Cum se simte alergia la paracetamol. Medic: „Utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice“

Cum se simte alergia la paracetamol. Medic: „Utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice“

Deși se întâmplă rar, paracetamolul dă alergie, iar aceasta se poate declanșa oricând și durează toată viața, la fel cum se întâmplă și în cazul altor medicamente. Reacțiile alergice, care pot fi respiratorii, dermatologice sau sistemice, pot apărea în primele 24 de ore după administrare, dar și la câteva zile.

Important e ca, odată ce apar simptomele, să le recunoști și să întrerupi imediat tratamentul, să mergi la medic de urgență și să eviți toată viața orice medicament care conține paracetamol.

Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite analgezice, peste tot în lume, datorită profilului său excelent de siguranță, atunci când e administrat în dozele recomandate.

Află de aici de ce nu trebuie să combini niciodată medicamentele cu alcoolul.

Deși nu face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), așa cum este ibuprofenul, alergia la paracetamol apare adesea în combinație cu intoleranța la AINS.


„Alergia propriu-zisă la paracetamol este destul de rar întâlnită, mult mai rar decât alergia la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). În schimb, studii recente au arătat că utilizarea constantă a paracetamolului crește riscul apariției bolilor alergice – astm, rinită, urticarie, dermatite.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Un studiu efectuat pe un lot de 300.000 de pacienți tineri a arătat că riscul de a dezvolta astm este mai mare cu 50% la cei care administrează ocazional paracetamol și cu 250% la cei care îl utilizează constant, pe termen lung, pentru diferite afecțiuni.

Paracetamolul dă alergie prin mai multe mecanisme

„Mecanismele prin care apare alergia la paracetamol nu sunt pe deplin lămurite. Cu toate acestea, se știe că cel mai frecvent se dezvoltă reacții prin inhibarea ciclooxigenazei, mecanism similar reacțiilor care apar la AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Ca atare, medicul precizează că riscul cel mai mare de a dezvolta reacții alergice la paracetamol îl au pacienții care sunt alergici la antiinflamatoare nesteroidiene. Cu toate acestea, 97% din pacienții cu alergie la AINS tolerează bine administrarea de paracetamol.

Potrivit specialistului, mai există cel puțin două mecanisme prin care se dezvoltă alergia la paracetamol, dar acestea sunt rare:

  1. mecanismul IgE mediat sau hipersensibilizare de tip1, prin care apare alergia imediată la paracetamol;
  2. mecanismul de hipersensibilizare de tip 4 sau mediat celular, prin care apare alergia de tip întârziat la paracetamol.

Alergie la paracetamol: simptome

Edemul Quincke se poate manifesta prin inflamații la nivelul feței, limbii, laringelui, abdomenului, mâinilor sau picioarelor FOTO: Shutterstock

Medicul alergolog subliniază că reacțiile la paracetamol se manifestă, de obicei, la nivel cutanat, la nivelul mucoaselor respiratorii sau digestive și la nivel sistemic.

La nivel cutanat pot să apară erupții de tip urticarian sau eritem, angioedem (edem Quincke) sau în cazuri mai grave, erupție la nivelul întregului corp (sindromul Stevens Johnson) sau necroliza toxică epidermică, situații în care viața pacientului este pusă în pericol.

La nivelul mucoaselor respiratorii, se manifestă prin crize de bronhospasm cu respirație dificilă, tuse, wheezing sau, mai rar, prin inflamația mucoasei nazale.

La nivelul mucoaselor digestive se manifestă prin greață, vărsături, diaree.

„Reacțiile sistemice sunt și cele mai grave, deoarece pot pune în pericol viața pacientului, prin apariția șocului anafilactic, în care, prin scăderea marcată a tensiunii arteriale, sunt afectate organele vitale.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Din punct de vedere al intervalului în care se dezvoltă aceste reacții, există două situații. Se pot dezvolta reacții în mai puțin de 24 ore – de obicei reacțiile anafilactice apar la 30-60 minute după administrare – sau reacții care apar la mai mult de 24 ore după administrare.

Reacțiile tardive sunt și cele mai greu de diagnosticat, tocmai din cauza intervalului mai lung de timp în care se pot dezvolta.    

Ce doze de paracetamol provoacă reacții alergice

Potrivit unor cazuri prezentate în Jurnalul Australian de Medicină Generală, orice doză poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la acest medicament.

Primul caz prezentat este cel al unui tânăr de 24 de ani care a dezvoltat reacții de hipersensibilitate sistemică imediate caracterizate prin urticarie, diaree, diaforeză (transpirații excesive) și palpitații, de două ori după ce a ingerat 1 gram de paracetamol pentru durere de cap.

Debutul simptomelor a avut loc la două ore după ingestia de paracetamol prima oară și în decurs de 10 minute a doua oară. A fost tratat cu succes cu antihistaminice în ambele ocazii. Nu au existat alți declanșatori ale reacțiilor, anterior tolerase paracetamolul și ulterior a tolerat ibuprofenul. Nu a avut antecedente de urticarie. O provocare orală supravegheată a fost efectuată cu paracetamol; a fost tolerată o doză inițială de 100 mg, dar în urma unei doze de 900 mg a dezvoltat o erupție cutanată urticariană pe scară largă.

Al doilea caz este al unei tinere în vârstă de 19 ani care a avut patru episoade de anafilaxie caracterizate prin tuse persistentă, dificultăți de respirație, angioedem facial, urticarie și colaps. Ea a fost inițial diagnosticată ca având anafilaxie idiopatică; cu toate acestea, ulterior a devenit evident că episoadele au fost asociate temporar cu ingestia de paracetamol. După evitarea paracetamolului, ea nu a mai avut reacții. Au fost efectuate provocări orale supravegheate cu ibuprofen și l-a tolerat fără reacție. Anterior, tolerase, de asemenea, aspirina și acidul mefenamic (un antiinflamator nesteroidian) fără reacție. A fost efectuată o provocare orală supravegheată cu paracetamol și tânăra a dezvoltat urticarie și angioedem la 45 de minute după ingestia a 500 mg.

Măsuri de prim ajutor în cazul unei alergii la paracetamol 

„În primul rând, trebuie oprită imediat administrarea medicamentului. Apoi, pacienții care dezvoltă o reacție de acest tip trebuie să se adreseze de urgență unei unități medicale pentru a aprecia gravitatea. În funcție de gravitatea manifestărilor se administrează antihistaminice, corticosteroizi și adrenalină, în situația unui șoc anafilactic.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Medicul recomandă ca persoanele depistate cu reacții alergice să dispună de o trusă de urgență pentru situația în care dezvoltă o reacție și nu au acces la medic.

Metode de tratament

Nu există un tratament care să vindece alergia la paracetamol. În această situație, se recomandă stoparea administrării medicamentelor care conțin paracetamol pe tot parcursul vieții.

Găsește aici ce trebuie să știi despre prevenirea alergiilor: gesturi mici prin care care putem evita probleme mari

„Odată declanșată, alergia va dura toată viața. Tocmai de aceea este necesar să se evite administrarea ulterioară a medicamentelor care conțin paracetamol, indiferent cât timp a trecut de la reacția inițială.”

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Ce alte medicamente provoacă, cel mai des, reacții alergice

Orice medicament poate declanșa o reacție alergică. Cu toate acestea, unele medicamente sunt mai frecvent implicate în astfel de reacții. Printre pastilele cel mai frecvent implicate într-o alergie se numără, potrivit alergologului, următoarele:

  • antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) – aspirină, ibuprofen, indometacin, diclofenac;
  • antibioticele (în special penicilina și derivații – betalactamine);
  • pirazolonele – algocalmin;
  • anestezicele;
  • antihipertensivele – inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei;
  • substanțele de contrast iodate;
  • anticonvulsivantele;
  • vaccinurile;
  • chimioterapicele.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare