Multivitamine: când avem nevoie de ele

Medic: „Majoritatea oamenilor nu au nevoie să ia suplimente de multivitamine.“ Când sunt, fapt, necesare?

Cele mai folosite suplimente alimentare sunt, fără îndoială, cele cu multivitamine și minerale. Dar avem cu adevărat nevoie de ele?

Studiile au arătat că utilizarea suplimentelor alimentare a crescut de-a lungul timpului. Conform cercetărilor, 62,7% dintre femei au declarat că au consumat cel puțin un supliment în 1986, iar această cifră a crescut la 85,1% până în 2004. Cel mai frecvent sunt utilizate suplimentele cu calciu, multivitaminele, vitamina C și vitamina E.

Avem, totuși, nevoie de suplimente cu multivitamine? Depinde de caz, spun medicii.


„Majoritatea oamenilor nu au nevoie să ia suplimente de multivitamine și pot obține toate vitaminele și mineralele de care au nevoie printr-o dietă sănătoasă și echilibrată. Există însă anumite grupe de vârstă, la care este esențială administrarea exogenă (n.r. – din exterior, din suplimente) a unor vitamine și minerale.“

– Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical ProMemoria

Medicul precizează că avem nevoie de suplimente fie când sunt insuficient produse de către organism, fie când necesarul celular este mai mare. Sau există și situația persoanelor cu multiple afecțiuni comsumptive și cu un aport de medicamente care favorizează consumul metabolic în exces.

„Practic, în felul acesta se produce un dezechilibru mineral în organism. Ca să exemplificăm, astfel de situații se întâmplă la copiii cu vârste sub 5 ani, la femei însărcinate, la pacienți vârstnici cu diverse afecțiuni.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Află de aici ce trebuie să știi despre macronutrienți și micronutrienți și cum îi calculezi pentru o dietă echilibrată.

Lista vitaminelor și mineralelor esențiale

Exemple de vitamine și minerale esențiale unei bune funcționări a organismului includ, potrivit medicului:

  • Vitaminele hidrosolubilevitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B7, B6, B9, B12, C). Acestea nu sunt stocate în rezerve, în organism, ci sunt eliminate pe cale renală atunci când sunt în exces.
  • Vitaminele liposolubile (A, D, K, E) – se absorb cel mai bine atunci când sunt consumate alimente bogate în grăsimi. Organismul stochează aceste vitamine în ficat și în țesutul adipos.
  • Minerale (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, clor) și oligominerale (fier, mangan, cupru, zinc, iod, flor, seleniu).

Când avem nevoie de suplimente cu multivitamine și minerale

Potrivit medicului, multivitaminele sunt folosite pentru a trata sau a preveni carențe de vitamine, apărute pe fondul alimentației deficitare. Sau produse din pricina unor afecțiuni care presupun malabsorbția de vitamine și minerale cum ar fi:

Anumite grupuri de populație prezintă un risc mai mare de deficit de nutrienți. Acestea includ:

Vârstnicii

Din diverse motive: dificultăți la mestecat și înghițirea alimentelor, întâmpinarea unor modificări neplăcute ale gustului cauzate de mai multe medicamente sau izolarea și singurătatea, care pot reduce pofta de mâncare.

De asemenea, persoanele vârstnice au probleme cu absorbția vitaminei B12 din alimente. Academia Națională de Medicină din SUA recomandă persoanelor de peste 50 de ani să mănânce alimente îmbogățite cu vitamina B12 sau să ia suplimente cu această vitamină.

Femeile însărcinate

Aportul suficient de acid folic este important, în special, pentru femeile care vor să rămână însărcinate, deoarece acidul folic poate ajuta la scăderea riscului de a avea un copil cu spina bifida sau anencefalie. Pentru ca folatul să fie eficient, trebuie luat în primele săptămâni de după concepție, ba chiar încă de dinaintea concepției, dacă este posibil.

De aceea, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA recomandă tuturor femeilor aflate la vârsta fertilă (între 15 și 45 de ani) să ia 600 de micrograme de acid folic pe zi. Doza necesară, precum și alți nutrienți importanți pentru sarcină – fier, calciu, vitamina D și DHA, se găsesc în multivitaminele pentru sarcină.

Află de aici care sunt investigațiile care se fac în sarcină.

Cei care suferă de afecțiuni care cauzează malabsorbție

Orice afecțiune care interferează cu digestia normală poate crește riscul unei absorbții slabe a unuia sau mai multor nutrienți. Exemplele includ boala celiacă, fibroza chistică și colita ulcerativă. De asemenea, bolile care provoacă vărsături în exces sau diaree pot împiedica absorbția nutrienților.

Alcoolismul poate împiedica și el absorbția nutrienților, inclusiv a mai multor vitamine din grupul B și vitamina C.

Află din acest material mai multe informații despre colita ulcerativă și simptomele acesteia.

Persoanele care urmează anumite tratamente medicamentoase

Unele diuretice prescrise, în mod obișnuit, pentru a scădea tensiunea arterială pot epuiza rezervele de magneziu, potasiu și calciu ale organismului. Inhibitorii pompei de protoni prescriși pentru refluxul gastric și arsurile la stomac pot împiedica absorbția vitaminei B12 și, uneori, a calciului și a magneziului. Levodopa și carbidopa, prescrise pentru tratamentul bolii Parkinson, pot reduce absorbția vitaminelor B, inclusiv acid folic, B6 și B12.

Beneficii ale suplimentelor de multivitamine

Recent, câteva studii au adus în discuție rolul important al multivitaminelor în prevenția anumitor afecțiuni:

  • boli cardiovasculare,
  • cancer,
  • îmbătrânirea cerebrală.

„S-a demonstrat că, după 3 ani de administrare a unor suplimente cu multivitamine (vitamine din grupul B și vitamina D), a fost încetinită îmbătrânirea cognitivă cu 60%, reducând îmbătrânirea cognitivă cu 1,8 ani.”

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Găsește aici semnul care îți arată că îmbătrânești prematur. Diferențele dintre vârsta biologică și cea cronologică, explicate într-un studiu.

Care sunt cele mai bune suplimente de multivitamine

Treisprezece vitamine și aproximativ 15 minerale sunt esențiale pentru sănătate. Multe dintre ele produc enzime și hormoni, întrețin eficiența sistemului imunitar și mențin nervii și organele în stare optimă de funcționare. Organismul are nevoie de acești nutrienți pentru reproducere, întreținere, creștere și reglarea proceselor corporale.

Suplimentele pot oferi multe dintre aceste vitamine și minerale – dar în cantități diferite. Ele pot conține, de asemenea, alte ingrediente, cum ar fi ierburi, aminoacizi și acizi grași.

Citește și despre semnele care anunță o carență de vitamine și de minerale.

Atenție, însă! Suplimentele nu sunt reglementate de Agenția Națională a Medicamentului, așa că rămâne la în responsabilitatea ta să citești cu atenție etichetele și să cântărești rațional promisiuni de genul „susțin sănătatea creierului sau cresc nivelul de energie sau mențin pielea și părul sănătoase. Acestea sunt afirmații generale despre o vitamină, care sunt incluse numai în scopuri de marketing, dar nu sunt specifice exclusiv suplimentului respectiv. În plus, e recomandat să cumperi mai ales suplimentele testate, certificate de organizații și de instituții de încredere.

„Nu putem spune că există suplimente bune sau mai puțin bune. Fiecărui individ în parte, în funcție de vârstă, gen, afecțiuni medicale asociate, situație financiară îi sunt recomandate anumite tipuri de suplimente fie cu multivitamine, fie cu minerale, în doze adaptate și pe termen limitat urmate de investigații biologice.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Situații în care ai putea avea nevoie de multivitamine

  • Nu ai poftă de mâncare, astfel încât mănânci mai puțin decât de obicei.
  • Urmezi o dietă strictă de mai mult de o săptămână, fie în urma unei intervenții chirurgicale, fie o dietă autoimpusă, cu scopul de a pierde în greutate.
  • Ai o afecțiune care scade capacitatea organismului de a absorbi nutrienți (boala celiacă, colită ulcerativă) sau ai suferit o intervenție chirurgicală care interferează cu absorbția normală a nutrienților (operație de by-pass gastric).
  • Ai o nevoie crescută de nutrienți, cum se întâmplă în timpul sarcinii.
  • Ești foarte ocupat și pur și simplu nu poți urma o dietă echilibrată în fiecare zi.

Situații în care NU ai nevoie de multivitamine

  • Mănânci bine, dar te simți obosit tot timpul (discută mai întâi cu medicul pentru a putea determina cauza oboselii și fă-ți analizele recomandate de acesta, ca să vezi dacă ai carențe).
  • Urmezi o dietă echilibrată, dar vrei să-ți îmbunătățești starea de sănătate cât mai mult posibil.
  • Suferi de osteoporoză și ai nevoie de mai mult calciu sau ai anemie feriprivă și ai nevoie de mai mult fier (în ambele cazuri, este posibil să fie nevoie doar de acei nutrienți individuali și nu de un complex de multivitamine).

Când și cum se administrează multivitaminele

„Nu există o regulă în ceea ce privește perioada din zi a administrării. Cu toate acestea, există anumite recomandări în funcție de pacient, de numărul de suplimente administrate și de numărul de mese pe zi pe care acesta le are. Deoarece aceste suplimente conțin în mod obișnuit atât vitamine solubile în grăsimi, cât și solubile în apă, se recomandă de obicei să fie administrate după masă.“

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Medicul precizează că acest lucru poate îmbunătăți absorbția anumitor nutrienți, reducând în același timp riscul de tulburări gastro-intestinale. Altfel pot apărea tulburări digestive când multivitaminele se administrează pe stomacul gol.

„De exemplu, administrarea vitaminelor din grupul B este adesea recomandată dimineața, datorită rolului lor important în metabolismul nutrienților și producerea de energie. Iar vitamina B12 este recomandată a fi administrată pe stomacul gol cu un pahar mare de ​​apă pentru a promova absorbția maximă.”

Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie

Află de aici când e mai bine să iei vitamine și minerale: dimineața sau seara?

Atenționări

Suplimentele efervescente sunt nerecomandate hipertensivilor. Sursa foto: Pixabay

Combinarea mai multor suplimente cu minerale și vitamine se recomandă a fi administrată pe termen scurt, subliniază specialistul. Administrarea pe termen foarte lung a combinațiilor de multivitamine, în special la copii și vârstnici, poate duce la supradozare cu apariția unor simptomele nespecifice, cum ar fi greața, vărsăturile, diareea și erupția cutanată.

Există și combinații de suplimente care pot interacționa cu medicația de fond a pacientului. Sau pot potența efectul acesteia, de aceea, întotdeauna este necesară o evaluare a unui medic specialist înainte de inițierea administrării oricărui fel de supliment multivitaminic și multimineral.

De asemenea, persoanele care suferă de hiprtensiune arterială ar trebui să evite suplimentele de multivitamine efervescente. Tabletele care se dizolvă în apă conțin cantități mai mari de sare, iar un aport ridicat de sare poate crește tensiunea arterială și riscul de boli de inimă și probleme de circulație.

Când sunt necesare multivitamine pentru copii

Copiii ar trebui să-și ia toate vitaminele și mineralele de care au nevoie dintr-o alimentație cât mai variată FOTO: Shutterstock

Potrivit Mayo Clinic, majoritatea copiilor sănătoși, care se dezvoltă normal nu au nevoie de multivitamine. Alimentele sunt cea mai bună sursă de substanțe nutritive. Mesele și gustările regulate pot oferi toți nutrienții de care au nevoie majoritatea preșcolarilor.

Chiar dacă mulți copii mici sunt pretențioși la mâncare, asta nu înseamnă neapărat că au deficiențe nutriționale. Multe alimente comune, inclusiv cerealele pentru micul dejun, laptele și sucul de portocale pot fi îmbogățite cu nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele B, vitamina D, calciul și fierul.

Chiar e vitamina D bună la orice? Trei controverse explicate, în acest material.

În plus, multivitaminele nu sunt lipsite de riscuri. Dozele prea mari de vitamine și minerale pot fi toxice. În plus, unele vitamine și minerale pot interacționa cu medicamentele, în cazul în care copilul urmează un anumit tratament. În plus, suplimentele cu multivitamine pot crește pofta de mâncare, iar un copil care mânca bine oricum prezintă un risc crescut de supraalimentare și, deci, de creștere excesivă în greutate.

E indicat să discuți cu medicul pediatru dacă bănuiești că cel mic ar putea avea deficite nutriționale. Suplimentele cu multivitamine ar putea fi utile pentru copiii care:

  • au o întârziere în creșterea și dezvoltarea fizică;
  • au anumite boli cronice sau alergii alimentare;
  • urmează o dietă restrictivă, cum ar fi dieta vegană.

Dacă medicul recomandă un complex de multivitamine, alege un produs conceput grupei slale de vârstă și care nu furnizează mai mult de 100% din doza zilnică recomandată de vitamine și minerale pentru vârsta respectivă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare