Angina pectorală este termenul folosit pentru a descrie un anumit tip de durere resimțită la nivelul toracelui. Este vorba despre durerea ce apare atunci când inima nu primește suficient sânge.
Angina pectorală este doar un simptom al unei boli coronariene, în timp ce infarctul este o afecțiune de sine stătătoare, ce provoacă leziuni cardiace permanente.
Angina poate fi ameliorată prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Totuși, în unele cazuri, pot fi necesare tratamente medicamentoase sau proceduri și intervenții chirurgicale.
Dr. Valeria Slavu, medic primar cardiologie și medic primar medicină internă, director medical al Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, ne-a explicat ce simptome apar și cum se tratează angina pectorală.
Un simptom al bolii coronariene
SmartLiving: Ce este angina pectorală, cum ați defini-o?
Dr. Valeria Slavu: Angina este termenul medical pentru durerea toracică sau disconfortul cauzat de o întrerupere temporară a fluxului de sânge și oxigen către inimă. Angina este un simptom al bolii coronariene.
Angina poate fi o durere nouă, ce trebuie verificată de un medic, sau recurentă și dispare cu tratamentul. Deși angina este relativ frecventă, poate fi totuși dificil să se distingă de alte tipuri de dureri toracice, cum ar fi disconfortul indigestiei.
Ambele forme de angină pectorală – stabilă și instabilă – pot ascunde o afecțiune a inimii, motiv pentru care este indicat consultul de specialitate în vederea stabilirii unui tratament corect.
SmartLiving: Care este diferența dintre angina pectorală stabilă și cea instabilă?
Dr. Valeria Slavu: Angina pectorală instabilă diferă de angina pectorală stabilă prin faptul că disconfortul este, de obicei, mai intens și ușor provocat în cazul primului tip.
În cazul anginei stabile, durerea apare în urma efortului fizic (angină pectorală de efort) sau ca urmare a unui stres emoțional. La angina instabilă, durerea apare spontan, are o durată mai lungă și este mai puternică decât cea din angina stabilă. Angina instabilă poate duce la complicații severe, cum ar fi infarctul miocardic.
Emoțiile puternice pot provoca angina
SmartLiving: Din ce cauze poate să apară angina pectorală?
Dr. Valeria Slavu: Angina apare adesea atunci când mușchiul inimii are nevoie de mai mult sânge decât primește. De exemplu, în perioadele de activitate fizică sau la emoții puternice.
Arterele îngustate sever nu pot permite unei cantități suficiente de sânge să ajungă la inimă. Dacă mușchiul inimii nu poate obține suficient oxigen din cauza blocării fluxului sanguin, apare durerea de angină.
Principalele simptome de angină pectorală
SmartLiving: Cum se simte o angină pectorală? La ce simptome trebuie să fim atenți?
Dr. Valeria Slavu: Angina are loc atunci când inima nu primește suficient sânge, de obicei, din cauza arterelor coronare îngustate. Inima poate încerca să-și îmbunătățească aportul de sânge, bătând mai tare și mai repede. Acest lucru face ca angina pectorală să provoace simptome și este un semn că inima are nevoie să se odihnească.
Angina implică oricare dintre următoarele senzații resimțite la nivelul pieptului:
- apăsare,
- presiune,
- greutate,
- strângere,
- arsuri sau dureri în piept, de obicei, în spatele sternului.
Durerea radiază adesea către gât, maxilar, brațe, umeri, spate sau dinți.
Unii oameni cu simptome de angină pectorală spun că aceasta se simte ca o menghină care strânge pieptul sau ca o greutate mare așezată pe piept.
Alte simptome posibile includ:
- indigestie,
- arsuri la stomac,
- slăbiciune,
- transpiraţie,
- greaţă,
- crampe,
- dificultăți de respirație.
Durata acestor simptome depinde de tipul anginei.
Diferența dintre angină și infarct
SmartLiving: Cum se deosebește angina pectorală de infarct?
Dr. Valeria Slavu: Diferența-cheie între angină și atac de cord (infarct) este că angina pectorală este rezultatul arterelor coronare îngustate (mai degrabă decât blocate). Acesta este motivul pentru care, spre deosebire de un atac de cord, angina nu provoacă leziuni cardiace permanente.
Angina este tipul specific de durere experimentat atunci când inima are probleme. Crizele cardiace, pe de altă parte, apar atunci când îngustarea este severă sau provoacă un blocaj, ducând la deteriorarea efectivă a mușchiului cardiac.
Cu alte cuvinte, un atac de cord este o afecțiune reală, iar angina este un simptom. Unii oameni experimentează episoade de angină pectorală înainte de a avea un atac de cord și pot continua să le experimenteze ulterior. Alte persoane nu se confruntă niciodată cu angină pectorală înainte sau după un atac de cord.
Cum se stabilește tratamentul
SmartLiving: Ce tratamente sunt cele mai eficiente?
Dr. Valeria Slavu: Există multe opțiuni de tratament pentru angina pectorală, inclusiv modificări ale stilului de viață, medicamente, angioplastie, implant de stent sau intervenții chirurgicale – by-pass coronarian.
Scopurile tratamentului sunt reducerea frecvenței și severității simptomelor și scăderea riscului de atac de cord și deces. Cu toate acestea, dacă aveți angină pectorală instabilă sau durere la angină pectorală diferită de cea pe care o aveți de obicei, cum ar fi când vă aflați în repaus, aveți nevoie de tratament imediat.
Angina pectorală, tratament naturist
SmartLiving: Există și tratamente naturiste cu eficiență dovedită pentru angina pectorală?
Dr. Valeria Slavu: Din păcate, angina pectorală nu poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor naturiste. Însă un stil de viață echilibrat poate preveni îngustarea arterelor.
Un stil de viață sănătos poate ajuta pacientul să-și gestioneze simptomele și este, de asemenea, o parte foarte importantă a tratamentului. Pentru a face acest lucru, este important să nu fumați, să reduceți nivelul colesterolului, să fiți activi fizic și să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată.
Plan de îngrijire pentru angină pectorală
Cum bolile de inimă sunt adesea cauza anginei, puteți atenua simptomele sau chiar puteți preveni angina prin măsuri care reduc factorii de risc ai bolii cardiace. Iată câteva dintre acestea:
- renunțați la fumat și evitați expunerea la fum de țigară (fumat pasiv);
- mențineți-vă la o greutate corporală sănătoasă, iar dacă aveți kilograme în plus, încercați să scăpați de ele;
- adoptați o dietă sănătoasă cu cantități limitate de grăsimi saturate, multe cereale integrale și multe fructe și legume;
- discutați cu medicul cardiolog despre începerea unui program de exerciții fizice potrivit;
- cum angina pectorală este adesea provocată de efort, este util să faceți pauze de odihnă mai ales în timpul unei activități intense;
- țineți sub control afecțiunile care pot crește riscul de angină pectorală, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat;
- evitați mesele grele și opriți-vă din mâncat înainte să simțiți senzația de preaplin;
- evitați pe cât posibil situațiile stresante și încercați să găsiți modalități de relaxare;
- limitați consumul de alcool.
Când aceste schimbări nu reduc simptomele de angină pectorală, e posibilul ca medicul cardiolog să vă recomande un tratament medicamentos (nitroglicerină, beta-blocante, statine etc.) sau chiar o procedură chirurgicală (angioplastie cu stent, by-pass coronarian).