Noduli tiroidieni: semne de alarmă și când să mergi la medic

Nodulii tiroidieni ca semne de alarmă – când e obligatoriu să îi vadă un doctor și când nu

Ai noduli tiroidieni și te temi să nu se transforme în cancer? Ei bine, potrivit statisticilor, doar 5% din nodulii tiroidieni sunt canceroși. Chiar dacă nu ar trebui să reprezinte un motiv de panică, indicat ar fi să mergi la medic periodic, mai ales dacă ai simptome supărătoare cauzate de prezența unor noduli la gât, cum ar fi dificultățile la înghițire și răgușeala.

Glanda tiroidă este una dintre cele mai importante din corpul uman, fiind responsabilă  de secreţia unor hormoni esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. În urma unor probleme genetice, a unui stil de viaţă nesănătos, a medicamentelor, a iradierierilor sau din cauze necunoscute, pot apărea dereglări ale acestei glande, cum ar fi noduli sau ganglioni tiroidieni.

Alte dereglări ale tiroidei duc la hipotiroidismul, hipertiroidismul sau boli autoimune.

Citește mai multe informații despre hipotiroidism și legătura acestei afecțiuni cu depresia

Cum ne dăm seama că avem probleme cu tiroida, când este cazul să mergem la medic şi ce putem face pentru a  preveni sau ameliora astfel de dereglări afla mai jos. 

Ce înseamnă termenul de noduli tiroidieni 

Nodulii tiroidieni sunt mase de celule ce îşi fac apariţia în zona tiroidei, mai exact în  zona anterioara a gâtului. Umflăturile sau tumefacțiile la nivelul gâtului pot fi cauzate de problemele tiroidei, dar nu exclusiv. Din fericire, în cele mai multe cazuri, aceşti noduli sunt benigni, adică nu prezintă celule canceroase.

Un studiu publicat în revista  Jurnalul de Chirurgie, vol.6, 2015 arată că doar 5% dintre nodulii tiroidieni sunt canceroşi. Astfel, de cele mai multe ori, această afecţiune nu trebuie să constituie un motiv de panică. 

Umflăturile din zona anterioara a gâtului pot semnala prezența nodulilor tiroidieni. Sursă foto: Cleveland Clinic

Tipuri de noduli tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt clasificați astfel:

  • Noduli coloizi: aceștia sunt reprezentați de una sau mai multe excrescențe ale țesutului tiroidian normal. Aceștia sunt noduli benigni și deși pot ajunge la dimensiuni mari, nu se răspândesc dincolo de glanda tiroidă. Aceștia sunt cei mai frecvenți noduli tiroidieni;
  • Chisturile tiroidiene: acestea sunt excrescențe pline cu lichid sau sunt parțial solide și parțial umplute cu lichid. Nodulii chistici prezintă un risc scăzut de cancer (malignitate) și sunt, fie monitorizați, fie biopsiați dacă sunt mai mari de 2 centimetri;
  • Noduli inflamatori: acești noduli se dezvoltă ca urmare inflamației cronice a glandei tiroide și pot cauza sau nu durere;
  • Gușă polinodulară: uneori, tiroida mărită (gușa) este alcătuită din mulți noduli (care sunt, de obicei, benigni);
  • Noduli tiroidieni hiperfuncționali: acești noduli produc un exces de hormoni tiroidieni ceea ce poate duce la dezvoltarea hipertiroidismului;
  • Noduli maligni (cancer tiroidian): din fericire, cancerul tiroidian este foarte rar – mai puțin de 6,5% din toți nodulii tiroidieni sunt cancerigeni.

Simptome date de noduli tiroidieni sau semnele care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă

În general, simptomele problemelor tiroidiene sunt asemănătoare cu cele ale anxietăţii, de la senzaţia de sufocare, tremor al membrelor, puls accelerat etc. Astfel, dacă apar asemenea manifestări, pe lângă un consult la un psiholog sau psihiatru, este important să fie eliminată şi varianta unor dereglări ale acestei glande. 

Alte simptome tipice nodulilor tiroidieni sunt apariţia umflaturilor la nivelul gâtului, durere şi dificultate la înghiţire sau răguşeala. Desigur, umflăturile la nivelul gâtului pot fi  cauzate şi de o afecţiune mult mai comună – imflamarea ganglionilor – ce poate să se  întâmple şi în cazul unei răceli sau infecţii. 

De ce apar noduli la glanda tiroidă

De multe ori, cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt necunoscute, însă există anumite  probleme ce pot creşte riscul de a dezvolta noduli tiroidieni, precum: factorul genetic (dacă cineva din familie suferă de această afecțiune, creşte riscul de apariţie în cazul  rudelor de gradul I), deficitul de iod (un oligoelement ce se găseşte în mod natural în  corpul uman), iradierea sau expunerea la materiale radioactive, anumite alimente și medicamente.

Un studiu publicat în revista Craiova Medicală, vol. 8, nr. 2, 2006 arăta  că s-a înregistrat o creştere a incidenţei cancerului tiroidian în România după accidentul  de la Cernobîl. Astfel, numărul cazurilor de cancer tiroidian a crescut de la 0,7  cazuri/100.000 locuitori în anul 1987 la 2 cazuri/100.000 locuitori în anul 2001.

Cum sunt depistaţi nodulii tiroidieni 

Poți afla dacă ai noduli pe tiroidă cu ajutorul ecografiei, al examenului clinic realizat de  medicul endrocrinolog sau prin auto-observare sau a celor din jur. Cel mai bine este să mergi la medicul de familie, care va stabili în urma examenului clinic dacă este necesar să vezi un specialist. 

Află, din acest material, când sunt necesare analize pentru tiroidă și care este prețul lor

Noduli tiroidieni: simptome care necesită o vizită la medic

Este de dorit să mergi la doctor de la primele simptome, fără amânare, deoarece un diagnostic timpuriu are avantaje imbatabile, de la o recuperare mai uşoară şi până la o vindecare mai rapidă. Dacă experimentezi simptome dintre cele menţionate mai sus,  atunci programează-ţi o consultaţie la medicul de familie sau la medicul endocrinolog  pentru a primi un diagnostic. 

Sigur, este important să nu te panichezi repede în cazul în care apare această afecţiune şi mai apoi să urmezi cu stricteţe îndrumările şi tratamentul primite de la specialist. 

Cum influenţează stilul de viaţă afecţiunile tiroidei 

Nodulii tiroidieni pot fi cauzaţi de deficitul de iod, ce este legat de stilul de alimentaţie,  iar alte probleme tiroidiene pot fi şi ele cauzate sau influenţate de stilul de viaţă. Stresul,  fumatul sau sedentarismul afectrează organismului la nivel hormonal.

De asemenea,  în cazul nodulilor tiroidieni cauzaţi de deficitul de iod, o alimentaţie bogată în peste, lactate şi sare iodată poate fi eficientă pentru a regla dezechilibrul alături de suplimente alimentare şi tratamentul recomandat de medic. 

Ce schimbări poţi face pentru un stil de viaţă mai sănătos 

O alimentaţie echilibrată poate preveni apariţia dezechilibrelor de vitamine şi minerale,  de aceea este important să ai un regim bazat în mare parte pe piramida alimentară ce promovează un consum mare de apă, cereale, fructe şi legume, un consum moderat de  carne, lactate, grăsimi sănătoase şi un consum redus de alimente precum dulciurile procesate.

Desigur, ideal ar fi să poţi elimina complet din alimentaţie mâncărurile ultra procesate, fast-food-ul, prăjelile şi zahărul rafinat, deoarece acestea nu aduc beneficii  reale sănătăţii tale, ci dimpotrivă, pot chiar dăuna. 

În plus, elimina sedentarismul din viaţa ta şi încearcă să faci mişcare cât mai des posibil, fie că este vorba de mers pe jos, antrenamente la sala de fitness, jogging, dans, tenis ori exerciţii fizice făcute acasă. Singurul lucru la care este important să ai grijă sunt încălzirea şi stretching-ul de după antrenament şi executarea corectă a mişcărilor  pentru a evita accidentările. 

Fumatul este şi el un viciu dăunător, care îţi influenţează în mod negativ starea de  sănătate, aşa că poţi lua în calcul metode pentru a renunţa. Detaliem subiectul renunțării la fumatul AICI

Află când este necesară scoaterea tiroidei cu noduli. Povestea unui pacient care a scăpat de un tratament pe viață

Problemele tiroidei, inclusiv nodulii tiroidieni nu trebuie să reprezinte un semnal de alarmă de la primul simptom, însă este necesar să nu amâni consultarea unui specialist, deoarece numai acesta poate determina gravitatea situaţiei şi îţi poate oferi un tratament adecvat.

Tratament pentru noduli tiroidieni

Tratamentul depinde de tipul noduli și include următoarele opțiuni:

  • Niciun fel de tratament/monitorizare: Dacă nodulii nu sunt cancerigeni, medicul îți poate recomanda să nu începi niciun fel de tratament, însă va fi nevoie de o monitorizare atentă a acestora pentru a detecta orice eventuale modificări;
  • Iod radioactiv: iodul radioactiv este folosit pentru a trata nodulii tiroidieni hiperfuncționali și gușa polinodulară. Glanda tiroidă absoarbe iodul radioactiv, ducând la micșorarea nodulilor;
  • Operație pentru noduli tiroidieni: intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea nodulilor este cel mai bun tratament pentru nodulii maligni și pentru cei care provoacă simptome obstructive precum probleme de respirație sau de înghițire. Așadar, nodulii dispar doar în urma operației.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare