Libidou scăzut sau prea crescut? Cauze și soluții pentru femei și bărbați

Probleme cu libidoul? Cum echilibrăm balanța apetitului sexual în cuplu

Este puțin probabil ca partenerii unui cuplu să fie întotdeauna pe aceeași lungime de undă în privința apetitului sexual. Asta nu înseamnă că un libidou mai mic sau mai mare al unuia dintre ei trebuie să fie motiv de permanente reproșuri, nemulțumiri sau chiar de rupere a relației.

Dacă libidoul tău nu este în concordanță cu al partenerului de cuplu, acest lucru poate deveni frustrant, chiar dacă vă iubiți și vă înțelegeți excelent pe multe alte planuri. Pe de o parte, apar tot felul de temeri – dacă partenerul nu se simte satisfăcut în relație și ne vom despărți/mă va înșela sau dacă nu mai este atras de mine? Pe de alta, unul dintre parteneri se va simți respins, iar celălalt se va autoînvinovăți, iar aceasta nu este nici pe departe o situație benefică relației.

Citește aici cum să primim și să oferim afecțiunea dorită în cuplu. „Dacă vreau ceva de la el, inițiez eu! Fie că vorbim despre îmbrățișări, sărut sau… sex!”

Ce este libidoul

Când spui libidou, te referi la dorința sexuală sau, mai exact, la instinctul care îi determină pe oameni să inițieze și să întrețină o activitate sexuală. Se consideră că bărbații au un libidou mai crescut decât femeile, pe care și-l manifestă cu mai puține rețineri comparativ cu acestea. Însă lucrurile pot varia mult în funcție de diverși factori.

Ce influențează libidoul

Dorința sexuală suferă fluctuații de-a lungul vieții și este influențată de diferite aspecte, precum vârsta, nivelul de stres, anumite tratamente sau afecțiuni, administrarea pilulelor contraceptive, sarcina sau menopauza (andropauza, în cazul bărbaților).

Poate fi influențată, desigur, și de gradul de atracție față de partenerul de cuplu și de cât de satisfăcut te simți alături de el când faceți sex; de exemplu, un act sexual care durează de fiecare dată prea puțin este cel mai probabil nesatisfăcător pentru femeie, și astfel bărbatul trebuie să găsească alte metode pentru ca plăcerea să fie prezentă de ambele părți.

Libidoul la bărbați

Este împământenită ideea că bărbații au un apetit sexual crescut, că au fantezii erotice mult mai des decât femeile și că pentru ei nu există „prea mult“ când vine vorba de sex. Însă și bărbații pot avea probleme cu libidoul, partenera de cuplu fiind cea care se simte frustrată de frecvența redusă a contactelor sexuale sau de finalitatea lor. Asta pentru că performața sexuală nu ține doar de dorință, ci și de capacitatea organismului de a ține pasul.

Este bine de știut că vârsta, stresul și unele medicamente care dau peste cap echilibrul hormonal sunt printre cele mai comune cauze ale disfuncției erectile la bărbați.

Dacă pentru doamne trebuie să fie îndepliniți, de regulă, mai mulți factori pentru a se bucura de o experiență sexuală reușită, în cazul bărbaților lucrurile sunt, de cele mai multe ori, mult mai simple, factorii sociali și culturali fiind pentru ei mult mai puțin importanți atunci când își doresc să facă sex.

De unde știi că ai, într-adevăr, o problemă legată de libidou

Doar pentru că partenerul tău are anumite așteptări sau pentru că alte cupluri au contacte sexuale mai des decât voi, nu înseamnă că ai o problemă reală cu libidoul. Lucrurile în această privință sunt cât se poate de personale și de subiective.

libidou. medic cristina tănase damian
Dr. Cristina Tănase Damian, Femme Boutique Medical

„Din păcate, foarte multe tinere se află sub presiunea socială generată de emisiuni TV, articole de revistă sau discuții cu prietenele în care se stabilește un target, de exemplu, sex de 5-6 ori pe săptămână. Astfel, ajung repede la concluzia că au o problemă cu libidoul. Nu. Fiecare individ (femeie sau bărbat) are nevoile sexuale proprii, iar în funcție de o multitudine de factori, frecvența raporturilor sexuale diferă. Cel mai important aspect nu este satisfacerea opiniei publice, ci armonia în cuplu. Așadar, sfatul meu este ca partenerii să își comunice unul altuia nevoile personale și să stabilească de comun acord o rutină“, explică dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist obstetrică – ginecologie, specializată în consultații de infertilitate și proceduri de reproducere umană asistată.

Desigur că, dacă nu te atrage deloc ideea de a face sex și ești în căutare permanentă de motive pentru a evita această activitate, în ciuda faptului că îți iubești partenerul, cauza ar trebui descoperită și tratată.

Când să ceri sfatul unui medic

Dacă simți disconfort sau dureri în timpul actului sexual sau dacă apar sângerări, este obligatoriu să te prezinți la medicul ginecolog pentru control pentru verificarea stării de sănătate. Cauzele pot fi multe, unele banale, altele complexe,de la o simplă candidoză până la o endometrioză, pe care doar medicul le poate observa, diagnostica și trata. „Se va face un consult ginecologic complet (examen clinic, ecografie transvaginală și un profil hormonal) și o anamneză, în vederea ajustării sau schimbării anumitor tratamente medicamentoase care ar putea influența libidoul“, explică medicul.

În cazul bărbaților, medicul urolog sau androlog sunt cei care trebuie vizitați pentru sfaturi.

Dacă persoana, indiferent de sex, suferă de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, acestea trebuie controlate mai bine.”

Dr. Cristina Tănase Damian

Libidou scăzut la femei  – cauze

Cauzele apetitului sexual scăzut la femei pot fi de natură emoțională/psihică (o traumă, lipsa încrederii în partener, depresie, alte conflicte interioare) sau de natură fizică. Medicul ne spune care sunt cele mai frecvente din această a doua categorie:

  • Probleme sexuale – dispareunie ( durere în timpul contactului sexual).
  • Boli – ginecologice ( infecții vaginale netratate, persistente, endometrioză – asociază dispareunie profunda, epiziorafii dureroase după nașterea pe cale vaginală), cancer (prin radioterapie pelvină sau chimioterapie), diabet zaharat, artrită, boli neurologice.
  • Medicamente – anticoncepționale (există studii cum că anticonceptionalele duc la o scădere a libidoului), antidepresive, mai ales inhibitorii selectivi de serotonină.
  • Alcoolism.
  • Intervenții chirurgicale – mai ales cele din sfera ginecologică.
  • Oboseală.
  • Vârsta (după 30 de ani apare un declin fiziologic al secreției de hormoni androgeni, prin urmare scade și interesul pentru activitatea sexuală).

Modificările hormonale din timpul sarcinii, alăptării sau menopauzei pot influența și ele negativ apetitul sexual.

Uneori, rezolvarea este la psiholog

Problemele cu libidoul pot fi cauzate de o experiență dureroasă (din punct de vedere fizic sau emoțional, inclusiv infidelitatea) pe care ai avut-o în trecut, indiferent că o conștientizezi sau nu. În aceste situații, consilierea psihologică este foarte utilă, fiind necesară uneori și terapia de cuplu. Vizita la un specialist sexolog este, de asemenea, o soluție salvatoare de multe ori.

Cum stimulezi dorința sexuală

În primul rând, variind activitățile din dormitor. Puteți încerca o mulțime de jocuri, care alungă inhibițiile și monotonia. Masajul, săruturile, atingerile, îmbrățișările pot să fie un substitut pentru sex sau o parte importantă din preludiu, care nu trebuie nicidecum să lipsească.

Vorbiți despre ceea ce vă doriți și faceți acele lucruri, dacă sunteți amândoi de acord cu ele. Totodată, poate fi util ca fiecare dintre voi să propună ziua când se va întâmpla următoarea partidă de sex: luni dimineața înainte de muncă, miercuri seara după ce mergeți la film? Acest lucru îți lasă timp să te pregătești pentru momentul respectiv, iar partenerul cu libidou crescut va fi mai puțin frustrat, știind exact când urmează să aibă parte de sex.

Câteva arome și alimente sunt celebre pentru efectul lor afrodiziac: santalul, patchuli și scorțișoara sunt aromele care aduc dragostea, iar în privința alimentelor, câștigătoare sunt ciocolata neagră, vinul roșul și stridiile. Un stil de viață sănătos, sportul, evitarea fumatului și a consumului de alcool în exces, odihna pot contribui la creșterea libidoului!

În cazul în care uscăciunea vaginală este cea care te face să eviți să faci sex, există o multitudine de lubrifianți, dar și de terapii hormonale (care se urmează la recomandarea medicului: ovule, unguente pe bază de estrogen) care pot rezolva această problemă.

Cum satisfaci un libidou crescut

Dacă unul dintre parteneri are chef de sex mult mai des decât celălalt, această activitate care ar trebui să fie plăcută se poate transforma ușor într-o corvoadă.

Să faceți sex de două ori pe lună este puțin probabil să fie satisfăcător, la fel cum de două ori pe zi se întâmplă, în cele mai multe cupluri, doar la ocazii speciale. Soluția este să stabiliți de comun acord o frecvență a contactelor sexuale care să vă mulțumească.

De exemplu, de două ori pe săptămână. Totodată, atunci când apetitul tău sexual nu este la fel de intens precum al partenerului, poți încerca să compensezi oferindu-i mai multă atenție, susținere, tandrețe și asigurându-l de sentimentele tale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare