asigură-te că cel mic respectă cu strictețe regulile de igienă, are o alimentație sănătoasă, se odihnește, face mișcare. De asemenea, este utilă și vaccinarea antigripală.
Primele semne de răceală
- Nas înfundat sau care curge, care apare de obicei în primele 1-2 zile. La început, secrețiile nazale sunt clare, dar devin mai groase și galbene/verzi după câteva zile.
- Copiii pot începe să strănute frecvent.
- Durere în gât, de obicei însoțită de răgușeală.
- Tusea apare de obicei după câteva zile de la debutul simptomelor, dar poate fi și unul dintre primele semne. De obicei, este o tuse uscată la început, devenind mai productivă pe măsură ce infecția progresează.
- Uneori, copiii pot avea o febră ușoară, 37,5°C – 38,5°C, deși aceasta nu este prezentă în toate cazurile de răceală.
- Copiii pot deveni mai obosiți decât de obicei și pot prezenta iritabilitate, lipsă de energie și scăderea apetitului.
Cum se tratează răceala
Tratamentul pentru răceli este în principal simptomatic, deoarece este vorba de o infecție virală care nu necesită antibiotice. Hidratarea este foarte importantă, așa că trebuie să te asiguri că la intervale regulate de timp bea câteva guri de apă, ceai sau supă.
Pentru a elibera căile respiratorii și a reduce disconfortul cauzat de nasul înfundat folosește soluții saline. De asemenea, poate fi de ajutor să pui un umidificator în cameră. Inhalațiile cu abur ajută și ele la eliberarea căilor respiratorii. Poți folosi apă caldă și un prosop pentru a crea abur, sau inhalatoare specifice. Astfel copilul se va odihni mai bine, ceea ce va grăbi vindecarea.
Dacă copilul are febră sau se simte foarte rău, medicamentele pe bază de ibuprofen sau paracetamol (cu doza potrivită vârstei) pot ajuta. Nu se recomandă aspirina la copii din cauza riscului de sindrom Reye. Cel mai bine este să mergi la medic pentru a consulta copilul și a-i prescrie cel mai bun tratament.
Pentru copiii mai mari de 1 an, mierea poate ajuta la calmarea tusei. Nu se administrează miere copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism.
Gastroenterita virală
Gastroenterita virală este o infecție a tractului digestiv cauzată de diverse virusuri, cum ar fi rotavirusul, norovirusul sau adenovirusul. Aceasta este foarte comună la copii și adulți, iar simptomele sale variază de la ușoare la severe.
Simptomele gastroenteritei virale
- Grețurile și vărsăturile pot apărea brusc și sunt urmate la scurt timp de diaree. Aceasta poate fi frecventă și necontrolabilă, ducând la deshidratare rapidă, mai ales la copii mici. Sunt adesea însoțite de crampe și dureri abdominale.
- În unele cazuri, febra ușoară până la moderată poate apărea, de obicei între 37,5°C și 39°C.
- Copiii pot deveni foarte apatici, iritabili sau somnolenți din cauza disconfortului și a deshidratării și nu vor avea nici poftă de mâncare.
Cum se tratează gastroenterita virală
Nu există un tratament specific pentru gastroenterita virală, deoarece aceasta este cauzată de un virus. Tratamentul este în principal simptomatic și axat pe prevenirea deshidratării și atenuarea disconfortului. Este esențială hidratarea cu soluții de rehidratare orală, apă în cantități mici și frecvente, lapte pentru sugarii alăptați.
După ce vărsăturile se reduc, se recomandă reintroducerea treptată a alimentelor ușoare cum ar fi: orezul, bananele, merele coapte și pâinea prăjită.
În caz de febră, se pot administra medicamente precum paracetamolul, dar întotdeauna la recomandarea medicului. În unele cazuri, probioticele pot ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale și pot reduce durata diareei, dar consultă medicul înainte de administrare.
Otita medie
Otita medie este o infecție a urechii medii, frecvent întâlnită la copii, dar poate afecta și adulții. Aceasta apare de obicei în urma unei infecții respiratorii superioare și este cauzată fie de bacterii, fie de virusuri. Otita medie este dureroasă și, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la complicații.
Cum se manifestă otita medie?
Durere de ureche poate fi constantă, intensă și poate afecta una sau ambele urechi. La copiii mici, care nu pot verbaliza durerea, pot apărea semne precum frecarea sau tragerea de ureche. Uneori, copiii pot avea febră moderată (38-39°C), deși nu este prezentă în toate cazurile. De asemenea, urechea afectată poate fi înfundată, iar copilul poate avea dificultăți de auz temporare. În cazuri mai severe sau când timpanul este perforat, poate apărea o scurgere de lichid galben sau purulent din ureche.
Din cauza durerii, copiii mici pot deveni agitați, plâng mai des și dorm prost. Suptul, mestecatul sau înghițitul pot agrava durerea, astfel încât copilul poate refuza mâncarea sau laptele. Din cauză că urechea medie este implicată și în menținerea echilibrului, astfel încât un copil cu otită poate părea mai necoordonat sau instabil.
Tratamentul pentru otita medie
Tratamentul depinde de severitatea și cauza infecției (bacteriană sau virală), precum și de vârsta și starea generală a copilului. Cel mai bine este să mergi la medic pentru a-ți prescrie cel mai bun tratament. În cazul în care durerea apare peste noapte și este suportabilă îi poți administra analgezice și antipiretice pentru a ameliora simptomele. Aplicarea unei comprese calde pe urechea afectată poate fi și ea de ajutor.
Varicela (vărsatul de vânt)
Varicela (cunoscută și sub denumirea de „vărsat de vânt“) este o infecție virală foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). Aceasta este comună în copilărie, dar poate apărea și la adulți care nu au fost infectați anterior sau nu au fost vaccinați. De obicei, varicela este o boală ușoară la copii, dar poate fi mai severă la adulți sau la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Ce simptome are varicela
Simptomele varicelei apar de obicei la 10-21 de zile după expunerea la virus. Febră ușoară până la moderată poate fi unul dintre primele semne, cu o temperatură care poate ajunge la 37.7-39.4°C. În primele zile mai apar și durerile de cap și cele musculare, dar și o stare inexplicabilă de oboseală și pierderea apetitului.
Erupția cutanată este semnul cel mai recunoscut al varicelei și apare de obicei la 1-2 zile după primele simptome. Începe sub forma unor mici umflături roșii (papule), care apar în valuri pe față, scalp, trunchi, și ulterior pe brațe și picioare. Apoi evoluează în vezicule mici pline cu lichid limpede, care provoacă mâncărimi intense. După câteva zile, veziculele se sparg, iar pielea formează cruste, care se vindecă treptat. Erupția evoluează în etape, astfel încât o persoană poate avea în același timp papule, vezicule și cruste.
În mod normal, procesul complet de la apariția erupției până la căderea crustelor durează aproximativ 7-10 zile.
Cum tratezi copilul care are varicelă
Tratamentul varicelei este în principal simptomatic și are ca scop atenuarea disconfortului, prevenirea complicațiilor și accelerarea vindecării. Cel mai important lucru pe care îl poți face este să calmezi senzația de mâncărime care probabil nici nu îți va lăsa copilul să se odihnească. Antihistaminicele orale și loțiunile calmante sunt cele mai potrivite.
Este important să eviți scărpinatul leziunilor pentru a preveni infectarea acestora. Unii medici recomandă să fie tăiate unghiile scurt sau să fie purtate mănuși pe timp de noapte pentru copiii mici. În cazuri de infecție bacteriană a leziunilor, medicul poate prescrie antibiotice locale sau orale.
Pentru controlul febrei poți folosi paracetamol. Oricum mergi la medic și el îți va prescrie cel mai potrivit tratament.
Scarlatina
Scarlatina este o infecție bacteriană cauzată de streptococul betahemolitic de grup A, care produce o toxină ce declanșează o erupție caracteristică pe piele. Aceasta afectează în principal copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, dar poate apărea și la adulți. Deși era o boală gravă în trecut, în prezent, scarlatina poate fi tratată eficient cu antibiotice.
Simptomele scarlatinei
Simptomele scarlatinei apar, de obicei, la 1-4 zile după infecția inițială. Febra este, de obicei, este unul dintre primele simptome și poate fi ridicată, depășind 38,5°C. Durerea în gât este un simptom frecvent, deoarece scarlatina este asociată cu infecțiile streptococice ale gâtului care poate fi roșu și inflamat. De asemenea, vei observa și că ganglionii limfatici de la nivelul gâtului deven sensibili și se umflă.
Erupție fină, de culoare roșie începe, de obicei, pe piept și abdomen și apoi se extinde pe întreg corpul. Poate avea un aspect aspru, ca șmirghelul, și poate deveni mai intensă în zonele de pliuri . Fața poate deveni roșie, dar cu o zonă palidă în jurul gurii.
La început, limba poate fi acoperită cu un strat albicios, care se curăță ulterior, dezvăluind o limbă roșie intensă, cu papile gustative proeminente, asemănătoare unei căpșuni.
Erupția cutanată durează de obicei între 5 și 7 zile. După ce erupția dispare, pielea poate începe să se exfolieze (în special pe palme și tălpi). Copilul trebuie izolat pe tot parcusul bolii și în perioada de convalescență. Scarlatina este o boală care necesită vizita obligatorie la medicul de boli infecțioase pentru prescrierea tratamentului potrivit.
Conjunctivita
Conjunctivita este o inflamație sau o infecție a conjunctivei, membrana subțire și transparentă care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor. Afecțiunea este frecventă și poate afecta persoane de toate vârstele. De obicei, este cauzată de virusuri, bacterii, alergii sau iritații chimice.
Semnele conjunctivitei
Simptomele variază în funcție de tipul de conjunctivită (virală, bacteriană, alergică sau iritativă). Primul semn este roșeața ochilor, urmat de mâncărime, senzația de nisip în ochi, lăcrimarea excesivă. Conjunctivita bacteriană este însoțită de secreții dense, galben-verzui, care pot lipi pleoapele între ele, mai ales dimineața. În cazurile virale, secrețiile sunt mai apoase.
Copilul cu conjunctivită va simți disconfort la lumină (fotofobie), va avea vederea încețoșată și, din cauza inflamației, i se pot umfla și pleoapele.
Cum se tratează conjunctivita
În cazul conjunctivitei bacteriene se vor aplica picături cu antibiotic și de aceea este cel mai bine să mergi la medic să ți le prescrie. Pentru conjunctivita virală nu există un tratament specific deoarece aceasta trebuie să își urmeze cursul (de obicei, între 1 și 2 săptămâni). Se pot utiliza totuși lacrimi artificiale pentru a ameliora senzația de uscăciune și disconfortul.
Conferința „Copil sănătos, părinți fericiți. Cum să previi și să gestionezi problemele de sănătate ale familiei tale”
Totul Despre Mame organizează conferința „Copil sănătos, părinți fericiți. Cum să previi și să gestionezi problemele de sănătate ale familiei tale”, unde poți întâlni specialiști cu zeci de ani de experiență în domeniul lor:
- Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL, șef-secție ORL, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”
- Alexandru Maftei, nutriționist sportiv
- Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru
Vino să îi asculți și să le pui întrebări sâmbătă, 21 septembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica 4—zona Universitate, București). Intrarea este liberă, dar este nevoie să te înscrii accesând acest link: https://shorturl.at/N1nV3
Cine sunt speakerii
Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL, șef-secție ORL, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”
Dr. Manuela Rizescu are o experiență de aproape 30 de ani ca medic pediatru ORL în cele mai mari două spitale dedicate copiilor din București.
Alex Maftei, nutriționist sportiv
Alex Maftei este nutriționist sportiv licențiat (absolvent SENr). Și-a finalizat specializarea în Marea Britanie la Universitatea Leeds Beckett și este acreditat de British Dietetic Association. A câștigat experiență în domeniu lucrând cu sportivi de top din diferite domenii precum înot, tenis, box, judo sau motociclism.
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru
Dr. Ilinca Tranulis este medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC. Este mamă de trei copii alăptați și diversificați cu succes. Din dorința de a ajuta și sprijini mamele, în 2012 a înființat primul call-center de consiliere în alăptare din România, 07ALAPTARE. Este autoarea cursului “Diversificare fără stres”.
Agenda evenimentului
- 10.00-10.30 – Înregistrarea participanților
- 10.30-12.00—Bolile copilăriei. De la prima febră la viroze și enterocolite. Prevenție și informare corectă (Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL, șef-secție ORL, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”)
- 12.00-12.15 – Coffee break
- 12.15- 13.45 – „Nu doarme, nu mănâncă, nu face sport”. Cum facem corect educație pentru obiceiuri de viață sănătoase (Alex Maftei, nutriționist sportiv)
- 13.45-14.00 – Lunch break
- 14.00-15.30 –Colectivitatea și nesfârșitele ei probleme. Cum creștem imunitatea copiilor și reziliența părinților (Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru)
- 15.30-15.45 – Tombola
Parteneri
- Sponsori principali Aqua Carpatica Kids, Synevo
- Sponsori: Barza, Hipp, Vedra
- Parteneri: Thermomix, Kafune, ZYX Books, Pastel Art Flowers
Pe tot parcursul evenimentului, partenerii noștri vă așteaptă cu surprize și cadouri. La final, organizăm și o tombolă cu premii generoase.