Mai multă cofeină în sânge, mai puțină grăsime corporală și un risc mai redus de diabet de tip 2: studiu
Nivelul de cofeină din sânge influențează cantitatea de grăsime din organism, indicele de masă corporală (IMC), dar și riscul de diabet de tip 2, potrivit unui nou studiu publicat în BMJ Medicine.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie și de la Imperial College London din Marea Britanie au analizat date provenite de la aproximativ 10.000 de persoane care au participat la șase studii pe termen lung.
Au fost analizate două mutații genetice asociate cu o metabolizare mai lentă a cofeinei și s-a observat că persoanele care prezintă aceste variante tind să înregistreze niveluri mai ridicate de cofeină în sânge după consumul de băuturi cofeinizate (inclusiv cafea) în comparație cu cele care metabolizează cofeina mai rapid.
Mai concret, indivizii cu mutații ale genelor CYP1A2 și AHR manifestă o predilecție pentru o metabolizare mai lentă a cofeinei, ceea ce duce la o prezență extinsă a acesteia în sânge. Însă aceste persoane prezintă, totodată, o înclinație către a consuma o cantitate mai mică de cofeină în general.
Află aici ce beneficii are cafeaua și cât de multă e prea multă.
Cofeina stimulează arderea mai multor calorii
„Concentrațiile plasmatice ale cofeinei, influențate genetic, au fost asociate cu un IMC mai scăzut și cu o cantitate mai mică de grăsime corporală totală. În plus, un nivel mai crescut de cofeină în sânge, la indivizii cu cele două mutații genetice au fost asociate cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Se estimează că aproximativ jumătate din efectul cofeinei asupra predispoziției către diabetul de tip 2 este mediat prin reducerea IMC-ului“, au notat cercetătorii, citați de Sciencealert.com.
Studiul a scos, de asemenea, la iveală că 100 de miligrame de cofeină duc la o creștere a numărului de calorii arse zilnic cu 100.
Deși s-au concentrat, în mod specific, asupra influenței nivelului de cofeină din sângele persoanelor purtătoare ale mutațiilor genetice CYP1A2 și AHR, cercetătorii afirmă că rezultatele pot fi extrapolate pentru aproape oricine și sunt încrezători că băuturile cofeinizate cu puține calorii, ar putea fi folosite ca o potențială modalitate de a ajuta la reducerea cantității de grăsime corporală.
„Concentrațiile sporite de cofeină din plasmă ar putea contribui la reducerea adipozității și la scăderea riscului de diabet de tip 2“, au conchis aceștia, subliniind necesitatea de a efectua studii clinice suplimentare pentru a obține mai multe informații.
Cofeina nu influențează sănătatea cardiovasculară
Pentru a investiga dacă există o relație cauzală între nivelul de cofeină în sânge, indicele de masă corporală și riscul de diabet de tip 2, cercetătorii au folosit randomizarea mendeliană. Randomizarea mendeliană este o metodă utilizată în cercetările epidemiologice și genetice pentru a evalua relațiile cauzale între factorii de expunere (cum ar fi nivelul de cofeină, în acest caz), factorii intermediari (cum ar fi indicele de masă corporală) și rezultatele asupra sănătății (cum ar fi riscul de diabet de tip 2). Această metodă folosește variațiile genetice naturale ca substitut pentru experimentele randomizate pentru a estima relațiile cauzale.
Cu toate că s-a observat o legătură semnificativă între nivelurile de cofeină, indicele de masă corporală și riscul de diabet de tip 2, nu s-a identificat nicio asociere între cantitatea de cofeină din sânge și afecțiunile cardiovasculare, precum fibrilația atrială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Studiile anterioare au evidențiat o corelație între consumul moderat și relativ crescut de cofeină și o sănătate cardiacă mai bună, precum și un IMC mai scăzut. Cercetarea recentă nu face decât să aducă detalii suplimentare despre efectele pe care le are cafeaua asupra organismului.
De ce scade cafeaua grăsimea corporală și riscul de diabet de tip 2?
Reducerea grăsimii corporale și a indicelui de masă corporală (IMC) în urma consumului de cofeină poate fi atribuită mai multor factori interconectați. Conform unei metaanalize, cofeina are potențialul de a crește termogeneza, adică producția de căldură din corp, accelerând astfel metabolismul și contribuind la arderea mai eficientă a caloriilor. De asemenea, cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central, crescând nivelul de energie și îmbunătățind starea de alertă, ceea ce poate duce la o creștere a nivelului de activitate fizică și a efortului în timpul antrenamentelor.
Un alt efect al consumului de cofeină este suprimarea apetitului, ceea ce poate contribui la limitarea consumului excesiv de calorii. De asemenea, potrivit studiilor, cofeina poate contribui la mobilizarea grăsimilor, utilizând țesutul adipos ca sursă de energie în timpul activității fizice.
În plus, consumul de cofeină poate crește rata metabolică bazală, adică numărul de calorii pe care corpul le arde în repaus pentru a menține funcțiile vitale, potrivit unei cercetări.
Cercetătorii de la Harvard au constatat că un consum a până la patru cești de cafea pe zi ar putea reduce masa de grăsime cu aproximativ 4%. Studiul a inclus 126 de persoane supraponderale care au băut, zilnic, fie patru cești de cafea normală, fie patru cești de băuturi placebo, asemănătoare cafelei, timp de 24 de săptămâni. Cei din grupul care au consumat cafea au pierdut mai mult în greutate.
„Reducerea riscului de diabet de tip 2 este probabil influențată de această scădere a IMC-ului și a grăsimii corporale, având în vedere că excesul ponderal este factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2”, a precizat Deborah Cohen, profesor asociat în Departamentul de Științe Clinice și Preventive ale Nutriției la Universitatea Rutgers.