Vitamine pentru sistemul nervos, tratament pentru Alzheimer

Vitamine și minerale pentru sistemul nervos: ce micronutrienți ar putea trata bolile Alzheimer și Parkinson

Micronutrienții, adică vitaminele și mineralele, ar putea fi folosiți în tratamentul bolilor neurologice, precum maladiile Alzheimer și Parkinson. Micronutrienții sunt esențiali pentru sănătatea sistemului nervos și nu numai, dar mai mult de 2 miliarde de oameni au carențe.

Lipsa vitaminelor și mineralelor poate duce la probleme de sănătate precum anemia, tulburările mintale sau problemele de vedere, printre altele. Studiile anterioare sugerează că un echilibru adecvat de micronutrienți poate preveni boli precum cele cardiovasculare sau autoimune.

Însă un studiu recent, realizat la Universitatea Charles din Cehia, a scos la iveală că o cantitate adecvată de micronutrienți ar putea avea valoare terapeutică în tratamentul bolilor neurologice.

Micronutrienții sunt esențiali pentru sănătatea generală. Termenul se referă la toate vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim și a rămâne sănătos.

Cu toate acestea, nu toată lumea are acces constant la toți micronutrienții necesari. Cercetătorii estimează că peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de carențe de micronutrienți.

Află aici 10 informații esențiale despre macronutrienți și micronutrienți. Cum îi calculezi pentru o dietă echilibrată

Ce sunt micronutrienții: tipuri

Există patru tipuri principale de micronutrienți:

  • vitamine solubile în apă, cum ar fi majoritatea vitaminelor din grupul B și vitamina C;
  • vitamine solubile în grăsimi, care nu se dizolvă în apă, și care includ vitaminele A, D, E și K;
  • macrominerale, minerale de care organismul are nevoie în cantități mai mari, cum ar fi calciul, magneziul, sodiul și potasiul;
  • oligoelemente, minerale de care organismul are nevoie în cantități mai mici, care includ fier, zinc, cupru și seleniu.

Cum organismul nu poate produce micronutrienți, aceștia trebuie obținuți prin consumul de alimente bogate în vitamine și minerale sau prin administrarea de suplimente alimentare.

Citește aici când se iau vitaminele și mineralele: dimineața sau seara?

Ce sunt bolile neurologice

Bolile neurologice afectează sistemul nervos central – care include măduva spinării și creierul, precum și nervii.

O boală neurologică poate fi cauzată de infecții, afecțiuni genetice, factori de mediu și leziuni ale nervilor sau măduvei spinării.

În prezent, există peste 600 de boli neurologice cunoscute, printre care:

Majoritatea bolilor neurologice nu pot fi vindecate. Medicii pot prescrie medicamente, fizioterapie, kinetoterapie, reabilitare și/sau intervenții chirurgicale pentru a ajuta la atenuarea simptomelor bolii.

Micronutrienții și bolile neurologice

Cercetătorii care au realizat studiul recent au declarat că scopul lor a fost să ofere o prezentare cuprinzătoare a rolului micronutrienților în atenuarea simptomelor anumitor afecțiuni neurologice.

Potrivit oamenilor de știință, carențele de micronutrienți pot duce la deteriorarea nervilor periferici, a sistemului nervos central sau a amândurora, ceea ce ar putea duce în final la dezvoltarea unei afecțiuni neurologice.

Cercetarea a oferit informații cu privire la tipurile de suplimente de micronutrienți care ar putea aduce beneficii în cazul anumitor boli neurologice. De exemplu, atât în boala Alzheimer, cât și în boala Parkinson, cercetătorii au concluzionat că suplimentele nutritive cu vitaminele A, B, C, D și E, precum și acidul folic, seleniul și zincul ar putea ajuta la gestionarea simptomelor.

În ceea ce privește boala Alzheimer, cercetările existente au arătat că vitamina B12 ar putea ajuta la stoparea formării proteinelor tau, una dintre cauzele acestei afecțiuni.

Autorii studiului afirmă că nivelurile de homocisteină, vitamina D, cupru și zinc ar trebui monitorizate îndeaproape la persoanele cu boala Alzheimer. În cazul pacienților cu Parkinson, nivelurile de vitamine B6, D, E și homocisteină ar trebui verificate în mod regulat.

Cercetarea oferă, de asemenea, recomandări în privința suplimentelor cu potențial terapeutic și micronutrienților care ar trebui monitorizați în cazul unor afecțiuni neurologice, inclusiv ALS, boala Wilson, boala Huntington, miastenia gravis, scleroză multiplă, epilepsia, accidentul vascular ischemic și sindromul picioarelor neliniștite.

Află de aici care sunt semnele care anunță o carență de vitamine și de minerale.

Migrenele, tratate cu suplimente de vitamina B12

Dr. Clifford Segil, medic neurolog la Centrul de Sănătate Providence Saint John din California, SUA, care nu a fost implicat în studiu, a declarant, pentru Medical News Today, că în conformitate cu practica sa clinică, există mai multe situații în care hipovitaminoza sau nivelurile scăzute de vitamine pot provoca probleme neurologice.

Cu toate acestea, neurologul a avertizat că e nevoie de precauție în ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora fiecare tulburare neurologică ar putea fi tratată cu suplimente de vitamine.

„Verific în mod regulat nivelurile plasmatice de nutrienți, inclusiv vitamina B12, la pacienții care se confruntă cu pierderi de memorie și neuropatii, nivelurile de vitamina D (25-OH) la pacienții cu scleroză multiplă și nivelurile de cupru la pacienții cu tulburări de mișcare“, a precizat medicul.

Cu toate acestea, specialistul atrage atenția că studiul conține multe afirmații dificil de susținut pentru un neurolog clinician.

„Se afirmă că manganul ar putea afecta neuronii colinergici, cauzând demența Alzheimer. Se afirmă că vitamina C poate reduce toxicitatea tratamentului din boala Parkinson și că vitamina E poate îmbunătăți funcția dopaminergică la pacienții cu Parkinson. De asemenea, se afirmă că pacienții cu ALS ar beneficia de administrarea de vitamina D și vitamina E. Tratez, de asemenea, pacienți cu migrene cu riboflavină (vitamina B2), dar nu aș spune niciodată unui pacient cu ALS că suplimentarea vitaminelor E sau D este benefică“, a concluzionat medicul.

Dr. Segil a subliniat, de asemenea, că medicii ar trebui să fie conștienți că multe boli neurologice pot fi cauzate de deficiențele nutriționale.

„Metabolismul cuprului este asociat cu o tulburare rară de mișcare numită boala Wilson și lipsa vitaminei B12 la vegetarieni provoacă adesea modificări senzoriale la nivelul membrelor inferioare sau neuropatie. Nivelurile de vitamine din sânge ar trebui să fie monitorizate în cadrul fiecărui examen medical“, a mai spus dr. Clifford Segil.

Sunt necesare mai multe studii

Dr. Neil Majmundar, director al Centrului de Neurochirurgie Cerebrovasculară/Endovasculară Hackensack Meridian Jersey Shore University a declarat, potrivit aceleiași surse, că afecțiunile neurologice sunt complexe și au cauze genetice, metabolice și alte cauze subiacente încă nedescoperite.

„În timp ce unele tulburări, cum ar fi boala Wilson și boala Huntington, au o componentă genetică clară, altele, cum ar fi accidentul vascular ischemic și neuropatia sunt asociate cu factori de risc modificabili. Prin urmare, este nerealist să ne așteptăm ca un consum crescut de micronutrienți să poată vindeca sau preveni aceste boli. Cu toate acestea, dieta și exercițiile fizice joacă un rol important în reducerea riscului multor boli“, a subliniat specialistul.

Dr. Majmundar a comentat că studiul este o resursă importantă pentru cei interesați să afle mai multe despre relația complexă dintre micronutrienți și funcțiile metabolice cheie, înțelegând că nivelurile de micronutrienți din organism nu sunt nici cauza, nici leacul pentru bolile neurologice.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare