Intoleranța la alcool: simptomele pot să apară și brusc

Cum știi dacă ești sensibil la alcool? Semnele intoleranței pot să apară și brusc

Te înroșești la față și simți că te încălzești atunci când bei un pahar cu prietenii? Poate fi un simptom de intoleranță la alcool, o reacție mai des întâlnită decât alergia la alcool. Uneori, intoleranța poate să apară brusc, după ce ai luat anumite medicamente sau în contextul unor afecțiuni serioase.

Intoleranța la alcool este o problemă care apare pe fondul unei dereglări metabolice, al unei deficiențe în procesarea și eliminarea alcoolului la nivelul ficatului.

Alergia la alcool este foarte rar întâlnită și este legată, la fel ca toate alergiile alimentare, de o reacție exagerată a sistemului imun la un alergen – în acest caz alcoolul. Singura metodă prin care să eviți simptomele este să nu consumi deloc băuturi alcoolice.

Multe dintre simptomele alergiei la alcool sunt similare cu cele ale intoleranței la alcool. Medicul Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie explică diferența.


„În organism, alcoolul este metabolizat cu ajutorul alcool dehidrogenazei și aldehid dehidrogenazei. Atunci când există un deficit în funcționarea acestor enzime, în special aldehiddehirogenazei, se acumulează în exces produși intermediari de catabolism care produc efectele nedorite în cazul sensibilității la alcool.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Atât intoleranța la alcool, cât și alergia pot provoca greață. Dar simptomul definitoriu al intoleranței la alcool este înroșirea pielii pieptului, gâtului și feței.

De menționat că intoleranța la alcool nu este același lucru cu intoxicația cu alcool. Persoanele care au intoleranță la alcool nu se îmbată mai repede după consumul unei cantități mai mici de alcool. Această afecțiune nu crește nici nivelul de alcool din sânge. De multe ori, persoanele cu intoleranță la alcool consumă mai puțin, deoarece simptomele pe care le experimentează sunt extrem de neplăcute.

Cum se manifestă și de ce apare intoleranța la alcool

intoleranța la alcool bărbat care nu se simte bine când bea vin
FOTO: Shutterstock

„Manifestările sunt extrem de variate începând cu rinoree (n.r. – curge nasul), rash cutanat (n.r. – se înroșește pielea) și continuând cu manifestări digestive – greață, diaree, dureri de cap, tahicardie și chiar hipotensiune arterială.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Potrivit alergologului, intoleranța, uneori numită și sensibilitate la alcool, este destul de frecvent întâlnită. În unele studii, până la 7% din populație se confruntă cu acest gen de problemă.

Intoleranța la alcool este cauzată de o tulburare metabolică genetică. Atunci când majoritatea oamenilor consumă alcool, care conține etanol, o enzimă numită alcool dehidrogenază (ADH) ajută la metabolizarea (procesarea) etanolului. Ficatul transformă apoi etanolul în acetaldehidă, o substanță care poate provoca daune celulare. O altă enzimă numită aldehid dehidrogenază 2 (ALDH2) ajută la transformarea acetaldehidei în acid acetic (oțet), care este o substanță nontoxică.

În cazul persoanelor cu intoleranță la alcool, o mutație (modificare) genetică face ca ALDH2 să fie mai puțin activă sau inactivă. Drept rezultat, corpul nu poate transforma acetaldehida în acid acetic. Acetaldehida începe să se acumuleze în sânge și țesuturi, cauzând simptomele menționate mai sus.

Intoleranța la alte substanțe din băuturile cu alcool

Intoleranța la histamină

Uneori, intoleranța poate fi declanșată de histamină, o substanță prezentă în multe alimente și băuturi, în special în produsele fermentate. De exemplu, brânza maturată, carnea afumată, varza murată, vinul și berea pot conține cantități ridicate de histamină.

În mod normal, organismul produce o enzimă numită diaminoxidază (DAO) pentru a descompune histamina. Dacă organismul nu produce suficientă DAO activă, s-ar putea să apară reacții neplăcute la histamina din alimente și băuturi.

Simptomele intoleranței la histamină sunt similare cu cele ale unei reacții alergice. De exemplu, simptomele posibile includ: înroșirea pielii și mâncărime, congestia nazală, dificultăți de respirație, dureri abdominale și diaree.

Vinul roșu tinde să aibă un nivel mai ridicat de histamină decât vinul alb sau berea.

Intoleranța la sulfiți

Sulfiții sunt conservanți folosiți în foarte multe țări în băuturi alcoolice, cum sunt berea și vinul. Unele persoane prezintă simptome similare alergiilor atunci când consumă băuturi cu sulfiți: respirație dificilă, tuse, rinită alergică, respirație superficială, urticarie.

Unele persoane prezintă alergie la sulfiți, care se deosebește de intoleranță prin faptul că în cazul alergiei este implicat sistemul imun.

Cum se manifestă alergia la alcool

„Alergia la alcool este extrem de rară, însă frecvent întâlnită este alergia la anumite substanțe care sunt prezente în băuturile alcoolice. Cea mai cunoscută este alergia la sulfiți.“

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie clinică și alergologie

Manifestările tipice ale alergiei la sulfiți sunt:

  • la nivel respirator – bronhospasm (crize de astm);
  • la nivelul pielii și mucoaselor  – urticarie, rash, angioedem;
  • manifestări sistemice – șoc anafilactic, în cazuri foarte rare.

Alți potențiali alergeni din băuturile alcoolice includ: hameiul, orzul, grâul, secara, drojdia și strugurii.

Dacă ai o alergie reală la alcool, chiar și o cantitate mică îți poate provoca simptome. În unele cazuri, poate declanșa chiar șoc anafilactic, o reacție severă cu potențial letal.

Simptomele unei reacții alergice la alcool pot include:

  • mâncărime la nivelul gurii, ochilor sau nasului;
  • urticarie, eczemă sau mâncărimi ale pielii;
  • umflarea feței, gâtului sau a altor părți ale corpului;
  • congestie nazală, șuierat sau dificultăți de respirație;
  • dureri abdominale, greață, vărsături sau diaree;
  • amețeală, senzație de leșin sau pierderea conștienței.

„Pot dezvolta brusc simptome de intoleranță sau alergie la alcool?“

Este posibil ca alergia la alcool să se manifeste în orice moment al vieții. În cazul intoleranței, de regulă, persoana manifestă simptome de la primele guri de alcool consumate, cauza fiind o modificare genetică prezentă de la naștere.

Însă există și situații în care intoleranța la alcool se manifestă dintr-o dată, mai târziu în viață. Simptomele de intoleranță la alcool apar brusc dacă începi să iei un medicament care provoacă sensibilitate la alcool sau dacă dezvolți o afecțiune asociată cu o astfel de intoleranță. În cazuri rare, manifestările apărute în urma consumului de alcool pot fi un semn de limfom Hodgkin – un tip de cancer al sistemului limfatic.

Himfomul Hodgkin este un tip de cancer al sângelui care afectează sistemul limfatic. De obicei, persoanele cu această afecțiune prezintă ganglioni inflamați la nivelul gâtului, subrațului sau în zona inghinală. În majoritatea cazurilor, ganglionii inflamați nu sunt dureroși. Totuși, unele persoane cu limfom Hodgkin vor avea dureri la nivelul ganglionilor de la gât după consumul de alcool. Mai multe despre ganglionii inflamați și despre manifestările cancerului limfatic explică dr. Emilia Niculescu Mizil, medic primar hematologie clinică, doctor în științe medicale, aici.

Unele persoane au acuzat apariția unor manifestări de intoleranță la alcool după COVID-19. Însă nu există dovezi științifice care să justifice o astfel de legătură.

Cum afli dacă ai intoleranță sau alergie la alcool

Diagnosticarea alergiei sau intoleranței la alcool necesită, pe lângă o discuție cu medicul referitoare la simptome și istoric familial de alergii, următoarele:

  • o examinare fizică,
  • un test cutanat care poate determina dacă ai o alergie la alcool sau la o altă substanță din băuturile alcoolice – de exemplu, la cerealele din bere. Posibilii alergeni vor fi injectați sub pielea antebrațului sau brațului. În cazul unei reacții pozitive, vor apărea umflături roșii și mâncărime.
  • o analiză de sânge care poate măsura răspunsul sistemului imunitar la o anumită substanță, verificând cantitatea de anticorpi de tip alergic din sânge, cunoscuți sub numele de imunoglobuline E (IgE).

Cum se tratează alergia și intoleranța la alcool

intoleranța la alcool. barbat care refuză alcool
Persoanele cu intoleranță sau cu alergie la alcool ar trebui să evite consumul oricărei băuturi alcoolice FOTO: Shutterstock

Dacă ai alergie la alcool, singura modalitate de a evita simptomele este să nu mai bei deloc alcool. Chiar și o cantitate mică de alcool poate declanșa o reacție severă în cazul celor alergici. Așadar, e indicat să citești întotdeauna lista de ingrediente a alimentelor și băuturilor, să întrebi personalul restaurantului despre produsele pe care urmează să le consumi și evită orice conține alcool.

Dacă ești alergic la un alt ingredient din anumite produse alcoolice, poate fi o opțiune să consumi alt tip de băutură. De exemplu, orzul se găsește, de obicei, în bere, nu și în vin.

Dacă te confrunți cu reacții alergice ușoare, antihistaminicele orale fără prescripție medicală ar putea fi eficiente. Însă, în cazul în care dezvolți semne ale unei reacții severe, ar trebui să primești una sau mai multe doze de epinefrină. Acest medicament este cunoscut și sub numele de adrenalină. Este disponibil în autoinjectoare cu epinefrină (de exemplu, EpiPen). Dacă medicul alergolog îți prescrie un autoinjector de epinefrină, ar trebui să-l porți cu tine tot timpul și să-l folosești la primele semne ale unei reacții alergice severe. Apoi să mergi la cel mai apropiat spital pentru a primi îngrijiri.

Dacă ai o intoleranță non-alergică la alcool, la histamină, la sulfiți sau la alte componente din băuturile alcoolice, medicul alergolog te-ar putea sfătui să limitezi sau să eviți anumite tipuri de alcool. În unele cazuri, medicii pot recomanda doar medicamente care ajută la atenuarea simptomelor. Fiind o tulburare metabolică genetică, intoleranța la alcool nu are un tratament curativ.

În cazul intoleranțelor apărute brusc, medicul va identifica medicamentele sau afecțiunile care le cauzează. Eliminarea medicamentelor respective sau tratarea bolilor respective ar putea elimina și intoleranța la alcool.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare