Există mai multe tipuri de pastile pentru durerea de cap, printre cele mai folosite fiind ibuprofenul și paracetamolul. Totuși, nu e indicat să abuzezi de aceste medicamente pentru că poți dezvolta rezistență la tratament sau mai rău, poți ajunge să suferi de cefalee cronică indusă de medicamente. Ce poți face, însă, explică medicul neurolog mai jos.
Sunt peste 150 de tipuri și subtipuri de dureri de cap. Durerile de cap cronice zilnice, care apar 15 zile sau mai mult pe lună, sunt un subtip. Durerile de cap de tip tensional și migrenele sunt, de asemenea, subtipuri comune de dureri de cap. Alte tipuri de dureri de cap cronice zilnice includ:
- hemicrania continuă, o cefalee unilaterală care se poate simți ca o migrenă;
- cefaleea primară cauzată de efort;
- hemicranii paroxistice cronice, dureri de cap ascuțite, unilaterale, care pot provoca lăcrimare sau nas înfundat;
- dureri de cap induse de abuzul de medicamente, care apar ca urmare a folosirii excesive a medicamentelor pentru dureri de cap timp de cel puțin trei luni. Aceste dureri de cap apar cel puțin 15 zile pe lună.
„Primul pas în tratarea durerii de cap este să determini de ce tip este și /sau ce o produce. Uneori, cefaleea este secundară unei alte afecțiuni, alteori nu are o cauză clară.“
Dr. Ana-Maria Ghițoiu, medic specialist neurolog
În ceea ce privește durerile de cap secundare, ele pot surveni ca urmare a unor alte probleme de sănătate, precum:
- creșterea presiunii intracraniene (în cazul tumorilor cerebrale sau accidentelor vasculare de mari dimensiuni);
- afectarea vaselor cerebrale (în cazul rupturilor anevrismelor, disecțiilor arteriale);
- afectarea meningelui (în cazul meningitei sau meningoencefalitei).
Tratament medicamentos și nemedicamentos pentru durerea de cap
„Cel mai important aspect în tratarea durerii de cap primare este să descoperi ce o declanșează. Cunoscând factorii declanșatori – prin ținerea unui jurnal de cefalee – și înlăturându-i ulterior, se poate scădea frecvența și intensitatea episoadelor de durere.“
Dr. Ana-Maria Ghițoiu, medic specialist neurolog
Medicul precizează că, în funcție de intensitatea, frecvența, cauza episoadelor de durere, există mai multe opțiuni de tratament medicamentos și nemedicamentos.
„Ce pastile să iau pentru durerea de cap?“ Depinde de tipul durerii!
Însă, în faza acută (atunci când doare capul), se recomandă ca tratamentul pentru cefalee să fie administrat de la primele semne. Medicamentele de primă intenție sunt antiinflamatoare simple (aspirină, paracetamol), care pot fi administrate în maximum 15 zile dintr-o lună.
În cazul în care nu mai sunt eficiente antiinflamatoarele de primă intenție, se pot administra combinații medicamentoase (aspirină + paracetamol + cofeină), ideal care să nu conțină opioide (tramadol, codeină). Acestea pot fi administrate în maximum 10 zile dintr-o lună.
Medicamentele din clasa triptanilor sunt mai eficiente decât celelalte, dar 25% din pacienți nu suportă efectele adverse sau au contraindicație în a le administra.
Pastile folosite pentru a preveni durerea de cap
Tratamentul profilactic constă, de obicei, în medicamente din clasa beta-blocantelor, antiepilepticelor sau antidepresivelor. Acestea pot scădea semnificativ (cu peste 50%) frecvența migrenelor la jumătate dintre pacienți, însă sub 20% urmează acest tratament după un an de la recomandare, mulți renunțând din cauza efectelor adverse sau pentru că au constatat o lipsă de eficiență în timp.
În ultimii ani au apărut și tratamente țintite pentru prevenția migrenei, cu anticorpi monoclonali anti-CGRP, cu eficiență și tolerabilitate mult mai bune față de celelalte medicamente. Avem și în România disponibile aceste tratamente, dar, cel puțin deocamdată, costul acestora poate să fie unul ridicat, de aproape 2.000 de lei pentru un stilou preumplut cu 70 mg soluție injectabilă. Tratamentul se eliberează în farmacii doar pe bază de prescripție de la medic și se administrează subcutanat.
Rezistență la tratament și cefalee de la pastile pentru durerea de cap
Neurologul atrage atenția că folosirea cu frecvență mare a tratamentelor medicamentoase poate produce, în timp, rezistență la tratament și mai ales poate declanșa un alt timp de durere, și anume cefaleea cronică indusă de medicamente.
Cefaleea cronică poate conduce, pe lângă alterarea severă a calității vieții dată de dureri aproape permanente, la tulburare de concentrare, iritabilitate, depresie și chiar suicid.
Simptomele cefaleei cronice de abuz medicamentos
Semnele și simptomele durerilor de cap induse de utilizarea excesivă a medicamentelor pot varia în funcție de tipul de durere de cap inițială tratată și de medicamentul utilizat. Durerile de cap prin consumul excesiv de medicamente tind să:
- apară în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, adesea dimineața devreme;
- se atenueze de la medicație, dar apoi revin la câteva ore.
Alte semne și simptome pot include:
- greaţă,
- nelinişte,
- dificultate de concentrare,
- probleme de memorie,
- iritabilitate.
Ce medicamente pot provoca cefalee cronică
Multe medicamente utilizate în mod obișnuit pentru atenuarea durerii de cap pot provoca cefalee cronică, atunci când sunt luate prea des. Printre acestea se numără:
- aspirina,
- acetaminofenul,
- antiinflamatoarele nesteroidiene (cum ar fi ibuprofenul și naproxenul),
- somniferele,
- codeina,
- medicamentele care conțin cofeină,
- preparatele care conțin ergotamină,
- opiaceele,
- triptanii.
Cât de des e prea des?
Specialiștii au descoperit că cefaleea indusă de utilizarea excesivă a medicamentelor poate fi declanșată la pacienții cu migrenă care iau următoarele tipuri de medicamente cu următoarea frecvență pe lună:
- combinații de butalbital timp de cinci sau mai multe zile pe lună;
- opioide timp de opt sau mai multe zile pe lună:
- triptani timp de 10 sau mai multe zile pe lună;
- antiinflamatoare nesteroidiene mai mult de 10 zile pe lună.
Cum poate fi prevenită cefaleea cronică indusă de abuzul medicamentos
- Urmează întotdeauna instrucțiunile de pe prospectul medicamentelor și recomandările medicului.
- Folosește medicamente pentru atenuarea durerii imediate (acute) numai atunci când este cu adevărat necesar.
- Nu utiliza medicamente pentru atenuarea durerilor de cap mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână, cu excepția cazului în care medicul ți-a făcut această recomandare.
- Înainte de a lua orice medicament, inclusiv analgezice obișnuite și antihistaminice, întreabă medicul.
- Evită produsele care conțin cofeină (cafea, ceai, ciocolată) în timp ce iei medicamente pentru atenuarea durerii de cap, în special medicamentele care conțin deja cofeină.
Tratamente naturiste pentru durerile de cap în sarcină
Cefaleea în sarcină poate fi o reală provocare pentru gravide, pentru că opțiunile de tratament care să nu afecteze fătul sunt limitate și trebuie recomandate doar de medic. Tratamentul nemedicamentos, care poate fi folosit și în sarcină, cuprinde:
- managementul stresului – care este unul dintre principalii factori declanșatori;
- masajul pentru relaxarea musculaturii gâtului și capului;
- menținerea unui program de masă și somn regulat;
- hidratarea corectă;
- evitarea alcoolului, a fumatului și a efortului fizic intens;
- limitarea timpului petrecut în fața ecranelor luminoase (computer, telefon etc.);
- plimbările în aer liber;
- exercițiile de stretching zilnice.
Neuromodularea, o altă opțiune de tratament sigură și în sarcină, și în alăptare
O altă opțiune nouă pentru tratarea migrenei este neuromodularea (stimularea electrică a creierului). Neuromodularea are un foarte bun raport între eficiență și posibilele efecte adverse, unele dintre dispozitive putând fi folosite și de femeile însărcinate, și de cele care alăptează.
Aceasta este eficientă și în acut (atunci când doare capul), și în prevenție, este ușor de folosit și de tolerat și se poate face la domiciliu. Este recomandată totuși o probă în cabinet, chiar și după ce este clar diagnosticul de migrenă, pentru a vedea exact dacă este bine tolerată procedura și pentru explicațiile necesare folosirii.
Când să mergi la medic pentru durerea de cap
Este cazul să ne prezentăm la medic pentru evaluare atunci când:
- există mai mult de un episod de durere pe săptămână;
- durerea devine din ce în ce mai intensă și nu pare să înceteze;
- nevoia de a lua medicație devine zilnică sau aproape zilnică;
- nevoia de la lua 2-3 doze /tipuri de antalgice pe săptămână pentru a stopa durerea;
- cefaleea își schimbă caracterul, intensitatea, frecvența;
- durerea de cap apare după: efort fizic intens, exercițiu fizic, tuse, strănut, aplecarea capului.
Neurologul atenționează că există și situații în care este necesară prezentarea de urgență la medic și anume:
- durere de cap bruscă și severă,
- cefaleea apare după o lovitura la cap sau în urma unui accident,
- cefaleea se însoțește de: febră, rigiditatea cefei, confuzie, convulsii, erupție cutanată, scăderea forței musculare, tulburare de vorbire sau de vedere.