Semnul care îți arată că îmbătrânești prematur. Diferențele dintre vârsta biologică și cea cronologică, explicate într-un studiu
Vârsta biologică, cea care măsoară ritmul real de îmbătrânire al organismului, este de multe ori diferită de vârsta cronologică. Unul dintre semnele că avem o vârstă biologică mai mare decât cea din buletin îl reprezintă forța de strângere a mâinii, arată un nou studiu.
Scăderea puterii cu care apuci obiecte sau cu care strângi mâna ar putea fi un biomarker ce indică îmbătrânire prematură, potrivit unei cercetări recente. Oamenii de știință de la Universitatea Michigan studiază biomarkerii vârstei biologice pentru a înțelege mai clar modul în care îmbătrânește fiecare dintre noi, vârsta cronologică fiind doar unul dintre factorii care influențează îmbătrânirea organismului.
Scopul este acela de a personaliza recomandările cu privire la modificările pe care le pot aduce în viețile lor astfel încât să-și îmbunătățească starea de sănătate, să încetinească îmbătrânirea biologică și să crească speranța de viață.
Vârsta biologică versus vârsta cronologică
Vârsta cronologică este cea din buletin, exprimă perioada de timp care s-a scurs de la naștere până la un moment dat.
Vârsta biologică, însă, este definită de specialiști ca fiind ritmul cu care corpul îmbătrânește de fapt. Iar această îmbătrânire efectivă depinde de mai multe variabile, dintre care cele mai importante sunt: genetica, comportamentele, mediul în care trăim și identitatea demografică (sex, vârstă, rasă etc.).
În ce a constat studiul și cum s-a măsurat îmbătrânirea accelerată a ADN-ului
Cercetătorii au investigat legătura dintre forța de strângere a mâinii și metilarea ADN (ADNm), un proces care afectează expresia genelor.
În cadrul metilării, o grupare constând într-un atom de carbon și trei atomi de hidrogen se adaugă unuia dintre cei patru compuși organici care alcătuiesc ADN-ul, și anume citozinei.
În anumite puncte din corp, nivelurile de metilare scad de-a lungul vieții și reprezintă o metodă pentru cercetători de a evalua vârsta biologică.
„Putem spune că ritmul de îmbătrânire biologică măsurat folosind acești algoritmi – numiți „ceasuri epigenetice“ – reprezintă povara cumulată a stilului de viață și a tuturor riscurilor din mediul de viață, dar reflectă, desigur, și materialul genetic care stă la baza tuturor acestora“, a explicat, pentru Medical News Today, prof. dr. Elina Sillanpää, profesor asociat la Universitatea Jyväskylä din Finlanda și expert în îmbătrânirea biologică, dar neimplicată în studiul curent analizat.
Coordonatorul studiului, dr. Mark D. Peterson, completează:
„Profilurile de metilare sunt modificate de stilul de viață și de mediul în care trăim, așa că ipoteza noastră este că vârsta exprimată de ADNm este un ceas robust care măsoară vârsta biologică și oferă o imagine mai clară asupra îmbătrânirii organismului decât vârsta cronologică.“
Cum a fost măsurată forța de strângere a mâinii
Oamenii de știință au inclus în studiu 1.275 de participanți dintr-un alt studiu, Health and Retirement Study. Participanții aveau la începutul studiului, adică între 2006 și 2008, de la 50 de ani în sus și au fost urmăriți și monitorizați timp de 8-10 ani.
De-a lungul timpului, participanții au participat la interviuri privind starea generală de sănătate, li s-au efectuat analize specifice de sânge și li s-a măsurat forța de strângere a mâinii cu ajutorul unui dinamometru cu arc. Li s-a cerut să strângă dispozitivul cu effort maxim, apoi să-l elibereze. Pentru evaluarea forței de strângere a mâinii, participanții trebuia să stea în picioare, cu brațul pe lângă corp și cu cotul îndoit la 90 de grade. Două măsurători au fost efectuate pentru fiecare mână și a fost înregistrată măsurătoarea cea mai mare.
Analiza finală a demonstrat că scăderea forței de strângere a mâinii în mod cert reflectă o îmbătrânire accelerată din perspectiva vârstei biologice.
„Este vorba, până la urmă, de slăbiciunea musculară. Noi am demonstrat recent că slăbiciunea musculară este asociată, de asemenea, cu deficitul de testosteron și, în consecință, cu mai multe afecțiuni la bărbații de toate vârstele“, a explicat dr. Peterson.
Din păcate, creșterea forței musculare la nivelul mâinii nu aduce și o „întinerire“ biologică, potrivit coordonatorului studiului. Totuși, ținând cont că forța de strângere a mâinii este corelată, de fapt, cu statusul muscular în general, dacă ne preocupăm din timp cu consolidarea masei musculare, putem încetini acest proces de îmbătrânire prematură.
Potrivit dr. Peterson, activitățile cu impact important asupra masei musculare, dar și asupra stării de sănătate în general, sunt aerobicul și antrenamentele de forță.