Cum poți influența dezvoltarea creierului copilului în primii ani de viață

Dezvoltarea creierului copilului în primii ani de viață. Top cu cele mai importante măsuri ce pot fi luate de părinți

În mare măsură, genetica este cea care dictează modul în care funcționează creierul unui copil, iar acest lucru nu poate fi influențat indiferent ce am face. Totuși, depinde de părinți și de stilul de viață al familiei pentru ca fiecare copil să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare neurocognitivă.

Creierul este printre primele organe care se dezvoltă la scurt timp după concepție, iar întregul proces poate fi semnificativ alterat de cel puțin două lucruri: consumul de alcool și lipsa acidului folic. Ulterior, după naștere, o serie de alte aspecte influențează dezvoltarea neurocognitivă, de la alimentație și afecțiunea părinților, până la joacă, somn și rutine de antrenare a creierului. Ne-a vorbit despre toate acestea dr. Catrinel Iliescu, medic primar neurologie pediatrică, în cadrul Sănătatea în focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu Smart Living.

Prima etapă de dezvoltare și importanța acidului folic

Despre intelect sau cogniție se poate vorbi după vârsta de 6 ani, iar tot ceea ce se petrece în perioada de dinainte poartă numele de neurodezvoltare, explică medicul. Zonele creierului se dezvoltă succesiv, tocmai de aceea copiii văd, simt, interacționează, apoi încep să-și folosească mâinile, își dezvoltă motricitatea generală, iar ulterior, progresiv, funcțiile cognitive înalte.

Pentru că dezvoltarea creierului începe foarte devreme, este important ca înainte de concepție și pe toată perioada sarcinii, gravida să nu consume alcool. ”Se discută despre sindromul alcoolic fetal, dar ne imaginăm că acesta se asociază cu o cantitate mare de alcool. Nu! Cantitatea admisă este zero”, precizează medicul. În schimb, încurajează administrarea acidului folic în perioada de dinainte de concepție, în cantitatea recomandată de medicul ginecolog. ”Acidul folic este foarte important pentru dezvoltarea creierului în acele prime săptămâni când, dacă nu există suficient, contribuie la apariția riscului de deficiență de formare grosolană a creierului, defecte de închidere a sistemului neural. Deci acidul folic trebuie luat, consistent, înainte de concepție”, precizează dr. Iliescu.

Importanța mângâierilor, a zâmbetelor, a jocului adult-copil

Părinții simt pur și simplu cum trebuie să se poarte cu bebelușii lor și tot ceea ce trebuie să facă este să-și urmeze instinctele. Simt că trebuie să îi țină în brațe, să îi mângâie, să le vorbească, să îi privească de aproape. Mediul spune că mângâierile părinților îi ajută pe cei mici să-și facă schema corporală, să devină conștienți de trupul lor. Pe măsură ce cresc și devin conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor, copiii trebuie lăsați să exploreze, să încerce, să se miște liber.

„Când copilul e treaz, cu ochii mari, e bine să fie pus pe burtă, părintele să îl mângâie, să se așeze în fața lui, să se joace împreună. Progresiv, în funcție de etapele dezvoltării pe care părintele le observă, și joaca se va nuanța. Bebelușul poate fi pus pe jos și lăsat să se târască, să se răsucească, să muncească singur să găsească soluțiile să se ridice la marginea patului. Pentru că asta este deja parte de motricitate generală, dar și parte de planificare. Trebuie lăsat să exploreze. Îi dau obiecte pe care să le urmărească, să se joace, să înceapă să le transfere pe la vârsta de șase luni”, este sfatul medicului.

Importanța alimentației și a grăsimilor

În primii ani de viață, copiii au nevoie de grăsimi pentru o bună dezvoltare a creierului. Medicul spune că nu trebuie oferite în exces, dar în niciun caz excluse din alimentație. ”Nu trebuie să fac abuz și, desigur, nu o să îi dau slănină copilului, dar pot să îi dau unt de bună calitate. Untul de bună calitate este mult mai valoros decât o margarină, iar margarină nu trebuie să îi dau. Sistemul hormonal, sistemul nervos- toate se dezvoltă și prin consumul de lipide, ele sunt importante. Nu trebuie să fie în exces, decât dacă medicul recomandă, în anumite afecțiuni”, precizează dr. Iliescu.

Deși organismul își asigură necesarul prin intermediul alimentației sănătoase și echilibrate, în cazul copiilor se impune administrarea Vitaminei D, care nu poate fi asimilată în cantitate suficientă fără aport extern. Pentru neurodezvoltare, unii pediatri recomandă Omega 3 în cazul copiilor născuți prematur, sau alte suplimente, în funcție de particularitățile fiecăruia.

Protectia impotriva traumatismelor

Protejarea copiilor față de lovituri puternice, fixarea în peretele a mobilierului care ar putea cădea pe ei, supravegherea și folosirea centurilor și a scaunelor omologate pentru transport sunt câteva măsuri simple care pot preveni tragedii și accidente cu consecințe pe termen lung. Medicul spune că un accident poate duce la leziuni cerebrale mai mici sau mai mari, cu urmări, iar prevenția este esențială.

Pe lângă purtarea căștilor de protecție pe bicicletă, trotinetă, role etc, este important ca cel mic să știe și cum să cadă, punând mâinile în față pentru a se proteja. „Să punem căști de protecție copiilor când merg pe biciclete sau pe trotinete, pe orice ar avea o viteză mai mare decât pot ei gestiona. Și să nu uităm că acum bicicleta, trotineta au viteze mai mari față de cum aveau când eram noi mici. Cu cât este o bicicletă mai grozavă, cu atât mai mult casca ar trebui să fie pe capul copilului”, atenționează medicul neurolog.

Joaca în aer liber și evitarea ecranelor

Până la 2 ani, copilul nu ar trebui expus deloc la ecrane, pentru o bună dezvoltare neurocognitivă. Cu cât această perioadă poate fi prelungită mai mult, cu atât mai bine, spune medicul. ”Telefonul, tableta, laptopul, televizorul sunt prieteni înșelători. Copilul este liniștit, că el e frapat de tot ce se întâmplă și de toate mișcările din fața ochilor lui, dar, de fapt, nu este un dialog, este un monolog. Televizorul povestește ceva, copilul pare că înțelege. De fapt, nu înțelege nimic, el ar vrea să înțeleagă de la mine, părintele. Ne putem uita împreună într-o carte. Putem să ne jucăm și să explorăm lucruri împreună. Toate acestea pun bazele învățării”, spune medicul. Pentru a pregăti copilul pentru școală și învățare, ea încurajează mersul la grădiniță, pentru că acolo cel mic învață disciplina de a învăța. La fel de important este și entuziasmul sau reticența transmise de părinți în raport cu școala.

Informațiile acumulate ziua se fixează în timpul somnului, așa că un somn bun, atât cât are nevoie copilul, este foarte important pentru creierul lui. Medicul spune că părinții nu trebuie să insiste cu somnul de prânz la preșcolarii mari și școlari ci, mai degrabă, seara, să îi ducă pe cei mici la culcare mai devreme.

Când somnul nu este de ajuns, acest lucru se reflectă în comportamentul copilului și în ușurința/ dificultatea cu care se trezește dimineața. Medicul spune că, de multe ori, oboseala copiilor vine pe fondul conflictelor cu părinții, cauzate de reguli neînțelese și neexplicate, precum și de faptul că părinții nu sunt consecvenți în comportament. De asemenea, esti important ca părinții să nu aglomereze programul copiilor cu activități care sunt, de fapt, propria lor ambiție. În schimb, recomandă ca cei mici să petreacă timp cât mai mult afară, la aer curat, unde să se joace și să socializeze cu alți copii.

Doamna doctor Iliescu Catrinel face și un top cu cele mai importante măsuri pe care ar trebui să le luăm pentru a sprijini dezvoltarea cognitivă a copiilor:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare