„Am dureri de umăr de 5 ani din cauza spondilozei cervicale.“ Cele mai eficiente tratamente care reduc durerile provocate de spondiloză
Spondiloza cervicală, osteoartrita sau artroza cervicală se referă la uzura cauzată de înaintarea în vârstă, care afectează discurile coloanei vertebrale de la nivelul gâtului. Pe măsură ce discurile se deshidratează și se micșorează, apar simptome precum durerea și înțepenirea gâtului.
„Am dureri de umăr de 5 ani din cauza spondilozei cervicale.“ „Am aceste dureri de 6 luni și nu trec cu nimic.“ „De ani buni sufăr de asemenea dureri de la spondiloza cervicală, m-am învățat…“ Sunt doar o parte dintre comentariile pe care cititorii le-au postat pe contul de Facebook SmartLiving.ro, ca răspuns la un material despre durerile de umăr. Dar durerile de umăr sunt doar unul dintre simptomele care pot fi generate de această afecțiune a coloanei vertebrale.
Spondiloza cervicală este o afecțiune întâlnită cel mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani, în special, în cazul sedentarilor și supraponderalilor. Potrivit Mayo Clinic, mai mult de 85% dintre persoanele de peste 60 de ani sunt afectate de spondiloza cervicală.
Ce este spondiloza cervicală
„Spondiloza este denumirea generală care se referă la degenerarea coloanei vertebrale, indiferent de cauzele care au dus la aceasta. În cazul spondilozei cervicale, vei resimți simptomele specifice mai ales în zona gâtului, deoarece acesta susține greutatea capului.“
– Dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicină sportivă
Medicul ortoped menționează că în spondiloza lombară este afectată partea inferioară a coloanei vertebrale. Dacă simptomele se resimt la nivelul părții superioare a spatelui și la mijlocul acestuia, poate fi vorba despre o spondiloză toracală.
Cum e împărțită coloana vertebrală
Întreaga coloană vertebrală este formată din 24 de vertebre (oasele coloanei vertebrale). Coloana cervicală este formată din șapte vertebre care încep de la baza craniului. În interiorul întregii coloane vertebrale se află măduva spinării și nervii care transportă mesaje între creier și restul corpului, inclusiv către mușchi și organe. Între fiecare dintre vertebre se află discuri. Acestea acționează ca niște amortizoare, fiind realizate din țesut conjunctiv flexibil, dar puternic, umplut cu un material vâscos, asemănător unui gel.
Există trei articulații între fiecare pereche de vertebre. Articulația din față se numește disc intervertebral. Două articulații din spatele coloanei vertebrale sunt numite articulații fațetare. În fiecare articulație se află cartilaj care amortizează capetele oaselor. Ligamentele sunt benzi moi de țesut care leagă vertebrele între ele.
Spondiloza este uzura naturală a acestor părți ale coloanei vertebrale. Cartilajul se uzează în timp, discurile își pierd volumul și devin uscate și crăpate, ligamentele se pot îngroșa și se pot forma pinteni osoși unde oasele se freacă unele de altele în zonele care nu mai sunt acoperite cu cartilaj. Toate aceste modificări sunt definite ca spondiloză.
Cauzele spondilozei cervicale
În afara cauzei principale a declanșării spondilozei – îmbatrânirea – mai există și alți factori care o favorizează. Printre aceștia se numără, potrivit ortopedului:
- cauze genetice – dacă în familia ta există cazuri de persoane cu spondiloză, ai un risc mai mare ca și tu să suferi, la rândul tău, de această afecțiune;
- traumatisme bruște sau neașteptate – ca urmare a unei activități care necesită efort fizic, precum sportul, sau după ce ai suferit un accident rutier;
- fumatul sau consumul excesiv de alcool;
- obezitatea;
- sedentarismul;
- realizarea frecventă a unor mișcări care exercită presiune asupra coloanei vertebrale, precum condusul fără pauză pe parcursul mai multor ore sau ridicarea unor obiecte foarte grele, în mod constant.
Cum știi că ai spondiloză cervicală: simptome
„Primul semn care te poate duce cu gândul la faptul că ai putea avea spondiloză este durerea. De asemenea, dacă suferi de spondiloză cervicală este posibil ca, la un moment dat, să îți dai seama că forța brațelor tale a scăzut deoarece această afecțiune poate genera și tulburări motorii.“
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped
- Citește și: Alte cauze ale durerilor cervicale și Cele mai bune opțiuni de tratament pentru ameliorarea acestora
Alte simptome care apar dacă suferi de spondiloză sunt, potrivit ortopedului, următoarele:
- dureri de cap,
- dureri de umăr sau la nivelul omoplatului,
- stări de amețeală,
- probleme în menținerea echilibrului,
- înțepenirea gâtului,
- redoare (rigiditate) – dificultăți în mișcarea membrelor sau a coloanei vertebrale după o perioadă mai lungă de repaus,
- parestezii – furnicături la nivelul brațelor, al umerilor sau al altor zone afectate.
Stabilirea diagnosticului
Uneori, medicul specialist poate diagnostica spondiloza cervicală doar printr-un examen fizic. Alteori, poate recomanda investigații suplimentare, cum ar fi:
- Radiografia – e utilă pentru a vedea oasele de la nivelul gâtului, alinierea lor, pierderile osoase și prezența pintenilor osoși (dacă există). Nu toate modificările osoase provoacă simptome, așa că radiografia e de mare ajutor;
- Tomografia computerizată (CT) – oferă mai multe detalii decât radiografia. Această investigație poate ajuta la o mai bună vizualizare a canalului spinal și a pintenilor osoși;
- RMN-ul sau, mai corect spus, IRM-ul (imagistica prin rezonanță magnetică) – evidențiază detaliile țesuturilor moi, cum ar fi cartilajele, rădăcinile nervoase, mușchii, măduva spinării și discurile. Acest test poate arăta compresia coloanei vertebrale sau hernia de disc mai clar decât o radiografie. IRM-ul poate ajuta la identificarea sursei și a locației durerii;
- Alte teste pot include o mielogramă (un tip de tomografie computerizată) sau o electromiogramă (test al funcției nervoase). Aceste teste oferă mai multe detalii despre modul în care spondiloza cervicală afectează nervii spinali.
Tratament corect pentru spondiloză cervicală
Fizioterapie și kinetoterapie
Fizioterapia reduce durerile pe care le resimți din cauza spondilozei, tonifiază musculatura coloanei vertebrale și contribuie la îmbunătățirea mobilității coloanei cervicale. Prin fizioterapie, indirect, vei constata și o diminuare semnificativă a durerilor de cap. Ședințele de fizioterapie trebuie făcute periodic pentru a avea efectul dorit.
- Citește și: „Am probleme cu coloana. Pot să fac sport?”
Kinetoterapeutul îți va arăta ce exerciții să faci pentru a trata spondiloza. Mișcarea îmbunătățește circulația, reduce durerea și ajută la menținerea sau redobândirea mobilității coloanei. Exercițiile vor fi adaptate în funcție de condiția coloanei tale vertebrale.
Terapii alternative
„Terapiile alternative de combatere a spondilozei au, mai ales, rol antiinflamator și de relaxare a musculaturii. Prima dintre acestea este cea care folosește laserul și care are efect rapid și eficient în diminuarea durerii și în decontractarea musculaturii. Alte exemple sunt terapia cu curent diadinamic (foloseste curenți electrici) și terapia cu ultrasunete, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, la reducerea inflamațiilor și la destinderea mușchilor.”
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped
O altă terapie alternativă este cea cu curenți interferențiali, care stimulează circulația sângelui și activitatea musculară.
Tratament medicamentos
Medicul precizează că tratamentul medicamentos este recomandat pentru a reduce durerile pacientului, astfel încât acesta să își poată desfășura activitățile zilnice fără impedimente.
Însă, după ce perioada cu tratament medicamentos se sfârsește, de cele mai multe ori, este nevoie și de kinetoterapie. Primele medicamente recomandate sunt, de obicei, analgezicele – care calmează durerea – antiinflamatoarele și medicamentele care favorizează relaxarea mușchilor.
Intervenții chirurgicale
„De obicei, spondiloza cervicală nu necesită o intervenție chirurgicală decât în cazuri excepționale, atunci când durerea este acută sau când afecțiunea impiedică pacientul să își miște brațele.”
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped
Când, totuși, medicul recomandă intervenția chirurgicală, există mai multe variante. Una dintre ele este foraminotomia cervicală, care presupune îndepărtarea unei cantități de țesut pentru a extinde deschiderile pentru rădăcinile nervoase.
Un alt tip de procedură este îndepărtarea osteofitelor, prin care sunt îndepărtate formațiunile osoase care ating nervul, provocând dureri și stările de disconfort fizic pe care le are o persoana cu spondiloză.
Tratament pentru amețelile generate de spondiloză
În general, amețeala poate dispărea de la sine, fără un tratament specific. În cel mult câteva săptămâni, corpul se adaptează la factorii care declanșează amețeli, iar astfel, acest simptom dispare. Alteori, amețeala este tratată în funcție de cauza care a declanșat-o.
- Citește și: Ce boli poate ascunde starea de amețeală
„Recomandarea mea este ca, în momentul în care a apărut o stare de vertij, amețeală, să iei legătura cu medicul specialist pentru a identifica rapid și corect cauza.“
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped