Ce să faci dacă te doare capul: ce să bei, ce suplimente să iei și ce tratamente să încerci
În primul rând, întreabă-te dacă ai băut suficientă apă, dacă te-ai odihnit destul și dacă ți-ai făcut pașii astăzi. Apoi, poți încerca să aplici câteva trucuri recomandate de specialiști pentru acasă. Dacă, însă, te doare capul în continuare și pur și simplu nu mai știi ce să faci ca să te întorci la o viață fără dureri, e cazul să discuți cu un medic.
Durerea de cap este o problemă frecventă care afectează milioane de oameni la nivel global. Există peste 150 de tipuri de dureri de cap, conform Societății Internaționale a Cefaleei. Dintre acestea, cele mai întâlnite sunt cefaleea tensională, migrena și durerea de cap provocată de abuzul de medicamente.
Deși cea mai simplă soluție în cazul durerilor de cap pare să fie administrarea unor medicamente analgezice, folosirea acestora în exces poate agrava situația. Așadar, poți apela, mai întâi la alte soluții.
- Citește și: De ce apare durerea de cap în partea dreaptă.
„Durerile de cap se impart în două mari categorii: cefalee primară și cefalee secundară. Cefalee înseamnă orice fel de durere de la nivelul gâtului în sus. În tipurile de cefalee primară, durerea (însoțită sau nu de alte simptome) reprezintă o boală în sine și nu o manifestare a altei patologii.”
– Dr. Bogdan Pană, medic neurolog
Cefaleea primară apare, în mod recurent, încă din tinerețe (de obicei între 20 și 40 de ani) și, potrivit medicului neurolog, reprezintă 90% din totalul durerilor de cap.
În cefaleea secundară, trebuie căutată și tratată cauza care a declanșat durerea, cefaleea fiind doar un simptom al unei alte boli.
Bea apă, ceaiuri și cafea
Deshidratarea e o cauză frecventă a durerilor de cap, potrivit studiilor. Problema e că de multe ori nu ne dăm seama că suntem ușor sau moderat deshidratați. Cel mai simplu și corect mod de a verifica dacă suntem corect hidratați este prin verificarea culorii urinei.
Deshidratarea poate afecta concentrarea și poate provoca iritabilitate, ceea ce agravează simptomele cefaleei. Cercetările au demonstrat că hidratarea eficientă poate reduce frecvența, durata și severitatea durerilor de cap.
Pe lângă apă, e indicat să consumi și băuturi care conțin cofeină, cum ar fi ceaiul (verde, negru) sau cafeaua. Cofeina îmbunătățește starea de spirit, crește vigilența și ajută la constricția vaselor de sânge, toate acestea având un efect benefic asupra simptomelor cefaleei. În plus, cofeina poate crește eficiența medicamentelor utilizate pentru tratarea durerilor de cap, precum ibuprofenul și acetaminofenul.
Băuturile de evitat sunt cele care conțin alcool, deoarece s-a dovedit că reprezintă un factor declanșator pentru migrene, cefalee de tensiune și cefalee în ciorchine, adică cele mai frecvente tipuri de dureri de cap.
Evită alimentele bogate în histamină, nitrați și nitriți
Și intoleranțele alimentare pot declanșa dureri de cap la anumite persoane, au demonstrat unele cercetări. Pentru a identifica dacă un aliment specific provoacă dureri de cap recurente, se poate recurge la o dietă de eliminare, care exclude alimentele cel mai frecvent asociate cu aceste simptome. Printre acestea se numără:
- brânzeturile maturate,
- alcoolul,
- ciocolata,
- citricele,
- cafeaua.
Un studiu din 2016 a scos la iveală că eliminarea acestor alimente din dieta zilnică a redus semnificativ frecvența, durata și severitatea migrenelor.
În plus, evitarea alimentelor bogate în histamină, precum brânzeturile maturate, alimentele fermentate, berea, vinul, peștele afumat și carnea procesată, poate fi benefică pentru persoanele sensibile la această substanță. De asemenea, limitarea consumului de alimente care conțin nitrați și nitriți, cum ar fi crenvurștii, cârnații și baconul, poate contribui la prevenirea durerilor de cap. Acești conservanți alimentari au fost asociați cu declanșarea durerilor de cap la anumite persoane.
Unele suplimente alimentare pot calma durerile de cap
Suplimentarea cu vitamine din complexul B, magneziu și coenzima Q10 poate preveni și reduce severitatea durerilor de cap.
Magneziul este un mineral important necesar pentru numeroase funcții în organism. Acest mineral s-a dovedit a fi un remediu sigur și eficient pentru durerile de cap. Deficitul de magneziu este mai întâlnit la persoanele care suferă de migrene. Tratamentul cu suplimente de magneziu poate reduce frecvența și severitatea migrenelor. De exemplu, suplimentarea cu 600 mg de citrat de magneziu poate fi eficientă pentru reducerea durerilor de cap la persoanele cu migrenă. Totuși, suplimentele de magneziu pot provoca efecte secundare digestive, cum ar fi diareea, așa că este bine să începi cu o doză mai mică și să ceri sfatul medicului.
Vitaminele din complexul B sunt un grup de micronutrienți solubili în apă cu multiple roluri importante în organism. De exemplu, contribuie la sinteza neurotransmițătorilor și ajută la transformarea alimentelor în energie. Unele vitamine din grupul B pot avea, de asemenea, un efect protector împotriva durerilor de cap. Mai multe studii au arătat că anumite suplimente de vitamina B, inclusiv riboflavina (B2), folatul – B9, B12 și piridoxina (B6), pot reduce simptomele cefaleei. Suplimentele care conțin toate cele opt vitamine B sunt o modalitate sigură și eficientă de a trata natural simptomele durerilor de cap.
Coenzima Q10 (CoQ10) este o substanță produsă natural de organism și are rol de antioxidant. Un studiu a arătat că administrarea a 100 mg de CoQ10 pe zi a redus frecvența, severitatea și durata migrenelor.
Ce poți să mai faci dacă te doare capul: Aplică o compresă rece
Aplicarea compreselor reci sau cu gheață pe zona gâtului sau a capului reduce inflamația, încetinește fluxul nervos și duce la constricția vaselor de sânge, toate acestea putând ajuta la reducerea unor tipuri de durere de cap. Studiile sugerează că terapia rece poate fi benefică pentru cei care suferă de anumite tipuri de dureri de cap, inclusiv dureri de cap cauzate de medicamentele pe bază de nitrați folosite pentru a trata afecțiuni cardiace.
Tot ce trebuie să faci e să pui gheață într-o pungă, să înfășori punga într-un prosop și să o aplici pe partea din spate a gâtului, pe cap sau pe tâmple pentru a atenua durerea.
Dormi suficient, dar nu exagerat
Studiile arată că o calitate scăzută a somnului și insomniile sunt asociate cu o creștere a frecvenței și severității durerilor de cap. Apneea de somn, o afecțiune în care respirația se întrerupe repetat în timpul somnului, provoacă dureri de cap dimineața, în timp ce insomniile sunt asociate cu o severitate crescută a durerilor de cap la cei care suferă de cefalee de tensiune.
Dar și dormitul în exces poate să declanșeze dureri de cap. Ideal e să dormi cel puțin 7 ore și cel mult 9 ore pe noapte.
Apelează la remediile din plante: curcumina preventiv, mușețelul pentru tratamentul acut
Anumite plante medicinale, inclusiv curcumina, mușețelul și ghimbirul, ar putea atenua durerile de cap. De exemplu, o revizuire din 2020, care a inclus 19 studii, a avut rezultate preliminare pozitive pentru curcumină în tratamentul preventiv și pentru mușețel în tratamentul acut al migrenei.
Ghimbirul conține, de asemenea, mulți compuși benefici, inclusiv antioxidanți și substanțe antiinflamatoare. Suplimentarea cu ghimbir poate reduce durerea la persoanele cu migrenă și poate atenua greața și vărsăturile, simptome frecvent asociate durerilor de cap severe. Poți încerca să iei un supliment cu ghimbir sau să faci un ceai puternic din rădăcină de ghimbir proaspăt.
Masează-ți tâmplele cu uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt lichide foarte concentrate care conțin compuși aromatici din diverse plante. Acestea au numeroase beneficii terapeutice și sunt utilizate în cea mai mare parte local, deși unele pot fi administrate și pe cale orală.
Potrivit cercetărilor, uleiurile esențiale de mentă, lavandă și eucalipt sunt deosebit de utile în cazul durerilor de cap. Dacă suferi frecvent de cefalee, încearcă să pui uleiuri esențiale într-un difuzor de cameră sau să masezi o cantitate mică de ulei esențial, precum cel de mentă sau de lavandă, amestecat cu un ulei de bază, cum ar fi cel de jojoba, pe încheieturile mâinilor sau pe tâmple.
Încearcă acupunctura
Acupunctura este o tehnică tradițională din medicina chineză care implică introducerea acelor subțiri în piele pentru a stimula puncte specifice de pe corp. Această procedură a fost studiată în contextul reducerii simptomelor asociate durerilor de cap, demonstrând rezultate promițătoare chiar și în numeroase cercetări recente.
O cercetare amplă, publicată în 2020, a confirmat că acupunctura poate fi o terapie eficientă pentru persoanele care suferă de migrenă. Studiile au evidențiat că această metodă poate contribui semnificativ la diminuarea frecvenței și intensității atacurilor migrenoase.
În plus, un alt studiu din 2022, care a inclus 156 de participanți diagnosticați cu migrenă, a demonstrat că atât tratamentele cu 5 ședințe de acupunctură, cât și cele cu 10 ședințe au avut rezultate pozitive în reducerea frecvenței migrenelor și a severității acestora.
- Citește și: Cât de bune sunt vitaminele, remediile din plante și acupunctura. Explică medicul specialist în imunologie
Tratament cu medicamente
„Din punct de vedere al medicamentelor, sunt de preferat antialgice simple (aspirină, paracetamol, ibuprofen), deoarece acestea predispun cel mai puțin la cefalee de abuz medicamentos și le putem lua maximum 15 zile pe lună. Dacă durerile apar frecvent, este recomandat să ne prezentăm la medic, care ne poate prescrie un tratament de prevenție.“
Dr. Bogdan Pană, medic neurolog
Alte posibile tratamente
- Tehnici de gestionare a stresului: te pot învăța modalități prin care să faci față stresului și să reduci tensiunea. Gestionarea eficientă a stresului poate reduce semnificativ frecvența și intensitatea durerilor de cap.
- Terapia Cognitiv-Comportamentală (TCC): este terapia prin vorbire care te ajută să recunoști situațiile care îți provoacă stres, anxietate și tensiune. Prin identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative, TCC poate contribui la atenuarea durerilor de cap.
- Yoga: poate ajuta la reducerea stresului, creșterea flexibilității, scăderea durerii și îmbunătățirea calității vieții. Dacă faci regulat yoga ai putea resimți reducerea intensității și frecvenței durerilor de cap.
- Activitatea fizică: exercițiile fizice regulate pot reduce semnificativ intensitatea, frecvența și durata migrenelor. Creșterea nivelului de activitate fizică zilnică poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale și poate contribui la prevenirea durerilor de cap.
Când e cazul să mergi la medic
Există anumite semne de alarmă care ar trebui să atenționeze atât pacienții, cât și medicii.
Dr. Pană atrage atenția că ne putem gandi la o cefalee secundară, potențial severă atunci când:
- există semne ale unei alte boli sistemice (febră, scădere în greutate);
- pacientul are un istoric de neoplazie, HIV sau boală autoimună;
- există semne neurologice (stare confuzională, semne de iritație meningeală);
- durerea de cap apare brusc sau apare la persoane de peste 50 de ani sau atunci când pacientul spune că este cea mai mare durere din viață;
- durerea își schimbă caracterul în funcție de poziție sau dacă se agravează după tuse/strănut;
- durerea apare după un traumatism;
- durerea de cap își schimbă caracterul față de cel cunoscut (dacă doare altfel față de cum durea de obicei).
„În cele mai multe cazuri, este esențială o anamneză corectă și completă. În cazul tipurilor de cefalee primară, atunci când diagnosticul este unul clar, nu mai sunt necesare alte investigații. În cazul lor este vorba de o tulburare de funcționare a creierului, nu de una de structură, așa că examinările imagistice nu găsesc modificări care sa le explice.”
Dr. Bogdan Pană, medic neurolog.
Dacă diagnosticul nu este unul clar, sau dacă se suspectează o cauză secundară a durerii, medicul poate recomanda investigații imagistice la nivelul capului, coloanei, sau altor părți ale corpului (IRM, CT), analize de sânge, analiza lichidului cefalorahidian, EEG, consult oftalmologic, ORL sau alte specialități.