Ce se întâmplă dacă bei zilnic ceai de ghimbir? 7 calități care fac special condimentul asiatic

Ce se întâmplă dacă bei zilnic ceai de ghimbir? 7 calități care fac special condimentul asiatic

Pentru cei mai mulți dintre noi, consumul regulat de ceai de ghimbir poate aduce o varietate de beneficii: de la îmbunătățirea digestiei, reducerea inflamației din corp, combaterea grețurilor și întărirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, ceaiul de ghimbir poate avea și efecte mai puțin plăcute, uneori. SmartLiving.ro a discutat cu nutriționistul Iren Alexoi despre beneficiile condimentului asiatic și ce se întâmplă dacă bei zilnic ceai de ghimbir.

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă originară din Asia de Sud-Est, cunoscută de mii de ani pentru proprietățile sale culinare, dar și medicinale. Ghimbirul conține compuși bioactivi care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Printre aceștia se numără gingerolul, shogaolul, zingerona și alte substanțe antioxidante și antiinflamatorii.

Gingerolul, componenta principală a ghimbirului proaspăt, este responsabil pentru majoritatea proprietăților sale benefice, având efecte antioxidante și antiinflamatorii dovedite.

Proprietățile ghimbirului


„Ghimbirul combate disconfortul gastric, are efect antistres, intensifică metabolismul, fiind excelent în curele de slăbire, este antiinflamator și combate răul de mișcare.“

– Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist

Studiile arată că ghimbirul poate ajuta la reducerea inflamației din corp, la atenuarea durerilor musculare și articulare, precum și la combaterea infecțiilor, datorită proprietăților sale antimicrobiene. De asemenea, ghimbirul poate avea efecte pozitive asupra sistemului digestiv, contribuind la eliminarea sau reducerea senzației de greață, inclusiv a grețurilor asociate cu sarcina sau care apar ca efect advers al chimioterapiei.

1 Poate ajuta la slăbit, în special din zona taliei

Ghimbirul poate ajuta la slăbit, potrivit studiilor efectuate pe oameni și animale. O analiză din 2019 a mai multor studii a concluzionat că ghimbirul poate reduce semnificativ greutatea corporală. În mod specific, consumul de ghimbir scade grăsimea de pe talie, în cazul persoanelor supraponderale sau obeze.

Un studiu din 2016 efectuat pe 80 de femei obeze a scos la iveală că ghimbirul ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea indicelui de masă corporală (IMC), a nivelului de insulină din sânge și a indicelui HOMA. Nivelurile ridicate de insulină din sânge sunt asociate cu obezitatea, potrivit cercetărilor.

Participantele la studiu au primit doze zilnice relativ mari (2 grame) de pudră de ghimbir timp de 12 săptămâni.

Capacitatea ghimbirului de a influența greutatea corporală se poate datora anumitor mecanisme, cum ar fi creșterea numărului de calorii arse sau reducerea inflamației.

O combinație cu efect demonstrat de reducere a numărului de kilograme și de grăsime corporală este ceaiul verde cu ghimbir. Ceaiul verde în sine este recunoscut pentru capacitatea sa de a spori metabolismul, iar ghimbirul îi potențează acest efect.

Cum poți folosi ceaiul verde cu ghimbir

Adaugă ghimbir proaspăt dat pe răzătoare sau uscat măcinat într-o cană cu ceai verde. De asemenea, dacă preferi infuziile preparate din pliculețe, poți folosi un pliculeț de ceai de ghimbir și unul de ceai verde împreună, dar dublează cantitatea de apă indicată pe ambalaj, ca să nu obții o aromă prea intensă. Bea ceaiul astfel obținut o dată sau de două ori pe zi, dar ține cont că ceaiul verde conține cofeină (30-50 mg la o cană de 250 ml de ceai).

2 Poate ajuta la tratarea osteoartritei

Un studiu amplu a scos la iveală că ghimbirul poate atenua durerile provocate de osteoartrită, o boală degenerativă a articulațiilor.

Participanții la studiu au primit între 500 miligrame și 1 gram de ghimbir în fiecare zi, timp de 3 până la 12 săptămâni.

Un alt studiu din 2011 a demonstrat că o combinație aplicată topic de ghimbir, mastic, scorțișoară și ulei de susan poate ajuta la reducerea durerii și rigidității articulare la persoanele cu osteoartrită a genunchiului.

3 Beneficiile ghimbirului în prevenirea diabetului

Ghimbirul poate reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge și poate îmbunătăți factorii de risc asociați bolilor de inimă. Deși cercetările în acest domeniu sunt relativ noi, există dovezi că ghimbirul are proprietăți antidiabetice puternice.

Un studiu din 2015, efectuat pe 41 de participanți cu diabet zaharat de tip 2, a arătat că o doză zilnică de 2 grame de pudră de ghimbir a scăzut glicemia à jeun (bazală) cu 12%. De asemenea, a îmbunătățit semnificativ nivelul hemoglobinei A1c (HbA1c), un indicator al glicemiei pe termen lung. Mai precis, nivelul HbA1c a fost redus cu 10% pe parcursul a 12 săptămâni. Studiul a evidențiat și o reducere de 28% a raportului Apolipoproteinei B/Apolipoproteinei A-I, precum și o scădere de 23% a malondialdehidei (MDA), un produs secundar al stresului oxidativ.

Nivelurile ridicate de ApoB/ApoA-I și MDA sunt factori de risc majori pentru bolile de inimă.

4 Scade nivelul colesterolului

Nivelul ridicat de colesterol LDL (rău) este asociat cu un risc crescut de boli de inimă. Alimentele și băuturile pe care le consumi pot avea o influență puternică asupra nivelurilor de LDL.

Într-un studiu din 2018 realizat pe 60 de persoane cu hiperlipidemie, 30 de persoane au primit 5 grame de pulbere de ghimbir în fiecare zi. La finalul studiului, acestea au observat că nivelul de colesterol LDL (rău) le-a scăzut cu 17,4%  în 3 luni.

Deși scăderea LDL este impresionantă, este important de menționat că participanții la studiu au primit doze foarte mari de ghimbir.

Într-un studiu din 2008, persoanele care au primit 3 grame de pudră de ghimbir (sub formă de capsule) în fiecare zi au observat, de asemenea, reduceri semnificative ale majorității markerilor colesterolului. Nivelul de colesterol LDL (rău) a scăzut cu 10% în 45 de zile.

5 Conține o substanță care poate ajuta la prevenirea cancerului

Ghimbirul a fost studiat ca remediu alternativ pentru mai multe forme de cancer. Proprietățile anticancerigene sunt atribuite gingerolului, care se găsește în cantități mari în ghimbirul brut.

Într-un studiu de 28 de zile pe indivizi cu risc normal de cancer colorectal, 2 grame de extract de ghimbir pe zi au redus semnificativ moleculele de semnalizare proinflamatoare din colon.

Cu toate acestea, un studiu de urmărire la indivizi cu un risc ridicat de cancer colorectal nu a produs aceleași rezultate.

Există unele dovezi, deși limitate, că ghimbirul poate fi eficient împotriva altor tipuri de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul pancreatic și cancerul hepatic.

Poate fi eficient și împotriva cancerului de sân și a cancerului ovarian. Însă, este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

6 Poate îmbunătăți funcțiile cognitive și proteja împotriva bolii Alzheimer

Stresul oxidativ și inflamația cronică pot accelera procesul de îmbătrânire și pot crește riscul bolii Alzheimer și a declinului cognitiv asociat îmbătrânirii.

Unele studii efectuate pe animale sugerează că antioxidanții și compușii bioactivi din ghimbir pot inhiba procesele inflamatorii care apar în creier.

Există, de asemenea, unele dovezi că ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului, în mod direct. Într-un studiu realizat în 2012 asupra femeilor sănătoase, de vârstă mijlocie, s-a demosntrat că dozele zilnice de extract de ghimbir îmbunătățesc timpul de reacție și memoria.

7 Combate infecțiile

Extractul de ghimbir, datorită gingerolului, poate inhiba proliferarea anumitor tipuri de bacterii, mai ales când este combinat cu usturoiul. Un studiu din 2008 a evidențiat faptul că ghimbirul luptă împotriva bacteriilor care cauzează gingivită și parodontoză. Așadar, ceaiul de ghimbir acționează și local, în cavitatea bucală, pentru a reface echilibrul bacterian de la acest nivel. Un alt studiu a demonstrat că ghimbirul poate fi eficient în tratarea unor infecții respiratorii virale.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai de ghimbir: beneficii și indicații

Ce se întâmplă dacă bei zilnic ceai de ghimbir? În primul rând, ar trebui menționat dacă e bine să bei ceai de ghimbir în fiecare zi. Potrivit Administrației de Medicamente și Alimente din SUA (FDA), o cantitate zilnică de până la 4 grame de ghimbir pe zi e considerată sigură. Mecanismul exact în care ghimbirul acționează asupra organismului nu este pe deplin înțeles de specialiști. Cu toate acestea, există dovezi că un consum zilnic de ceai de ghimbir poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, datorită compușilor bioactivi. Iată câteva dintre acestea:

 • gingerol și compuși ai gingerolului: acțiune antioxidantă, antitumorală, antiinflamatoare și analgezică, antimicrobiană și hepatoprotectoare;
 • paradol: antioxidant, anticancerigen, antimicrobian;
 • shogaol: antioxidant, antiinflamator, acțiune antitumorală;
 • zingerona: acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și antibacteriană;
 • 1-Dehydro-10-gingerdione: are efect de reglare a genelor proinflamatoare;
 • flavonoizi: acțiune antioxidantă.

Cum se prepară ceaiul de ghimbir

Prepararea ceaiului de ghimbir este simplă și poate fi adaptată după preferințe. Iată o rețetă de bază de ceai de ghimbir:

Ingrediente:

 • 1-2 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt, curățată și feliată;
 • 2 căni de apă;
 • Miere sau lămâie (opțional).

Mod de preparare:

 • Fierbe apa într-un vas mic.
 • După ce apa a ajuns la fierbere, adaugă feliile de ghimbir în apă și stinge focul. Lasă la infuzat timp de 5 minute.
 • Strecoară apoi ceaiul și adăugă miere sau lămâie după gust.

Este recomandat să folosești ghimbir proaspăt, deși pudra de ghimbir poate fi o alternativă convenabilă. De asemenea, poți adăuga alte ingrediente, cum ar fi scorțișoară, turmeric sau mentă, pentru a îmbunătăți aroma și proprietățile ceaiului.

Contraindicații

Deși ceaiul de ghimbir este, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor, există câteva contraindicații și precauții de care trebuie să ții cont:

 • Probleme gastrointestinale: consumul excesiv de ghimbir poate irita stomacul și poate cauza disconfort gastrointestinal, cum ar fi arsuri la stomac și diaree. Dacă te știi cu probleme gastrointestinale, întreabă medicul înainte de a consuma zilnic ceai de ghimbir.
 • Interacțiuni medicamentoase: ghimbirul poate interfera cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulante, medicamente pentru diabet și medicamente pentru hipertensiune arterială. Dacă iei astfel de tratamente, discută cu medicul înainte de a face o cură cu ceai de ghimbir.
 • Sarcina: deși ghimbirul este adesea utilizat pentru a combate grețurile matinale din timpul sarcinii, nu e recomandat consumul unor cantități mari fără acordul medicului. Unele studii sugerează că dozele mari de ghimbir pot avea efecte adverse asupra sarcinii.
 • Alergii: dacă ai alergie la ghimbir sau la alte plante din familia Zingiberaceae, evită consumul de ceai de ghimbir.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare