Cele mai bune nootropice, medicamentele inteligenței

Nootropicele îmbunătățesc memoria, concentrarea și creativitatea. Care sunt cele mai eficiente și la ce să fii atent

Medicamentele sau suplimentele care stimulează memoria, concentrarea și creativitatea poartă denumirea generică de nootropice. Unele sunt prescrise de medici pentru tratamentul tulburărilor cognitive, pe când altele pot fi folosite inclusiv de persoanele sănătoase atunci când trec prin perioade stresante la serviciu sau au examene importante.

Termenul nootropice făcea referire inițial la substanțele chimice care îndeplineau criterii foarte specifice. Dar în prezent este folosit pentru a descrie orice substanță naturală sau sintetică care poate avea un impact pozitiv asupra abilităților mentale.

Nootropicele sunt extrem de populare în societatea modernă atât de competitivă – pentru că au efect asupra memoriei, concentrării, creativității, motivației și chiar asupra inteligenței, spun unii susținători.

În general, nootropicele se împart în trei categorii principale: suplimente alimentare, compuși sintetici și medicamente eliberate pe bază de rețetă.

Cum acționează nootropicele


„Nootropicele sunt un grup de substanțe care îmbunătățesc gândirea, memoria și învățarea, în special, în cazurile în care aceste funcții cognitive sunt afectate. Ele sunt bine tolerate de pacienții cu tulburări cognitive, iar efectele apar după o utilizare îndelungată, neavând efect imediat.”

Dr. Mirela Ilie, medic specialist neurolog


Medicul precizează că acestea sunt clasificate în 4 subgrupe:

  • nootropice clasice (dimetiletanolamină – DMAE, nicergolina, piracetam, piritinol);
  • substanțe care stimulează metabolismul cerebral (cum este vinpocetina);
  • colinergice (fosfatidilcolina și lecitina);
  • extracte de plante cu efect nootropic (ginseng, ginkgo biloba, ashwagandha, guarana, rhodiola rosea, maca).

Potrivit specialistului, printre mecanismele de acțiune ale substanțelor nootropice se pot enumera:

  • stimularea metabolismului fosfolipidelor membranelor neuronale,
  • eliminarea radicalilor liberi de oxigen,
  • efect antiagregant plachetar,
  • îmbunătățirea proprietăților componentelor sângelui.

Acestea sunt indicate în tulburări calitative ale stării de conștiență, în tulburări de învățare, de memorie mai ales în tulburarea cognitivă ușoară.

Cele mai bune substanțe pentru memorie și concentrare

Cafeina, bună pentru atenție și concentrare

nootropice guarana
Fructele de guarana conțin chiar mai multă cafeină decât cafeaua FOTO: Shutterstock

Cafeina este cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. Se găsește, în mod natural, în cafea, cacao, ceai și guarana și se adaugă la multe sucuri, băuturi energizante și medicamente. Poate fi administrate și sub formă de supliment, inclusiv în combinație cu alte substanțe.

Cafeina acționează prin blocarea receptorilor de adenozină din creier, oferind un plus de energie. Un aport scăzut până la moderat de cafeină (40 mg-300 mg) crește vigilența și atenția și scade timpul de reacție, potrivit cercetărilor.

L-teanina stimulează creativitatea

nootropice ceai verde
Ceaiul verde este principala sursă de L-teanină FOTO: Shutterstock

L-teanina este un aminoacid natural care se găsește în ceai, dar poate fi administrat și ca supliment. Mai multe studii au arătat că administrarea a 200 mg de L-teanină are efect calmant, fără să provoace somnolență. S-a constatat că și o cantitate de doar 50 mg, adică cea găsită în aproximativ două căni de ceai preparat – stimulează undele alfa din creier, asociate creativității.

L-teanina este și mai eficientă atunci când este combinată cu cafeina. Din acest motiv, suplimentele pentru îmbunătățirea performaneței cognitive le conțin pe ambele. În plus, ceaiul verde conține, în mod natural, atât cafeină, cât și L-teanină.

Creatina îmbunătățește memoria pe termen scurt

creatină nootropice
Creatina este un supliment disponibil de obicei sub formă de pudră, folosit mai ales de pasionații de fitness FOTO: Shutterstock

Creatina este un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce proteine. Deși suplimentele cu creatină sunt extrem de populare printre pasionații de fitness, deoarece ajută la creșterea masei musculare, acestea au beneficii impresionante și pentru creier.

Creatina intră în creier și creează o moleculă folosită pentru creșterea rapidă a nivelului de energie din celulele cerebrale. Această disponibilitate crescută de energie este asociată cu îmbunătățirea memoriei pe termen scurt și a abilităților cognitive, în special la vegetarieni și la persoanele extrem de stresate.

Studiile arată că 5 grame de creatină pe zi nu produce efecte negative. Dozele mai mari sunt, de asemenea, eficiente, dar cercetările privind siguranța lor pe termen lung nu sunt disponibile.

Bacopa monnieri, tratament naturist pentru memorie si concentrare

Bacopa monnieri se găsește, de obicei, sub formă de capsule din frunzele plantei, dar și în anumite ceaiuri pentru creșterea puterii de concentrare FOTO: Shutterstock

Bacopa monnieri este o plantă folosită în medicina ayurvedică pentru a îmbunătăți funcția cognitivă.

Mai multe studii au scos la iveală că suplimentele de Bacopa monnieri pot accelera procesarea informațiilor în creier, pot reduce timpii de reacție și pot îmbunătăți memoria. Conține compuși activi numiți bacozide, care protejează creierul împotriva stresului oxidativ și îmbunătățesc semnalizarea în hipocamp, o zonă a creierului în care sunt procesate amintirile.

Efectele suplimentelor cu Bacopa monnieri nu se observă imediat. Prin urmare, dozele de 300-600 mg ar trebui luate timp de câteva luni pentru beneficii maxime.

Rhodiola rosea pentru memoria și concentrarea elevilor

De la planta de Rhodiola se folosesc mai ales rădăcinile uscate și rizomii FOTO: Shutterstock

Rhodiola rosea este considerată o plantă adaptogenă care ajută organismul să gestioneze mai eficient stresul. Mai multe studii au arătat că suplimentele cu Rhodiola rosea pot îmbunătăți starea de spirit și pot atenua senzația de epuizare, atât la persoanele anxioase, cât și la cele extrem de stresate.

S-a demonstrat că administrarea de doze zilnice mici de Rhodiola rosea poate reduce oboseala mentală și crește sentimentul de bunăstare ale elevilor și studenților în timpul perioadelor stresante, cum sunt sesiunile sau examenele.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina doza optimă și pentru a înțelege mai bine modul de acțiune al plantei.

Panax ginseng reduce oboseala mentală

Panax ginseng se mai numește și ginseng asiatic FOTO: Shutterstock

Rădăcina de ginseng Panax este un remediu medicinal străvechi folosit pentru a stimula funcția cognitivă. S-a demonstrat că administrarea unei singure doze de 200-400 mg de ginseng Panax reduce oboseala creierului și îmbunătățește semnificativ performanțele mentale în timpul sarcinilor dificile.

Deși nu este clar cum acționează, efectele sale se pot datora proprietăților antiinflamatorii puternice, care protejează creierul de stresul oxidativ.

Suplimente cu extract de Ginkgo biloba pentru concentrare la adulți

Frunzele de Ginkgo biloba au în compoziția lor cantități ridicate de antioxidanți FOTO: Shutterstock

Extractele din frunzele arborelui Ginkgo biloba pot avea, de asemenea, efecte pozitive asupra creierului. S-a demonstrat că suplimentele de Ginkgo biloba îmbunătățesc memoria și concentrarea la adulții în vârstă sănătoși, atunci când sunt luate zilnic, pe o perioadă de șase săptămâni.

Administrarea de Ginkgo biloba înainte de o activitate extrem de stresantă reduce, de asemenea, hipertensiunea arterială și scade nivelul de cortizol.

Se presupune că unele dintre aceste beneficii se pot datora creșterii fluxului de sânge către creier după suplimentarea cu Ginkgo biloba.

Nicotina poate trata lipsa de atenție, dar nu este recomandată de specialiști

Nicotina se recomandă doar sub formă de gumă, plasturi etc. pentru persoanele care încearcă să se lase de fumat, pentru a contracara efectele adverse ale sevrajului FOTO: Shutterstock

Nicotina este o substanță care se găsește, în mod natural, în multe plante, în special în tutun. Este unul dintre compușii din țigări care creează dependență.

Studiile arată că nicotina poate avea efecte nootropice, cum ar fi îmbunătățirea vigilenței, în special la persoanele cu probleme de atenție.

De asemenea, s-a descoperit că îmbunătățește funcția motrică. Cu toate acestea, această substanță poate crea dependență și este letală în doze mari, așa că se recomandă prudență în folosirea ei.

Din cauza riscului de dependență, nicotina nu este recomandată de specialiști. Cu toate acestea, folosirea produselor cu nicotină este justificată pentru cei care încearcă să se lase fumat.

Piracetam, eficient în cazul declinului cognitiv

Piracetam este o moleculă nootropică sintetică. S-a dovedit că îmbunătățește memoria la persoanele cu declin cognitiv asociat îmbătrânirii, dar nu pare să aibă prea multe beneficii la adulții sănătoși.

În anii 1970, câteva studii de mici dimensiuni au sugerat că piracetamul poate îmbunătăți memoria la copiii și la adulții sănătoși, dar aceste constatări nu au fost confirmate. Deși piracetamul este disponibil la scară largă și este promovat ca un medicament pentru inteligență, lipsesc cercetările asupra efectelor sale.

Modafinil

Modafinilul este un medicament care poate fi eliberat doar pe bază de prescripție medicală și este adesea folosit pentru a trata narcolepsia, o afecțiune care provoacă somnolență incontrolabilă.

Efectele sale stimulante sunt similare cu cele ale amfetaminelor sau cocainei. Cu toate acestea, studiile pe animale sugerează că are un risc mai scăzut de dependență.

Mai multe studii au arătat că modafinilul reduce semnificativ senzația de oboseală și îmbunătățește memoria la adulții deprivați de somn. De asemenea, îmbunătățește funcția executivă sau capacitatea de a gestiona în mod corespunzător timpul și resursele pentru îndeplinirea obiectivelor.

Amfetamine

Amfetaminele sunt o clasă de medicamente eliberate doar pe bază de prescripție medicală, folosite adesea pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și narcolepsia, dar sunt din ce în ce mai utilizate de adulții sănătoși pentru a îmbunătăți atenția și concentrarea.

Acestea acționează prin creșterea disponibilității dopaminei și noradrenalinei în cortexul prefrontal, o zonă a creierului care controlează memoria de lucru, atenția și comportamentul. Cei care le folosesc se simt mai vigilenți și mai optimiști. Amfetaminele scad inclusiv pofta de mâncare.

În funcție de doza și tipul de pastilă prescrisă, efectele durează până la 12 ore. Este important de reținut că aceste medicamente nu sunt lipsite de efecte secundare care includ: anxietatea, apetitul sexual scăzut și transpirația excesivă. Dacă sunt asociate cu alcool, pot provoca atac de cord.

Metilfenidat

Metilfenidat este un alt medicament eliberat pe bază de prescripție medicală utilizat pentru a gestiona simptomele ADHD și ale narcolepsiei.

La fel ca amfetaminele, este un stimulent și crește concentrațiile de dopamină și noradrenalină din creier. La adulții sănătoși, medicamentul îmbunătățește memoria pe termen scurt, viteza de procesare a informațiilor și atenția.

Este, de obicei, bine tolerat, dar poate avea efectul opus și poate afecta gândirea, în doze prea mari. Cele mai frecvente efecte secundare includ: insomnie, dureri de stomac, dureri de cap și pierderea poftei de mâncare.

De asemenea, poate provoca halucinații, psihoze, convulsii, aritmii cardiace și tensiune arterială crescută, în special atunci când este administrat în doze mari.

Efecte adverse și contraindicații ale nootropicelor

„Efectele adverse sunt rare și includ: tulburări de somn, agitație, creșterea libidoului. Sunt contraindicate în caz de hipersensibilitate, sarcină și alăptare, iar guarana nu se recomandă la pacienții cu boli cardiovasculare, Rhodiola nu se recomandă la pacienții cu psihoză maniaco-depresivă și suplimentele cu Ginkgo biloba nu ar trebui asociate cu tratamentul anticoagulant. Nu sunt suficiente date privind eficiența și siguranța substanțelor nootropice la persoanele sănătoase.“

Dr. Mirela Ilie, medic specialist neurolog

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare