Anemia pernicioasă poatea avea consecințe neurologice severe

Anemia pernicioasă este mai frecventă la femei și poate avea consecințe neurologice severe. Cum se manifestă

Anemia pernicioasă sau anemia prin deficit de vitamina B12 poate avea consecințe neurologice ireversibile dacă nu e descoperită și tratată incipient. Vestea bună este că acest tip de anemie poate fi prevenită prin administrarea de rutină a vitaminei B12 persoanelor la risc.

Anemia pernicioasă apare adesea la femei peste 50 de ani, însă la risc sunt și vegetarienii stricți și copiii alăptați de mame vegetariene. Acești micuți pot avea întârzieri de creștere și retard psiho-motor din cauza lipsei de vitamina B12.

Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă, a răspuns celor mai întâlnite întrebări despre anemia pernicioasă.

Smartliving.ro: Ce este mai exact anemia pernicioasă si cât de frecvent apare?

Dr. Elena Păcuraru: Anemia pernicioasă reprezintă forma de anemie megaloblastică determinată de deficitul de absorbție al vitaminei B12 secundară unei secreții insuficiente, la nivel gastric, a factorului intrinsec.

Factorul intrinsec leagă vitamina B12 care numai în această formă poate fi absorbită la nivelul intestinului subțire.

Vitamina B12 este implicată în producerea timidinei, unul dintre aminoacizii care formează lanțurile ADN, astfel încât nivelul scăzut al acesteia afectează nucleul tuturor celulelor cu diviziune rapidă, cu expresie majoră la nivelul măduvei hematoformatoare, generând această formă de anemie cu globule roșii mai voluminoase decât în mod normal, la nivelul mucoasei intestinale (alte celule cu multiplicare rapidă) și la nivel neurologic (produce simptome severe care uneori nu se corectează după administrarea de vitamina B12).

Anemia pernicioasă este mai frecventă la femei

Studiile estimează incidența acestei afecțiuni la 10-20 la 100 000 locuitori. Se credea că apare la populația albă celtică și scandinavă dar studiile din ultimii ani au arătat că apare și în populația de culoare. Indiferent de rasă, este mai frecventă la femei și apare la adulții cu vârste între 50 si 70 ani.

Smartliving.ro: Care sunt cauzele apariției acestui tip de anemie și cine e mai predispus să o dezvolte?

Dr. Elena Păcuraru: Adevarata anemie pernicioasă apare prin deficitul de secreție al factorului intrinsec la nivelul stomacului. Cauzele care duc la deficitul de secreție al factorului intrinsec sunt gastritele atrofice și anaclorhidria (lipsa secreției gastrice a acidului clorhidric) care recunosc cauze autoimune.

În sprijinul acestei ipoteze stă asocierea frecventă a anemiei pernicioase cu bolile tiroidiene autoimune, diabetul zaharat de tip I, boala Crohn (o afectiune autoimun-inflamatorie a intestinului), vitilligo etc.

Consecințe severe pentru copiii alăptați de mame vegetariene

Vitamina B12 este produsă numai de regnul animal, astfel încât, pentru om, singura sursă este cea alimentară, respectiv carnea și lactatele. De aici rezultă că vegetarienii stricți sunt susceptibili la a dezvolta deficit de vitamina B12, inclusiv copiii alăptați ai mamelor strict vegetariene.

Depozitele din organismul uman sunt de aproximativ 1.000 mcg iar necesarul zilnic este de aproximativ 1 mcg, astfel încât este nevoie de cca 5 ani pentru ca anemia să se manifeste la aceste persoane.

S-au raportat cazuri cu simptomatologie severă între copiii alăptați la sân ai mamelor vegetariene, manifestate cu întârzieri în creștere, retard psiho-motor și anemie.

Anemie pernicioasă cauze

Alte cauze care pot conduce la anemie prin deficit de vitamina B12 sunt:

  • consumul cronic de alcool,
  • chirurgia bariatrică pentru obezitatea morbidă,
  • diverticuloza colonică complicată cu diverticulită,
  • pancreatita cronică,  
  • consumul prelungit de inhibitorii ai secreției acide gastrice (clasa famotidinei și clasa omeprazolului).

La risc sunt și pacienții diabetici sub tratament cu metformin.

Smartliving.ro: Cum se manifesta anemia pernicioasă? Ce simptome ar trebui să dea de bănuit?

Dr. Elena Păcuraru: Manifestările clinice se instalează insidios și, în cele mai multe cazuri, domină simptomatologia comună oricărei anemii.

Anemie pernicioasă, simptome

  • oboseală cu scăderea progresivă a toleranței la efort,
  • palpitații,
  • cefalee,
  • culoare alb-gălbuie a tegumentelor (aspect remarcat mai ales de către anturajul pacientului).

Riscul major îl reprezintă manifestările neurologice pe care le poate produce deficitul de vitamina B12, manifestări care pot merge de la spectul unei neuropatii periferice până la aspecte grave de degenerare subacută a sistemului nervos, psihoze, aspect de leucoencefalita. Manifestările neurologice pot evolua independent de anemie și nu intotdeauna răspund la suplimentarea cu vitamina B12.

Uneori, anemia este descoperită atunci când se evaluează un pacient pentru acuze digestive, legate fie de gastrita atrofică, diverticulită sau hepatopatia alcoolică ce au cauzat anemia, fie pentru un cancer gastric, ca și complicație a gastritei atrofice în evoluție.

Smartliving.ro: Când ar trebui să mergem la medic și ce analize sunt necesare pentru a o diagnostic din timp, până se ajunge la complicațiile severe?

Dr. Elena Păcuraru: Cel mai frecvent, bolile grave sunt diagnosticate târziu pentru că pacienții nu recunosc oboseala ca pe un simptom, ci ca pe o consecință a stilului de viață.

Atenție la durerile apărute în centrul abdomenului superior!

Deci, reținem că oboseala care persistă, se accentuează și nu se remite după un weekend de odihnă, impune a fi investigată. Palpitațiile și ritmul cardiac alert permanent sunt iar un motiv pentru a solicita o consultație.

Durerile în centrul abdomenului superior, mai ales, însoțite de halenă fetidă sau dureri abdominale difuze însoțite de tulburări ale tranzitului intestinal pot demasca o anemie prin deficit de vitamina B12 la evaluarea de rutină.

Tulburările neurologice manifestate prin slăbiciune musculară sau coordonare inadecvată a membrelor, somnolența nejustificată, patologică, progresivă sunt tot atâtea motive pentru a solicita un consult medical.

Analize care depistează boala înainte de manifestare

Evaluarea impune, ca analiză de rutină, hemoleucograma care va evidenția anemia cu volum eritrocitar crescut. Modificarea volumui globulelor roșii apare anterior instalarii anemiei propriu zise și poate constitui un semnal de alarmă pentru medic care va iniția un protocol de evaluare a cauzei macrocitozei eritrocitare.

Se efectuează determinarea în sânge a valorii vitaminei B12 dar și a acidului folic (deficitul de acid folic determină același aspect de anemie pe hemograma) și a concentrației fierului (lipsa acidității gastrice din gastrita atrofică împiedică și absorbția fierului alimentar).

Cancerul gastric, mult mai frecvent la pacienții cu anemie pernicioasă

Se efectuează teste urinare și sanguine pentru acidul metilmalonic precum și gastroscopie cu biopsie pentru a certifica tipul gastritei atrofice.

O mențiune specială se impune a fi făcută pentru gastroscopie: aceasta se efectuează atât pentru a certifica gastrita atrofică dar și pentru riscul apariției cancerului gastric, care este de 2-3 ori mai mare la pacienții cu anemie pernicioasă față de populația generală.

Smartliving Cum se poate trata acest tip de anemie și cât durează tratamentul?

Dr. Elena Păcuraru: Tratamentul durează toată viața (gastrita atrofică este ireversibilă) și este cu vitamina B12 care acum este disponibilă și sub formă de tablete (mai puțin accesibile la noi).

Anemia se corectează dar simptomele neurologice pot fi ireversibile

Dacă tratamentul oral nu dă rezultate, se efectuează tratament injectabil (o administrare intramusculara pe lună). Când se evidențiază deficitul de acid folic și fier se vor suplimenta și acestea în medicație. Anemia se corectează prompt dar simptomele neurologice pot fi trenante sau ireversibile.

Există situații în care deficitul de vitamina B12 poate fi prevenit, așa cum este cazul vegetarienilor, al pacienților obezi cu procedure de chirurgie bariatrică la care se impune suplimentarea de rutină.

Smartliving: Care sunt cele mai grave complicații ale acestei afecțiuni?

Dr. Elena Păcuraru: Anemia pernicioasă recunoscută și tratată precoce se remite și permite o viață normală. Întârzierea în diagnostic și tratament poate permite tulburărilor neurologice să se instaleze și să devină grave, așa cum am menționat deja, chiar ireversibile.

Anemia pernicioasă crește riscul mai multor tipuri de cancer

Un alt risc major în evoluție este aparitia cancerului gastric, de 2-3 ori mai frecvent la acești pacienți față de populația generală, indiferent de tratamentul și corecția anemiei.

Acest risc este în legătura cu gastrita atrofică și pe un studiu care a utilizat datele medicale MEDICARE s-a constatat că populația vârstnică cu anemie pernicioasă are risc crescut și pentru cancer amigdalian, esofagian, de intestin subțire precum și pentru sindroame mielodisplazice.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare