Probabil ești deja familiarizat cu magneziul și știi cât e de important pentru organism. Dar ce înseamnă bisglicinat de magneziu? Această formă specifică de magneziu este una dintre cele 11 variante pe care le poți găsi în farmacii. Bisglicinatul de magneziu este recunoscut pentru biodisponibilitatea sa ridicată, adică e mai ușor de absorbit în organism.
Magneziul este un mineral important pentru sănătatea organismului, fiind implicat în peste 600 de funcții, inclusiv producerea de energie, sinteza proteinelor, repararea ADN-ului și ARN-ului, funcționarea corectă a mușchilor și reglarea sistemului nervos. Deși există multe alimente bogate în magneziu, studiile arată că aproape 50% din locuitorii din Europa și din Statele Unite ale Americii nu obțin suficient magneziu din dietă. Așadar, în cazul lor, sunt recomandate suplimentele, însă doar la recomandarea medicului.
Glicinat sau bisglicinat, pe înțelesul tuturor
Glicinatul de magneziu este un compus care conține magneziu și glicină. Glicina este un aminoacid care ajută la transportul magneziului în organism și la îmbunătățirea absorbției acestuia.
Glicina se regăsește în alimente bogate în proteine, ca: peștele, carnea, lactatele și leguminoasele. Unele studii pe animale au demonstrat că glicina însăși, chiar și în absența magneziului, ar putea aduce beneficii în ceea ce privește somnul și în tratamentul unor afecțiunii inflamatorii, cum sunt bolile de inimă și diabetul, însă e nevoie de studii suplimentare pentru a confirma aceste teorii.
Atunci când magneziul este combinat cu glicina, rezultatul este un supliment care se absoarbe mai ușor în organism comparativ cu alte forme de magneziu. Acesta este adesea folosit pentru a suplimenta dieta și pentru a trata deficitul de magneziu.
Există vreo diferență între glicinat și bisglicinat? Glicinatul de magneziu și bisglicinatul de magneziu sunt termeni care se referă la același compus. Denumirea glicinat de magneziu este forma mai generală, utilizată în mod curent pentru a descrie compusul. Pe de altă parte, bisglicinat de magneziu este termenul tehnic care descrie exact structura chimică a acestuia. În bisglicinatul de magneziu, „bi“ indică faptul că două molecule de glicină sunt legate de fiecare atom de magneziu. Așadar, termenul bisglicinat reflectă mai precis compoziția chimică, în timp ce glicinat este mai frecvent utilizat în contextul suplimentelor.
Ce beneficii are magneziul bisglicinat
Bisglicinatul de magneziu e bine tolerat și ușor de absorbit de către organism, iar administrarea lui pentru corectarea carențelor poate avea beneficii importante. Cum rolurile principale ale magneziului sunt legate de sistemele nervos, cardiovascular, osos și muscular, un nivel optim al acestui mineral ajută la combaterea problemelor de memorie, la atenuarea durerilor musculare și la normalizarea tensiunii arteriale și a glicemiei.
Îmbunătățește calitatea somnului
Datorită capacității sale de a reduce activitatea sistemului nervos central, de a relaxa mușchii și de a reduce stresul, magneziul te poate ajuta să adormi mai repede și să ai un somn odihnitor.
S-a demonstrat că lipsa de magneziu poate provoca întreruperi ale somnului și poate cauza insomnie. Un studiu realizat în 2012 a evaluat efectul administrării a 500 mg de magneziu pe zi timp de opt săptămâni la 46 de persoane vârstnice cu insomnie. Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește eficiența somnului, durata somnului, timpul necesar pentru a adormi, precum și indicatorii obiectivi precum concentrațiile de renină, melatonină și cortizol.
Bisglicinatul de magneziu poate, de asemenea, să ajute la reglarea ritmului circadian. Orice dereglare a acestui ceas intern poate perturba somnul.
Combate problemele de memorie
Ți se întâmplă adesea să uiți unde ți-ai pus cheile sau să nu-ți amintești evenimente importante? S-ar putea să ai nevoie de un supliment de magneziu. Studiile au arătat că bisglicinatul de magneziu poate ajuta la reducerea somnolenței diurne prin susținerea somnului și poate îmbunătăți memoria.
Un studiu din 2010 publicat în revista „Neuron“ a scos la iveală că un nivel crescut de magneziu în creier poate crește capacitatea de învățare, memoria de lucru și memoria pe termen scurt și lung.
Poate reduce tensiunea arterială
Hipertensiunea este una dintre cele mai frecvente probleme cardiovasculare la nivel mondial, iar în țara noastră, aproape 50% dintre persoanele cu vârste între 30 și 79 de ani suferă de această afecțiune. Studiile arată că suplimentarea cu magneziu, în special pentru cei care au deficit de magneziu, poate reduce tensiunea arterială atât sistolică, cât și diastolică. Bisglicinatul de magneziu ajută la scăderea tensiunii arteriale prin mai multe mecanisme:
- acționează ca un blocant natural al canalelor de calciu,
- blochează atașarea sodiului de celulele musculare netede,
- crește producția de prostaglandină E1 vasodilatatoare (deficitul de magneziu reduce nivelurile de PGE1 și cauzează vasoconstricție),
- crește producția de oxid nitric,
- îmbunătățește disfuncția endotelială,
- stimulează vasodilatația.
Reglează glicemia
Magneziul joacă un rol important în reglarea nivelului glucozei și al insulinei prin mai multe mecanisme, iar studiile au asociat dietele bogate în magneziu cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2.
Potrivit cercetărilor, bisglicinatul de magneziu ajută corpul să descompună zaharurile pentru a menține un nivel sănătos al glicemiei și poate reduce riscul de rezistență la insulină – un precursor al diabetului.
Menține oasele puternice
Când vine vorba de sănătatea oaselor, calciul și vitamina D tind să primească cea mai mare atenție, dar și magneziul are un rol important în această ecuație.
Magneziul este necesar pentru absorbția vitaminei D și a calciului, iar studiile arată că deficitul de magneziu crește riscul de osteoporoză, atât direct prin interferența cu formarea celulelor osoase, cât și indirect, prin afectarea secreției și activității hormonului paratiroidian (PTH) și prin promovarea inflamației de grad scăzut.
Poate atenua migrenele
Unii experți cred că magneziul poate bloca semnalele din creier care duc la declanșarea migrenele cu aură sau pot altera vederea și alte simțuri.
Deși mecanismul prin care se întâmplă acest lucru nu este clar, cercetările au arătat că persoanele care se confruntă frecvent cu migrene și alte tipuri de dureri de cap tind să aibă niveluri mai scăzute de magneziu. Astfel, corectarea unei carențe de magneziu poate atenua migrenele.
Poate reduce simptomele sindromului premenstrual
Magneziul contribuie la calmarea sistemului nervos și la normalizarea hormonilor, în special a progesteronului, ceea ce poate reduce simptomele sindromului premenstrual. De asemenea, bisglicinatul de magneziu poate relaxa mușchii uterului și reduce prostaglandinele care cauzează dureri menstruale.
Alte beneficii ale bisglicinatului de magneziu pot include:
- reducerea crampelor musculare;
- îmbunătățirea performanțelor atletice și accelerarea recuperării;
- o atenuare a simptomelor fibromialgiei.
Potrivit unei meta-analize din 2016, bisglicinatul de magneziu ar putea ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și diabet.
Ce alte forme de magneziu mai există
Există 11 forme de magneziu care diferă în ceea ce privește biodisponibilitatea și modul în care acționează în corpul uman:
- citrat de magneziu,
- oxid de magneziu,
- aspartat de magneziu,
- clorură de magneziu,
- lactat de magneziu,
- malat de magneziu,
- taurat de magneziu,
- glicinat de magneziu,
- orotat de magneziu,
- sulfat de magneziu,
- treonat de magneziu.
Spre deosebire de alte forme de magneziu, glicinatul de magneziu nu provoacă, de obicei, la fel de multe efecte secundare, precum dureri de stomac sau diaree. Într-un studiu din 2013, participanții care au luat glicinat de magneziu nu au raportat cazuri de diaree, dar studiul menționează că diareea poate fi un efect secundar posibil pentru alte tipuri de magneziu.
Cum se administrează magneziul bisglicinat
Cantitatea de glicinat de magneziu recomandată poate varia, în funcție de vârstă și sex. Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA (NIH) se recomandă următoarele cantități și doze maxime:
Vârstă | DZR pentru bărbați | DZR pentru femei |
De la naștere la 6 luni | 30 miligrame (mg)* | 30 mg* |
7–12 luni | 75 mg* | 75 mg* |
1–3 ani | 80 mg | 80 mg |
4–8 ani | 130 mg | 130 mg |
9–13 ani | 240 mg | 240 mg |
14–18 ani | 410 mg | 360 mg |
19–30 ani | 400 mg | 310 mg |
31+ ani | 420 mg | 320 mg |
Femeile însărcinate pot avea nevoie de 350-400 mg de magneziu, în funcție de vârstă. În timpul alăptării, sunt necesare 310-360 mg de magneziu pe zi.
Nivelurile maxime tolerate, adică doza maximă de magneziu suplimentar pe care o persoană o poate lua fără să se confrunte cu efecte secundare severe sunt, potrivit NIH, următoarele:
Vârstă | Cantitate |
1–3 ani | 65 mg |
4–8 ani | 110 mg |
9–18 ani | 350 mg |
19+ ani | 350 mg |
„Magneziul ar trebui să fie însoțit de un aport optim de vitamina B6 pentru ca rolul acestui mineral să se realizeze în mod corespunzător.”
Dr. Ionuț Ștefan, medic primar chirurgie generală și oncologică, consultant în nutriție
Efecte secundare
Administrarea unor doze mari sau frecvente de suplimente alimentare cu magneziu, inclusiv glicinat de magneziu, poate provoca efecte adverse, cum ar fi:
- greață,
- crampe abdominale,
- diaree.
Cu toate acestea, un studiu din 2013 a indicat că administrarea de glicinat de magneziu are o probabilitate mai scăzută să provoace diaree decât alte tipuri de suplimente de magneziu.
Toxicitatea magneziului, care poate apărea atunci când o persoană ia doze foarte mari, poate provoca, de asemenea, efecte secundare precum:
- bătăi neregulate ale inimii,
- slăbiciune musculară,
- dificultăți de respirație,
- hipotensiune extremă (tensiune arterială scăzută),
- stop cardiac.
Glicinatul de magneziu și alte suplimente ar putea, de asemenea, să interfereze sau să interacționeze cu anumite medicamente, cum ar fi bisfosfonații și antibioticele. De aceea, e important să iei suplimente doar la recomandarea medicului.
Alimente bogate în magneziu
Cele mai bogate surse de magneziu sunt:
- Semințele de dovleac: 46% din DZR într-un sfert de cană (16 grame),
- Spanacul fiert: 39% din DZR într-o ceașcă (180 grame),
- Ciocolata neagră: (70%-85% cacao): 33% din DZR în 100 grame,
- Fasolea neagră: 30% din DZR într-o ceașcă (172 grame),
- Quinoa, gătită: 33% din DZR într-o ceașcă (185 grame),
- Halibutul: 27% din DZR în 100 de grame de pește,
- Migdalele: 25% din DZR într-un sfert de cană (24 grame),
- Caju: 25% din DZR într-un sfert de cană (30 de grame),
- Macroul: 19% din DZR în 100 de grame,
- Avocado: 15% din DZR într-un avocado mediu (200 grame),
- Somonul: 9% din DZR în 100 grame.