Osteopenie și osteoporoză: de la ce vârstă se pierde masa osoasă

Tot ce trebuie să știi despre osteopenie și osteoporoză. De la ce vârstă începe să se piardă densitatea osoasă

În cele mai multe cazuri, pacienții cu osteopenie și osteoporoză nu au simptome evidente ale pierderii densității osoase. Deși afectează în special persoanele de peste 50 de ani, sistemul osos începe să-și piardă densitatea mai devreme.

Osteopenia și osteoporoza pot apărea și la bărbați, însă în cazuri mai rare și sunt asociate cu probleme endocrine, cancer de prostată sau poliartrită reumatoidă.

Osteopenie: definiție

Osteopenia este o condiție în care există o densitate minerală osoasă sau o masă osoasă mai mică decât cea normală.


„Osteopenia este o formă mai puțin severă de pierdere osoasă decât osteoporoza. Ea evoluează către osteoporoză în condițiile în care nu se intervine la timp pentru oprirea procesului de pierdere a masei minerale a osului.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă la Centrul Medical ProMemoria

Medicul menționează că osteopenia este o afecțiune frecventă, mai des întâlnită la femei decât la bărbați, și este legată de instalarea menopauzei la femei.

Densitatea osoasă atinge punctul maxim în jurul vârstei de 35 de ani, iar după această vârstă, începe să scadă. Începând din decada a patra a vieții, masa osoasă începe să scadă progresiv la ambele sexe cu o rata de 2%-3% pe an.

După 50 de ani este indicată evaluarea riscurilor de apariție a osteopeniei. În postmenopauză, rata de pierdere a osului la femei crește până la 10% pe an.

Citește aici mai multe informații despre cum te echilibrezi la menopauză: tratamente hormonale și non-hormonale, explicate de medicul endocrinolog.

Factorii de risc pentru osteopenie și osteoporoză

„Scăderea densității minerale osoase face parte din procesul de îmbătrânire al organismului, chiar dacă respectăm recomandările de alimentație ale nutriționiștilor și avem un stil de viață sănătos.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Există însă un determinism genetic, moștenit (ereditate, istoric familial, etnie – caucazienii, asiaticii, polimorfism genetic al vitaminei D). Dar există și factori de risc care accelerează acest proces:

„Pot determina osteopenie și problemele metabolice și deficitele nutriționale care nu aduc o cantitate suficientă de vitamine și minerale organismului, chimioterapia, corticosteroizii utilizați în tratamentul unor boli autoimune, astmul bronșic, bronhopatiile cronice, anticonvulsivantele, expunerea la radiații.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Osteopenia nu doare

Medicul precizează că osteopenia nu determină simptome caracteristice, nu apar dureri osoase. Însă, pe măsură ce osul se subțiază, riscul de fractură crește pe fondul fragilității acestuia. Odată ce se produce o fractură prin traumatism minim, se consideră că pacientul are osteoporoză.

Investigația paraclinică prin care este măsurată densitatea minerală osoasă, și anume osteodensitometria, este o investigație imagistică simplă, neinvazivă, rapidă, care folosește razele X pentru scanarea oaselor. 

Atenție! Durerile de oase, chiar și cele ușoare, pot anunța boli grave. Află din acest material ce e de făcut!

„Dacă densitatea osoasă are valori între -1 și – 2,5, se poate spune că există osteopenie. Valorile normale ale densității minerale osoase sunt mai mari sau egale cu -1. O femeie în vârstă de 50 ani care are un scor de -1 are risc de fractură de șold de 16%, comparativ cu un scor de -2, cu un risc de 27%, sau un risc de 33% la un scor de -2,5.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Este indicată evaluarea nivelului de vitamină D, al calciului în sânge, al parathormonului (hormonului paratiroidian) care are rol în modularea metabolismului calciului.

Află de aici informațiile esențiale despre glandele paratiroide și rolul lor în reglarea nivelului de calciu și de vitamina D.

Tratament pentru osteopenie

Medicul curant este cel care stabilește dacă este nevoie de tratament antiosteoporotic.

Tratamentul presupune strategii simple pentru a menține oasele cât mai sănătoase și puternice posibil și pentru a preveni progresia spre osteoporoză:

  • medicamente pentru osteopenie – suplimente cu calciu și vitamina D;
  • exerciții fizice. Este vorba, în special, de mers, alergat, sărit timp de cel puțin 30 de minute aproape în fiecare zi. Mișcarea trebuie să fie de impact. Activitățile cum sunt înotul și mersul cu bicicleta sunt extrem de folositoare pentru a dezvolta masă musculară și pentru o inimă sănătoasă, acestea nu contribuie la păstrarea densității osoase;
  • dietă sănătoasă.

„Având în vedere factorii de risc ai acestei afecțiuni, pentru păstrarea densității osoase optime este indicată corectarea stilului de viață cu intervenții asupra alimentației, evitarea sedentarismului și activitate fizică de cel puțin 30 minute pe zi.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

De asemenea, se evită fumatul, consumul excesiv de cafea și de alcool.

Vrei să te lași de fumat? Pneumolog: „Majoritatea reușesc după 4-6 tentative. Citește aici ce strategii funcționează.

Ce este osteoporoza

Osteoporoza este o boală scheletală care duce la compromiterea rezistenței osoase ce predispune la risc crescut de fractură. Factorii determinanți ai rezistenței osoase sunt masa osoasă, turnover-ul osos și calitatea osului (microarhitectură, mineralizare, geometrie) astfel încât alterarea lor duce la fragilitate osoasă crescută și susceptibilitate la fractură osteoporotică. Ambele componente ale țesutului osos, mineral și organic, sunt afectate în osteoporoză.

osteopenie-si-osteoporoza-pierderea-densitatii-osoase
Osteoporoza înseamnă demineralizarea oaselor. Sursă foto: Healthline

Specialistul în geriatrie subliniază că masa osoasă este dependentă de:

  • factori genetici (ereditate, istoric familial, etnicitate, polimorfismul genei vitaminei D);
  • de factori de mediu (fumat, alcool, consum excesiv de cafea, medicamente);
  • factori hormonali (deficiența de androgeni, de estrogeni, hiperparatiroidism, hipertiroidism);
  • factori constitutivi (sex femeiesc, talie mică, hipoponderalitatea, vârsta de peste 45 de ani, nutriția deficitară cu aport insufucient de vitamina D, calciu).

Află de aici care sunt semnele unei carențe de vitamine și de minerale.

Osteoporoza doare: ce simptome o anunță

„Osteoporoza doare, pacienții prezentând frecvent dorsolombalgii (dureri în zona lombară) acute și cronice ca expresie a unei fracturi vertebrale osteoporotice. Dorsalgiile acute sunt instalate brusc în urma unei căderi sau unui efort de ridicare, tracțiune sau presiune, seminficând producerea fracturii.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Osteoporoza la coloană

Dorsalgiile cronice sunt mai puțin puternice și pot avea mai multe explicații:

  • tulburări de statică vertebrală,
  • leziuni degenerative coexistente,
  • poziția vicioasă a coloanei vertebrale cu solicitare nefiziologică a aparatului musculo-ligamentar.

Fracturile vertebrale multiple determină diminuarea înălțimii pacientului, apariția și accentuarea cifozei dorsale.

Găsește aici mai multe informații despre durerile de spate: de ce apar și cum le tratăm, în funcție de localizare.

Tipuri de osteoporoză

  • Osteoporoza de tip I (post-menopauză) se complică cu fracturi vertebrale și ale extremității distale a radiusului (unul dintre cele două oase ale antebrațului).
  • Osteoporoza de tip II (senilă, de involuție) afectează bărbații și femeile cu vârste de peste 65 de ani și se complică cu fracturi ale oaselor lungi.
  • Osteoporoza secundară apare ca o manifestare a unei alte boli: boli endocrine (hipercorticism, hipertiroidism), boli digestive (sindrom de malabsorbție, ciroză biliară primitivă), boli metabolice (diabet zaharat), prin imobilizare prelungită (o imobilizare de peste 6 luni duce la o pierdere a unei treimi din masa osoasă preexistentă) și este cu risc de fractură a tuturor oaselor.
  • Osteoporoza la bărbat are cauze multiple: endocrine, medicamente, neoplazii (mielom multiplu, metastaze osoase, cancer de prostată – pe fondul tratamentului antiandrogenic), boli cronice (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă), insuficiență renală, boli ereditare.

Test de osteoporoză

Screeningul pentru osteoporoză este obligatoriu la femeile și bărbații care prezintă factori de risc pentru osteopenie și osteoporoză, dar și peste vârsta de 65 de ani la femei.

Investigații paraclinice recomandate sunt radiografia osoasă, teste de absorbțiometrie care determină densitatea minerală osoasă (DMO) cum sunt absorbțiometria unifotonică și bifotonică care evaluează densitatea oaselor cu conținut mare trabecular (vertebrele lombare și colul femural), absorbțiometria duală cu raze X (DXA sau DEXA).

DEXA este cea mai folosită metodă de diagnostic al osteoporozei actualmente, permițând evaluarea densității minerale osoase la nivelul coloanei vertebrale, femurului și scheletului integral.

DEXA este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

Pentru studiul populațional cu valoare de screening se folosește ultrasonografia osoasă Achilles.

Examenul computer tomograf cantitativ este metoda cu cea mai mare sensibilitate în măsurarea densității minerale osoase, iar imagistica prin rezonanță magnetică este folosită pentru diferențierea fracturilor osoase vertebrale metastatice de cele osteoporotice.

Se folosesc pentru diagnostic și markeri ai formării osoase (fosfataza alcalină totală și osoasă, osteocalcina, propeptidele N și C ale procolagenului), markeri ai resorbției osoase (calciuria, determinări ale diferitelor componente ale metabolismului osos, dar acestea sunt adresate unor cazuri selecționate).

Află de ce analize medicale ar trebui să facă orice femeie de peste 50 de ani.

Cât costă un test osteoporoză: preț în funcție de zona vizată

Prețul DEXA, cea mai folosită investigație pentru diagnosticul osteoporozei, variază în funcție de numărul de zone care sunt investigate și de unitatea medicală care execută această investigație.

„Prețul informativ se găsește pe site-ul fiecărei unități medicale. De exemplu, pentru un segment osos poate fi în jur de 140 de lei, pentru 2 zone – 230 de lei, pentru 3 zone – 300 de lei. Dar precizez: costurile variază uneori mult. Centrele medicale pot avea oferte pentru seniori, unele avantajoase.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Tratament ideal pentru osteoporoză nu există

Osteoporoza este o boală cronică care constituie cel mai bun exemplu al unei suferințe care trebuie mai ales prevenită decât tratată. Medicul menționează că există multe regimuri terapeutice, niciunul ideal. Terapiile sunt de lungă durată, iar prețul este ridicat.

Obiectivele tratamentului în osteoporoză post-menopauză sunt, potrivit specialistului în geriatrie:

  • prevenirea fracturilor,
  • stabilizarea sau creșterea masei osoase,
  • atenuarea simptomatologiei secundare fracturilor și deformărilor scheletale,
  • îmbunătățirea funcției fizice.

Medicamente pentru osteoporoză

Tratamentul medicamentos este complex și adresat mecanismelor de declanșare a osteoporozei:

  • Agenți inhibitori ai resorbției osoase: calciu, vitamina D, estrogeni, calcitonina, bifosfonați (Clodronat, Etidronat, Alendronat, Risendronat, Ibandronat), modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni (Raloxifen) anticorpi anti RANKL (Amgen);
  • Agenți formatori de os: parathormon (Teriparatida), steroizi anabolizanți (decanofort);
  • Agenți formatori de os și inhibitori ai resorbției osoase: ranelatul de stronțiu;
  • Alți agenți antiosteoporotici: diuretice tiazidice, statine, Ipriflavona, Tibolon.

Osteoporoza: tratament nemedicamentos

Tratamentul nemedicamentos are ca obiective exercițiul fizic, expunerea normală la soare, schimbarea stilului de viață (renunțare la fumat și alcool, la regimuri alimentare necorespunzătoare private de minerale, proteine, vitamine).

„Activitatea fizică este extrem de importantă în menținerea sănătății oaselor, deoarece osul se formează și remodelează ca răspuns la stresul asociat mișcării și exercițiului fizic. Mersul, urcatul scărilor și al pantelor line, dansul sunt activități fizice ușor de efectuat zilnic. Este important să se stabilească un program de exerciții de 10-15 minute pe zi sau 30 minute de mers pe jos.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Plante pentru osteoporoză

Există mai multe suplimente din plante, cum ar fi trifoiul roșu, soia și cohosh negru, care pot fi folosite pentru a ajuta la promovarea sănătății oaselor. Cu toate acestea, înainte de a utiliza aceste suplimente, e important să ceri sfatul medicului, din două motive principale:

  • Există puține studii care susțin utilizarea acestor suplimente pentru tratarea osteoporozei. Drept urmare, nu există dovezi că funcționează.
  • Aceste suplimente pot provoca efecte secundare și pot interacționa cu medicamentele pe care le iei.

Osteoporoza se vindecă?

„Cu un tratament corect, alimentație adecvată (dietă bogată în produse lactate, legume verzi, vitamina D din alimente – ouă, pește, reducerea consumului de sare, aport de magneziu din spanac, brânză tofu, migdale, broccoli), stil de viață sănătos, această boală cronică poate fi încetinită sau stabilizată, dar nu vindecată pe deplin.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare