Ce înseamnă orgoliul și când devine nesănătos

„Orgoliul e important pentru cineva guvernat de frici, care nu se simte suficient de bun”. Ce este de fapt orgoliul și când devine nesănătos

Ego-ul are o reputație proastă. Aud din ce în ce mai multe vorbe denigratoare despre ego și ce măsuri trebuie să luăm – eliberează ego-ul, transcende ego-ul, luptă cu ego-ul, distruge ego-ul, ego-ul este rău! Nu putem scăpa de ego. Este la fel de necesar pentru viață ca și respirația. Problema nu este că avem un ego, ci că permitem părților nesănătoase ale ego-ului să preia controlul și să ne conducă viața. Așadar, ce înseamnă orgoliu și când devine nesănătos?

Ce este un ego sănătos

Ne naștem fără ego. Nașterea fără ego ne permite să simțim unitatea cu mama noastră și ne permite să supraviețuim în acele timpuri extrem de vulnerabile. De-a lungul timpului, dezvoltăm un ego social. Dezvoltăm un ego pentru că suntem conectați pentru dragoste, iar acea colecție mare și misterioasă de celule din craniul nostru este un organ relațional.

În mod ideal, pe măsură ce creștem, formăm un atașament sănătos și sigur. Un atașament sănătos se simte atât de bine, ca și cum ai fi înfășurat într-o pătură pufoasă, sigură și caldă. Dacă, în timpul vieții noastre timpurii, dezvoltăm un atașament sigur și avem multe experiențe pozitive, dezvoltăm un ego sănătos.

Citește aici articolul integral: „Rolul atașamentului în relația cu copiii și de ce este esențial pentru întreaga noastră viață”

Ce înseamnă orgoliu?

Un ego sănătos ne permite să creștem cu un sentiment de iubire de sine, o reziliență solidă, capacitatea de a rezolva problemele în mod creativ, capacitatea de a dezvolta relații semnificative și un simț bine dezvoltat al existenței noastre.

Dacă, în timpul vieții noastre timpurii, suntem predispuși la experiențe negative sau nu primim ceea ce avem nevoie, ego-ul nostru poate fi rănit. Dacă nu avem ocazia să ne vindecăm într-un mod sănătos, ego-ul rănit învață să compenseze și să protejeze părțile dureroase în moduri defensive, reactive și disfuncționale. Iar aici dezvoltăm orgoliul.

Orgoliul este adesea ca un scut, care ne protejează de lumea exterioară, dar ne împiedică și să ne iubim pe noi înșine și viața noastră.

Un ego nesănătos vă va spune să rămâneți la ceea ce este confortabil, să evitați incertitudinea și să aveți așteptări nerealiste de la voi și de la ceilalți. Ego-ul nesănătos sau orgoliul are rădăcini în frică, anxietate, convingeri limitative și modele de gândire toxice.

Citește și articolul: „Pentru o relație de cuplu sănătoasă, ce așteptări să (nu) avem de la partener”

Ce ne transmite orgoliul

Deseori orgoliul apare ca nevoie de a ne situa diferiți de ceilalți, superiori sau privilegiați. Orgoliul va fi important pentru cineva guvernat de frici, care în adâncul sinelui nu se simte suficient de bun. Deseori ajunge să folosească furia pentru a se impune sau a controla alte persoane.

O persoană guvernată de propriul orgoliu va fi reactivă, dramatică, defensivă sau ușor de declanșat, repetând comportamente problematice care provoacă suferință în relațiile sale. În acest rol, când cedăm în fața propriului orgoliu, fie luptăm cu realitatea, fie o ignorăm sau încercăm să o alterăm pentru a corespunde așteptărilor noastre. Refuzăm astfel să facem față fricilor sau provocărilor și considerăm că fericirea poate apărea doar atunci când nu există durere emoțională sau frică.

Spectrul emoțiilor este îngustat deși adeseori ne simțim copleșiți de ele. Orgoliul așteaptă perfecțiune în jur și folosește învinuirea, evitarea, critica sau negarea pentru a face față situațiilor dificile. Este reactiv în fața criticii, dovadă a unei imagini de sine scăzute, în realitate, în contrast cu imaginea pe care dorește să o proiecteze.

Citește și articolul: „7 motive de critică în cuplu și efectele asupra relației”

Un orgoliu sau ego nesănătos vom întâlni la persoanele care manifestă îndreptățire și nevoia de grandiozitate, care necesită multă validare și se simt anxioase sau furioase dacă nu este disponibilă.

Cum suntem dirijați de orgoliu vom încerca să fim mereu cei care au dreptate și devenim incapabili să manifestăm compasiune sau înțelegere față de persoanele cu opinii sau convingeri diferite, considerându-le atacuri la adresa propriilor convingeri. Suntem mereu în competiție cu ceilalți întrucât orgoliul adesea se naște din comparații. Prin urmare, în raport cu succesul altora vom simți gelozie, invidie.

Este dificil să relaționăm cu cineva care își manifestă constant propriul orgoliu, întrucât, de regulă, este genul de persoană care nu își va cere scuze, nu își va asuma responsabilitatea, care trebuie mereu să aibă dreptate și să se simtă superior.

Citește aici articolul integral: „De ce ne este atât de greu să cerem iertare și ce greșeli facem frecvent”

Astfel de persoane adesea joacă un rol, iar toate acestea sunt măști pe care le purtăm pentru a ne proteja. Un ego nesănătos poate purta unele dintre aceste măști sau pe toate.

Înainte ca mintea ta să intre într-o capcană în timp ce citești această listă și recunoști unele dintre aceste semne în tine sau în cineva iubit, hai să ne oferim mai degrabă un gram de compasiune. Nu am întâlnit niciodată pe nimeni cu un ego perfect sănătos. Experiențele de viață negative fac parte din componenta de a fi uman. Nu putem scăpa de ea, dar putem lucra pentru a o vindeca.

Cum arată un ego sănătos

Când avem un ego sănătos, este mai ușor să trecem prin viață cu o inimă larg deschisă, granițe sănătoase și un sentiment solid de sine. Un ego sănătos este esențial pentru fericire, împlinire și rezistență.

Ne cultivăm un ego sănătos, la capătul opus al orgoliului atunci când suntem receptivi, gândim în termeni de posibilități, apelăm la mecanisme de adaptare sănătoase în perioade de stres, suntem mai optimiști și recunoscători, putând înțelege, aprecia și valida perspective diferite. Orgoliul nu lasă loc flexibilității, el conturează cadre rigide în interiorul cărora nu există creștere, neexistând loc de expansiune.

Recomandăm și articolul integral: „Mecanismele de apărare pot destrăma un cuplu. Cum le transformăm în avantajul nostru”

Un ego sănătos înseamnă și încredere în propria capacitate, abilitate de a tolera disconfortul și de a-și regla emoțiile, curiozitate fără  a personaliza opiniile sau acțiunile celorlalți ci menținând o perspectivă sănătoasă. Atunci când îmbrățișăm imperfecțiunile sinelui, ale altora și ale vieții, ieșim de sub tutela orgoliului. Prin urmare, ca exercițiu, să învățăm să ne asumăm responsabilitatea, să înțelegem diferența dintre dorințe și nevoi, să practicăm acceptarea, compasiunea și cooperarea, acționând cu integritate și autenticitate.

Când ego-ul nostru este sănătos, putem traversa momentele provocatoare ale vieții, putem sta în vulnerabilitate și nu vom fi copleșiți de frică, putând dezvolta conexiuni emoționale sănătoase cu ceilalți. Ego-ul sănătos ne permite să ne apreciem cu adevărat punctele forte, să ne acceptăm imperfecțiunile și să ne iubim necondiționat.

Un ego sănătos este construit pe credințe de bază care își au originea în dragoste/atașament sigur. Orgoliul este construit pe credințe de bază care își au originea în frică.

6 roluri pe care le joacă orgoliul în relația de cuplu

Când o persoană are un „ego mare”, sau spunem despre ea că este foarte orgolioasă, este plină de sine, într-un mod în care ceilalți o percep ca fiind deranjantă. Un ego mare într-un cuplu se manifestă în diferite moduri și, cel mai probabil, îl va afecta negativ. Iată cum arată orgoliul în relație:

1. Dorința exagerată de a avea dreptate, de fiecare dată

Aceasta este una dintre primele expresii pe care le are orgoliul relație, dorința de a avea dreptate în orice moment, acordând puțină atenție sau deloc sentimentelor partenerului tău. Singurul lucru care contează în acel moment este să te impui și ca partenerul tău să fie de acord cu faptul că tu ai dreptate.

Când ți se întâmplă acest lucru, s-ar putea să descoperi că îți este greu să accepți că greșești cu ceva. În plus, s-ar putea să-ți asculți cu greu partenerul și să acționezi conform a ceea ce crezi că este corect în orice moment, chiar și atunci când știi că partenerul tău poate avea o idee sau o opinie complet diferită.

2. Lipsa de comunicare

Lipsa de comunicare se datorează faptului că partenerul tău poate să fi început să meargă ca pe coji de ouă în jurul tău. Deoarece totul în relație are un mod de a deveni despre „tine”, s-ar putea să începi să observi retragerea celuilalt. Partenerul sau partenera preferă să-și păstreze secretele pentru sine de acum, eventual preferă să petreacă mai mult timp cu alte persoane decât cu tine.

Acest lucru se poate datora faptului că celălalt se va teme de bomba cu ceas care poate detona dacă încearcă să urmeze o conversație intimă cu tine în care va interveni orgoliul tău. Iar dacă face o greșeală, va prefera să vorbească cu altcineva decât cu tine, deoarece știe că tu îi poți cauza suferință, vei judeca sau eticheta.

Citește aici articolul integral: „De ce avem nevoie de intimitatea emoțională în cuplu”

3. Orgoliul și gelozia

Nu vorbim despre sentimentul obișnuit de gelozie și protecție care pot apărea când percepi o posibilă amenințare pentru relația ta. Acest tip de gelozie este de obicei nefondat, înăbușitor și uneori retroactiv. Gelozia se exprimă în multe feluri, iar una dintre ele este dorința de a fi în control, semn al fricii și nesiguranței.

Controlul pe care vei încerca să îl exerciți asupra partenerului este o energie toxică, din dorința de a dovedi că partenerul tău nu este demn. Orgoliul în relație va duce la creearea distanței între parteneri, erodând intimitatea cuplului.

4. Orgoliul maschează nesiguranța și neîncrederea

Un semn al unui ego avariat este teama sâcâitoare că nu ești suficient. Prin urmare, abordezi relația ta din postura de victimă și autocompătimire. În aceste circumstanțe, te simți presat și ca și cum ar exista o competiție nespusă între tine și partenerul tău. Îți măsori acțiunile în raport cu un set de standarde prea înalte și, în multe cazuri, este totul în mintea ta.

5. Aroganța

Aceasta este una dintre cele mai mari probleme de ego într-o relație. Una dintre expresiile standard ale orgoliului într-o relație este mândria și egocentrismul total. Problema cu aroganța este că începe încet, dar se poate transforma într-un lucru masiv într-o secundă. De asemenea, mândria distruge relațiile.

De obicei, aroganța într-o relație începe atunci când o persoană începe să simtă că este mai bună decât partenerul său. Acest lucru se poate datora faptului că au câștiguri mai mari, au mai mult succes în carieră sau ar putea fi rezultatul unor factori pe care i-au adunat în minte („sunt mai atrăgător/mai interesant/mai amuzant/mai isteț”).

Citește aici articolul integral: „10 calități masculine atrăgătoare pentru femei”

6. Orgoliul naște competiții în cuplu

Un mod în care orgoliul în relație își face prezența este să te pregătești pentru competiții nesănătoase cu partenerul. Când relația ta începe să devină extrem de competitivă (în mod greșit), fii sigur că orgoliul cuiva este la mijloc. Când te trezești concurând să aduci mai mulți bani, să devii mai de succes și mai independent financiar, astfel încât să-ți poți „pune partenerul la locul lui”, este semn că orgoliul tău a preluat frâiele relației.

Nu putem evita, scăpa, distruge sau transcende ego-ul nostru. Putem vindeca experiențele timpurii, putem schimba tiparele subconștiente de frică și să ne reproiectăm viețile. Ego-ul face tot posibilul pentru a ne ajuta să fim oameni întregi și sănătoși. Depinde de noi să dăm ego-ului ceea ce are nevoie pentru a-și face treaba într-un mod iubitor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare