Atacul cerebral este mai periculos la femei decât la bărbați. Semnele de AVC la femei sunt uneori confundate și de medici
Accidentul vascular cerebral (AVC) poate fi mai periculos în cazul femeilor, din mai multe motive. Riscul de AVC la femei crește din cauza schimbărilor hormonale produse de sarcină și menopauză ori de pilulele contraceptive și de terapia de substituție hormonală. Pe lângă toate astea, manifestările unui atac cerebral pot fi mai subtile la femei decât la bărbați, lucru care întârzie prezentarea le medic, diagnosticul și tratamentul.
În fiecare an, mai mult de 6,6 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza accidentelor vasculare cerebrale, iar cercetătorii avertizează că incidența acestora este în creștere, în special în rândul persoanelor tinere și de vârstă mijlocie, și în țările cu venituri reduse și medii. Într-un raport publicat recent, specialiștii au estimat că numărul deceselor cauzate de accidentele vasculare cerebrale va crește cu aproximativ 50%, ajungând la 9,7 milioane de victime anual în anul 2050.
„În ceea ce privește România, incidența AVC este ridicată. Conform statisticilor, se înregistrează anual 65.000 de accidente vasculare cerebrale. Să nu uităm că aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială, cel mai mare inamic când vine vorba despre riscul pentru un accident vascular cerebral.“
– Dr. Paul Findrihan, medic specialist neurolog la Enayati Medical City
Risc mai mare de atac cerebral ischemic la femei tinere
Conform cercetărilor realizate în SUA, anual, mai multe femei decât bărbați suferă un AVC (diferența este de aproximativ 55.000), iar o explicație ar putea fi speranța de viață mai crescută a femeilor, potrivit publicației „New York Times“.
Medicul neurolog Paul Findrihan precizează că, în general, riscul de a suferi un accident vascular cerebral poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de sex. Dar mai sunt și alții: vârsta, istoricul medical, stilul de viață, tensiunea arterială, nivelurile de colesterol, fumatul, diabetul și sedentarismul pot influența semnificativ riscul de AVC la oricare dintre sexe.
Află de aici ce simți când ai un atac cerebral și de ce apare.
„Trebuie să ținem cont și de tipul de AVC, știind că femeile tinere față de bărbații tineri pot prezenta mai frecvent ocluzia unui vas (n.r. – AVC ischemic) – pe fondul folosirii de anticoncepționale, al predispoziției către boli autoimune, al statusului procoagulant din perioada lăuziei. Iar bărbații în vârstă pot prezenta AVC hemoragic mai frecvent față de femeile de aceeași vârstă – pe fondul hipertensiunii arteriale și al consumului de alcool mai crescut în rândul pacienților de sex masculin.“
Dr. Paul Findrihan, medic specialist neurolog
De asemenea, există femei cu mutații genetice parțiale sau complete la nivelul ADN-ului (trombofilie), a căror prezență crește riscul de formare a unor cheaguri de sânge (trombi). Aceste mutații, în combinație cu anticoncepționalele, pot crește suplimentar riscul de AVC ischemic.
Aici găsești un ghid despre anticoncepționale și efectele lor: cum le alegi pe cele mai bune?
Factorii care cresc riscul unui atac cerebral la femei
Există numeroși factori de risc care pot crește predispoziția unei femei de a suferi un accident vascular cerebral (AVC). Unii sunt general valabili, adică se aplică și în cazul bărbaților, cum ar fi:
- vârsta,
- antecedentele familiale și personale,
- fumatul și stilul de viață sedentar,
- existența anumitor boli ca hipertensiunea arterială, diabetul, afecțiunile cardiovasculare, hipercolesterolemia.
„Alți factori de risc ai atacului cerebral sunt specifici femeilor precum utilizarea contraceptivelor orale, despre care sunt dovezi științifice că, în special la femeile fumătoare și la cele peste 35 de ani, influențează riscul de AVC, crescându-l.“
Dr. Paul Findrihan, medic specialist neurolog
Anumite studii au sugerat că femeile care iau contraceptive orale combinate (care conțin estrogen și progesteron) pot avea un risc ușor crescut de AVC, în special femeile fumătoare și cele cu alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială. Estrogenul poate contribui la formarea cheagurilor de sânge, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru AVC ischemic.
Așadar, femeile care au peste 35 de ani, urmează astfel de terapii și care au în plus antecedente personale sau familiale de AVC, care au alți factori de risc cardiovascular trebuie să fie atente și să discute cu medicii curanți despre riscul de AVC.
Menopauza precoce
Pentru femei, perioada de schimbări biologice de la perimenopauză și menopauză este critică. Multe femei încep să dezvolte hipertensiune arterială în timpul acestei tranziții. Experții cred că de vină este scăderea nivelului de estrogen, cunoscut fiind faptul că acest hormon sexual feminin poate ajuta la menținerea relaxării vaselor de sânge și la echilibrarea nivelurilor de colesterol. Când organismul încetează să mai producă estrogen, incidența accidentelor vasculare cerebrale și a altor boli cardiovasculare crește.
Studiile confirmă această legătură în cazul femeilor care ajung la menopauză mai devreme decât de obicei. Comparativ cu femeile la care menopauza se instalează la vârsta de 50 de ani, cele care experimentează menopauza prematură – înainte de 40 de ani sau menopauza timpurie între 40 și 44 de ani au un risc cu 98%, respectiv cu 49% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, excesul de estrogen, care poate apărea în urma administrării terapiilor hormonale utilizate pentru a trata simptomele menopauzei, poate avea efectul opus.
Află de aici aici totul despre menopauză: simptome, etape și tratament
Terapiile hormonale pot favoriza formarea cheagurilor de sânge
„Terapia de substituție hormonală, adesea folosită pentru a gestiona simptomele menopauzei, poate influența, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral, în special când conține estrogen și progesteron și în cazul administrării pe termen lung la femeile mai în vârstă.“
Dr. Paul Findrihan, medic specialist neurolog
Alte tratamente hormonale care pot crește riscul de AVC la femei sunt cele pentru infertilitate și cele cu estrogen pentru confirmarea identității de gen în cazul femeilor transgender.
De asemenea, femeile care iau prea mult în greutate în timpul sarcinii, care dezvoltă preeclampsie sau diabet gestațional sunt mai predispuse să dezvolte cheaguri de sânge și atac cerebral.
Semne și simptome de atac cerebral la femei
Pe lângă riscul crescut de a dezvolta un AVC, femeile au un risc mai mare de deces din cauza acestei afecțiuni, comparativ cu bărbații. Unul dintre motive ar putea fi depistarea tardivă.
Simptomele atipice pot să inducă inclusiv medicii în eroare, iar tratamentul în primele trei ore de la apariția simptomelor este crucial. Femeile prezintă un risc cu 33% mai mare decât bărbații să fie diagnosticate greșit când suferă un atac cerebral acut. Celor mai multe femei care sunt diagnosticate greșit li se spune că au anxietate sau migrenă, potrivit unui studiu realizat la Johns Hopkins Medicine.
Simptomele accidentului vascular cerebral cele mai cunoscute și vizibile sunt:
- amorțeli ale mâinilor, picioarelor,
- furnicături sau slăbiciune bruscă pe o parte a corpului,
- dificultăți în vorbire sau dificultăți privind înțelegerea vorbirii,
- tulburări de vedere,
- incapacitatea de a controla expresiile feței,
- pierderea bruscă a echilibrului sau a coordonării, confuzie.
„Reprezentantele sexului frumos pot avea simptome atipice de accident vascular cerebral (AVC), potrivit unor studii, iar acest lucru poate duce la întârzierea diagnosticului și al tratamentului, consecințele fiind riscul crescut de complicații, riscul de deces.“
Dr. Paul Findrihan, medic specialist neurolog
7 simptome adesea confundate ale atacului cerebral la femei
Din categoria simptomelor mai puțin specifice fac parte:
‣ oboseală cronică,
‣ dureri de cap puternice, neobișnuite,
‣ stare de slăbiciune generalizată,
‣ respirație sacadată și dureri în piept,
‣ greață și vomă,
‣ senzația de ceață mentală,
‣ sughiț.
În plus, tulburările de vorbire apărute în context emoțional pot anunța, de asemenea, un AVC în cazul femeilor. Însă de cele mai multe ori, acestea sunt trecute de vederea.
„Anumite simptome de AVC pot fi influențate de starea hormonală a femeii, astfel că ar putea fi ignorate, ori se știe cât de important este ca într-un astfel de accident vascular să se intervină la timp. Vorba aceea: Time is brain (n.r. – Timpul înseamnă creier – este o zicală care face referire la faptul că, în cazul unui accident vascular cerebral, cu cât se intervine mai devreme, cu atât integritatea creierului poate fi păstrată)!“
Dr. Paul Findrihan, medic specialist neurolog
Durerile de umăr pot anunța inclusiv infarctul sau atacul cerebral. Citește aici ce e de făcut.
Tratamentul trebuie instituit în primele 3-4 ore de la debutul simptomelor
Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ. Există două tipuri principale de AVC:
- Accident vascular cerebral ischemic: acest tip de AVC apare atunci când un cheag de sânge sau o placă de aterom blochează o arteră ce alimentează creierul. În consecință, partea din creier care primește sânge de la acea arteră suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților esențiali. Aproximativ 80% din accidentele vasculare cerebrale sunt ischemice.
- Accident vascular cerebral hemoragic: acesta apare atunci când un vas de sânge din creier se sparge sau se rupe. Consecința este sângerarea în țesutul cerebral sau în spațiul dintre creier și craniu.
În cazul unui AVC, fiecare minut contează, iar promptitudinea tratamentului este esențială pentru a minimiza afectarea cerebrală și pentru a îmbunătăți șansele de recuperare. Timpul de reacție poate face diferența între recuperarea completă și consecințe permanente sau chiar fatale.
Harta spitalelor în care se pot realiza tratamente prin tromboliză intravenoasă și proceduri endovasculare (trombectomii) pentru pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut poate fi consultată pe site-ul Asociației pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA). Iar aici poate fi accesată harta spitalelor în care se pot realiza doar tratamente prin tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut.
Recuperarea e de lungă durată
Pentru AVC-ul ischemic, terapia de dizolvare a cheagului (tromboliza) trebuie administrată ideal în primele 3-4 ore de la debutul simptomelor. Unele protocoale medicale extind această fereastră de timp până la 4,5 ore, iar în cazuri selectate, anumite proceduri endovasculare (trombectomie mecanică) pot fi aplicate chiar și într-o fereastră de timp mai lungă, dacă sunt considerate potrivite.
Pentru AVC-ul hemoragic, evaluarea și tratamentul rapid pentru a opri sângerarea și a reduce presiunea asupra creierului sunt esențiale pentru a preveni extinderea leziunilor și deteriorările suplimentare.
Recuperarea completă după un AVC poate varia și poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni sau chiar ani, iar unele persoane pot să nu recupereze complet anumite funcții. Terapia de recuperare post-AVC, care poate include fizioterapie, terapie ocupatională, terapie de limbaj și alte intervenții de specialitate, este esențială pentru optimizarea recuperării funcțiilor afectate și pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului.
Află aici care sunt cele 13 reguli de urmat după un atac cerebral, explicate de neurolog.
„Oamenii de știință sunt preocupați în ultima vreme tot mai mult de rolul pe care îl joacă diferențele de gen în anumite boli, inclusiv în AVC, astfel încât în funcție de constatările făcute, să creioneze programe mai eficiente în a preveni, diagnostica și trata AVC-ul la femei versus bărbați.”
Dr. Paul Findrihan, medic specialist neurolog