Ghidul tău despre anticoncepționale și efectele lor: cum le alegi pe cele mai bune?
Există mai multe tipuri de anticoncepționale, monohormonale sau combinate, cu concentrații diferite, cu beneficii, dar și cu efecte secundare pe măsură. Însă cum știi care sunt cele mai potrivite pentru tine?
Anticoncepționalele (sau pilulele contraceptive) sunt un tip de medicament pe bază de hormoni, care se administrează zilnic, cu scopul de a preveni o sarcină nedorită.
Dincolo de acest principal scop al lor, anticoncepționalele au și alte beneficii pentru sănătate, fiind prescrise și ca tratament în unele afecțiuni.
Ce sunt anticoncepționalele
„Pilulele contraceptive sunt numai una dintre multiplele metode de contracepție existente, care mai includ prezervativele (atât masculine, cât și feminine), contraceptivele injectabile, diafragma, dispozitivele intrauterine (steriletul), inelul vaginal, spermicidele, implantul contraceptiv, plasturii contraceptivi, ovulele contraceptive sau contracepția de urgență (pilula de a doua zi).“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
De fapt, pilulele contraceptive reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente pentru prevenirea unei sarcini nedorite. Însă este esențial de menționat că ele nu oferă niciun fel de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Tipuri de anticoncepționale
Anticoncepționale combinate
Anticoncepționalele combinate conțin forme sintetice de estrogen și progesteron. Estrogenul controlează ciclul menstrual.
Nivelurile de estrogen sunt, în mod natural, mai crescute la mijlocul ciclului și mai scăzute în timpul menstruației. Progesteronul pregătește uterul pentru sarcină după ovulație prin îngroșarea endometrului. Nivelurile ridicate de progesteron previn, de asemenea, ovulația.
Când se iau anticoncepționalele combinate
Pilulele contraceptive combinate se găsesc în mai multe formule: de 21, 24, 28 și chiar 91 de pilule.
„Anticoncepționalele combinate sunt folosite cel mai frecvent în contracepția hormonală, dar și în terapia hormonală a femeilor aflate la menopauză, în sindromul premenstrual și în endometrioză.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Ginecologul subliniază că și anticoncepționalele monohormonale, și cele combinate se iau în fiecare zi, de preferat la aceeași oră (dimineața sau seara, la alegere), creându-se astfel o rutină.
Există mai multe tipuri de anticoncepționale combinate:
- Pastile monofazice. Acestea sunt utilizate în cicluri de 1 lună. Fiecare pastilă activă oferă aceeași doză de hormon. În ultima săptămână a ciclului, poți lua (sau sări peste) pastilele inactive, iar ulterior apare menstruația;
- Pastile multifazice. Acestea sunt utilizate în cicluri de 1 lună și oferă diferite niveluri de hormoni în timpul ciclului. În ultima săptămână a ciclului, poți să iei sau să omiți pastilele inactive, iar apoi apare menstruația;
- Pastile pentru ciclu prelungit. Acestea sunt, de obicei utilizate, în cicluri de 13 săptămâni. Ia pastilele active timp de 12 săptămâni, iar în ultima săptămână a ciclului, poți să iei sau să omiți pastilele inactive. Drept urmare, vei avea menstruație doar de trei până la patru ori pe an.
Iată câteva denumiri de anticoncepționale combinate care se regăsesc pe piața din România:
- Belara, Belara Continu
- Mercilon
- Marvelon
- Midiana
- Belusha
- Artizia
- Seasonique
- Yasmin
- Yaz
- Karissa
- Laurina
- Milligest (anticoncepțional trifazic)
- Novynette
- Tri-regol (anticoncepțional trifazic)
- Desorelle
- Microgynon
- Logest
- Diane 35 (este folosit cu precădere împotriva acneei)
Posibile beneficii ale anticoncepționalelor combinate
Pilulele contraceptive combinate pot oferi, de asemenea, o anumită protecție împotriva:
- acneei,
- sarcinii extrauterine,
- deteriorării sistemului osos,
- dezvoltării nodulilor necanceroși de la nivelul sânilor,
- cancerului endometrial și ovarian,
- anemiei,
- menstruației abundente,
- crampelor menstruale severe.
Cine nu ar trebui să ia contraceptive combinate
Plulele contraceptive combinate nu sunt potrivite pentru toată lumea. Iată în ce situații ar trebui să le eviți:
- dacă te afli în prima lună de alăptare;
- dacă ai peste 35 de ani și fumezi;
- dacă suferi de hipertensiune arterială;
- dacă ai antecedente de tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară;
- dacă ai antecedente de accident vascular cerebral sau boli de inimă;
- dacă ai antecedente de cancer de sân;
- dacă ai migrene cu aură;
- dacă ai complicații ale diabetului, cum ar fi nefropatie, retinopatie sau neuropatie;
- dacă suferi de boli hepatice;
- dacă te confrunți cu sângerări uterine inexplicabile,
- dacă vei fi imobilizată pentru o perioadă prelungită din cauza unei intervenții chirurgicale majore.
Găsește aici un ghid despre simptomele de debut, diagnosticul și tratamentul cancerului la sân.
Anticoncepționale monohormonale (conțin doar progestativ)
Pastilele anticoncepționale monohormonale conțin progesteron (progesteron sintetic) fără estrogen.
Acest tip pilule pot ajuta la reducerea sângerării în cazul femeilor cu menstruații abundente. Acestea pot fi o alegere bună pentru cele care nu pot lua estrogen din cauza unor probleme de sănătate sau din alte motive, cum ar fi: antecedente de accident vascular cerebral, boli de inimă, boli vasculare periferice și/sau tromboză venoasă profundă.
De asemenea, ar trebui să eviți estrogenul dacă ai peste 35 de ani și fumezi, deoarece această combinație poate crește riscul de a dezvolta un cheag de sânge.
În cazul anticoncepționalelor monohormonale, toate pastilele dintr-un blister sunt active. Nu există pastile inactive, așa că este posibil să ai sau nu menstruație în timp ce le iei.
Cerazette este una dintre denumirile anticoncepționalelor monohormonale disponibile la noi.
Posibile beneficii ale antinconcepționalelor monohormonale
Contraceptivele monohormonale pot fi mai sigure pentru persoanele care:
- nu pot tolera terapia cu estrogen,
- fumează,
- au mai mult de 35 de ani,
- au antecedente de cheaguri de sânge,
- doresc să alăpteze.
Când se iau anticoncepționalele prima dată
Medicul precizează că administrarea anticoncepționalelor poate să înceapă după debutul vieții sexuale, femeia fiind cea care decide dacă și când dorește sau nu să devină mamă.
Anticoncepționalele combinate se găsesc într-o varietate de forme. Acestea includ blistere de 21, 24 sau 28 de pilule. Iar cele pentru ciclu prelungit au 91 de pilule. Indiferent de formulă, trebuie să iei câte o pastilă în fiecare zi, la aceeași oră.
Dacă începi să iei anticoncepționalele combinate în decurs de 5 zile de la începerea menstruației, vei fi protejată împotriva sarcinii imediat. Dacă începi în orice alt moment, va trebui să iei pastilele timp de 7 zile consecutiv înainte de a fi protejată. În acest timp, ar trebui să utilizezi o altă metodă de contracepție, cum ar fi prezervativul.
Anticoncepționalele monohormonale se găsesc în blistere de 28 de pilule. Ca și în cazul celor combinate, trebuie să iei câte o pastilă la aceeași oră, în fiecare zi.
Acestea din urmă tind să aibă efect mai rapid decât pilulele combinate, ceea ce înseamnă că vei fi protejată împotriva sarcinii după ce ai luat 2 pastile consecutive, în decurs de 48 de ore. Dacă nu vrei să aștepți cele 48 de ore pentru a face sex, ar trebui să folosești o altă metodă de contracepție.
Află de aici de ce apar durerile în timpul sexului și ce este de făcut.
Cum se iau anticoncepționalele dacă ai omis o pastilă
Dacă în mod accidental ai uitat să iei pilula la ora respectivă, ea rămâne eficientă și dacă o iei într-o „fereastră“ de 12 ore. Acest lucru este valabil pentru anticoncepționalele combinate.
Dacă, însă, au trecut și cele 12 ore, efectul contraceptiv se pierde și va trebui să folosești în paralel, în următoarele șapte zile, și o altă metodă contraceptivă. În cazul anticoncepționalelor monohormonale „fereastra” este de numai trei ore.
Anticoncepționale fără rețetă, dar la sfatul medicului
Este de preferat ca prescrierea anticoncepționalelor să fie făcută de un specialist, în urma unei consultații și a unei discuții. Există însă situații în care acestea se pot achiziționa din farmacie, în lipsa unei rețete.
„Consultul medical este important în vederea alegerii produsului potrivit fiecărei femei în parte, alegere care trebuie să țină cont de o serie de factori precum simptomele ei menstruale, sănătatea sistemului cardiovascular, alte afecțiuni cronice pe care le poate avea sau eventualele tratamente pe care le urmează.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Medicul specialist ginecolog va furniza și indicațiile în ceea ce privește modul de administrare.
Există însă și anticoncepționale care se eliberează în farmacie fără rețetă: este vorba despre pilulele contraceptive de urgență, cunoscute și cu numele de pilula de a doua zi.
Care sunt cele mai bune anticoncepționale
Să nu uităm nici faptul că există și femei care, din motive care țin de sănătate, au contraindicație pentru pilulele contraceptive. Iată de ce consultația și discuția cu medicul sunt atât de importante în ceea ce privește prescrierea contraceptivelor orale.
Află ce investigații trebuie să cuprindă un pachet de analize pentru femei.
Cum decizi care sunt cele mai bune tipuri de anticoncepționale pentru tine
Nu orice tip de contraceptiv este potrivit pentru oricine. Discută cu medicul ginecolog despre ce opțiuni de pilule ar funcționa cel mai bine în cazul tău, după ce ai avut o discuție amănunțită cu el și după ce ți-ai făcut o serie de analize. Factorii care îți pot influența alegerea includ:
- Simptomele din timpul menstruației. Dacă ai sângerări abundente, s-ar putea să ți se potrivească mai bine contraceptive monohormonale.
- Dacă alăptezi sau nu. Dacă alăptezi, medicul îți poate recomanda să eviți pilulele contraceptive care conțin estrogen.
- Eventuale boli cardiovasculare. Dacă ai antecedente de accident vascular cerebral, cheaguri de sânge și/sau tromboză venoasă profundă, medicul îți poate indica un contraceptiv monohormonal.
- Alte afecțiuni cronice. Dacă suferi de boli cronice, cum ar fi cancer de sân sau endometrial activ, migrenă cu aură sau boli de inimă, este posibil să ai contraindicație la pastile anticoncepționale. Discută cu medicul și asigură-te că îi prezinți istoricul medical complet.
- Te afli sub tratament cu alte medicamente. Dacă iei antibiotice sau pastile pe bază de plante, cum ar fi sunătoarea, este posibil ca anticoncepționalele combinate să nu fie potrivite pentru tine. Anumite medicamente antivirale și antiepileptice pot, de asemenea, interfera cu pilulele contraceptive și invers.
Anticoncepționale în alăptare
Alăptarea nu reprezintă o metodă contraceptivă, de aceea, este nevoie să folosești metode de contracepție chiar și atunci când îți hrănești bebelușul la sân. Află de aici ce medicamente sunt contraindicate sau permise doar în anumite condiții atunci când alăptezi.
Medicul ginecolog menționează că o femeie care alăptează nu poate folosi pilule anticoncepționale care conțin și estrogen, pentru că acest hormon afectează secreția lactată, scăzând-o sau chiar suprimând-o.
Posibile efecte adverse în funcție de tipurile de anticoncepționale
Referindu-ne la efectele secundare ale pilulelor contraceptive, trebuie spus că fiecare femeie reacționeză diferit la hormonii din compoziția acestora.
Se estimează că 9 din 100 de femei care iau pilule contraceptive combinate vor rămâne însărcinate în primul an de utilizare.
„Sunt posibile – dar nu obligatorii – efecte secundare precum greață, sângerări între două menstre, sensibilitate la nivelul sânilor și libidou scăzut. Dacă apar, aceste efecte secundare cel mai probabil dispar după câteva luni.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Deși administrarea de pilule contraceptive combinate la începutul sarcinii nu crește riscul de malformații congenitale, cel mai bine este să oprești adiministrarea lor imediat ce bănuiești că ești însărcinată. Pastilele contraceptive combinate nu te vor proteja de infecțiile cu transmitere sexuală.
Pastilele contraceptive combinate pot provoca reacții adverse, cum ar fi:
- sângerări intense sau spotting (pete mici, de regulă maronii, pe slip) – mai frecvente în cazul pilulelor cu dozare continuă sau pentru ciclu prelungit;
- sensibilitate la nivelul sânilor;
- Tensiune arterială crescută;
- Dureri de cap;
- Greaţă;
- Balonare.
Găsește aici un mic ghid al semnificației culorii secreției vaginale.
Unele reacții adverse – inclusiv greața, durerile de cap, sensibilitatea sânilor și sângerările intense – se pot reduce odată cu utilizarea continuă. În cazul în care nu dispar, se va lua legătura cu ginecologul, care poate decide schimbarea lor cu alt tip de anticoncepționale.
Pastilele contraceptive combinate cresc riscul anumitor afectiuni, care pot fi grave, cum ar fi:
- cheaguri de sânge la nivelul picioarelor,
- infarct miocardic și accident vascular cerebral, mai ales dacă fumezi,
- tulburări hepatice,
- boli ale vezicii biliare.
Ia legătura cu medicul cât mai curând posibil dacă iei pilule contraceptive combinate și te confrunți cu:
- durere abdominală,
- nodul la sân,
- dureri în piept,
- depresie,
- dificultăți de vorbire,
- probleme oculare, cum ar fi vedere încețoșată sau dublă sau pierderea vederii,
- leșin,
- icter,
- dureri de cap noi sau care se agravează,
- convulsii,
- erupție cutanată alergică severă,
- durere severă sau umflarea picioarelor,
- schimbări severe de dispoziție,
- două menstruații lipsă sau simptome de sarcină.
Anticoncepționalele îngrașă: un mit
Și încă un mit pe care specialistul în ginecologie îl demontează este acela al pauzei care trebuie luată în administrarea anticoncepționalelor, după o anumită perioadă de timp. Nu este necesară o astfel de pauză dacă femeia s-a acomodat cu pilulele contraceptive și se simte bine. Singurul motiv pentru care administrarea va fi întreruptă este dorința de a rămâne însărcinată.
Alte tipuri de anticoncepționale
Ovule anticoncepționale
„Despre ovulele contraceptive, metodă folosită de femeile care nu au o viață sexuală regulată, trebuie știut faptul că pot fi folosite în orice moment al lunii, dar că oferă o protecție împotriva sarcinii de numai 75%.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Plasturi anticoncepționali
În ceea ce privește o altă metodă contraceptivă, plasturii (sau patch-urile contraceptive), care eliberează două tipuri de hormoni, aceștia sunt recomandați atunci când femeii nu i se potrivesc celelalte metode contraceptive.
Plasturele se aplică pe pielea curată și uscată, într-o zonă fără pilozități dar nu pe sâni. Se înlocuiește la fiecare șapte zile, timp de trei săptămâni consecutiv. După cele trei săptămâni, în săptămâna de pauză se va instala menstra.
„Avantajele folosirii plasturilor sunt că hormonii pătrund în organism prin piele, nu prin stomac (ca în cazul pilulelor). Astfel, cel mai probabil, femeia nu se va confrunta cu stările de greață și tulburările de tranzit intestinal asociate, uneori, cu debutul administrării contraceptivelor combinate.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Ca dezavantaje, medicul precizează că uneori pielea se poate irita de la adezivul plasturelui, că plasturele se poate dezlipi fără ca acest lucru să fie observat și că folosirea plasturilor, spre deosebire de pilulele contraceptive, nu suprimă durerile menstruale.
Anticoncepționale pentru bărbați
Pentru că este justificată curiozitatea legată de existența unor anticoncepționale pentru bărbați, ei bine, până în prezent, în lume au existat numai studii și experimente pe acest subiect. Fie pe animale, fie pe oameni.
Însă, deși rezultatele oferite de injecțiile hormonale pentru bărbați, bazate pe testosteron, care blochează semnalele hormonale necesare pentru producția de spermă, au fost pozitive pentru scopul urmărit, cercetările au fost oprite. Din lipsă de fonduri.
„S-ar părea că primul anticoncepțional masculin (un gel cu polimeri care, injectat în tuburile care transportă sperma din testicule spre penis, inhibă producția de spermatozoizi) va veni din India, acest produs aflându-se în ultima etapă a testelor clinice, așteptând autorizația de punere în vânzare pe piață.“
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate