Analize medicale femei însărcinate. Setul complet de investigații necesare

Lista completă a investigațiilor medicale necesare în sarcină

În sarcină se recomandă o varietate de analize, teste de screening și ecografii. Scopul lor este să identifice eventuale probleme de dezvoltare și riscul apariției unor afecțiuni sau malformații care pot pune în pericol atât sănătatea fătului, cât și a mamei. Medicul Andreas Vythoulkas explică mai multe despre analizele medicale pentru femei însărcinate.

Unele teste pot da indicii dacă bebelușul este predispus să dezvolte probleme de sănătate sau anomalii cromozomiale, cum este sindromul Down.

„Orice femeie își dorește să fie sănătoasă pentru a duce sarcina la bun sfârșit, sarcina să fie ușoară, fără complicații, iar copilul, sănătos. Pentru toate acestea va trebui să urmeze sfaturile și recomandările medicului.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Ce analize medicale se recomandă pentru femei însărcinate

Determinarea în sânge a nivelului Beta hCG (gonadotropina corionică umană) – același hormon pe care îl folosesc și testele de sarcină din urină – confirmă sarcina, dar aduce informații în plus. De exemplu, poate sugera prezența unor probleme ale embrionului, cum ar fi poziționarea anormală.

Testul de sânge repetat la 48 de ore ar trebui să indice dublarea nivelului Beta hCG. Nivelul maxim al acestui hormon este atins în săptămânile 8-11 de sarcină.

Ecografia transvaginală, una din primele analize în sarcină

Imediat după testul de sarcină urinar sau din sânge pozitiv, e bine să mergi la medic pentru o primă ecografie transvaginală. Aceasta va confirma, la rândul ei, prezența sarcinii și va stabili dacă sacul embrionar este fixat intrauterin sau extrauterin. De asemenea, poți afla dacă este vorba despre un singur embrion sau despre o sarcină multiplă.

Află, din acest material, câte ecografii se fac în sarcină și cum se interpretează 

Medicul ginecolog va măsura ecografic lungimea embrionului, va verifica prezența ritmului cardiac, vârsta sarcinii, dimensiunile uterului și ale sacului embrionar.

Femeilor care prezintă un risc crescut de a avea o sarcină cu probleme li se recomandă, de obicei, analize suplimentare. De exemplu, dacă te încadrezi în categoriile de risc de tuberculoză, medicul poate recomanda un test cutanat pentru tuberculină (TB).

„În fiecare trimestru de sarcină sunt recomandate anumite analize. Fiecare are rolul de a furniza informații despre sănătatea viitoarei mame, precum și despre cea a fătului.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Specialistul ne-a detaliat, mai jos, lista de analize obligatorii în sarcină, în funcție de trimestru.

Analize în sarcină: trimestrul I (săptămânile 1-12)

După ce medicul s-a asigurat că sarcina este poziționată corect în uter, recomandă un set de analize uzuale de sânge. Acest pachet de analize de sarcină pentru trimestrul 1 cuprinde: hemoleucograma – cu stabilirea grupei de sânge și Rh, glicemia, analizele hepatice şi de coagulare.

În plus, sunt necesare analize care pun în evidenţă eventuale infecţii cu anumite virusuri. Acestea poartă numele de profilul TORCH și pot depista infecția activă sau anticorpi care indică o infecție veche. Se testează:

  • T: toxoplasmoza;
  • O – (other – alte infecții): sifilis, listerioză, hepatitele B și C, HIV, infecția cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, parvovirusul B19, virusul varicelo-zosterian;
  • R: rubeola;
  • C: infecția cu citomegalovirus;
  • H: infecția cu virusul herpes simplex.

Pe lista completă de analize în primul trimestru de sarcină se mai pot regăsi hemoglobina glicozilată, electroforeza hemoglobinei, acidul uric seric și fierul seric (sideremie).

Dintr-o probă de urină se va efectua urocultura cu antibiogramă, dacă este necesară.

Pe lângă acestea, trebuie realizat și un examen de secreții genitale și de col. Examenul de secreții poate depista eventuale infecții cu streptococul de grup B, candida, chlamydia, bacteria gonoreei, mycoplasma hominis și ureaplasma urealiticum.

Află care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală și manifestările lor

Nu în ultimul rând, în primul trimestru pe lista de analize pentru gravide se află și examenul citologic Babeș-Papanicolau. Totuși, dacă are unul negativ făcut cu puțin timp înainte de confirmarea sarcinii, nu este necesară repetarea lui.

Problemele tiroidei, adeseori depistate în sarcină

În setul de analize de sânge pentru gravide încă de la începutul sarcinii trebuie să se regăsească și cele pentru tiroidă.

Mai precis, se recomandă măsurarea în sânge a anticorpilor ATPO (anti-tireoperoxidază). În cazul în care aceștia depășesc valoarea de 5,61 UI/mL, ar trebui să mergi la un consult endocrinologic. Un ATPO crescut indică o boală autoimună tiroidiană, cum este tiroidita Hashimoto. De multe ori, femeile află că au tiroidită doar întâmplător, odată cu analizele efectuate în sarcină.

Citește și despre cine trebuie să facă analize pentru tiroidă și cât trebuie să plătească pentru un set complet

La rândul lui, endocrinologul va solicita periodic (lunar) testarea nivelurilor TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și free T4. Valorile normale ale acestora nu impun niciun tratament, dar valorile anormale trebuie controlate cu medicamente. În caz contrar, sănătatea copilului este pusă în pericol.

Dublul test, pe lista de analize medicale pentru femei însărcinate, între săptămânile 11-14

La finalul primului trimestru de sarcină, de preferat la mijlocul intervalului dintre săptămânile 11 și 14, pe lista de analize medicale pentru sarcină se află primul test de screening ce ajută la identificarea posibilelor afecțiuni ale fătului.

Dublul test constă în corelarea nivelului sangvin al hormonilor Beta hCG și PAPP-A cu anumiți parametri fetali ecografici.

În cadrul ecografiei care poartă numele de morfologie de trimestrul I (săptămânile 12-13) se urmărește:

  • cantitatea de lichid amniotic;
  • grosimea și localizarea placentei;
  • lungimea canalului cervical;
  • inserția normală a cordonului ombilical;
  • vizualizarea organelor interne ale fătului și depistarea eventualelor anomalii;
  • măsurarea ritmului cardiac al fătului;
  • măsurarea translucenței nucale a fătului;
  • vizualizarea sau nevizualizarea osului nazal;
  • vizulizarea inimii pentru depistarea eventualelor malformații;
  • vizualizarea creierului;
  • observarea coloanei vertebrale.

Toți acești parametri plus rezultatele testului de sânge contribuie la un rezultat care indică riscul de anomalii cromozomiale, cum sunt sindromul Down și sindromul Edwards. Pentru calcularea riscurilor mai sunt importante: vârsta mamei, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială, dacă fumează, dacă are diabet, dacă a apelat la tehnici de reproducere umană asistată.

Citește povestea unui adult cu sindrom Down

Un dublu test pozitiv nu reprezintă un diagnostic clar de anomalii fetale. Acesta indică doar un risc fetal crescut. Este nevoie de investigații suplimentare, cum sunt biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza, pentru confirmarea anomaliilor.

Testul pentru ADN fetal în sângele mamei ar putea înlocui dublul test

„Se poate face, la ora actuală, o testare din sângele mamei pentru analiza unei părți din ADN-ul fetal. El circulă liber în sângele mamei și este derivat din placentă, de unde se dezvoltă și embrionul“, explică asist. univ. dr. Monica Zeleniuc, medic specialist genetică medicală, în cadrul unui articol pe care îl poți citi aici

Cu ajutorul acestui test se pot depista sindromul Down, Edwards, Patau și eventualele modificări ale cromozomilor sexuali X și Y. Nici testul pentru ADN fetal din sângele mamei nu are valoare de diagnostic. Pentru confirmare poate fi nevoie de amniocenteză, un test invaziv. Constă în recoltarea unei mici cantități de lichid amniotic cu ajutorul unui ac lung și analiza acestuia în laborator.

Totuși, potrivit medicului Monica Zeleniuc, acest test ar putea înlocui dublul test și ar face inutil triplul test. Un inconvenient ar putea fi prețul lui, care se situează între 2.000 și 2.700 de lei.

Află ce teste genetice pentru copii sănătoși sunt disponibile în România și de ce trebuie făcute

Când sunt necesare analize pentru trombofilie în sarcină

Medicul îți poate recomanda aceste analize în următoarele situații:

  • Dacă ai istoric medical de tromboză venoasă profundă sau trombembolism pulmonar;
  • Dacă ai o rudă apropiată (părinte, frate, copil) cu istoric de trombembolism vascular înainte de 50 de ani;
  • Dacă una din rudele tale a fost diagnosticată cu trombofilie ereditară în urma unui test genetic;
  • Dacă ai istoric de avorturi spontane (mai mult de două), mai ales, în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină;
  • Dacă ai istoric medical de complicaţii în sarcină, cum ar fi preeclampsia.

Analize în sarcină: trimestrul II (săptămânile 13-28)

Se vor repeta analizele de sânge – hemoleucogramă completă, teste de coagulare a sângelui, probele hepatice. Uneori este necesar să se efectueze din nou și analize pentru identificarea citomegalovirusului, toxoplasmozei și rubeolei.

Sumarul de urină și urocultura, la care se adaugă testele de secreție vaginală conferă siguranță mamei că sarcina va decurge fără probleme.

Una dintre analizele specifice trimestrului II de sarcină este screeningul pentru diabet gestațional, adică testul de toleranță la glucoză. Constă în testarea glicemiei dimineața, pe nemâncate, înainte de a bea un lichid cu o cantitate mare de glucoză (75 de grame). Se repetă glicemia la o oră și la două ore după ce ai băut lichidul cu glucoză. Testul de toleranță la glucoză se realizează între săptămânile 24 și 28 de sarcină, adică la sfârșitul trimestrului II.

Ecografia de morfologie fetală de trimestrul II se efectuează între săptămânile 20-22 de sarcină. Este cea mai importantă ecografie morfologică a fătului, oferind o mulțime de informații despre starea acestuia.

Citește mai multe informații despre diabetul în sarcină. Care sunt complicațiile pentru mamă și făt și cum pot fi evitate

Morfologia fetală de trimestrul II are scopul de a identifica anumite malformații, dar și de a efectua măsurători ale organelor interne ale bebelușului și de a observa mai bine structurile creierului. Se urmărește din nou poziția placentei, se măsoară cantitatea de lichid amniotic, lungimea colului etc. Dacă se descoperă un risc de malformații ale fătului, se recomandă efectuarea amniocentezei.

Analize trimestrul 3 de sarcină (săptămânile 29-40)

Sunt necesare o serie întreagă de analize de sânge, dar ecografia este cea care evaluează și monitorizează dezvoltarea fătului. Se recomandă hemoleucograma completă, examenul de urină, testele de secreție vaginală, mai ales pentru depistarea infecției cu streptococul de grup B. În plus, se măsoară tensiunea arterială și greutatea mamei.

Cea mai importantă este ecografia morfologică de trimestrul trei. Se face între săptămânile 32 și 34 de sarcină și are drept scop evaluarea modului în care se dezvoltă bebelușul. Se observă poziția fătului, tonusul fetal, dar se fac și măsurători ale colului și ale cantității de lichid amniotic. Se pot depista unele anomalii cardiace minore și anomalii ale sistemului nervos central sau musculo-scheletal. 

În cazul în care viitoarea mamă suferă de boli cronice, perioada de sarcină va fi atent monitorizată de către medicul ginecolog în colaborare cu medicul specialist. Este posibil să fie nevoie de analize suplimentare pentru a urmări îndeaproape evoluția fătului și starea de sănătate a mamei.

Decontare analize în sarcină

Pe lista analizelor medicale gratuite pentru gravide se numără, potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), următoarele servicii medicale:

  • Controalele și consultațiile ce includ: luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină, supravegherea, lunar, din luna a treia până în luna a șaptea; supravegherea, de două ori pe lună, din luna a șaptea și până în luna a noua; urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu; urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere.
  • Investigații ce cuprind: determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin Rh; anticorpi specifici anti Rh; testarea HIV; analizele Anti-HAV IgM, Ag HBs (screening) și anticorpi Anti HCV; hemograma completă si ecografii; testul Babeș-Papanicolau.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare