Boala Graves, cea mai frecventă cauză de hipertiroidism

Boala Graves, cea mai frecventă cauză de hipertiroidism, afectează întreg organismul

Hormonii tiroidieni reglează temperatura corpului, ritmul cardiac, funcționarea sistemului nervos și metabolismul, printre altele. Așadar, nu e de mirare că boala Graves, o afecțiune autoimună care declanșează producerea în exces de hormoni tiroidieni, dă peste cap sănătatea inimii, a oaselor și a mușchilor și, netratată, duce la depresie și anxietate.

Numele afecțiunii provine de la Robert Graves, un medic irlandez care a descris-o pentru prima dată în anii 1800. Boala Graves afectează mai multe femei decât bărbați. Apare, de obicei, la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani și este principala cauză de hipertiroidism.

Ce este boala Graves


boala graves. prof. univ. dr. Anton Luger

„Boala Graves, numită și Morbus Basedow, este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar, care inițial este conceput pentru a apăra organismul împotriva infecțiilor și altor amenințări, este indus în eroare și produce molecule (anticorpi) care stimulează glanda tiroidă să producă hormoni tiroidieni în exces, inducând o stare numită hipertiroidism.“

Prof. univ. dr. Anton Luger, medic endocrinolog, spitalul Wiener Privatklinik din Austria

Ca și în cazul altor boli autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1, artrita reumatoidă sau scleroza multiplă, motivele pentru care sistemul imunitar începe să atace propriul organism rămâne necunoscut. Cu toate acestea, medicul precizează că sunt cunoscuți mai mulți factori de risc care duc la dezvoltarea bolii, cum ar fi sarcina și fumatul.

De asemnea, riscul de a dezvolta boala Graves crește în următoarele situații:

Citește aici povestea unei tinere cu vitiligo: „Tu nu te uiti la tine, că zici că ești dalmațian?”

Ce simptome dă boala Basedow Graves

Simptomele bolii Graves includ, potrivit medicului endocrinolog:

„Aproape o treime dintre pacienții cu boala Graves sunt afectați de manifestări oculare, cum ar fi ochii bulbucați, presiune sau durere la nivelul ochilor, sensibilitate la lumină, ochi înroșiți sau vedere dublă.“

Prof. univ. dr.  Anton Luger, medic endocrinolog

La femei, o altă manifestare a bolii Graves poate fi frecvența redusă sau chiar absența ciclului menstrual. În cazul vârstnicilor, mai ales al celor cu afecțiuni cardiovasculare, există un risc crescut de angină pectorală și chiar de infarct.

Află de aici ce simți când suferi de angină pectorală și cum se deosebește de infarct.

Investigații necesare pentru stabilirea diagnosticului

Pentru a stabili diagnosticul de boală Graves, medicul endocrinolog precizează că este necesară determinarea nivelului hormonilor tiroidieni din sânge (free T4 și free T3) și a TSH (hormonul de stimulare a tiroidei), un hormon produs de glanda hipofiză.

Citește aici de ce glanda hipofiză este glanda-șefă a organismului. Cum se manifestă dezechilibrele hormonilor hipofizari.

„TSH ajunge la glanda tiroidă prin sânge și stimulează producția de T4 și T3. În cazul bolii Graves, concentrațiile de T4 liber (freeT4) și T3 liber (freeT3) sunt ridicate, în timp ce TSH este suprimat prin intermediul unui așa-numit mecanism de feedback negativ, prin care hormonii tiroidieni crescuți îi spun hipofizei să oprească secreția de TSH.“

Prof. univ. dr.  Anton Luger, medic endocrinolog

Pentru a dovedi originea autoimună a acestui proces și pentru a exclude alte cauze posibile de hipertiroidism, cum ar fi noduli tiroidieni hiperactivi care produc un exces de T4 și T3, specialistul menționează că sunt indicate:

 • determinarea anticorpilor specifici în sânge (anticorpii stimulatori ai receptorilor TSH=TRAb);
 • scintigrafia tiroidiană.

În caz de afectare oculară, trebuie efectuat un examen oftalmologic.

Metode de tratament cu medicamente, iod radioactiv sau chirurgical

Boala Graves este o afecțiune care nu se vindecă. Totuși, există tratamente care o pot ține sub control și pot determina chiar remisia bolii.

„Producția excesivă de hormoni tiroidieni poate fi controlată prin medicamente precum tiamazolul sau propiltiouracilul. În caz de simptome cardiace severe, sunt indicate betablocante pentru a reduce ritmul cardiac, și acestea afectează de asemenea favorabil metabolismul hormonului tiroidian T4.“

Prof. univ. dr.  Anton Luger, medic endocrinolog

Potrivit medicului, boala Graves este adesea o boală autolimitată și, prin urmare, doza de medicamente poate fi scăzută treptat și oprită după câteva luni sau uneori după mai mult de un an.

„Alternativ și în cazul persistenței stării hipertiroidiene sau al efectelor secundare date de medicamentele antitiroidiene, se poate lua în considerare terapia cu radioiod sau tiroidectomia (îndepărtarea completă a glandei tiroide).“

Prof. univ. dr. Anton Luger, medic endocrinolog

Terapia cu iod radioactiv constă în aplicarea pe cale orală de iod radioactiv care este absorbit de celulele glandei tiroide și le distruge. Tratamentul este sigur, deoarece alte celule din organism nu preiau iodul radioactiv.

Tiroidectomia implică îndepărtarea chirurgicală a întregii glande tiroide sau a unei părți a acesteia. După operație, unii pacienți produc o cantitate prea scăzută de hormoni tiroidieni (o afecțiune numită hipotiroidism). În această situație, poate fi necesară terapia de substituție hormonală, cu medicamente precum levotiroxina.

Citește aici de ce hipotiroidismul, cea mai frecventă tulburare tiroidiană, poate fi o cauză a depresiei.

„În ceea ce privește tratamentul naturist în boala Basedow Graves, eficacitatea și siguranța plantelor nu sunt studiate și nu sunt concludente. Cu toate acestea, s-a demonstrat că renunțarea la fumat reduce riscul de apariție a manifestărilor oculare.“

Prof. univ. dr. Anton Luger, medic endocrinolog

Posibile complicații

Boala Graves netratată sau greșit controlată crește riscul unor complicații precum:

 • probleme oculare: boala ochiului tiroidian sau oftalmopatia Graves apare atunci când sistemul imunitar atacă mușchii și țesuturile din jurul ochilor. Inflamația face ca ochii să iasă din orbite sau să se umfle. Aceste modificări pot cauza vedere dublă și sensibilitate la lumină. Umflarea severă poate afecta nervul optic și poate duce la pierderea vederii;
 • probleme cardiace: boala Graves netratată poate provoca aritmie (bătăi neregulate ale inimii). Aritmia crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte probleme cu inima;
 • anxietate;
 • iritabilitate;
 • depresie;
 • oboseală psihică și fizică;
 • furtuna tiroidiană sau criza tireotoxică: activitatea tiroidiană periculos de mare accelerează funcțiile corpului. Provoacă aritmie, puls rapid și șoc. Această afecțiune pune viața în pericol, așa că necesită tratament rapid cu medicamente antitiroidiene.

Află de aici care este valoarea normală a pulsului și în ce situații e prea crescut sau prea scăzut.

Un număr mic de persoane cu boala Graves dezvoltă dermopatie Graves, o afecțiune care se poate manifesta prin înroșirea, îngroșarea pielii de pe gambe sau prin pielea cu aspect de coajă de portocală. Complicația nu este dureroasă, dar poate fi inconfortabilă. Cremele cu hidrocortizon, eliberate fără prescripție medicală, o pot atenua.

Cum afectează boala Basedow Graves sarcina

Hormonii tiroidieni joacă un rol-cheie în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului. Hipertiroidismul netratat în timpul sarcinii poate fi dăunător pentru mamă și făt și poate crește riscul de:

 • greutate mică la naștere,
 • avort spontan,
 • preeclampsie (tensiune arterială crescută în timpul sarcinii),
 • travaliu prematur,
 • hipertiroidismul sugarului,
 • insuficiență cardiacă congestivă la mamă.

Află, din acest material, totul despre sarcină. Informațiile esențiale pentru orice gravidă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare