Diplopie monoculară sau binoculară: cauze și tratamente eficiente

De ce apare vederea dublă la unul sau la ambii ochi. Cauze în funcție de tipul de diplopie

Vederea dublă, cunoscută medical ca diplopie, poate afecta un singur ochi sau pe ambii și este, de cele mai multe ori, o problemă temporară. În cazuri rare, poate semnala o afecțiune gravă.

Diplopia monoculară (la un singur ochi) este mai frecventă și, de obicei, mai puțin severă. Diplopia binoculară (la ambii ochi) poate fi cauzată de nealinierea ochilor sau de alte afecțiuni mai grave, inclusiv de tumori intracraniene.

diplopie dr. Marinkovic Bojan, medic specialist oftalmolog

„Vederea dublă sau diplopia este o tulburare care implică vederea a două imagini în timpul în care un individ privește un obiect. Cele două imagini pot fi una lângă cealaltă, una peste alta sau o combinație a celor două.

Dr. Marinkovic Bojan, medic specialist oftalmolog la Clinica Medical Optic

Medicul mai precizează că este posibil ca diplopia să apară brusc și să persiste sau poate să apară ocazional.

Află de aici la ce tulburări de vedere te poți aștepta după 30 de ani.

Tipuri de diplopie

„În literatura de specialitate există afecțiuni generale care pot declanșa diplopia la adult. De exemplu, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială (HTA), dislipidemia, AVC, anevrismele cerebrale sau traumatismele.”

Dr. Marinkovic Bojan, medic specialist oftalmolog

În funcție de tipul diplopiei, principalele cauze sunt, potrivit medicului oftalmolog, următoarele:

  • în diplopia monoculară: viciile de refracție, keratoconus, subluxație de cristalin, cataractă;
  • în diplopia binoculară: paralizia de nervi cranieni III, IV și VI (strabism paralitic), miastenia gravis, oftalmopatia Graves, tumori intracraniene care afectează traiectul nervilor menționati mai sus, iatrogen (din cauza unor proceduri sau tratamente medicale nepotrivite), poate apărea și în urma anesteziei retrobulbare (mai rar).

Citește aici care ar putea fi efectele adverse oculare ale medicamentelor. Ce tratamente folosite frecvent pot afecta vederea.

Potrivit specialistului, tipurile de diplopie mai pot fi:

  • diplopie orizontală: vedere dublă în care cele două imagini sunt separate lateral (orizontal);
  • diplopie verticală: vedere dublă în care o imagine este mai mare decât cealaltă.

„Diplopia sau vederea dublă apare în momentul în care între vederea celor doi ochi nu mai există paralelism în plan orizontal, vertical sau în ambele direcții, și imaginea se dublează.“

Dr. Marinkovic Bojan, medic specialist oftalmolog

În afară de vederea dublă, diplopia poate fi asociată cu alte simptome precum:

Cauze de diplopie monoculară versus diplopie binoculară

Oftalmologul menționează că, în situația în care vederea dublă persistă la un singur ochi când celălalt este închis, adică suferă de diplopie monoculară, atunci pacientul are o afecțiune a ochiului și nu una de natură neurologică.

Diplopia binoculară este vederea dublă resimțită atunci când privești un obiect cu ambii ochi, dar atunci când închizi, pe rând, câte un ochi, vederea revine la normal.

Află de aici cele mai importante informații despre o altă problemă de vedere frecventă mai ales la copii: ambliopia.

Cauze posibile de diplopie monocularăEXTRA INFO
Astigmatism severCurbura și forma neregulată a ochiului poate cauza vedere încețoșată și vedere dublă.
Modificări ale formei corneei (keratoconus)Această problemă de vedere apare atunci când corneea începe să se subțieze și să dezvolte o umflătură în formă de con. Această umflătură poate provoca vedere dublă, vedere încețoșată și sensibilitate la lumină. Cicatricile sau inflamarea corneei pot provoca, de asemenea, modificări ale vederii.
CataractăCristalinul sau lentila ochiului este, în mod normal, limpede, dar cataracta îl opacizează, în timp. Acest lucru poate duce la probleme de vedere, inclusiv vedere dublă. Alte probleme legate de poziția sau forma cristalinului pot provoca și vedere dublă.
Sindrom de ochi uscatOchii produc, în mod constant, fluide lubrifiante. Aceste fluide fac ca mișcările ochilor să fie naturale. Dacă nu există suficient lichid, este posibil să apară usturime, mâncărime și vedere dublă sau încețoșată.
PterigionSimptomul principal al acestei probleme de vedere este apariția unei formațiuni inestetice, ce crește peste partea transparentă a ochiului, care acoperă pleoapele și globii oculari (conjunctiva). Este o cauză rară a vederii duble și problema apare doar atunci când excrescența respectivă acoperă corneea. Pterigionul poate aparea la unul sau la ambii ochi.

Diplopia binoculară poate fi provocată de afecțiuni severe

Cauze de diplopie binoculară EXTRA INFO
Afectarea nervilorNervii delicați ai ochilor sunt responsabili pentru difuzarea informațiilor între ochi și creier. Orice inflamație sau leziune a nervilor poate provoca vedere dublă.
Diabet zaharatAceastă boală poate provoca leziuni ale nervilor, care pot duce la vedere dublă și probleme permanente de vedere.
Paralizia nervilor cranieniNervii cranieni traversează suprafața creierului. Uneori, acești nervi pot paraliza. Când se întâmplă acest lucru, pot apărea probleme de vedere, inclusiv vedere dublă. Diabetul și hipertensiunea arterială sunt cauze frecvente ale vederii duble.
Miastenia gravisAceastă boală autoimună afectează comunicarea dintre nervi și mușchi în tot corpul. Slăbiciunea mușchilor oculari poate duce la vedere dublă.
Boala GravesAceastă tulburare a sistemului imunitar este rezultatul unei tiroide hiperactive. Aproximativ 30% dintre persoanele cu această afecțiune se confruntă cu un anumit tip de probleme de vedere.
StrabismAceasta este o cauză frecventă a vederii duble, la copii. Mușchii ochilor au dificultăți în a lucra împreună. Această problemă necesită atenția unui oftalmolog la orice copil de peste 4 luni.

Diplopie: tratament cu ochelari speciali, dar și chirurgical

„Ideal este să mergem la un consult oftalmologic imediat ce s-a instalat vederea dublă. În primul rând trebuie determinată cauza apariției diplopiei. Tratamentele pentru vedere dublă constau în terapia vederii, în intervenții chirurgicale, ochelari cu prismă sau diferite medicamente, în funcție de cauza identificată.“

Dr. Marinkovic Bojan, medic specialist oftalmolog

Uneori, singurul ajutor de care ai nevoie atunci când suferi de diplopie vine din partea medicului oftalmolog (dacă există o cauză oftalmologică). Dar în situațiile în care nu s-a putut identifica o cauză precisă de ordin oftalmologic, acesta te poate trimite spre medicul neurolog.

Un posibil tratament al diplopiei este și cel al aplicării unui plasture temporar pe unul dintre ochi. De asemenea, se pot prescrie lentile speciale de contact.

„În concluzie, tratamentul poate însemna: prescrierea dioptriilor prismatice (n.r. – cu rolul de a realinia cele două imagini percepute de ochi într-una singură), prin acoperirea unui ochi, injectarea de toxină botulinică pentru a evita contractarea musculaturii, corectarea chirurgicală, însă doar după un an de la debutul vederii duble“, explică dr. Marinkovic Bojan.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare