Test de intoleranță alimentară. Diferența dintre alergie și intoleranță

Test de intoleranță alimentară – cum faci diferența dintre o reacție alergică și intoleranța la un aliment

Test de intoleranță alimentară. Intoleranța alimentară, deși nu este la fel de periculoasă precum alergiile alimentare, cauzează reacții supărătoare la anumite alimente neacceptate de organism. Există însă variante de test de intoleranță alimentare, unele mai simple decât ai crede.

Trei termeni diferiți sunt utilizați frecvent pentru reacțiile adverse la alimente: alergia la alimente, sensibilitatea la anumite produse alimentare și intoleranța alimentară.

Cu toate acestea, nu toți definesc acești termeni în același mod. Alergia alimentară este denumirea folosită pentru reacții alimentare care pot pune viața în pericol, care implică anticorpi de tip imunoglobulină E (IgE) ai sistemului imunitar.

Acestea sunt „adevăratele” alergii alimentare. Sensibilitățile alimentare pot isca și ele reacții neplăcute, însă nu la fel de neplăcute precum intoleranța alimentară.

Test de intoleranță alimentară

Înainte de a trece în revistă variantele de test de intoleranță alimentară, vom analiza, succint, proprietatea termenului intoleranța alimentară.

Sistemul imunitar, implicat în cazul alergiilor alimentare, nu are nicio influență în cazul intoleranței alimentare. De vină sunt, în schimb, enzimele digestive și problemele de absorbție a anumitor carbohidrați, iar alimentele care creează disconfort sunt, de obicei, carbohidrații fermentabili (cu absorbție redusă la nivelul intestinelor, ce constituie hrana preferată a bacteriilor ce le populează și care creează disconfort abdominal), legumele și anumite leguminoase, fructele, laptele, îndulcitorii și cerealele.

Intoleranță versus alergie

Dacă simptomele alergiilor alimentare apar rapid, uneori la doar câteva minute de la ingerarea alimentului problematic, în cazul intoleranței alimentare simptomele apar într-un interval de timp mai lung, mai precis de la 30 de minute până la 48 de ore de la consum, iar problemele apar atunci când alimentul a fost consumat în cantități mari.

Chiar dacă nu amenință viața, intoleranțele alimentare vin la pachet cu un set de simptome neplăcute, cele mai comune fiind problemele digestive (flatulențe, balonare, dureri abdominale, diaree, constipație etc.).

O metodă de test de intoleranță alimentară frecvent folosită pentru identificarea carbohidraților fermentabili (lactoză, fructoză) la care organismul tău poate răspunde negativ este testul de respirație. Prevalența intoleranțelor alimentare este de 15-20% la nivel mondial.

Cu toate acestea, potrivit nhs.uk, numărul persoanelor care susțin că suferă de intoleranță alimentară a crescut dramatic în ultimii ani, numărul persoanelor cu adevărat afectate fiind încă dificil de aflat. Motivul este că mulți presupun că au o intoleranță alimentară atunci când adevărata cauză a simptomelor lor este cu totul alta.

Simptomele intoleranței alimentare sunt foarte comune, tipice pentru multe alte condiții.

Există un test de intoleranță alimentară?

Nu există un test precis, fiabil și validat pentru a identifica intoleranța alimentară, potrivit unui studiu publicat în US National Library of Medicine National Institutes of Health. Cel mai bun instrument de diagnosticare este o dietă de excludere, cunoscută și ca o dietă de eliminare sau diagnosticare.

Intoleranța la alimentele consumate în mod regulat poate duce la apariția reacțiilor adverse între ele. Când se întâmplă acest lucru, este dificil să se identifice care alimente sunt de vină. Există un risc mai mare ca o afecțiune cronică sau o boală să fie diagnosticată în mod eronat.

Potrivit unui alt studiu publicat în US National Library of Medicine National Institutes of Health, cu privire la dietele recomandate în cazul intoleranței alimentare, dar și la măsurile de testare disponibile, eliminarea treptată este „testul de aur” pentru identificarea sensibilităților crescute la alimente, urmată de „provocarea orală” de a reintroduce în alimentație produsele eliminate, rând pe rând, după perioada de întrerupere. 

Dacă nu urmezi o dietă de eliminare înainte de „provocarea orală” pentru sensibilitățile alimentare, simptomele apărute drept răspuns la consumul unui aliment pot fi mascate sau greu de detectat.

Eliminarea alimentelor care creează probleme

Când încetezi să mănânci un aliment problematic, poți avea simptome temporare de întrerupere. Pentru rezultate optime, prima parte a metodei de test de intoleranță alimentară, eliminarea alimentelor, ar trebui să dureze cel puțin două săptămâni, timp în care și simptomele cauzate de eliminare vor dispărea.

Eliminarea necesită dedicare și angajament, precum și consemnarea atentă a răspunsurilor organismului. Faptul că trebuie să cunoști ingredientele a tot ceea ce consumi, poate transforma, fără doar și poate, procesul într-o adevărată corvoadă. 

Înainte de a începe însă o dietă de eliminare este necesară îndrumarea unui nutriționist, care să te ajute să alegi corespunzător ordinea alimentelor eliminate. Unii experți încurajează eliminarea lactatelor și a produselor din grâu, în timp ce alții recomandă mai întâi un test de sensibilitate la alimente, care setează, practic, pașii dietei de eliminare.

Testele pentru alergii nu sunt în totalitate sigure, iar simptomele sunt adesea asemănătoare, așa că diferențierea între o alergie și intoleranță alimentară nu este întotdeuna simplă. Anumite tipare de apariție ale simptomelor pot ajuta un doctor să facă distincția între cele două, potrivit unui studiu care tratează diagnosticarea diferențiată în cazul reacțiilor simptomatice la produse alimentare.

Cea mai simplă și non-invazivă metodă de test de intoleranță alimentară rămâne, așadar, jurnalul alimentar, în care se regăsesc alimentele consumate, simptomele și momentul în care acestea au apărut ori au încetat. Acesta poate ajuta un nutriționist sau un medic să identifice ce alimente provoacă reacții adverse și să determine ce măsuri trebuie să ia.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare