Deși nu este o recomandare să greșim tot mai des, greșeala este inevitabilă atunci când învățăm, când ne exprimăm creativitatea, când avem curajul de a încerca ceva nou. Așadar, greșeala este asumarea ieșirii din zona de confort, pentru atingerea unui nou obiectiv. Doar prin încercare și eroare ajungem la ceea ce ne propunem și, totuși, teama de ridicol, de rușine și expunere ne panichează și ne ține pe loc. Ne limităm singuri accesul la cunoaștere și dezvoltare dacă cedăm în fața fricilor. Vrei să reușești în ceea ce îți propui? Atunci acceptă faptul că din greșeli învățăm.
Ce este greșeala?
O greșeală este o hotărâre sau o acțiune pe care o regretăm. Ea provoacă un anumit grad de durere, pierdere sau conflict. Mai bine spus, greșeala este o consecință (care nu ne place) a unei alegeri pe care o facem la un moment dat, cu toate cunoștințele pe care le avem la momentul respectiv.
Facem greșeli în fiecare zi. Ele prezintă întotdeauna un exemplu de ce să nu facem data viitoare. Chiar dacă am analiza profund toate opțiunile și am fi suntem siguri că facem alegerea corectă, tot nu vom ajunge întotdeauna la rezultatul dorit sau anticipat.
Deși experiențele sunt dureroase, din greșeli învățăm, având oportunitatea de a crește și de a ne perfecționa abilitățile. Cu toate acestea, ne este frică să facem greșeli, le evităm și încercăm adesea să le acoperim atunci când ele apar.
De cele mai multe ori, vedem greșelile ca fiind probleme și nu parte fundamentală a procesului nostru de învățare și dezvoltare. Procedând astfel, evităm să ne asumăm responsabilitatea pentru erorile noastre și, prin urmare, pierdem șansa de a învăța ceva nou.
Rușine, vinovăție și eșec
Deseori, greșeala este legată de noțiunea de eșec. Chiar și societatea ne învață să ne simțim rușinați și vinovați pentru eșec și ne cere să facem orice este posibil pentru a evita să greșim. Aceste sentimente de rușine și vinovăție îi îndepărteză pe oameni de obiectivele lor pentru că, pur și simplu, nu sunt pregătiți să facă față obstacolelor cu care se vor confrunta pe drumul spre progres.
Teama de a nu greși ne limitează experiențele și ne ține captivi într-o zonă de confort, fără provocări. Scopul vieții noastre este să explorăm și să ne dezvoltăm. Așa a evoluat lumea: prin încercare și eroare. Așa cresc și se dezvoltă și copiii. Ei nu pot fi creativi dacă se tem de eșec.
Experimentarea, cercetarea și descoperirile lor se bazează pe mai multe răspunsuri greșite până când soluția corectă apare în cele din urmă. Gândiți-vă cum învață un copil să vorbească: la început va stâlci cuvintele sau se va bâlbâi atunci când va vrea să spună totul dintr-odată. În același fel procedează și când învață să meargă.
Despre acești copii, nimeni nu va spune că au eșuat. Abilitățile lor lingvistice sau motorii se vor dezvolta treptat. Succesul lor nu a fost încă atins. A ne referi la acest proces ca fiind un eșec ar fi foarte distructiv și copleșitor. Și totuși, cu noi, adulții, o facem. Poate ar fi timpul să învățăm de la copii tenacitatea de a nu renunța, chiar și după greșeli repetate.
De multe ori, din teama de eșec evităm expunerea în situații noi, învățarea, ne cenzurăm creativitatea și uităm să ne și bucurăm de un drum pe care îl parcurgem. De câte ori ne mai jucăm? De câte ori privim cu curiozitate o provocare? De multe ori, primul gând care ne apare în minte este „Dacă mă fac de râs?” sau „Ce vor spune ceilalți despre mine?”. Și cum anticipările noastre deseori sunt negative, refuzăm să încercăm.
Cu cât suntem mai deschiși și flexibili către noi experiențe și oportunități de creștere, atunci avem mai puține șanse de a ne teme de greșeală. Dacă suntem terifiați de gândul că putem greși, pierdem oportunitatea de a trăi pe deplin. Oamenii care cred că o greșeală înseamnă o oportunitate de dezvoltare spun: „Când lucrurile devin grele, depun mai mult efort.” sau „Dacă greșesc, încerc să învăț și să-mi dau seama ce pot face mai bine data viitoare”. Pe de altă parte, oamenii care nu cred că pot învăța din greșelile lor nu vor profita de aceste oportunități.
Poți citi aici articolul integral despre cei care reușesc mereu să „pice în picioare”.
Eșecuri celebre
Oare cum ar arăta lumea de azi dacă cercetătorii, oamenii de știință, exploratorii, etc., ar fi renunțat după prima greșeală, la primul eșec? Da, atunci când te expui lumii prin idei inovatoare, prin curajul de a face ceva diferit, șansele sunt să primești și feedback negativ. Atunci când îți manifești creativitatea, este posibil să nu fii apreciat imediat. Cei care te arată cu degetul, deseori simt o mare frică în fața rușinii. Nu sunt mai puternici, nici mai buni, ci doar la adăpostul umbrei, când toate reflectoarele sunt pe tine. Recomand cartea „Curajul de a fi vulnerabil” a lui Brené Brown.
Se spune că profesorii lui Thomas Edison au afirmat că este „prea prost să învețe ceva” și a fost concediat în repetate rânduri întrucât nu era suficient de productiv. Ca inventator, Edison a eșuat de 1.000 de ori până să reușească să inventeze becul. Putea să renunțe, nu?
Agatha Christie a scris prima carte la 22 de ani și a fost refuzată de multiple edituri. La fel a pățit și cu următorul titlu. Până azi, rămâne una dintre cele mai bine vândute autoare. Poate pentru că nu a renunțat după eșec? Primul volum din „Harry Potter” al lui J.K. Rowling a fost respins de 12 ori până la publicare, iar în prezent, cu toții îl știm pe micul vrăjitor.
În știință, ca în viață, treci prin numeroase greșeli până să ajungi la răspunsul corect. Albert Einstein, unul dintre cele mai mediatizate genii, a făcut greșeli încă dezbătute de fizicienii de azi. Nikola Tesla, om de știință cu un slab simț al afacerilor (comparativ cu Edison) a făcut greșeli financiare răsunătoare. Dar cu toate acestea, îl știm pentru succesele sale științifice.
Dacă ne raportăm doar la greșeală, pierdem din vedere obiectivul final. Fie că este pur recreativ (să învăț un sport nou sau un joc nou), fie că este relațional (să învăț să comunic asertiv, să îmi comunic nevoile, să fiu vulnerabil), fie academic, pentru a atinge un obiectiv, trebuie să ai curaj să faci greșeli și să nu renunți în baza lor.
Cum putem învăța din greșeli
Recunoaște-ți greșelile. Pentru a învăța din greșeli, trebuie să le recunoaștem. Deseori, oamenii caută să dea vina pe alții pentru erorile lor sau încearcă să-și minimizeze responsabilitatea. Alții se tem că ar putea să pară slabi, însă nerecunoașterea greșelii duce la pierderea respectului din partea celorlalți. Admiterea erorilor ajută să câștigăm respectul oamenilor din jur.
Arată-ți compasiune. Dacă ne arătăm compasiune nouă, vom rămâne motivați și vom continua să ne îndreptăm către obiectivul nostru. Acceptarea plină de compasiune a propriilor greșeli sporește determinarea de a ne atinge obiectivele.
Reflectează. În timp ce ne arătăm compasiune, este necesar să reflectăm asupra greșelilor noastre pentru a fi productivi. Trebuie să luăm în considerare lucrurile care au condus către greșeală și ce pași am putea face în viitor pentru a îmbunătăți situația. Ne putem gândiți la lecțiile pe care le-am învățat din greșeală și la modul în care le-am putea aplica și în alte domenii ale vieții noastre.
Schimbă-ți mentalitatea. Este necesar să ne lărgim orizonturile minții și să nu privim o greșeală doar ca pe o perfecționare de abilități ci ca pe o extindere a tuturor cunoștințelor noastre. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne privim greșelile dintr-o perspectivă care ne oferă o viziune mai amplă asupra vieții. Asta ne va ajuta să ne vedem greșelile într-o proporție mai realistă, ne va ajuta să ieșim din blocaj și să continuăm să mergem înainte.
Fă-ți un plan. Pe măsură ce ne gândim la cum putem crește și cum ne putem dezvolta în viitor, este necesar să facem un plan cât mai detaliat cu metode care să ne împiedice să repetăm o greșeală. În același timp, trebuie să rămânem flexibili în timp ce implementăm planul.
Învață-i și pe alții. Atunci când alegem să ajutăm și alți oameni să învețe din greșelile noastre, întărim lecțiile pe care le-am învățat din greșeli iar oamenii ar putea găsi aceste lecții ca fiind foarte valoroase. În plus, vom construi și relații de încredere cu ceilalți.
Nu putem schimba greșelile pe care le-am făcut însă putem alege modul în care răspundem atunci când facem o greșeală. Este important să recunoaștem că a greși este inevitabil și că încercarea și eroarea fac parte din evoluția noastră.
Frica de greșeală și eșec ne blochează îndeplinirea obiectivelor pe care care le stabilim. Ne ține captivi într-o viață trăită fără satisfacții și posibilități. Eliberarea de această frică ne va permite să trăim o viață cu sens.