Tiroidita autoimună Hashimoto: cum știi că o ai, dietă și tratament

Când tiroida se autodistruge, apar depresie, piele uscată, intoleranță la frig. Cum se simte tiroidita autoimună Hashimoto

Tiroidita autoimună Hashimoto este una dintre cele mai comune afecțiuni ale tiroidei, mai ales, în rândul femeilor, și afectează în mod semnificativ calitatea vieții. Boala este descoperită adesea întâmplător în timpul analizelor de rutină.

Chiar dacă nu poate fi vindecată, simptomele pot fi controlate cu ajutorul tratamentului. Utile pot și fi unele suplimente și adoptarea unor diete speciale.

tiroidita autoimuna hashimoto. Prof. Univ. Dr. Anton Luger, medic endocrinolog, spitalul Wiener Privatklinik din Austria

Prof. univ. dr. Anton Luger, medic endocrinolog, în cadrul spitalului Wiener Privatklinik din Austria, ne-a explicat cum putem despista tiroidita autoimună Hashimoto și la ce tratamente putem apela.

Tiroida Hashimoto, o boală autoimună foarte întâlnită

SmartLiving: Ce este tiroidita autoimună Hashimoto și cât de frecventă este această afecțiune?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Boala Hashimoto este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul recunoaște propria glandă tiroidă ca fiind „străină“ și o atacă cu celule ale sistemului imunitar. Un subset de celule sanguine – limfocite speciale – se infiltrează în glanda tiroidă și distrug celulele tiroidiene.

Este o boală foarte frecventă, care afectează peste 10% din populație în unele părți ale Europei. Ca în cazul aproape tuturor bolilor autoimune, femeile sunt afectate mult mai des. În cazul bolii Hashimoto, femeile sunt de aproximativ 10 ori mai afectate decât bărbații.

De ce apare boala Hashimoto

SmartLiving: Care sunt cauzele și factorii de risc?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Motivul pentru care organismul atacă unul dintre propriile organe nu este foarte clar înțeles. Predispoziția genetică joacă un rol important și, frecvent, mai mulți membri ai unei familii sunt afectați.

În plus, infecțiile virale, stresul, medicamentele, iradierea și aportul excesiv, dar și cel insuficient de iod sunt considerate ca fiind posibili factori declanșatori.

Află de aici ce avem nevoie de iod în organism și care e cantitatea necesară.

Tiroidita autoimună Hashimoto: simptome

SmartLiving: Cum se manifestă boala, cum își poate da cineva seama că o are?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Deoarece adesea durează ani buni până la apariția simptomelor clinice, tiroidita autoimună, sinonimă cu boala Hashimoto, este adesea diagnosticată accidental la examenele de laborator de rutină sau la o ecografie a gâtului efectuată din alte motive.

Atunci când apar, simptomele tipice sunt:

Cele mai multe dintre aceste simptome nu sunt specifice bolii Hashimoto. De asemenea, din cauza debutului lent al simptomelor, aceasta rămâne adesea nediagnosticată pentru o perioadă lungă de timp.

Analize pentru tiroidă

SmartLiving: Ce investigații sunt necesare pentru a stabili diagnosticul?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Diagnosticul se stabilește prin teste de laborator, dublate de o ecografie a tiroidei. Rezultatele tipice de laborator sunt concentrații scăzute ale hormonilor tiroidieni T4 liber (fT4) și T3 liber (fT3) și niveluri ridicate de TSH (hormonul de stimulare a tiroidei), hormonul glandei hipofizare care stimulează tiroida să producă T4 și T3. Aceasta se numește hipotiroidism.

Află de aici ce analize complete se fac pentru tiroidă și când sunt recomandate.

În plus, nivelurile de autoanticorpi tiroidieni produși de limfocite, autoanticorpii TPO (peroxidază tiroidiană) și Tg (tiroglobulină) sunt de obicei ridicate. Ecografia tiroidei relevă adesea un organ difuz mărit, cu o ecotextură eterogenă și, uneori, cu noduli cu ecogenitate scăzută. În stadiile cronice ale bolii, glanda poate deveni atrofică și mică.

Hipotiroidismul latent sau subclinic este o problemă care precede hipotiroidismul manifest, caracterizat prin fT4 și fT3 în intervalul de referință, dar valori ale TSH-ului deja crescute, care încearcă să depășească scăderea iminentă a fT4 și fT3.

Cum se tratează tiroidita autoimună Hashimoto

SmartLiving: Când se începe tratamentul și în ce constă?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Terapia standard este înlocuirea T4, uneori în combinație cu T3. În cazul hipotiroidismului subclinic, această terapie poate fi amânată în majoritatea cazurilor până când TSH depășește un anumit nivel de prag (10 mU/mL).

Cu toate acestea, la femeile care intenționează să rămână însărcinate, este indicată substituirea T4 pentru a spori fertilitatea și a evita afectarea embrionului.

Terapia imunosupresoare nu s-a dovedit a avea succes în influențarea evoluției bolii și trebuie evitată în orice caz din cauza efectelor secundare.

Tiroida Hashimoto nu se vindecă

SmartLiving: Este necesară intervenția chirurgicală în cazul bolii Hashimoto? Dacă da, în ce situații?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Intervenția chirurgicală nu reprezintă o opțiune de tratament pentru boala Hashimoto. Ea este indicată doar atunci când apar noduli maligni sau mari în glanda tiroidă.

Află de aici dacă există o legătură între tiroidita autoimună Hashimoto și riscul de cancer de tiroidă.

SmartLiving: Poate fi vindecată?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Boala Hashimoto nu poate fi vindecată. În caz de hipotiroidism clinic, este indicată terapia de substituție pe tot parcursul vieții cu T4, uneori în combinație cu T3. Acest lucru se poate face cu un comprimat o dată pe zi care trebuie luat la prima oră dimineața, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Speranța de viață este normală.

SmartLiving: La ce complicații poate duce?

Prof. univ. dr. Anton Luger: Ca și în cazul altor boli autoimune, pacienții cu tiroidita autoimună Hashimoto prezintă un risc crescut de a dezvolta una sau mai multe boli autoimune. Printre acestea se numără:

EXTRA INFO Alimente interzise și permise dacă ai diagnostic de tiroidă Hashimoto

Diete fără gluten și fără cereale

Multe studii indică faptul că persoanele cu boala Hashimoto au un risc mai crescut de boala celiacă decât populația generală. Ca atare, experții recomandă ca toți cei diagnosticați să fie testați pentru boala celiacă.

Mai mult decât atât, unele dovezi sugerează că dieta fără gluten poate fi benefică pacienților cu tiroida Hashimoto.

Dieta fără gluten presupune eliminarea tuturor produselor din grâu, orz și secară. De exemplu, majoritatea pastelor, pâinii și sosurilor de soia conțin gluten – deși există alternative fără gluten.

O dietă fără cereale este mai restrictivă decât o dietă fără gluten, deoarece interzice toate cerealele. Deși această schimbare alimentară poate oferi și beneficii, cercetările care o susțin sunt limitate.

Laura Șorodoc, o tânără diagnosticată cu mai multe boli autoimune care apar, de obicei, împreună, explică: „Există un trio de boli autoimune: vitiligo, diabetul și tiroidita autoimună, pe care o am, evident. Odată apărută una dintre cele trei afecțiuni nu înseamnă neapărat că le faci și pe celelalte, dar e bine să te monitorizezi și pentru celelalte. Boala celiacă, fiind o boală autoimună mai modernă, pare că s-a adăugat la această triadă.“

Citește aici întreaga poveste a Laurei Șorodoc.

Dieta protocolului autoimun

Dieta Protocol Autoimun (AIP – Autoimmune Protocol) este concepută pentru persoanele cu boli autoimune. Exclude alimentele potențial dăunătoare, cum ar fi cerealele, lactatele, zahărul adăugat, cafeaua, leguminoasele, ouăle, alcoolul, nucile, semințele, uleiurile și aditivii alimentari.

Află de aici mai multe informații despre dependența de zahăr și despre cum scapi de ea.

Într-un studiu de 10 săptămâni cu 16 participante de sex femei cu tiroidita Hashimoto, această dietă a condus la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții și la scăderea nivelului de proteina C reactivă (un marker inflamator).

Atenție! Acest stil alimentar presupune eliminare treptată și ar trebui prescris și monitorizat de un specialist cu experiență în domeniul sănătății.

Ia în considerare evitarea produselor lactate

Intoleranța la lactoză este foarte frecventă în rândul persoanelor cu tiroidita autoimună Hashimoto. Într-un studiu efectuat pe 83 de femei cu tiroidita Hashimoto, 75,9% au fost diagnosticate cu intoleranță la lactoză.

Așadar, dacă bănuiești că ai intoleranță la lactoză, eliminarea lactatelor poate atenua simptomele digestive, precum și funcția tiroidiană și absorbția medicamentelor. Reține că această strategie poate să nu funcționeze pentru toată lumea, deoarece unele persoane cu tiroidita Hashimoto tolerează perfect lactatele.

Consumă cât mai multe alimente antiinflamatoare

Inflamația favorizează tiroidita Hashimoto. O dietă antiinflamatoare bogată în fructe și legume poate atenua semnificativ simptomele.

Un studiu efectuat pe 218 femei cu tiroidita Hashimoto a scos la iveală că markerii stresului oxidativ – care provoacă inflamație cronică – au fost mai scăzuți la pacientele care au consumat fructe și legume în cantități optime, cu regularitate.

Legumele, fructele, condimentele și peștele gras sunt doar câteva exemple de alimente cu proprietăți antiinflamatorii puternice.

EXTRA INFO Tratament naturist pentru tiroidita autoimună Hashimoto

Unele suplimente alimentare pot ajuta la reducerea inflamației și a nivelului anticorpilor tiroidieni la persoanele cu tiroidita Hashimoto.

Totuși, „nivelul ATPO poate atinge valori foarte mari, fără a se corela obligatoriu cu activitatea bolii. Un ATPO clar pozitiv, adică mai mare de 100-150 UI/ml, indică, de regulă, prezenţa tiroiditei. Valorile mai mici se vor interpreta în contextul altor investigaţii: ecografie de tiroidă, nivelul anticorpilor anti-tiroglobulină, TSH, FT4. Un ATPO puţin peste limita superioară a laboratorului cel mai adesea este lipsit de semnificaţie“, spune în acest articol dr. Cristian Claudiu Ţupea, medic primar endocrinolog în cadrul Institutului Naţional „C.I. Parhon“ din Capitală, autorul blogului tiroida.ro.

În plus, cei care suferă de această afecțiune sunt mai predispuși la deficite nutriționale, așa că poate fi necesară suplimentarea.

Suplimentele benefice includ:

  • Seleniu. Studiile arată că administrarea a 200 mcg de seleniu pe zi poate ajuta la reducerea anticorpilor TPO și la îmbunătățirea stării de bine la persoanele cu tiroidita autoimună Hashimoto.
  • Zinc. Zincul este esențial pentru funcționarea tiroidei. Cercetările sugerează că administrarea a 30 mg de zinc pe zi poate îmbunătăți funcția tiroidiană la persoanele cu hipotiroidism.
  • Curcumină. Studiile pe animale și pe oameni au arătat că acest puternic compus antiinflamator și antioxidant poate proteja tiroida. În plus, poate ajuta la tratarea bolilor autoimune, în general.
  • Vitamina D. S-a demonstrat că persoanele cu tiroidita Hashimoto au niveluri semnificativ mai scăzute ale acestei vitamine decât populația generală. În plus, există studii asociază nivelurile scăzute de vitamina D cu severitatea tiroiditei Hashimoto.
  • Complexul B de vitamine. Persoanele cu tiroidita Hashimoto tind, de asemenea, să aibă un nivel scăzut de vitamina B12. Administrarea acestor vitamine e utilă.
  • Magneziu. Nivelurile scăzute ale acestui mineral sunt asociate cu un risc crescut de tiroidită Hashimoto și cu un nivel crescut de anticorpi tiroidieni. În plus, corectarea deficiențelor de magneziu poate atenua simptomele la persoanele cu boală tiroidiană.
  • Fier. Persoanele cu tiroidita Hashimoto sunt mai predispuse la anemie. Pot fi necesare suplimente de fier pentru a corecta deficitul.

Alte suplimente, precum uleiul de pește, acidul alfa-lipoic și N-acetil cisteina, pot fi, de asemenea, benefice pentru persoanele cu tiroidita Hashimoto.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare