Cum știi că ai intoleranță la cafea sau că, dimpotrivă, ești dependent de cofeină
Alergia și intoleranța la cafea sunt declanșate, în principal, de cafeină, însă pot exista și alte substanțe în boabele de cafea care pot cauza reacții neplăcute în cazul anumitor persoane.
Alergia și intoleranța la cafea nu înseamnă același lucru, nici ca manifestări, nici ca mecanisme de apariție și nici ca tratament. Dacă în cazul unei alergii la cofeină, toate produsele care conțin acest stimulent, indiferent de cantitate, ar trebui evitate neapărat, în cazul sensibilității, poate fi tolerat un anumit procent de cofeină.
Sensibilitatea la cofeină depinde de anumiți factori printre care sex, vârstă, greutate, dar și terenul genetic. În mod normal, se consideră că o cantitate de 400 mg de cofeină pe zi trebuie să fie bine tolerată. Există persoane care pot tolera cantități mult mai mari fără să apară efecte adverse, dar există și persoane la care apar efecte adverse la doze mult mai mici.
Citește aici ce beneficii are cafeaua și cât de multă e prea multă.
Gena hiposensibilității la cafea
„10% din populație are o genă care conferă hiposensibilitate la cofeină și, ca urmare, tolerează cantități mari de cofeină fără probleme. În schimb, există și persoane care au o genă care conferă sensibilitate la cofeină și nu pot tolera cantitatea normală de cofeină.“
– Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
Potrivit unui studiu din 2012, persoanele cu hipersensibilitate la cofeină au o variație a genei ADORA2A, din cauza căreia efectele cofeinei sunt amplificate și durează mai mult.
Pe lângă această genă, medicul alergolog precizează că persoanele cu sensibilitate la cofeină au și o activitate enzimatică, la nivelul ficatului – CYP1A2, redusă. Această activitate redusă se reflectă în capacitatea ficatului de a metaboliza cofeina, care este eliminată mai greu, ceea ce duce la apariția efectelor adverse.
Medicamente și suplimente care pot cauza sensibilitate la cofeină
Unele medicamente și suplimente pot interacționa cu cofeina, potențându-i efectul:
- Efedrina: combinarea cofeinei cu acest medicament cu efect decongestionant ar putea crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral sau convulsii. Efedrina se găsește în multe medicamente comune pentru răceală și gripă.
- Teofilina: acest medicament bronhodilatator poate avea efecte asemănătoare cofeinei. Prin urmare, asocierea sa cu cofeina ar putea intensifica efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi greața și palpitațiile.
- Echinacea: această plantă, utilizată adesea pentru a preveni răcelile sau alte infecții respiratorii, ar putea crește concentrația de cofeină din sânge și ar putea amplifica efectele neplăcute ale acesteia.
Cum se manifestă intoleranța la cafea
Sensibilitatea la cofeină se manifestă prin stimularea în exces a glandelor suprarenale și hiperstimularea organismului. Pot apărea, potrivit medicului:
- amețeală,
- dureri de cap,
- greață,
- hipertensiune arterială,
- palpitații – tahicardie,
- anxietate,
- irascibilitate,
- diaree,
- crampe abdominale sau musculare,
- insomnie,
- transpirație excesivă.
Efecte mai grave se pot manifesta prin dificultăți de respirație, dureri precordiale – în dreptul inimii, tahiaritmie și chiar convulsii.
Sensibilitatea nu e același lucru cu alergia la cofeină
„Alergia la cofeină este destul de rar întâlnită. Ea apare la persoanele care au o predispoziție pentru alergie. Este implicat, de asemenea, terenul genetic. În acest caz, sistemul imun este hiperreactiv și produce o reacție de respingere a cofeinei. Reacția alergică nu depinde neapărat de cantitatea de cofeină consumată, ca și în cazul sensibilității sau intoleranței la cofeină.“
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
Manifestările alergiei la cofeină sunt cele comune pentru alergiile alimentare, în general:
- mâncărime la nivelul cavității bucale (buze, limbă, cerul gurii),
- angioedem (inflamație rapidă a pielii, țesutului subcutanat, țesuturilor mucoase),
- urticarie,
- bronhospasm,
- foarte rar, șoc anafilactic.
Alergia și intoleranța la cafea pot fi cauzate și de alte ingrediente, în afară de cofeină
Boabele de cafea conțin multe substanțe diferite care pot provoca reacții în cazul anumitor persoane. De exemplu, boabele de cafea pot intra în contact cu pesticide sau substanțe chimice folosite în timpul cultivării și transportului. Oricare dintre aceste substanțe ar putea cauza o potențială reacție alergică sau intoleranță.
De asemenea, persoanele care consumă cafea cu lapte sau frișcă pot avea o intoleranță ascunsă la produsele lactate. Băuturile foarte îndulcite pot provoca reacții neplăcute din cauza zahărului. Siropurile aromatizate pot conține, de asemenea, multe alte ingrediente, care ar putea fi sursa simptomelor alergice.
Un studiu recent publicat în „Journal of Toxicology and Environmental Health“ a scos la iveală că mai multe soiuri de boabe de cafea verde au fost contaminate cu micotoxine, provenite de la fungi prezenți pe boabe. Aceste toxine pot supraviețui procesului de prăjire și pot fi prezente în cafea, provocând o reacție alergică. Cercetătorii subliniază că expunerea la micotoxine poate cauza probleme grave de sănătate și atrag atenția că ar trebui găsite soluții pentru a evita contactul cu acestea.
Citește aici despre pesticidele cu care sunt tratate fructele de pe piața din România
Cum despistăm sensibilitatea și alergia la cofeină
Medicul alergolog precizează că diagnosticul se pune pe baza manifestărilor clinice asociate cu consumul de cofeină. Diagnosticul diferențial presupune efectuarea testelor de alergie (cutanate sau sanguine) prin care se infirmă sau se confirmă alergia la cofeină. Așadar, diagnosticul sensibilității sau intoleranței la cofeină este, în mod uzual, un diagnostic de excludere. Se pot face și teste genetice care să pună în evidență mutațiile asociate cu intoleranța la cofeină, dar aceste teste nu sunt uzuale, fiind mai curând rezervate cercetării clinice.
Află de aici care sunt cele mai relevante teste pentru alergii, ce presupun și cât costă
Cafeaua decofeinizată nu e o opțiune pentru alergici
Cafeaua decofeinizată poate fi o soluție în cazul sensibilității la cofeină, pentru că în această situație reacțiile clinice depind de cantitatea de cofeină. La doze mici sau foarte mici, de obicei, manifestările nu mai apar.
„În cazul alergiei, cafeaua decofeinizată nu este o soluție, pentru că reacția alergică poate să apară chiar și la cantități infime din alergenul implicat. În această situație trebuie exclusă cafeaua și toate produsele care conțin cofeină sau care pot fi contaminate cu cofeină, în procesul de producție.“
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
Ce produse conțin cofeină și în ce cantitate
Produs | Porție | Cantitate de cofeină |
Cafea la filtru | 240 ml | 96 mg |
Cafea decofeinizată la filtru | 240 ml | 2 mg |
Espresso | 30 ml | 64 mg |
Espresso decofeinizat | 30 ml | 0 mg |
Cafea instant | 240 ml | 62 mg |
Cafea instant decofeinizată | 240 ml | 2 mg |
Ceai negru | 240 ml | 30–80 mg |
Cola | 240 ml | 22 mg |
Băutură energizantă | 240 ml | 72 mg |
Ciocolată cu lapte | 45 gr | 9 mg |
Tablete de cofeină | 1 tabletă | 200 mg |
Antinevralgic | 1 tabletă | 20 mg |
Surse suplimentare de cofeină includ:
- unele bomboane,
- unele medicamente și suplimente,
- orice produs alimentar energizant,
- anumite tipuri de gumă de mestecat.
„O persoană care are sensibilitate la cofeină nu trebuie neapărat să excludă cofeina, cum se întâmplă în cazul alergiei. Se poate stabili o doză maximală pe care persoana respectivă o tolerează și atunci poate consuma produse care conțin cantități de cofeină sub acea doză.“
Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie
Lipsa cofeinei la un dependent de cafea poate să ducă la simptome de sevraj
Prea multă cafea la un sensibil poate genera simptome, dar și lipsa cafelei la un dependent poate declanșa manifestări neplăcute.
Cafeina stimulează sistemul nervos central. Datorită efectelor pe care le are în organism și luând în calcul potențialul de abuz de cafea, specialiștii au inclus-o pe lista substanțelor care dau dependență. Cafeaua este, deci, un drog și, ca orice drog, poate duce la simptome de sevraj atunci când îi lipsește unui dependent de cafeină, potrivit specialiștilor de la Universitatea California din Los Angeles.
Severitatea simptomelor sevrajului de cafea diferă de la un individ la altul. Un articol de specialitate enumeră manifestările care pot să apară dacă ești dependent de cafea, ca o consecință a abstinenței:
- durere de cap,
- oboseală,
- un nivel redus de energie,
- vigilență redusă,
- amețeală,
- stare de spirit proastă,
- dificultăți de concentrare,
- iritabilitate,
- ceață mentală.
De obicei, astfel de simptome pot să apară la 12-24 de ore după ultima cafea băută, atinge apogeul dacă nu bei cafea timp de 20-51 de ore și pot să dureze între două și nouă zile.
Sensibilitatea la cofeină se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă
Chiar dacă ai fost mereu un mare băutor de cafea, poți dezvolta sensibilitate la cofeină pe măsură ce înaintezi în vârstă, susțin specialiștii.
Cercetările au demonstrat că adulții cu vârste înaintate elimină cofeina din corp mai lent decât tinerii. În cadrul unui studiu, băutorii de cafea cu vârste între 65 și 70 de ani au metabolizat cafeaua cu 33% mai lent decât participanții mai tineri. O eliminare mai lentă înseamnă că scade cantitatea de cafea de care avem nevoie pentru a resimți manifestările benefice ale acesteia.
În mod normal, cofeina se absoarbe în corp complet și rapid. Mai precis, la 45 de minute după ce ai băut o ceașcă de cafea, 99% din cofeina pe care o conține ajunge din sistemul digestiv în sânge, unde atinge nivelul maxim într-un interval de 15 minute de la consum.
După câteva ore, anumite enzime din ficat încep să metabolizeze cofeina. Acest proces se produce treptat și în câteva etape. La un adult tânăr, ficatul are nevoie de aproximativ 6 ore pentru a reduce la jumătate cantitatea de cofeină circulantă. Dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, enzimele implicate în metabolizarea cofeinei devin din ce în ce mai ineficiente. Iar asta se traduce printr-o eliminare mai lentă a cofeinei. De asemenea, sarcina, anumite medicamente, fumatul sunt factori care pot încetini metabolizarea cafelei.